משמעות מעמדו של התובע ביחס לטענות העידר הרשאה וכשלון התמורה
עיקרה של המסגרת הנורמאטיבית הרלוואנטית לענייננו מצויה בסעיפים שיצוטטו להלן:
סעיף 28 (א) לפקודת השיטריות (נוסח חדש) קובע :
"אוחז כשורה" הוא אוחז שנטל את השטר כשהוא שלם ותקין לפי מראהו, ובתנאים אלה:
נעשה אוחז השטר לפני שעבר זמנו, ולא הייתה לו כל ידיעה שהשטר חולל לפני כן, אם אמנם חולל.
מקבלת אני כמהימנה את עדות מר כהן, מטעם התובע, לפיה לא הייתה לתובע ידיעה בדבר פגם כביכול בזכות הקניין בשיקים :
"ת. אני מתייחס בתצהיר לתקופה של הרבה מאוד שנים בה הלקוח עבד אתנו, מתוכם אני חושב מ-2010 הוא הביא שיקים של הנתבעת שהוא טען שהוא עובד אתה והיא עושה עבורו עבודות, מעולם לא ידענו שהיא קרובת מישפחה שלו כמו שעכשיו מתברר. לאורך כל השנים, השיקים שלה עברו, לא חזרו, שולמו והכול היה בסדר. מעולם לא חזר אצלנו שיק של הנתבעת בהוראת ביטול, היה פעם אחת החזרה מסיבת א.כ.מ., 05/06/14, שיק על סך 5,280 ₪ מחשבון הנתבעת."
(עמ' 9 שורות 20-25)
הטלת חובה של ביצוע פעולות נוספות הנוגעות לשיקים, אותן היה על התובע לבצע לדידה של הנתבעת, אינה מתקבלת על הדעת בנסיבות העניין ושעה שעסקינן בשיקים סחירים – על כל המשתמע מכך.
בהתאמה, אני מורה לנתבעת לשלם לתובע את מלוא סכום החוב בתיק ההוצאה לפועל, בצרוף הוצאות הליך זה בסך של 2,500 ₪ ושכר טירחת עורך דין בסך של 4,500 ₪, אשר יתוספו לקרן החוב בתיק ההוצל"פ.
הסכום הכולל ישולם על ידי הנתבעת בתוך 30 ימים מעת שיומצא לה פסק הדין, שאם לא כן יהא התובע רשאי לשפעל את הליכי תיק ההוצל"פ באופן מידי.
...
אולם, אינני מקבלת טענה זו בנסיבות העניין וזאת משום שבמשך שנים מספר נפרעו שיקים של הנתבעת בסדר גודל של מאות אלפי שקלים, ולאור כך שהנתבעת, אשר עמדה כבר בחודש 06/14 על השימוש הפסול לכאורה שעושה המנוח בשיקים, לא מצאה לפנות לתובע, בין אם ישירות ובין אם באמצעות הבנק בו מנוהל חשבונה, ולהודיע כי כך נעשה ובתוך כך להודיע כי היא מבטלת שיקים.
התוצאה:
לאור כל האמור – אני קובעת כי התובע עמד בנטלים על פי דין להוכיח את תביעתו ומכאן אני מורה על קבלת התביעה במלואה.
בהתאמה, אני מורה לנתבעת לשלם לתובע את מלוא סכום החוב בתיק ההוצאה לפועל, בצירוף הוצאות הליך זה בסך של 2,500 ₪ ושכר טרחת עורך דין בסך של 4,500 ₪, אשר יתווספו לקרן החוב בתיק ההוצל"פ.
הסכום הכולל ישולם על ידי הנתבעת בתוך 30 ימים מעת שיומצא לה פסק הדין, שאם לא כן יהא התובע רשאי לשפעל את הליכי תיק ההוצל"פ באופן מידי.