משמעות הדבר היא שהנתבע יצר בהתנהגותו סיכון בלתי-סביר, אך הסיכון לא היתממש לכדי גרימת נזק (או נזק צפוי) לתובע.
דיני הנזיקין אינם מטילים אחריות בגין "התרשלות באויר" (או "חובת זהירות באויר"), שכן התכליות של דיני הנזיקין – צדק מתקן ויצירת תמריצים יעילים – אינן תומכות בהטלת אחריות כזו (Pollock טבע את המכתם "Negligence in the air, so to speak, will not do" – ראו Frederick Pollock, The Law of Torts 455 (11th ed., 1920); לגישה התומכת בהטלת אחריות בגין יצירת סיכון גרידא, ללא תלות בגרימת נזק, ראו Christopher H. Schroeder, "Corrective Justice and Liability for Increasing Risks", 37 UCLA L. Rev.
כך למשל, היתייחסות לסיכונים שלא היתממשו במקרה הקונקרטי עשויה להיות רצויה מבחינה ערכית, חינוכית ותמריצית, אף אם התוצאה הסופית היא שלא קמה אחריות נזיקית (לפיתוח הרעיון שלפיו מבנה עוולת הרשלנות מאפשר לבתי המשפט לייצר אמירות נורמאטיביות בעלות ערך, אף במקרים שבהם המסקנה בתיק הקונקרטי היא של העדר חבות, ראו גיא שני ואמיר שמואלי "משרתם של שני אדונים? מבחן הצפיות בעוולת הרשלנות: בין עלויות מידע לבין שקולי מדיניות" עיוני משפט לד(1) 141, 170-164 (2011); להלן: שני ושמואלי, משרתם של שני אדונים).
כידוע, בדיקת קיומו של קשר סיבתי עובדתי נעשית בדרך-כלל באמצעות "מבחן האלמלא". על-מנת לקבוע אם מיתקיים קשר סיבתי עובדתי בין היתנהגות עוולתית לבין נזק, יש לשאול אם הנזק היה נגרם גם אילמלא ההיתנהגות.
...
יש לציין, כי אבן קיסר הבהירה בהסכם הפשרה גופו, וכן בדיון לפניי, כי הסכמתה לסיום ההליך מול הנפגע בפשרה נבעה ממגוון שיקולים (בהם שיקולים אנושיים), וכי היא עומדת על כל טענותיה בדבר היעדר חבות בנסיבות המקרה, ומבקשת לבררן במסגרת תביעת המוסד לביטוח לאומי (ראו גם החלטתי בפרוטוקול מיום 22.12.2022).
בענייננו, מצאתי גם אני למקד את הדיון בסוגיית הקשר הסיבתי, ולא להאריך בדברים בכל הנוגע ליסוד ההתרשלות (דומני שאין ספק בדבר קיומה של חובת זהירות של אבן קיסר כלפי מעבדי המשטחים שהיא מייצרת, ואין בידי לקבל את טענות הנתבעת שנועדו להדוף את מלוא החובות הקשורות לאזהרה ולהתגוננות מפני מחלת הסיליקוזיס אל כתפי המעסיקים והמדינה).
בדומה, גם לא מצאתי להיזקק לטענות נוספות שהעלתה הנתבעת, ובכלל זה לגבי תחולתו של סעיף 64(2) לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], התשכ"ג-1963, שעניינו מצבים שבהם "אשמו של אדם אחר הוא שהיה הסיבה המכרעת לנזק".
סוף דבר
תביעת רשלנות המושתתת על טיעון בדבר הפרה של חובת היידוע, האזהרה וההדרכה, תלויה – לשם הצלחתה – בהוכחת קיומו של קשר סיבתי בין הפרת החובה האמורה לבין התממשות הסיכון.
המסקנה שאליה הגעתי, לאחר שהאבק שקע והתמונה התבהרה, היא שבנסיבות הספציפיות של המקרה לא הוכח הקשר הסיבתי הנדרש לכינון האחריות הנזיקית.
לפיכך, דין תביעתו של המוסד לביטוח לאומי – להידחות.