בית משפט לעינייני מישפחה בתל אביב - יפו
ת"ע 45887-11-21 ר' נ' האפוטרופוס הכללי במחוז תל-אביב ואח'
בפני
כב' השופטת סגלית אופק
תובע י.ר
ע"י ב"כ עו"ד י. בלס
נתבעת
ע.ר.י
ע"י ב"כ עו"ד ז. פשה אלון ועו"ד ר. פיין
בעיניין עיזבון: י.ר. ז"ל
פסק דין
בקשתה של הנתבעת סורבה על ידי רשם המקרקעין בשל הוראת "יורש אחר יורש"; הנתבעת חולקת על הקביעה של רשם המקרקעין בשל הוראת "יורש אחר יורש" בצוואה המקורית (נספח ו' לכתב התשובה); על כן, הגישה בבית משפט זה בקשה למתן הוראות בתמ"ש 17457-10-21 ביום 7.10.2021 (להלן – הבקשה למתן הוראות) (ר' נספח ג' לכתב התביעה).
ביום 29.12.2021 הגישה הנתבעת תשובה בה היתנגדה לבקשה לביטול צו קיום הצוואה המאוחרת (להלן – כתב התשובה).
סעיף 72(א) לחוק הירושה מתוה את הדרך לתקיפת סופיות הצוו, קובע כי: "נתן רשם לעינייני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום צוואה, רשאי כל אחד מהם, לגבי צוים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצוו; ואולם ראה רשם לעינייני ירושה שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט".
תקנה 27 (ג) לתקנות הירושה, התשנ"ח-1998 (להלן – התקנות) קובעת ביחס לבקשה לתיקון צו ירושה או צו קיום צוואה שהועברה לבית המשפט כי: "בית המשפט רשאי שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפניו לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה".
אם כן, לשון החוק מקפלת בתוכנה את תמצית המבחנים על פיהם מוסמך בית המשפט לתקן או לבטל צו ירושה או צו קיום צוואה, כדלקמן:
המבחן הראשון- האם קיימת עובדה שלא הובאה בפני רשם הירושה או בית המשפט, קודם למתן הצוו, והאם היה בה כדי לגרום לקבל צו שונה מהצו שניתן;
המבחן השני- האם יכול היה המבקש להביא את העובדה או הטענה לפני מתן הצוו? וכן האם יכול היה לעשות כן בהזדמנות הסבירה הראשונה לאחר מתן הצוו?
במידה והמבקש לא עשה כן בהזדמנות הראשונה שהייתה לו, בדרך כלל ידחה בית המשפט את הבקשה, אם כי הוא אינו חייב לעשות כן אלא נתון לו שיקול דעת לקבל בקשה גם אם היא לא הוגשה על ידי המבקש בהזדמנות הסבירה הראשונה [המ' (חי') 28449/97 הברמן י' הנועץ המשפטי לממשלה (1.7.1998); ש' שוחט.
...
לאור כל הנ"ל, שוכנעתי כי, כל העובדות ו/או הטענות היו בידיעת התובע לכל אורך הדרך, ואילו היה התובע מעוניין באותה עת לרדת לעומקם של הפרטים לא הייתה מבחינתו כל מניעה לעשות זאת.
סוף דבר
לפיכך אני קובעת כדלקמן:
התובענה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט בסך של 15,000 ₪.