מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מגבלות זמן בהגשת תביעות משפטיות

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

על פי הפסיקה והספרות המשפטית , הגשת תביעת גירושין ע"י האשה היא צעד המתיישב עם הגשת הבקשה למדור שקט , שכן הצוו נועד להגן על האשה בתקופת המעבר עד להתפייסות בני הזוג או גירושיהם .
ככל שהצדדים יבחרו לברר את המחלוקת ביניהם בדבר טיב הזכויות של המשיב בבית הנישואין בדרך הארוכה, בירור המחלוקת צפוי להימשך זמן רב. בשלב זה אין תשתית המצדיקה להרחיק את המשיב מהבית ללא הגבלת זמן.
...
במקרה שלפני אני סבור כי נסיבות אלה התקיימו.
הקטינה התרגלה לגור בבית הנישואין שהוא הסביבה המוכרת לה. לפיכך אני סבור כי אלמלא יינתן הצו, המבקשת תעזוב את הבית ביחד עם הקטינה לבית הוריה כבר כעת והדבר יפגע בטובת הקטינה.
אשר על כן אני קובע כי ניתן בזאת צו למדור שקט האוסר על המשיב להיכנס לבית הנישואין .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד ניתן להפנות לספרו של יישכר רוזן צבי, ההליך האזרחי, שם בע"מ 62 נאמר כך – "ההתיישנות מקדמת גם יעילות. בעולם שבו עילות תביעה אינן מתיישנות, העדר מיגבלת הזמן להגשת תביעות היה מחייב את הפרטים לשמור עד אין קץ את המסמכים הרלוואנטיים להוכחת עמדתם ולוודא את זמינות העדים שעדותם מסייעת להם". להקפדה על תקופת ההתיישנות יש ערך מהותי של שמירה על האנטרס הצבורי והמשפטי לפיו לא ינוהלו הליכים שכבר התיישנו.
...
נימוק שלישי לדחיית עמדת התובעת לפיה הפסקת פעילות הנתבעת 1 מתחילה מנין תקופת התיישנות חדשה גם משיקולי ודאות משפטית יש לדחות את התביעה.
לעניין זה ר' גם ע"א 4859/11, עיריית נס ציונה נ' סאדאב חברת לבניין בע"מ (מיום 7/11/13, כב' הש' דפנה ברק- ארז) שם נקבע כך: "בית משפט זה עמד לא אחת על הטעמים העומדים ביסוד דיני ההתיישנות. טעמים אלה קשורים קודם כל בהגנה על האינטרסים הלגיטימיים של בעלי הדין" עוד נקבע כי "דיני ההתיישנות מביאים בחשבון את הקושי הכרוך, מהיבטו של הנתבע, בשמירת הראיות וההוכחות שיסיעו לו לשחרר עצמו מסכנתה של תביעה לאורך זמן, את ההנחה שהשתהות ארוכה בהגשת תביעה עשויה להיתפס כמחילה וויתור על החיוב, וכן את הצורך של כל אדם בוודאות יחסית לגבי מצבו הכספי... זאת, לצד טעמים הקשורים לאינטרס הציבורי, ובראשם השמירה על משאבי הזמן השיפוטיים". סוף דבר לאור האמור לעיל התביעה נדחית.
בנסיבות הענין, כשהתביעה נדחית בשלב מקדמי ולמעשה לאחר דיון אחד בה, אני מחייב את התובעת בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 2,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעניין זה ר' רע"א 3332/20, מיכאלה ברדר נ' רשות מקרקעי ישראל (הש' מ' מזוז מיום 1/7/2020) שם נקבע "שאחת מתכליותיו הבולטות ביותר היא יצירת ודאות משפטית, באמצעות קביעת גבולות זמן ברורים, במידת האפשר".  עוד ביחס לאנטרס הצבורי המגולם בשמירה על דיני ההתיישנות ר' ע"א 4859/11, עריית נס ציונה נ' סאדאב חברת לבניין בע"מ (מיום 7/11/13, כב' השופטת ד' ברק- ארז) שם נקבע כך: "בית משפט זה עמד לא אחת על הטעמים העומדים ביסוד דיני ההתיישנות.  טעמים אלה קשורים קודם כל בהגנה על האינטרסים הלגיטימיים של בעלי הדין" עוד נקבע כי "דיני ההתיישנות מביאים בחשבון את הקושי הכרוך, מהיבטו של הנתבע, בשמירת הראיות וההוכחות שיסיעו לו לשחרר עצמו מסכנתה של תביעה לאורך זמן, את ההנחה שהשתהות ארוכה בהגשת תביעה עשויה להיתפס כמחילה וויתור על החיוב, וכן את הצורך של כל אדם בודאות יחסית לגבי מצבו הכספי... זאת, לצד טעמים הקשורים לאנטרס הצבורי, ובראשם השמירה על משאבי הזמן השפוטיים". להרחבה ר' גם ספרו של יששכר רוזן צבי, ההליך האזרחי, בע"מ 62 המתייחס לכך שהקפדה על דיני ההתיישנות תורמת ומביאה ליעילות וכלשונו (ההדגשות לא במקור) – "ההתיישנות מקדמת גם יעילות. בעולם שבו עילות תביעה אינן מתיישנות, העדר מיגבלת הזמן להגשת תביעות היה מחייב את הפרטים לשמור עד אין קץ את המסמכים הרלוואנטיים להוכחת עמדתם ולוודא את זמינות העדים שעדותם מסייעת להם". נטל הראיה - התובע טען, באמצעות רעייתו שהעידה, שעילת התביעה כנגד הנתבעים נודעה לו באיחור.
...
ביטול המחיקה מחוסר מעש – לטענת הנתבע 1 (סעיף 14 לתצהירו) הרי בסופו של דבר בית המשפט ניאות לבטל את מחיקת התביעה.
חלק שלישי – סוף דבר סיכום, התייחסות להוצאות משפט וכן תוצאת ההליך סיכום ביחס לתוצאת ההליך מכל האמור לעיל עולה שיש לדחות התביעה בשל התיישנותה.
נתתי דעתי לכך שהתביעה כאן נדחית, תוך הערות שאינן מחמיאות לאמינות גרסאות התובע.
סוף דבר – התביעה נדחית.

בהליך ערעור חדלות פרעון תאגיד (עחד"ת) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהקשר זה טוענת המערערת כי עילת התביעה שבאמתחתה לא צמחה בשנת 2011, אלא רק בשנת 2019, עת נדחה העירעור בבית המשפט העליון ופסק הדין בעיניינה הפך חלוט, ועל כן, אף אם הייתה מודעת בזמן אמת להליכי חידלות הפרעון של החברות משנת 2016, לא הייתה לה האפשרות המשפטית להגיש תביעת חוב במסגרתם.
עוד נציין כי: "דיני הקפאת ההליכים, כמו דיני הפרוק, כוללים מיגבלה של זמן להגשת תביעות חוב... הגבלת מועדים זו מלמדת כי לאחריה חלה מעין היתיישנות של תביעות החוב. ההלכה הפסוקה קובעת כי מחדלו של נושה שלא הגיש הוכחת חוב בזמן הוא מהותי ולא פרוצדוראלי, הגורר אחריו אובדן מוחלט של זכות התביעה שלו נגד החברה, תהא מוכחת ומוצדקת ככל שתהא." (אלשיך ואורבך, ע' 683).
...
ראו את החלטתי בעניין עש"א (מחוזי ת"א) 50569-02-14 עובדים של חברה כפרי יעקב בע"מ נ' יובל קדרון - נאמן בהקפאת הליכים (נבו 23.11.2014), שם נאמרו הדברים הבאים בהתייחס למקרה שבו הוגשו תביעות חוב מתוקנות לאחר קרוב לארבע שנים ממועד הגשת התביעות המקוריות: "אכן, מטרתו של המשפט היא התחקות אחר האמת, מתוך מטרה להגיע לתוצאה משפטית צודקת, אלא שאין פירושו של דבר שאיש הישר בעיניו יעשה, בבחינת לית דין ולית דיין. בכל הליך משפטי ישנם כללים דיוניים שיש לפעול על פיהם, לרבות בנוגע למועדים בהם יש להגיש כתבי טענות. קל וחומר כאשר עסקינן בהליכים של הגשת תביעות חוב בחברות חדלות פרעון, כמו בעניננו, בהם נודעת חשיבות יתירה לעמידה במועדים." (שם, פסקה 18).
סיכומו של דבר, בנסיבות המתוארות לעיל אין מקום להאריך את המועד להגשתה של תביעת החוב.
מכל הטעמים שפורטו לעיל, הערעור נדחה.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, יפים לענייננו הדברים שהובאו בספרם של ורדה אלשיך וגדעון אורבך הקפאת הליכים – הלכה למעשה 684-683 (מהדורה שנייה 2010): "כוחו של ההפטר מחובות העבר, כפי שהוא נקבע בהסדר, הוא מוחלט. כלומר, איש מנושי החברה אינו זכאי לידרוש מהיישות המשפטית יותר מהמגיע לו בהסדר, או לחזור ולהעלות חובות וטענות מן התקופה שקדמה להליך הקולקטיבי ... דיני הקפאת ההליכים, כמו דיני הפרוק, כוללים מיגבלה של זמן להגשת תביעות חוב. בנגוד לדיני הפרוק ופשיטת הרגל, שם נקבע בחיקוק מועד של שישה חודשים להגשתן של תביעות החוב, מותירות התקנות בהקפאת ההליכים עניין זה לקביעתו של בית המשפט בנסיבות המקרה. הגבלת מועדים זו מלמדת כי לאחריה חלה מעין היתיישנות של תביעות החוב. ההלכה הפסוקה קובעת כי מחדלו של נושה שלא הגיש הוכחת חוב בזמן הוא מהותי ולא פרוצדוראלי, הגורר אחריו אבדן מוחלט של זכות התביעה שלו נגד החברה, תהא מוכחת ומוצדקת ככל שתהא. ההנמקה החשובה, בכל הנוגע לעניין זה היא, כי הן לנושים והן לחייב קמה זכות מהותית כי לאחר התקופה הקבועה בחוק לא יוטרדו עוד בתביעות חדשות." (ההדגשות במקור).
...
לדידה של החברה, בנסיבות אלה מושתקים אייזיק ופנסו מהגשת התנגדויות או הסתייגויות להסדר הפשרה, ובחירתם לעשות זאת בדרכים עקיפות מעוררת תהיות רבות אשר מובילות למסקנה שמדובר בניסיון לגרום להעדפתם על פני יתר הנושים תוך אדישות לפגיעה שתיגרם לנושים כתוצאה מכך.
המסקנה האמורה יפה שבעתיים ביחס לאייזיק ופנסו אשר כבר הגישו תביעות חוב מטעמם מכח הערבויות האישיות שהעמידו השניים לחברה.
ברם, לא שוכנעתי כלל ועיקר כי החזקה האמורה נסתרה בענייננו.
סוף דבר מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, הבקשות נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו