המסמך היחיד שהציגה התובעת בתמיכה לטענתה כי קיימת תניית שימור בעלות בעיסקה עם יב. שנוע הנו חשבונית שהנפיקה התובעת על שם י.ב. שנוע בגין הזמנה 2880 מיום 9.2.17, בה צוין כי "הבעלות בסחורה/ציוד הנמסרת תשאר בידי הידקו גבעתי בע"מ ולא תועבר ללקוח אלא לאחר סילוק תמורתה" (נספח 7 למוצגי התובעת).
כשנשאל האם מדובר בהתנהלות האופיינית למי שהוא נוכל ורמאי, השיב כי "אין מה להסתיר כל מנוף שזז אני יודע ואי אפשר להחביא את זה בייחוד שנעשה פה עוקץ הייתי עולה על זה" (עמ' 57, 15-18); ובהמשך: "כשראיתם [הנתבעים-ר.ס.] שאתם הולכים להיעקץ וזה יתברר אח"כ לקחתם באותו יום עשיתם העברת בעלות לי. נטע כדי להבריח את המשאית הזאת ונתתם ייפוי כוח לעשות את הרשוי" (עמ' 57, שו' 29-30).
הנתבע היתייחס בחקירתו גם לרקע לחתימת ההסכם לרכישת המנוף מי.ב. שנוע, ומדוע בחר לרכוש את המנוף ולא לפרקו מהמשאית של חברת אלון שעליה הותקן, וכך אמר: "המשאית במקור שלה היה לה מבנה אחר לגמרי, על מנת להציב עליה את המנוף הייתי צריך לפרק את כל מה שהיה עליה, היא הייתה משאית רכינה. לצורך הרכבת המנוף נאלצתי לפרק את כל הארגזים, את המיטה, את השילדה כל מה שהיה אמור, הייתי אמור לפרק, פירקתי את זה באיזה שהיא מסגריה באיזור התעשיה ושלחתי אותה כשהיא עירומה לגמרי, שילדה. על מנת להחזיר לטענתך את המנוף ואת כל הסיפור חזרה היה נגרם לי נזק של לפחות עשרות אלפים של שקלים. מה עוד שבהרכבה של המנוף סך הכל השביחו את המשאית והעסקה הייתה או למכור אותה כמו שהיא עם המנוף או פשוט לקנות את המנוף שזה היה מן הראוי לעשות עסקה כזו ולא להחזיר את כל העסקה. מה עוד שגם משרדיו של התובע קיבלנו אישורים שהכל תקין ושהכל בסדר ושיש תמורה למנוף ולרגע אף אחד לא בא ואמר לנו יש בעיה אל תעשו את זה, הכל היה תקין לגמרי ולכאורה קיבלנו את כל המסמכים של המנוף מידיהם אנחנו לא הלכנו לקבל את המסמכים הם שלחו אותם אלינו" (עמ' 79, שו' 31 – עמ' 80, שו' 5).
הנתבע ומר רז גל העידו כי המשאית שעליה מותקן המנוף נמכרה על ידי חברת אלון לחברת נטע תמורת סך של 760,000 ₪ בתוספת מע"מ. סכום שך 390,000 ₪ הועבר בהעברה בנקאית מחשבון חברת נטע לחשבון חברת אלון כמקדמה על הרכישה, כנגדה נילקחו הלוואות בסכום כולל של 400,000 ₪ מהבנק, והמשאית והמנוף שועבדו לטובתו כנגד ההלוואה.
עסוקו של המוכר במכירת הנכסים מסוגו של הממכר, איננו חייב להיות עסוקו הבלעדי, ונראה כי אינו חייב להיות אפילו עסוקו העקרי (שם, בעמ' 697; ראו גם: הילכת כנען; ע"א 120/87 תעשיית אבן וסיד בע"מ נ' דשנים אורגאנים חברה בע"מ (פורסם בנבו, (12.11.90).
בכך יש כדי לבסס די הצורך עיסוקה של י.ב. שנוע בסחר מנופים המותקנים על משאיות, ויש לראות בה כמי שנכנסת תחת הגדרת "מוכר העוסק במכירת נכסים מסוגו של הממכר". כפי שפורט לעיל, הנתבע העיד באשר למכלול היתנהלות חברת אלון מול י.ב. שנוע בעסקת המנוף נשוא התביעה, כשבתחילה הייתה אמורה י.ב. אלון לרכוש את המשאית שהיתה בבעלות חברת שנוע ועליה הותקן המנוף שרכשה מהתובעת, ולאחר מכן ביקשה י.ב. שנוע לחזור בה מעיסקת רכישת המשאית מחברת אלון, והציעה לאחרונה לרכוש את המנוף שהותקן על המשאית, וכך סוכם, עסקה שמצאתי כי היתקיימה ושולמה תמורתה.
כן נטען כי הנתבע דחק במר יחיא לבצע את שינוי המבנה ולהעביר הבעלות והדבר מעיד על כך שידע שבעלי י.ב שנוע נעלמו והיה חייב לפעול במהירות ובחוסר תום לב. כמו כן, לטענתה, לפי גרסת הנתבע הוא החליט על העסקה עם מר רז גל כחודש וחצי לפני שלכאורה נחתם ההסכם עם י.ב שנוע ביום 8.5.17.
...
לאור מכלול נסיבות העניין כמפורט לעיל, אני סבורה כי לא עלה בידי התובעת להפריך גרסת הנתבעים שפעלו בתום לב הנדרש לשם החלת תקנת השוק בענייננו, הן ביחס לעסקה שבין חברת אלון לי.ב שינוע, הן בעסקה שבין חברת אלון לחברת נטע.
סיכום
התביעה כנגד הנתבעים 3-1 ו- 5 נדחית.
נוכח התוצאה אליה הגעתי, ובהתחשב במכלול נסיבות הפרשה, תשלם התובעת לנתבעות 3-1 הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 35,000 ₪, ולנתבע 5 הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 25,000 ₪, זאת בשים לב לאופי הטענות כלפי הבנק כנושה וסכום ההלוואה שהעמיד.