מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מבחן ההשתלבות: קביעת יחסי עובד-מעביד

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחרונה בפסק הדין בפרשת כותה שב וחזר בית הדין הארצי על המבחן המרכזי לבחינת יחסי עובד מעסיק כדלקמן: "המבחן לזיהוי יחסי עבודה שהם בגדר של מעמד משפטי (סטאטוס) הוא המבחן המעורב המכיל אגד של מבחני עזר שהמרכזי ביניהם הוא מבחן ההישתלבות על שני פניו - החיובי והשלילי". [ע"ע (ארצי) 15868-04-18‏ ‏ גבריאל כותה - מדינת ישראל משרד המשפטים‏ (7.4.21) סעיף 55] לצד המבחן הדומינאנטי שהוא מבחן ההישתלבות קיימים כאמור מבחני העזר המשלימים והם בין היתר מבחן הכפיפות, התלות האישית, התלות הכלכלית, הפיקוח, מקום העבודה, אופן התשלום והתנהגות הצדדים (ד"ר י. לובוצקי, חוזה עבודה וזכויות במשפט העבודה, מהדורת 2021, פרק 2 עמ' 17).
נקבע בפרשת כותה כי יש לבחון את סוגיית יחסי עובד מעסיק גם בהקשר התעשייתי וכך נאמר (בסעיף 56): "יש לבדוק את השאלה גם בהקשר התעשייתי/ הענפי הרלבנטי. כלומר, לבחון מה מתכונות ההעסקה המקובלות בענף/במקצוע נשוא הבדיקה". במקרה שלפנינו מדובר בהתקשרות לצורך פרויקט מוגדר של עבודת שפוץ בביתו הפרטי של הנתבע.
...
לסיכום, לא הוכח שהתובע עבד תקופה בת שנה ושלושה חודשים.
לסיכום, מכל הנימוקים עליהם עמדנו לעיל לא הוכח, כי בין הצדדים התקיימו יחסי עובד מעסיק.
התביעה נדחית במלואה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין זה יצוין כי הפסיקה התאימה והגמישה עצמה לאורך השנים עם התפתחות של צורות העסקה שונות ופיתחה מבחנים נוספים לבחינת יחסי עובד ומעסיק החל ממבחן המרות והפיקוח ומבחן ההישתלבות ועד המבחן המעורב: "המבחן לקביעת יחסי עובד ומעסיק התפתח לאורך השנים באופן שאפשר יותר ויותר שיקול דעת בהפעלתו. לא אחת הובהר בפסיקה כי על המבחן להיות דינמי, כזה המשתנה בהתאם לשינויים בדפוסי העסקה השונים...
...
הבקשה מתקבלת.
הסעד הקבוצתי הכספי הנתבע בגין זכויות אלו הינו 23,976,000 ש"ח. כמו כן, אנו מאשרים את הסעד ההצהרתי לעניין הזכאות לתשלום דמי הבראה, דמי מחלה ופיצויי פיטורים (6%).
שוכנענו כי מר אזולאי התחיל לעבוד בוולט, לאחר שהבקשה לאישור התובענה הייצוגית הוגשה, על מנת שיוכל להגיש עמדה בעניין ולא מדובר במי שעבד בוולט כשליח לשם פרנסתו כפי מגישי העמדה האחרים (כאמור בסעיף 70 לעיל).

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין ע"ע (ארצי) 15868-04-18 גבריאל כותה נ' מדינת ישראל ואח' (מיום 7/4/21) נסקרו המבחנים לקביעת יחסי עובד ומעסיק כפי שהתפתחו בפסיקה לאורך השנים והם מבחן הפיקוח על הפן החיובי והפן השלילי, מבחן ההישתלבות והמבחן המעורב הכולל את כל הנ"ל והאחרים.
...
מהראיות כי במהלך שנת 2015 התובע היה מושבת למשך כחצי שנה, אולם לא חל שינוי בהכנסותיו ומכן עולה שהעסיק עובד או עובדים בתקופה זו. ועוד, בשאלון שמילא במסגרת תביעה שהגיש נגד גלובל שילד, נשאל התובע "מי החליט מהי כמות העובדים עמה אתה מגיע לצורך ביצוע העבודה?" והשיב: "אני מחליט, בהתאם למהות וגודל העבודה אשר עלי לבצע". סיכומו של דבר, הוכח שהתובע העסיק עובדים במסגרת עיסקו, לאורך השנים, בהיקפי העסקה שונים אך אין מדובר בהעסקה ספורדית כפי שטען.
לאור כל האמור, טענת התובע לקיומם של יחסי עובד ומעסיק בינו לבין הנתבעת – נדחית.
סוף דבר תביעת התובע נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מבחינה מעשית, המבחן לקביעת יחסי עובד ומעסיק הוא "המבחן המעורב" ובמרכזו מבחן ההישתלבות על שני פניו, החיובי והשלילי, לצד מבחני משנה נוספים (בג"ץ 5168/93 שמואל מור נ' בית הדין הארצי לעבודה, נ(4) 628 (1996)).
...
נציין תחילה, כי הגם שסכומים אלה לא נתבעו על ידו במפורש במסגרת כתב התביעה, נתבע תשלומן של הזכויות הסוציאליות בהתאם לתמורה הקבלנית, כאשר הפיצוי החדש שנקבע על ידינו לעיל הוא למעשה תחליף לסעדים על פי ההלכות הקודמות, ושוכנענו, כפי שנפרט להלן כי ראוי לפסוק לזכותו את הפיצוי, כל עוד הסכום לא יעלה על הסכום הכולל שנדרש על ידו בתביעה ובערעור.
אחרית דבר התביעה מתקבלת ואני פוסק כי בין התובע לבין הנתבעת התקיימו יחסי עובד-מעסיק הלכה למעשה.
בנוסף, זכאי התובע להשתתפות בהוצאותיו ובשכר טרחת באי כוחו, ואני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע תשלום בסך של 2,000 ₪ בגין הוצאות משפט ו- 15,000 ₪ בגין השתתפות בשכ"ט עו"ד. הסכומים דלעיל ישולמו בתוך 30 ים מהיום, שאם לא כן, יישאו הפרשי ריבית והצמדה מהיום ועד למועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2024 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

" ב(3) טענות הצדדים בעירעור המערער טוען כי נקודת המוצא של בית הדין האיזורי היתה כי מתקיימים בעיניינו הפן החיובי והפן השלילי של מבחן ההישתלבות, ובכך קיבל למעשה את טענות המערער ובהתאם היה עליו לקבוע כי בין הצדדים היתקיימו יחסי עובד-מעסיק עוד לפני שנת 2008.
אלא שבית הדין האיזורי קבע כי אין ליישם באופן טכני את מבחני הפסיקה לקביעת קיומם של יחסי עובד מעסיק, בנימוק שהדבר יביא לתוצאה המנוגדת למציאות בשטח, והעדיף להסתמך על פסיקת בתי דין איזוריים ולא על פסיקת בית הדין הארצי, ובכך שגה.
...
אכן, בתצהירו המשלים של מר טפר הועלתה טענה כי השכר ששולם למערער כלל פיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 28 לחוק פיצויי פיטורים, אולם לטעמנו אין לדחות את טענת ההתאחדות לתחולת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים רק בשל העלאת הטענה הנוספת בתצהירו המשלים של מר טפר.
סוף דבר הערעור מתקבל בחלקו בשני עניינים: משמצאנו כי בהחלטת הגריעה נלקח בחשבון שיקול זר - משקל המערער - הוא זכאי לפיצוי על כך בסך של 40,000 ₪, נכון למועד מתן פסק דיננו; משמצאנו כי בנסיבות סיום קשר העבודה זכאי המערער לפיצויי פיטורים, וכי בין הצדדים התקיימו יחסי עבודה עובר לשנת 2008, המערער זכאי להשלמת פיצויי פיטורים בעד התקופה מיום 4.1.2004 עד יום 1.12.2008 בסך של 5,067 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 14.5.2016 עד למועד התשלום בפועל.
לנוכח העובדה שהערעור התקבל בחלקו - המשיבה תשלם למערער שכ"ט עו"ד בסך של 5,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו