מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

לשון הרע בהליך משפטי: הגנת לשון הרע בהליך משפטי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 13(5) לחוק מעניק הגנה מוחלטת לפירסום לשון הרע על ידי בעל דין בהליך משפטי, אפילו אם נעשה שלא בתום לב, ראו לעניין זה ברע"א 1104/07 עו"ד פואד חיר נ' עו"ד עודד גיל, סג(2) 511 (2009): "סעיף 13 קובע "הגנות מוחלטות" (ראו אורי שנהר דיני לשון הרע 191 (1997)).
...
לא עלה בידי התובע להוכיח, כי מדובר בתלונות רבות ושונות ללשכת עורכי הדין ואין בידי לקבל את טענתו, לפיה, לנתבע לא עומדת הגנה נוכח מספר התלונות.
לפיכך, דין טענות התובע בעניין זה להידחות.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העיקול נעשה באמצעות מערכת ממוחשבת בחשבון הבנק שאינה מהוה פירסום וגם אם היה פירסום קיימת הגנה לפי סעיף 13 (5) לחוק לשון הרע לגבי פירסום הליכים משפטיים .
...
"... מכל מקום, הדין המצוי – סעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע – אינו כולל הגבלה תכנית כלשהי, ולא זו בלבד אלא שכאמור הגבלה שהייתה בחוק בעבר הוסרה ממנו מפורשות. ברי לחלוטין כי המחוקק ביקש לחסום את כניסתו של חוק איסור לשון הרע לאולם המשפט (במובן הרחב), וזאת ככל הנראה מתוך השקפה שסדקים במחסום עלולים להחדיר מורא ללב המשתתפים בדיון המשפטי ולהקשות עליהם למלא את תפקידם. אין בית המשפט יכול ואין זה ראוי שיצוק אל החוק תוכן רצוי, לדעתו, העומד בניגוד ברור לכוונה המפורשת של המחוקק. במקרה זה, כאמור, הבהיר עצמו היטב המחוקק הן בדרך החיוב הן בדרך השלילה – וכל ניסיון להתנער מכוונת המחוקק אינו ראוי. חזרה, ולו יותר מפעם אחת, על פרשנות שאין לה דבר וחצי דבר עם לשון החוק ועם התכלית שיחד לו המחוקק – אין בה כדי להכשיר פרשנות אסורה. ודאי כך מקום שבו מדובר בחריג לחופש הביטוי; גם חריג ברור ומכוון עשוי להיפסל בשל אי-חוקתיות ובודאי שאין להוסיף חריג שהמחוקק עצמו לא הציע. קל וחומר כך במקום שבו, כבענייננו, יש הגיון ויש תועלת לבחירת המחוקק הן בשל העיקרון בדבר חופש הביטוי הן בשל הצורך לקיים את האינטרס בדבר קיום הדיון המשפטי באופן חופשי. משזו כוונתו הברורה של החוק אין לקבוע חריג או סייג להגנה המוחלטת שבסעיף 13(5)..." לאור המפורט לעיל ובשים לב לקבוע בסעיף 3א(א) לחוק ההוצאה לפועל לפיו "החלטות וצווים של רשם הוצאה לפועל דינם, לעניין אכיפה והוצאה לפועל, כדין החלטה או צו של בית משפט." קמה לנתבע חסינות ולכן נסיבות המקרה שבפני, תיק ההוצל"פ נפתח כדין, העיקול הוטל כדין כאשר נותר בתיק ההוצל"פ חוב, פתיחת תיק הוצל"פ והטלת עיקולים חוסים בהגנתו המוחלטת של ס' 13(5) לחוק לשון הרע, ולכן יש לדחות את התביעה.
אני דוחה את התביעה במלואה.
התובע ישלם, לנתבעים ביחד ולחוד, הוצאות שכ"ט בסך 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

למעלה מן הצורך יאמר: עוד בטרם הוכרע עניין חיר בבית-המשפט העליון הבעתי את דעתי כי ההוראה הקבועה בסעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע בנוסחו דהיום מקנה על-פי פרשנותה הנכונה והתכליתית הגנה מוחלטת שלא ניתן לסייגה על-פי מבחן כזה או אחר [קרן אניספלד "מה תוצאותיו של פירסום לשון הרע בהליך משפטי? על גבולות ההגנה שבסעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965", בדלתיים פתוחות 20 (מאי-יוני 2007)].
...
בשלב שני, ולאור מסקנה זו, התלבט בית-המשפט בשאלה מהו המבחן שיש להחיל על-מנת לקבוע את היקף ההגנה.
חוק איסור לשון הרע מונעו מלעשות כן. סיכומם של דברים על-יסוד האמור לעיל, נדחית התובענה על הסף.
התובע ישלם לנתבעת את הוצאות הבקשה וההליך עד כה בסך 4,095 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך קובלנה פלילית (ק"פ) שהוגש בשנת 2019 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

סעיף זה מקנה לנאשם הגנה מפני לשון הרע במהלך קיומו של הליך משפטי, והוא קובע כי פירסום לא ישמש עילה למשפט כנגדו ככל שזה נעשה: "(5) ... על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין-שיפוטית על פי דין, שנעשה תוך כדי דיון בפניהם, או בהחלטתם, או פירסום על ידי בעל דין, בא כוחו של בעל דין או עד, שנעשה תוך כדי דיון כאמור". על תכליתו של סעיף זה עמד כב' השופט ריבלין ברע"א 1104/07 עו''ד פואד ח'יר נ' עו''ד עודד גיל [פורסם בנבו] (19.8.09): "סעיף-קטן (5) נועד למנוע מצב שבו ירחף מעל מי מהגורמים הנזכרים בסעיף, תוך כדי דיון משפטי, האיום של תביעת לשון הרע. הסעיף נועד למנוע מצב שבו העילה לפי חוק איסור לשון הרע תהווה גורם מצנן על התבטאויות בגדרי הליך משפטי ותמנע מהגורמים השונים המעורבים בהליך המשפטי להתבטא באופן חופשי". בית המשפט הבהיר באותו ענין כי סעיף 13 קובע הגנות מוחלטות "תוך כדי דיון", והוטעם כי ההגנה חלה לא רק על התבטאויות תוך כדי הדיון ממש, אלא גם על כל צעד שננקט בקשר עם ההליך, בכל אחד משלביו, "לרבות כל פניה בכתב ומסמך הנידרש במהלך הרגיל של המשפט והמשמשו כהלכה". ואולם, המסמכים אותם כתב הנאשם לא נעשו "תוך כדי דיון", ולכאורה אף לא כחלק מהכנה לדיון משפטי.
...
כן טען, כי בהתאם למדיניות השיפוטית, אין לאפשר הגשת תביעות כנגד עורכי דין בכל הנוגע לניסוח כתבי טענות, על מנת שלא לרפות את ידיהם ולא לפגוע בשירות אותו הם נותנים ללקוחותיהם.
עוד טען, כי לא ניתן להגיש מכתב לראש המועצה ישירות, ולכן אין מנוס מהגשתו דרך המזכירה, וכי יש לבחון את הפרסום באופן פונקציונאלי, כשלמעשה הפרסום לא נעשה כלפי אדם אלא כלפי חבר בני אדם, ומכאן – לגוף אחד.
נוכח דברים אלו, ובהעדר עדות של הנאשם או לקוחותיו, אין בידי לקבל בשלב זה את טענות הקובל באשר לסוגיות שונות המצויות במחלוקת, ובכלל זאת, כאמור - את טענת הנאשם כי הדברים אותם כתב נכתבו בשם לקוחותיו ולבקשתם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

"המחוקק ביקש לחסום את כניסתו של חוק איסור לשון הרע לאולם המשפט (במובן הרחב), וזאת ככל הנראה מתוך השקפה שסדקים במחסום עלולים להחדיר מורא ללב המשתתפים בדיון המשפטי ולהקשות עליהם למלא את תפקידם". עוד נפסק, כי לאור חשיבותה של ההגנה, חלה היא לא רק על דברים שנאמרים באולם המשפט אלא גם על "כל צעד הננקט בקשר עם ההליך בכל שלב משלביו השונים, לרבות כל פניה בכתב ומסמך הנידרש במהלך הרגיל של המשפט והמשמשו כהלכה" (ר' גם ע"פ 364/73 זיידמן נ' מדינת ישראל (1974)).
...
אין כל טעם ותועלת בתרגיל כושל כגון זה, שכן אותו סדובסקי שגוי יכול היה להגיש כתב הגנה, להוכיח כי לא פרסם מעולם דבר כנגד לחיאני ובכך היתה התביעה נדחית.
מנגד, אינני מקבל את טענת לוינטל לפיה, כל מטרתה של התביעה שכנגד לא הייתה אלא כדי לתקוע טריז בין לחיאני לבין עורך דינה ובכך להפוך את הייצוג לבלתי אפשרי.
סוף דבר – התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו