מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מדיניות הנוגעת לטיפול גיזום וכריתה של עצים בתל אביב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2009 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום תל אביב - יפו תא 54644/06 אגרונום אבי אליאסף בע"מ עיריית חולון פסק דין
לדבריו, נדרשה התובעת לעבודות חריגות, כגון, ניקיון הגנים מן המסד ועד לטפחות, קיצוץ שיחים בגובה שבין 4-6 מטרים, עקירת שיחי לאנטאנה שגדלו באין מפריע מזה שנים, הרמות נוף של עצים וגיזום עצים מסוכנים.
ככל הידוע לו, התובעת כלל לא נדרשה לבצע כל כריתה או עקירה, אלא גיזום אשר מהווה חלק מהעבודות הנדרשות בחוזה, לאמור, גיזום עצים צעירים.
המפרט הראשון כולל פרקים לגבי טפול במדשאה, טפול בעצים, טפול בשיחים, טפול בוורדים, טפול בדומם, הפעלה, בצוע ואחזקה של מערכת ההשקיה והנחיות כלליות לאחזקת הגן.
דרישת חוק זו באה להבטיח שימוש זהיר ומבוקר בכספי ציבור, ועל כן על בית המשפט לשקול אף שיקולי מדיניות משפטית בבואו לדון בתביעה אשר הענות לב, בנסיבות שתוארו, תגרום להעדר יציבות בניהול תקציב הערייה, אשר חולק זה מכבר בשנים 1999 – 2000, ותגרע מאופן השמירה על כספים אלה, שמקורם בגביית מיסים מן האזרח.
...
עוד ראה: רע"א 10565/07, עיריית עיר הכרמל (המועצה המקומית עוספיה) נ' עו"ד זכי כמאל, תק-על 2009(1), 4303, שם נקבע כדלקמן: "בפרשת בית הרכב נקבע כי דרישת הצורה שבסעיף 203 לפקודת העיריות הינה דרישה מהותית. מסקנה זו התבססה על שני אדנים, האחד הוא לשון הסעיף הקובע כי הסכמים שיש בהם התחייבות כספית לא יחייבו את המועצה אלא אם חתמו עליהם הגורמים המנויים בסעיף. השני הוא תכלית דרישת הצורה שבסעיף כפי שפורשה בפסיקה, והיא הבטחת שימוש זהיר ומבוקר בכספי הציבור. דרישת הצורה באה להגשים את האינטרס הציבורי והיא משקפת רצון להבטיח את חוקיות פעולות העירייה כמו גם הגנה על זכויות תושביה ואמון הציבור בה. במובן זה, נקבע בפרשת בית הרכב, הסעיף הוא ביטוי לעקרון שלטון החוק וחוקיות המנהל. עוד נקבע בפרשת בית הרכב כי חוזה אשר אינו מקיים את דרישת הצורה המהותית הינו חוזה בלתי חוקי, כאשר אי החוקיות נעוצה בשלב כריתת החוזה." (ההגשות אינן במקור – ח.י.).
עוד ראה: עע"ם 10996/02, עיריית קרית גת נ' אבישי כ"ץ בע"מ, תק-על 2003(3), 1191, כדלקמן: "הוראה זו מתיישבת היטב עם האמור בסעיף 203 לפקודת העיריות [נוסח חדש], לפיו חוזה שיש בו התחייבות כספית מטעם העירייה, לא יחייב את העירייה אלא אם חתמו עליו בשם העירייה, בצד חותמת העירייה, ראש העירייה והגזבר. במקרה שלפנינו, אין חולק כי חוזה כזה לא נחתם מעולם, ועובדה זו תומכת אף היא במסקנה לפיה לא נתקבלה אצל המערערת החלטה מוסמכת בדבר זכייתם של המשיבים בעבודות." כן נקבע בבית המשפט המחוזי מרכז בתיק ע"א (מרכז) 6504-08-07 מועצה אזורית חבל מודיעין נ' עו"ד זרח רוזנבלום, (לא פורסם – נבו) מיום 14.5.08, כדלקמן: "התכלית המונחת ביסוד סעיף 203 לפקודת העיריות (נוסח חדש) היא להנהיג הסדר הקובע באופן אפקטיבי, אחידות גישה בנושאי הוצאת כספים מהרשות המוניציפאלית.
אשר על כן, כאמור, מטעמים מצטברים אלה, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד טוענת התובעת כי הנתבעת לא עשתה דבר על מנת למנוע את קריסתו של ענף מהעץ ועל אף שהיו לה כל נורות האזהרה לעשות כן; כי על הנתבעת הנטל להוכיח כי היא לא התרשלה וכי הנתבעת לא עמדה בנטל זה. התובעת מפנה לעניין ע"א 2661-06-12 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' מועצה מקומית פרדס חנה – כרכור וכן לתא"מ 48015-05-15 מנורה נ' עירית תל אביב.
כן לא הוצגה תמונה של העץ בכללותו, לא הוגשה חוות דעת באשר לסיכון שהיה קיים באי גיזומו או אופן גיזום העצים ברחוב; לא היו דיווחים על נפילת ענפים או עצים ברח' יהודה הלוי בטווח של כחודשיים טרם הארוע; הנתבעת הנה גוף צבורי המתנהלת עם תקציב מוגבל וכי אין ביכולתה להציב שמירה על כל עץ ועץ במרחב הצבורי; ככל שנפל ענף עץ שעות ספורות טרם הארוע, הרי היה על מבוטח התובעת לדיווח על כך, וככל שהיה עושה כן, הרי העיריה היתה מטפלת בעיניין ויתכן כי ניתן היה למנוע את הארוע; בעת הארוע שררו תנאי מזג אויר סוערים וחריגים בבחינת כח עליון.
גם עצם הווצרות הנזק אינה בבחינת יסוד מספיק להתקיימותה של עוולת הרשלנות שהרי "טרם הגענו בגדרי פקודת הנזיקין [נוסח חדש] לאחריות (מוחלטת) של אדם בגין כל סיכון שהוא יוצר...דיני הנזיקין מציבים מערכת של דרישות, המשקפות שקולי מדיניות, ואשר רק בהתקיימן יחוב המזיק בפצוי ניזקי הניזוק. באופן זה מכונן הדין איזון עדין בין פעולות הנושאות באחריות נזיקית לפעולות שאינן נושאות בה, ואיזון זה, הוא המאפשר פעילות כלכלית וחברתית תקינה וסבירה בעולם רווי סיכונים " ( ר'  ע"א 2625/02 נחום נ' דורנבאום, פ"ד נח(3) 385 (פסקה 51) ;  ע"א 3124/90 סבג נ' אמסלם, פ"ד מט (1) 102 ; ת.א.(ת"א) 1726/09 פינגולד מתכות נ' גיצלטר ( פורסם בנבו, 4.4.13)).
עמ' 10 לפרוטוקול שורה 14-19: " אני מנהל תחום עצים, זו יחידה שקמה לפני שנתיים, היחידה הזו הוקמה לאחר שהובן שצריך לטפל בעצים, העצים דבר חשוב. אני לא זוכר בדיוק מה הוקמה. אני יכול לבדוק. כשהמקרה קרה אני חושב שהיחידה כבר הייתה. לפני כן היו ביחידות עצמן. לפני שנתיים יש יחידת עץ שמטפלים בכל עצים, אני ראש היחידה. אני הנדסאי נוף, אני עשיתי קורס במשרד החקלאות של גוזם מומחה, ניהול סיכונים ופקיד יערות. חוץ מזה אני מאד אוהב את המיקצוע. בלימודי נוף נוגעים קצת באגרונומיה, קצת מחלות עץ, הניסיון שיש לי בשנתיים האחרונות נפילות שחלק מצליחים למנוע שחלק שלא, מגיעים להרבה מסקנות. אנו עושים בדיקות לעצים, בדיקה ויזואלית, מתייעצים עם אגרונום של היחידה, יש בדיקה שבודקת את הרקמות של העץ בפנים, יש לנו מכשירים. אין חוק שמגדיר כמה פעמים צריך לעשות בדיקה, אז היא עושה פעם בשנה את כל העצים. פעם בשנה אנו בודקים ויזואלית את העץ אם הוא חולה או היתרוממות קרקע, ריקבון חשוד. עשינו בדיקה על פניו נראה שהעץ בסדר אך לאחר בדיקה רצינית צריך להוריד עץ אז מורידים. אנו מבצעים את הבדיקות מאוקטובר עד אוקטובר מסיימים את הבדיקות. בסוף אוקטובר אנו מסיימים את הבדיקות.
התובעת לא הביאה כל ראיה לכך שהיה צורך לכרות ענפים או את העץ כולו.
...
הנתבעת הפנתה לפסיקה עדכנית בעניין ע"א 57334-06-18 עיריית רמת השרון נ' סלעי, ע"י כבוד השופט דורון חסדאי, מצאתי להתבסס על שנפסק שם: "בהינתן הקבוע בשני פסקי הדין בעניין שומרה כפי שפורטו לעיל, סבורני כי לא היה בסיס משפטי או עובדתי לקביעת בית המשפט קמא, לפיה העירייה חבה באחריות מוגברת וכי הוכח על ידי המשיבה (התובעת) כי האירוע כפי שאירע והנזק שנגרם היה צפוי או ניתן לצפותו. לא למותר לציין כי המשיבה לא הביאה כל חוות דעת או התייחסות מקצועית למצב העץ ולאופן צמיחתו אשר היה בהם  לכאורה כדי להזהיר את המועצה מפני סיכון קיים המחייב נקיטת אמצעי מנע. בנסיבות העניין סבורני כי לא הוכחה על ידי המשיבה בצורה המתחייבת קיומה של חובת זהירות  קונקרטית אשר הייתה מוטלת על המערערת (הרשות המקומית) בנוגע לאפשרות קריסתו של הענף וגרימת נזק כתוצאה מכך. 
סוף דבר לאור האמור, הגעתי לכלל מסקנה כי התובעת לא עמדה בנטל השכנוע בגרסתה.
לפיכך יש לדחות את התביעה ולחייב את התובעת באגרת משפט ששולמה, בשכר עדים כפי שנפסק במהלך הדיון ובשכ"ט עו"ד בסך של 4,500 ש"ח. הסכום הכולל ישולם בתוך 30 ימים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו תא"מ 39487-10-20 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' נציגות הועד המשותף נתן אלתרמן 19 תל אביב ואח' לפני כבוד הרשם הבכיר אריה דורני-דורון התובעת: כלל חברה לביטוח בע"מ הנתבעת : נציגות הבית המשותף נתן אלתרמן 19 תל אביב צד ג': זאבי אורן צבי פסק דין חלקי
טענות הגנן הייעודי צד ג' : הגם שהוזמן לבצוע עבודות גיזום בחצר הנתבעת הרי שכלל לא התבקש ו/או לא נידרש לגזום ו/או לטפל בעץ שקרס, אין בגיזום עצים אחרים בחצר הנתבעת, 8 חודשים טרם קרות הארוע כדי להקים חבות כלפיו בגין קריסת עץ והנזק שניגרם, בדיון טען כי הזהיר בדבר קריסת העץ, עצם העובדה כי הפנייה אליו ביחס לארוע נעשתה שלא בזמן אמת, אלא שעה שהוזמן לטפול נוסף בחצר הנתבעת מלמדת על כך, שאין מי שסבר שקיימת חבות ו/או אחריות כלפיו- כך לטענתו .
לא הוכח שהנתבעת עיצבה מדיניות מסודרת לגיזום עצים; לא הוכח שהנתבעת ערכה תכנית עבודה מסודרת או קבעה סדרי עדיפויות בעיניין זה, שיטת כיבוי שרפות או פרקי זמן ארוכים בין בדיקה או גיזום למישנהו מלמדת על העידר מעקב ובקרה .
היו חייבים כלל בעלי הדירות לשלם כל עלות כריתת העץ או גיזום כל הבולט ממנו לכביש.
הנציגות ראתה את גיזומם של עצים אחרים " חלק מעשייה בשלבים" , במסגרת " האיזון התקציבי", אלא שהסיכון אינו ממתין לתקציב אלא אורב לקורבנותיו בהפתעה – צפויה בדין.
...
בהתאם להסכמת הצדדים כאמור בפרוטוקול הדיון ולסמכותי לפי סעיף 79א לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, בכל הנוגע לתובעת והנתבעת , ולאחר ששמעתי את טענות הצדדים ועיינתי במובא בפניי, ולנוכח, גרסאות הצדדים, הסתברות במאזן בדין האזרחי, היבטים ראייתיים, ובהתייחס לגישתם המכובדת של הצדדים לסיום המחלוקת ובמכלול הטענות והשיקולים, אני קובע כי לסילוק סופי ומוחלט של המחלוקות שבין התובעת " כלל חברה לביטוח בע"מ" לנתבעת נציגות הבית המשותף ומעבר לכל ששולם עד כה, תשלם נציגות הבית המשותף ( דהיינו בעלי הדירות) לתובעת סך כולל הוצאות ושכ"ט עו"ד של 36,000 ש"ח. הסכום ישולם ב 36 תשלומים שווים ורצופים בסך של 1,000 ש"ח כל תשלום, החל מ 10.2.22 ובכל 10 בחודש העוקב.
פסק דין משלים- הודעת צד ג' לעניין הודעת צד ג' הגעתי למסקנה כי דין ההודעה להתקבל בחלקה ומתוך הסכום בו חויבה הנתבעת ישלם צד ג' לנתבעת סך של 7,200 ₪ וכן הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד לנתבעת בסך כולל של 2,772 ₪ התשלום הכולל ישולם באותם 36 תשלומים בסך של 277 ₪ כל תשלום החל מ10.2.22 ובכל 10 בחודש העוקב .
הדין כמצוות סדר הדין ינומק חלק זה בתמצית : לא נאריך בעקרונות הרשלנות בדין הנזיקי האחריות של בעלי המקרקעין , היבטים באומד דעת הצדדים בהיבט החוזי והתנהלות הצדדים , כמו גם עקרונות האשם התורם בדין הנזיקי והחוזי כדי להביא לתוצאה של קביעת אשם תורם בסכום שקבעתי לגנן הייעודי, אלא שראשית ובאין מנוס עליי מעט להבהיר גם האחריות של הנציגות ביחסי הצדדים כדי קביעת האשם התורם גם אם הקטן יחסית של צד ג' .
הגעתי למסקנה כי גם לנהגת רכב מבוטח התובעת אשם תורם וגם לצד ג' אשם תורם כשהנתבעת היא האחראית העיקרית – דהיינו כלל בעלי הדירות : אין מחלוקת שקיים גנן נוסף לבניין אך הגנן צד ג' מטפל בעצים ואינו מגיע תדיר.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ובענין עריית חדרה נגד זוהר (ע.א. 862/80), נקבע, שם, בעמ' 766: "מטבע הדברים שגוף שילטוני יצטרך לקבוע לעצמו סדרי עדיפויות לאיתור המבנים המסוכנים ולטיפול בסיכונים שבהם. הוא יצטרך לקבוע מדיניות של בקרה, דיווח ופעילות בשטח. בכל אלה יש להיתחשב שעה שבוחנים, אם הגוף השלטוני נקט את כל האמצעים הדרושים אם לאו...". (ההדגשה שלי – י.ג.) אכן, בענין ע.א. 862/80 נדון עניינה של סככה מסוכנת בשפת הים, אך האמור שם מתאים בשינויים המחוייבים לחובת הטיפול של הרשות המקומית בעצים הנמצאים בדרך ציבורית, כפי שהיה בעניינינו.
(ההדגשה שלי – י.ג.) ממשיך וכותב כב' השופט י. עמית, שם, בפסקה 37: "היה על הערייה להציג את התמונה המלאה באשר למספר העובדים העוסקים בגיזום מתוך מחלקת הגינון, מה נהוג ברשויות מקומיות אחרות, כמה מנופים ומסורים חשמליים עומדים לרשות עובדי הגיזום, מה הנתח התקציבי מכלל תקציב הערייה, ולמצער, מה הנתח התקציבי שהקצתה הערייה לגיזום מכלל תקציב הגינון בעיר... ומה הסכום הנוסף שהיה נידרש לעירייה כדי לעקוב אחר עצים מסוכנים או איזורים מועדים לפורענות? לגבי כל אלו סתמה העיריה ולא הציגה נתונים". עוד ציין כב' השופט י. עמית, שם, תוך איזכור ע.א. 73/86 שטרנברג נגד עריית בני ברק, פ"ד מ"ג (3) 343, בפסקה 38 של פסק דינו: "הטלת אחריות על הערייה אין פירושה היתערבות בשקול הדעת שהיא מפעילה בעניינים שבסמכותה, שאז הבקורת על פעולתה תהיה מצומצמת. האחריות המוטלת על הערייה, נובעת מהדרך בה היא מפעילה את סמכויות הבצוע שלה, שאז הנטייה לבקורת על פעולתה של הרשות רחבה יותר". בפסקה 40 של פסק דינו כותב כב' השופט י. עמית: "עמדנו על כך, שסמכותה של הערייה לגבי עצים מסוכנים, מזכירה את סמכותה לגבי מבנים מסוכנים שבתחומה... הסמכות הסטאטוטורית מעניקה מעמד של שליטה ופקוח לעירייה, ואלו יוצרים תשתית ממנה ניתן להסיק את הצורך לצפות שאי שימוש רשלני בכוחות המוענקים לעירייה, עשוי לגרום נזק לאנשים המצויים בקרבת המבנים המסוכנים. מכאן חובת הערייה לנקוט באמצעי זהירות לגבי מבנים מסוכנים בתחומה, גם אם אלו נמצאים בשטח שאינו בבעלותה ובהחזקתה של הערייה...". במקרה שבפנינו עולה מתוך עיון בפרוטוקול של בית משפט קמא, כי המשיבה לא הוכיחה, אף לכאורה, שהיא מילאה את החובה המוטלת עליה כרשות מקומית לגבי נוהל בקרה ובדיקה תקופתית, וטפול יזום על-ידי איש מיקצוע, או בפיקוחו, בכל הנוגע לעצים המצויים בתחום השטח הצבורי שלה, בשעה שהיה עליה לצפות כי נפילתוֹ של עץ עלולה לסכן עוברי אורח, הן בגין פגיעות גוף, והן בגין פגיעות רכוש.
כן מתייעצת המשיבה ומקבלת הוראות ואישורים מן הקק"ל בכל הקשור לתחזוקת העצים בשטחה הואיל ואין המועצה רשאית לגזום באופן ניכר או לכרות עצים בשטחה, וככל שיש בכך צורך, עליה לקבל את אישור הקרן הקיימת לישראל.
עוד הסתבר כי נוהל כזה קיים במקומות אחרים כגון אוניברסיטת תל אביב ועיריית תל אביב כפי שהעיד העד המומחה מטעם הנפגעת, אלא שבית משפט קמא קבע – משום מה – כי "נוהגו של העד ושל עריית תל אביב אינם ראיה לאמות מידה המקובלות על הכלל". לא הוכחו לבית משפט אמות מידה סותרות המקובלות על הכלל והנוהג עליו דיבר העד נראה סביר והולם.
...
בכתב התביעה טענה המערערת שעל האירוע נשוא הדיון חלות הוראות סעיף 41 לפקודת הנזיקין, מאחר ומלוא העובדות הנוגעות לנפילת העץ אינן ידועות לה. לטעמה, האירוע מתיישב יותר עם המסקנה שהמשיבה לא נקטה אמצעי זהירות סבירים מאשר עם המסקנה שהיא נקטה באמצעי זהירות כאלה.
משלא עלה בידי המשיבה לסתור אותה "חזקת החובה" שנדונה בפיסקה 32 לפסק דינו של השופט י' עמית בענין נפומניאשיץ, מן הטעמים שעליהם כבר עמדתי בהרחבה, המסקנה היא שהמשיבה נושאת בחבות בגין אירוע נפילת העץ ועליה לפצות את המערערת בתביעת השיבוב, וכך אני מחליט.
כעולה מכל האמור לעיל, סבורני שהוכחה רשלנותה של המשיבה.
המשיבה מצידה ויתרה על חקירתו של מצהיר זה. לפיכך, אני סבור שיש לקבל את הערעור, לבטל את פסק דינו של בית משפט קמא ולחייב את המשיבה לשלם למערערת את סכום התביעה בסך 23,349 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה ועד הפרעון המלא בפועל, ובתוספת שכר טרחת עו"ד בשיעור של 20% מן הסכום שנפסק, ואגרת המשפט שהמערערת נשאה בה בבית משפט השלום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מבוא עניינה של העתירה במדיניות המשיבים 1-2 (וביחד להלן: "המשיבים"), הנוגעת לטפול, גיזום וכריתה של עצים בעיר תל אביב-יפו, ובשאלת הלימתה להנחיות שר החקלאות ופיתוח הכפר, פקיד היערות הארצי ופקודת היערות.
...
לאור כל האמור, טוענים העותרים, כי פעולות המשיבים נעשות בחוסר סבירות, ולפיכך על בית המשפט לקבל את העתירה וליתן את הסעדים המבוקשים בה. מנגד, טוענים המשיבים, כי דין העתירה להידחות על הסף ממספר טעמים.
המשיבים סבורים, כי יש לדחות את העתירה גם לגופה, הואיל והפעלת חובתם וסמכותם לטיפול בעצים בתחום שיפוטה של העיר, נעשה במסגרת שיקול הדעת המקצועי הדורש התמחות ספציפית השמור להם, ובמקרים כאלה מתחם ההתערבות של בית המשפט הינו מצומצם ביותר.
נטען, כי גם אם קיימות שיטות אחרות לטיפול בעצים, אין בכך בכדי להביא למסקנה כי מדיניות המשיבה 1 איננה סבירה וברי, כי בתחום מקצועי כגון דא ייתכנו גישות ושיטות שונות, ואין זה מתפקידו של בית המשפט להכריע ביניהן.
דיון והכרעה לאחר שנתתי דעתי לכל טענות הצדדים, נמצא כי דין העתירה להידחות.
סוף דבר העתירה, אפוא, נדחתה על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו