מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מבחן תלות לצורך קבלת גמלת סיעוד לחולי אלצהיימר

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחר עיון ובדיקה נוספת הוחלט לעלות לתובעת את הזכאות, הזכאות הועלתה ל-5.5 נקודות תלות אשר מהוים דרגת סיעוד ברמה 3 המקנים לתובעת זכאות של 15 שעות טפול שבועיות (12 ש"ש +3 שעות למי שאינו מעסיק עובד זר) וזאת החל מיום 1.4.2018 (ממועד הערכת התלות שנעשתה לתובעת).
ביום 21.12.18 הוגשו לתיק מבחן התלות מיום 4.4.18 ופרוטוקול הועדה המייעצת מיום 21.6.18.
במעמד הדיון התבקשה לעשות כן, וכך אמרה: "כל המסמכים מתארים היתדרדרות קוגניטיבית שבאה לידי ביטוי בפגיעה בזכרון לטווח קצר, ירידה בקשב ורכוז. נעשתה לה בדיקת איבחון ונימצא 24 מתוך 30. מדובר בירידה קוגניטיבית קלה שלא מזכה בגימלת סיעוד. אנחנו מזכים בגימלת סיעוד כשיש ירידה קוגניטיבית שפוגעת בתיפקוד היומיומי כגון אם היא שוכחת להתקלח או לאכול וזה לא המקרה. לעומת זאת, היא קיבלה על ההיבט הנפשי, זקוקה לדרבון, דכאון ועל כך היא קיבלה נקוד". בעלה של התובעת טען כי חלה היתדרדרות במצבה של התובעת נכון להיום, כי היא מסרבת לקבל תרופות וכי היא חייבת השגחה מתמדת ודרבון מתמיד.
לאור האמור, עניינה של התובעת יוחזר לועדה המייעצת, לדיון בסוגיית ההשגחה, תוך התיחסות למצבה הרפואי של התובעת ובמפורט למחלת האלצהיימר ממנה היא סובלת, וכן למצבה הנפשי.
...
בעלה של התובעת מלין על ממצאי הוועדה בנושאים אלה, אך אנו לא מצאנו מקום להתערב בשיקול הדעת של הוועדה ובקביעות שנקבעו, לאחר שהתובעת נבדקה, בנוכחות בעלה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

התובעת גם טענה כי קביעה זו מנוגדת לטענות שלה עצמה, ולטענות של ביתהּ, בבדיקה שנערכה לה. נוסף לכך, התובעת פירטה וטענה שהיא נבדקה במספר מבחני תלות, כאשר בכולם היה ברור כי התיפקוד שלה הולך ומחמיר, ובעיקר מחלות האלצהיימר והדמנציה.
. הדעת אינה סובלת מצב שבו רק לאחר שהנזק או כהגדרת האחות אירוע ממשי נגרם לקשיש, רק אז הוא יהיה זכאי למלוא הנקודות בהערכת התלות בגין השגחה, שכן סבירות גבוהה שזה יכול להיות מאוחר מדי.
על כן, טוב עשה הנתבע שבסופו של יום, הסכים לקבל את התביעה, אך לאור הדברים האמורים לעיל, רצוי שישקול שוב ומחדש את מדיניותו לגבי בחינת זכאותם של קשישים לגימלת סיעוד בנושא ההשגחה.
על אותה הבעייתיות העיד בית הדין גם בעיניין קושניר, כאשר צוין שם, כדלקמן: "נעיר, כי בעבר ניתנו מספר החלטות בבית דין זה, שקבעו, כי לאחות בריאות הציבור אין את הכלים לבחון את מידת השפעת מחלת האלצהיימר על הקשיש ואת חומרתה, על אחת כמה וכמה, שהקשיש סובל ממחלה זו זמן רב, כגון בתיק זה. לאחות בריאות הציבור הכלים לבחון את תיפקודו המוטורי של הקשיש. אם חפץ הנתבע להשיג על קביעה זו, היה עליו להגיש ערעור בתיקים קודמים ומיותר לציין, שכל זמן שהנתבע אינו מערער על קביעה זו ולא מעמיד את הסוגיה להכרעה של בית הדין הארצי לעבודה, חובה עליו לנהוג על-פיה." וראו גם בעיניין סויכר, כדלקמן: "... יודגש שוב ושוב, כי למרות קביעות קודמות של בית דין זה, לכך שלאחות בריאות הציבור אין את הכלים לבחון את מידת השפעת מחלת האלצהיימר על קשיש ויש לאותה אחות את הכלים לבחון את תיפקודו המוטורי בלבד, עדיין ממשיך המוסד לביטוח לאומי שלא לפעול בהתאם לפסקי דין אלו ומתיק זה עולה, שעדיין קשיש המתלונן על בעיה דמנטית, הנתבע מכריע בתביעתו לגימלת סיעוד על סמך הערכת תלות של האחות בלבד, דבר שאינו תקין." לאמור לעיל נוסיף את הדברים הבאים: בעניינינו אנו, המעריך אף היתעלם מתסמין נוסף של מחלת האלצהיימר, שהוא מוכר וידוע במחלה.
...
עם זאת, במידה שהיינו צריכים לדון לגופו של עניין גם באותן הטענות, נעיר כי מצאנו טעם רב בטענותיה של התובעת ביחס לנושא הנפילות (ראו גם בסעיף 7 לסיכומי התובעת).
לסיכום לאור כל האמור והמפורט במהלך פסק הדין, דין התביעה להתקבל, ואנו קובעים בזאת כי התובעת נמצאה כמי שזקוקה "להשגחה מתמדת", וכי היא זכאית שהנתבע יבחן את זכאותה לגמלת סיעוד בהתחשב בכך.
בהינתן הכשלים המבניים בהליך הבדיקה של הנתבע לגבי תביעות סיעוד של חולים באלצהיימר ודמנציה, ולאור התעלמותו של הנתבע מהנחיות חוזרות ונשנות של פסיקת בתי הדין לעבודה שניתנה במהלך השנים, אנו מורים ללשכה המשפטית של מחוז חיפה להעביר העתק מפסק הדין למנכ"ל הנתבע, לשם מניעת הישנות מקרים דומים.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וכך נכתב בהחלטה – "אנו מביאים לידיעתך כי התביעה לגימלת סיעוד נדחית עקב הכנסות גבוהות. על פי סעיף 224 ד' (1) לחוק אחד התנאים לקבל את גמלת הסיעוד הוא שהכנסות התובע (כולל הכנסות בן/בת זוג, אם יש), אינן עולות על הסכום הקבוע בתקנות. על פי המידע שבידינו הכנסתך (בממוצע) לחודש היא: 39,274 הכנסה זו עולה על הסכום הקבוע בתקנות. לפיכך, לא נבדקו תנאי הזכאות הנוספים הקבועים בחוק". עקרי העובדות וטענות הצדדים הדרושות להכרעה התובע, חולה אלצהיימר, הנו חסוי.
בסיכומיו טוען ב"כ התובע כי אין מקום ליתן משמעות שונה למעמד "בן זוג" בנוגע לבחינת הזכאות לגימלת סיעוד כאשר הראציונאל העובר כחוט השני בבחינת בן הזוג במערכת הגימלאות הסוציאלית מבקשת לבדוק האם מדובר ביחידה כלכלית אחת, המחזיקה "משק בית משותף". מהראיות שהובאו בהליך, כך לטענת התובע, עולה בבירור כי לא מתקיימת תלות כלכלית בין התובע לבת זוגתו החיה עימו ולא ניתן לראות בשניים כיחידה משפחתית כלכלית אחת.
...
החלטתי זהו כל אחד שלו ואני שלי.
אין בידי לקבל את טענת התובע בהקשר זה, לפיה אין לראות בגב' צפר בת זוג לפי התקנות, כאשר לא הוכח ואף לא נטען כי אין לראותם כמי שמנהלים חיי זוגיות.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, כדין דחה הנתבע את תביעת התובע לגמלת סיעוד בשל עילת הכנסות גבוהות ולא מצאתי עילה להתערב בה. כמקובל בהליכים מעין אלו, אינני עושה צו להוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

כעולה ממסקנות המסמך הרפואי מיום 8.1.2015, אשר יצא תחת ידיו של הגריאטור ד"ר יורקביץ' ולנטין, אובחנה התובעת כסובלת ממחלת אלצהיימר עם דמנציה נלווית, וזאת על סמך ממצאים חדשים והחמרה משמעותית בתפקודה (נ/2).
בחינת סיכום הביקור אצל ד"ר יודקוביץ' מיום 1.8.2015 והשוואתו אל תוצאות הערכת התלות, מעלה כי חלה החמרה, לכאורה, ביכולת התובעת להתנייד במרחב.
לנוכח האמור לעיל, שגה הנתבע עת החליט לדחות את תביעתה החוזרת של התובעת לגימלת סיעוד, וזאת מבלי שביצע הערכת תלות חדשה ועל כן דין התביעה להיתקבל.
...
משדחה הנתבע, ביום 15.1.2015, את תביעת התובעת בנימוק – "אנו מביאים לידיעתך כי המוסד לביטוח לאומי דן בתביעה החוזרת לגמלת הסיעוד מיום 13.01.15 ומצא כי המסמכים/האישורים שצורפו לתביעה אינם מעידים על שינוי העשוי להשפיע על רמת הזכאות ולכן תביעתך נדחית", הגישה התובעת את התביעה מושא פסק הדין.
דיון והכרעה – לאחר ששמעתי את טענות הצדדים בסיכומיהם, מעיון בחומר שבתיק בית הדין, לרבות במסמכים הרפואיים שצירפה התובעת לתביעתה ואשר עמדו בפני היועץ המוסמך עת החליט לדחות את תביעתה ומהשוואת מסמכים אלה לדו"ח הערכת התלות, עולה כי דין התביעה להתקבל ואפרט – תקנה 1 לתקנות שכותרתה, "בדיקה מחדש לפי בקשת הזכאי" קובעת – "ביקש הזכאי או אדם אחר מטעמו, לבדוק מחדש את מידת תלותו בעזרת הזולת לביצוע פעולות יום יום (להלן – בדיקה מחדש) והמציא מסמכים המעידים על שינויים שחלו בתיפקודו, תיערך לו בדיקה מחדש". אי לכך, יש לבחון האם עולה מהאישורים שצירפה התובעת לתביעתה מיום 13.1.2015, כי חלה החמרה ביכולת התפקוד, וזאת ביחס למצבה במועד ביצוע הערכת התלות.
לנוכח האמור לעיל, שגה הנתבע עת החליט לדחות את תביעתה החוזרת של התובעת לגמלת סיעוד, וזאת מבלי שביצע הערכת תלות חדשה ועל כן דין התביעה להתקבל.
סוף דבר – התביעה מתקבלת ללא צו להוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2007 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מבחני התלות בזולת לקביעת הזכאות לגימלה הם נוקשים ואין המוסד ובתי הדין לעבודה מוסמכים לחרוג מהם4.
לגבי הערכת התפקוד של חולה אלצהיימר קובע דר' סינוף כי "קיימים כלים שונים להערכת המצב התפקודי. חלקם תלויים בדיווח מהמשפחה וחלק מהכלים דורשים תצפית על ביצוע התיפקוד". עיון בהערכת התלות שנעשתה לתובעת בחודש 3/04 (נת/2) מעלה כי לתובעת ניתנה 1/2 נקודה בכל אחד מהסעיפים של הלבשה, רחצה, אכילה והפרשות ובכל הסעיפים הנ"ל הטעם לניקוד היה הצורך להזכיר לתובעת לבצע את הפעולות.
אשר על כן אנו מחליטים לקבל את התביעה בחלקה ולקבוע כי מכח התביעה נת/1 התובעת זכאית לגימלת סיעוד בשיעור לו היתה זכאית מחודש 4/04 וזאת עד לתקופת קבלת גמלת הסיעוד בחודש 4/04.
...
ממכלול הראיות עולה כי אין בפינו ולו ראשית ראיה לצורך בהשגחה במועד עריכת הבדיקה (12.6.03).
אשר על כן אנו מחליטים לקבל את התביעה בחלקה ולקבוע כי מכח התביעה נת/1 התובעת זכאית לגמלת סיעוד בשיעור לו היתה זכאית מחודש 4/04 וזאת עד לתקופת קבלת גמלת הסיעוד בחודש 4/04.
באשר להוצאות המשפט – לאור היתנהלות התביעה בתיק זה (עד לשלב הייצוג), שגרמה לדיונים מיותרים החלטנו להסתפק בפסיקת הוצאות בשיעור השווה להוצאות שנפסקו למומחה (1,500 ₪ בתוספת מע"מ).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו