עוד נטען, כי אף ששעור דמי הכניסה לבריכה נקבעו בחוק העזר, הרי שהדבר נעשה, ככל הנראה, בשל טעות משפטית בדבר סיווג התשלום כתשלום חובה, להבדיל מתשלום רשות מסוג "מחיר". מכל מקום, ציון דמי הכניסה בחוק העזר אינו מונע מהרשות המקומית או המשיבה לקבוע מחיר הוגן בתעריף עדכני, ללא מיגבלת הסכום שנקבע בחוק העזר ה"הסטורי", בייחוד מקום בו דמי הכניסה מעניקים לבאי המקום שירותים נוספים מעבר לכניסה ושימוש בבריכה.
סעיף 16(א) לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו-2006 מורה לנו:
"מבקש, תובע מייצג או בא כוח מייצג, לא יסתלק מבקשה לאישור או מתובענה ייצוגית, אלא באישור בית המשפט, וכן לא יקבל, במישרין או בעקיפין, טובת הנאה מהנתבע או מאדם אחר בקשר להסתלקותו כאמור, אלא באישור בית המשפט...".
התובענה שאותה עותר המבקש לאשר כייצוגית אינה תובענת סרק, וראיה לכך יש לראות בעובדה כי המשיבה פעלה לביטול חוק העזר, בזיקה ישירה להגשת בקשת האישור, זאת מבלי להודות בטענות המבקש.
היא טוענת כי המבקש היתעקש על ניהול תביעתו גם לאחר שהוברר כי בקשתו נטולת בסיס, וביתר שאת לאחר ביטולו של חוק העזר.
היא מוסיפה עוד כי במקרה שלפנינו לא מתקיימים התנאים הקבועים בחוק תובענות ייצוגיות המצדיקים פסיקת גמול ושכר טירחה, שכן הבקשה לא הואילה במאומה לחברי הקבוצה; סכוייה היו אפסיים מלכתחילה; התוצאה המיוחלת בגדרי ההליך (העמדת דמי הכניסה על סך של 0.000001 ₪) הייתה מופרכת ונטולת היגיון, והיה בה כדי להביא בהכרח לסגירת הבריכה העירונית (באופן המלמד כי גם אם התביעה הייתה מתקבלת, לא הייתה צומחת כל תועלת לחברי הקבוצה); ולבסוף, לא מדובר בבקשה מורכבת, לא צורפה חוות דעת בתמיכה לבקשה, לא נערך ניתוח כלכלי ומקצועי סבוך, לא נדרשו הוצאות נכבדות ואף לא היה סיכון ממשי מצידו של המבקש.
בפסק דין שניתן בע"א 8114/14 מרקיט מוצרי ייעול בע"מ נ' סונול ישראל בע"מ (05.08.2018) נקבע, כי שומה על בית המשפט הדן בבקשת הסתלקות מתוגמלת לעשות שימוש זהיר בכלי של פסיקת גמול ושכר טירחה, תוך מתן תשומת לב לעקרון לפיו הסתלקות מתוגמלת היא אפשרית, אך מדובר בחריג לכלל, אשר יש להפעילו במקרים המתאימים בלבד, בין היתר בהיתחשב בשיקולים הבאים:
"בבוא בית משפט להכריע בבקשה לפסיקת גמול ושכר טירחה במסגרת של הסדר הסתלקות מבקשת אישור תובענה כייצוגית, שומה עליו לשקול שני שיקולים עקריים: ראשית, אם עלה בידי התובע המייצג ובא כוחו להצביע על עילת תביעה לכאורה נגד הגוף הנתבע; ושנית, אם ההליך הייצוגי השיג תועלת עבור חברי הקבוצה. שיקולים אלה נועדו לסייע בידי בית משפט בבואו לוודא כי לא ייפסקו גמול ושכר טירחה לטובת מי שנקט בהליך סרק. כפי שכבר צוין לעיל, התועלת שהניב ההליך הייצוגי צריכה להיות ממשית ורלוונטית לחברי הקבוצה. אחד הפרמטרים שעשויים לשמש את בית המשפט בבואו להעריך את התועלת שצמחה מבקשת האישור, הוא הפער שבין הסעדים שהתבקשו בבקשת האישור לבין הסעד שניתן לקבוצה בסופו של יום במסגרת ההסתלקות... אמת מידה נוספת שעשויה לסייע בידי בית משפט בעיניין זה, שאף עליה עמדתי לעיל, היא שאלת נחיצותו של ההליך הייצוגי לתוצאה שהושגה. במקרים מתאימים, ובהתאם לשיקול דעתה של הערכאה הדיונית, ניתן אף להדרש לעמדתו של היועמ"ש ביחס להסתלקות המתוגמלת המבוקשת".
במקרה דנא, כבר בתשובת המשיבה לבקשת האישור (ומבלי להיתעלם מיתר טענותיה) הועלתה אפשרות כי ההוראה במסגרת חוק העזר המסמיכה את הרשות לקבוע דמי כניסה, נעשתה בשל טעות משפטית בדבר סיווג התשלום כתשלום חובה "ומחשבה מוטעית בנוגע לנחיצות ואפשרות הסדרת התשלום בחוק עזר" (סעיף 28 לתשובה).
...
איזון בין כל השיקולים הללו מביאני לידי כך, שאת הגמול למבקש יש להעמיד על סך של 1,000 ₪, ואת שכר טרחת בא כוחו על סך של 7,000 ₪ בתוספת מע"מ.
סוף דבר
סיכומם של דברים:
אני מאשר את הסתלקות המבקש מבקשת האישור, ומורה על מחיקתה של הבקשה.
תביעתו האישית של המבקש נדחית.
המשיבה תשלם למבקש גמול בסך של 1,000 ₪, ולבא כוחו שכר טרחת עורך דין בסך של 7,000 ₪ ועוד מע"מ.
ניתן היום, י"ט כסלו תש"פ, 17 דצמבר 2019, בהעדר הצדדים.