מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

כיצד מתבצע חילוט אזרחי לפי פקודת הסמים

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

ההליכים הצריכים לעניין נגד המשיבים 3-1 הוגש כתב אישום שייחס להם, בין השאר, ביצוע עבירות מכוח חוק איסור הלבנת הון.
המדינה טענה כי הגם שהפרוצדורה המדויקת בכל הנוגע למתן החלטות בעינייני חילוט לאחר מתן גזר הדין היא באמצעות העברת בקשת החילוט לדיון בהליך אזרחי (בהפנותה לע"א 628/19 ביטון נ' מדינת ישראל (25.2.2019) (להלן: עניין ביטון)), הרי שישנן דוגמאות למקרים שבהם הליכי חילוט לפי פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973 (להלן: פקודת הסמים המסוכנים) היתקיימו לאחר מתן גזר הדין במסגרת ההליך הפלילי.
...
לפיכך, אני סבורה כי המבחנים שיש להחיל על תיקון הודעת הערעור, ככל שהיא מופנית כנגד טוען לזכות ברכוש, הם מקלים יותר בהיותם קרובים יותר לטריטוריה של סדרי הדין האזרחי (השוו: ע"פ 8988/18 גבריאל נ' מדינת ישראל, פסקה 10 (5.2.2019); עניין ביטון, פסקאות 16-15).
סיכומם של דברים: אני מורה כי המדינה תגיש, עד ליום 8.5.2019, הודעת ערעור מתוקנת לה תצרף כמובן כמשיבים גם את הטוענים לזכות ברכוש.
החלטתי זו תומצא לצדדים לאלתר ותתויק בתיקי השופטים.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2021 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

ביחס לחשבון הבנק הרשום על שם רעייתו, טען המשיב שלא קיימת סמכות לעשות כן. המסגרת הנורמאטיבית סעיף 36ו לפקודת הסמים, הדן בחילוט זמני, קובע כך: "הוגש כתב אישום או הוגשה בקשה לחילוט אזרחי, רשאי בית המשפט, על פי בקשה חתומה בידי פרקליט מחוז המפרטת את הרכוש שאת חילוטו מבקשים, לתת צו זמני בדבר – מתן ערבויות מטעם הנאשם, או אדם אחר המחזיק ברכוש, צווי מניעה, צווי עיקול או הוראות בדבר צעדים אחרים שיבטיחו את האפשרות של מימוש החילוט, לרבות הוראות לאפוטרופוס הכללי או לאדם אחר בדבר ניהול זמני של הרכוש..." צו חילוטי זמני נועד "לשרת את הצוו הסופי" (ע"פ 8312/17 ברהמי בנימין נ' מדינת ישראל (17.4.2018)).
ביחס לאפשרות שייקבע כי המשיב היה אמור להפיק רווח מהעבירה, אפנה לכמות הסמים שנתפסה המקימה "חזקה שבעובדה, שמקורה בשכל הישר ובנסיון החיים, כי החזקת הסם, לא נעשתה לידי שמיים ולא לצרכי צדקה, אלא לצורך הפקת רווח, ומכאן, שיש לראות את הנדון, כמי שהיה אמור להפיק רווח מבצוע העבירה" (ת"פ 4720/02 מדינת ישראל נ' עבד אל רחמן תאפל (16.5.2005); כב' השופט עמית; כן ראו דנ"פ 10402/07 מטיס נ' מדינת ישראל (29.1.2008)).
...
בהסכמת המשיב אני מורה על המשך הקפאת החשבונות מספר 72920/17 (בנק לאומי) וכן 691571 (בנק פועלים) עד החלטה סופית בנושא החילוט.
לאור הסכמת הצדדים, אני מורה על המשך הקפאת תכנית החיסכון בחשבון מספר 209517 (בנק פועלים) על שם אשת המשיב, וזאת עד החלטה סופית בנושא החילוט.
בעניין זה אני מורה כי באם יעמדו המשיב ורעייתו בתנאים שיפורטו להלן בתוך 7 ימים, יוותר הרכב בחזקת הבעלים הרשום (אשת המשיב) עד החלטה אחרת.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

רקע וטענות הצדדים: המבקש (ונאשם נוסף) הורשעו על פי הודאתם, במסגרת הסדר טיעון, בבצוע עבירות לפי פקודת הסמים המסוכנים (סחר בסמים והחזקת סם שלא לצריכה עצמית).
לטענת נציג המשיבה, הוא "מאמין" כי גם ביטול העיקול בוצע באמצעות קצינת החילוט, והחזרת הקטנוע נעשתה על ידי תחנת המישטרה, ובתאום עם קצינת החילוט.
לבסוף, נטען כי דרישת המבקש לפצוי הייתה צריכה להיות מוגשת כהליך אזרחי, ועל המבקש היה להעביר את העתק הבקשה לפרקליטות מחוז חיפה (אזרחי), המייצגת את משטרת ישראל.
...
לא מצאתי בהסברי המשיבה כל נימוק מדוע להימנע מלחייב אותה בהוצאות בגין כך. גם כאן, סבורני כי יש מקום בחיוב בסכום סמלי בלבד.
סוף דבר, דין הבקשה להתקבל.
אני מחייב את המשיבה בתשלום סכום הוצאות כולל בסך 750 ₪, אשר ישולמו למבקש בתוך 45 יום מהיום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

המסגרת הנורמאטיבית : סעיף 39 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 קובע כי - "(א) על אף האמור בכל דין, רשאי בית המשפט, בנוסף על כל עונש שיטיל, לצוות על חילוט החפץ שנתפס לפי סעיף 32 או שהגיע לידי המישטרה כאמור בסעיף 33, אם האדם שהורשע במעשה העבירה שנעשה בחפץ או לגביו הוא בעל החפץ; דין צו זה כדין עונש שהוטל על הנאשם. " שלושה תנאים מציב המחוקק לצורך סמכותו של בית המשפט להורות על חילוט תפוס : הנאשם, שהנו בעל הרכב, הורשע בדינו; הרכב נתפס על ידי המישטרה (על פי הוראות הפקודה); הרכב סייע לנאשם לבצע את העבירות בהן הורשע; באשר לנטל הראייה להוכחת בעלות לפימסעיף 39 לחסד"פ נקבע בפסיקת בית המשפט העליון כי נטל זה הנו על פי מאזן ההסתברויות במשפט האזרחי וזאת במסגרת פסק הדין בתיק רע"פ 5776/05 אודי ראובן נ' מ"י, פורסם במאגרים המשפטיים (31.7.05) : "(3).באשר לעניין לגופו, כידוע, נטל הראיה לפי סעיף 39 להוכחת הבעלות, במסגרת הליכים הקשורים בהכרעה בגורל התפוס, הוא על פי מאזן ההסתברויות במשפט האזרחי; ע"פ (ירושלים) 2024/98 מדינת ישראל נ' חמייס (לא פורסם), וההנמקה שם (הנשיא זיילר, השופט – כתארו אז – דוד חשין והשופטת צור); כן ראו ע"פ 1298/93 בנק לאומי נ' מדינת ישראל, פ"ד מ"ח(3) 238, 245 (השופט – כתארו אז – מצא) ודומני שהרציו של פסק דין זה, הדן בצד שלישי נפגע, יפה כוחו גם לגבי בקשת הצדדים הישירים, אם המבקש - להשבת התפוס, ואם המדינה - לחילוט, שכן בסופו של דבר בעניינים ממוניים עסקינן; ראו גם שלגי וכהן סדר הדין הפלילי (מה' 2, 449-448). בהקש לעניין חילוט לפי פקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), תשל"ג-1973, ראו והשוו גם ע"פ 7376/02, ע"א 7338/02 כהן נ' מדינת ישראל, פ"ד נז(4), 558 (השופטת חיות). לעניין סעיף 36 לפקודה הקרוב בנושאו, ראו ע"פ 425/87 שוקרי נ' מדינת ישראל, פ"ד מב(1) 732, 738-737 (השופט בייסקי), 742 (המשנה לנשיא בן-פורת); ראו גם שלגי וכהן שם 70-69 וכן 448. נטל השיכנוע לענייננו רובץ על התביעה, אך משזו הרימה אותו, עובר הנטל אל הצד שכנגד (ראו בש"פ 6942/97 ריברה נ' מדינת ישראל (לא פורסם) (השופט – כתארו אז – מצא); כן ראו קדמי, על סדר הדין בפלילים (תשס"ג), 533-528; ועוד, ראו בש"פ 2671/01 סיני נ' מילרה ואח', פ"ד נה(4) 176 (השופט אנגלרד) וסקירת ההתפתחות ההיסטורית שם. אכן, כדברי חכמים, "זה כלל גדול בדין, המוציא מחברו עליו הראיה" (בבלי, בבא קמא מ"ו, א'; רמב"ם הילכות ניזקי ממון, ט', ב'-ג').
...
מה דינו של נאשם אשר פרץ לשלושה כלי רכב בשני מועדים שונים , גנב מתוכם רכוש וביצע עבירות נלוות ומה דין הבקשה לחילוט הרכב באמצעותו בוצעו העבירות ? רקע הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן באישומים הבאים ובעבירות הבאות: במסגרת האישום הראשון הורשע הנאשם בביצוע העבירות הבאות: פריצה לרכב – עבירה לפי סעיף 413ו' סיפא לחוק העונשין, תשל"ז – 1977 (להלן :"חוק העונשין").
משכך הם פני הדברים, מששוכנעתי כי חילוט הרכב יפגע פגיעה קשה בבני משפחת הנאשם, שוויו הגבוה יחסית אל מול המצוקה הכלכלית בה נתונים הנאשם ובני משפחתו וקיומם של אמצעי הענישה החלופיים בדמות קנס ופיצוי העומדים לרשות בית המשפט ואשר יש בהם כדי להשיג התכלית הענישתית והמניעתית תוך מתן משקל לשוויו של הרכב באמצעותו בוצעו העבירות בעונש הקנס שיוטל על הנאשם בתיק , מצאתי כי על בית המשפט לערוך איזון בין כלל השיקולים הנ"ל וכי רכבו של הנאשם יושב לידיו ולא יחולט בכפוף לאמור לעיל.
אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: מאסר בפועל לתקופה של תשעה חודשים אשר ירוצה בעבודות שירות.
לאור ההחלטה לעיל אני מורה על השבת רכב מסוג טויוטה קורולה ל.ז 58-481-30 לידי הנאשם.

בהליך החזרה/טיפול בתפוס שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

המדינה טוענת כי אין מקום לידרוש הגשת כתב אישום כתנאי לחילוט וכי "אין לקבל את המצב האבסורדי הנוכחי בו ברי לכל כי הרכב היה מעורב בבצוע עבירה ובעליו של הרכב אינו מספק גרסה באשר להמצאותו בזירת העבירה ולשימוש שנעשה בו ונאלם דום כאשר נישאל בקשר לכך". לטענת המדינה, אומנם יש לכל אדם זכות בהליך פלילי שלא למסור גרסה, אבל אין זה כך בהליך אזרחי.
חילוט לפי פקודת סדר הדין הפלילי פעולת החילוט הנה החרמת הנכס על ידי המדינה, לחילוט יש מספר מטרות.
ישנן מספר הוראות חוק פרטניות שקבועות סמכות חילוט, כך נקבע בחוק איסור הלבנת הון, התש"ס – 2000, בחוק חילוט רווחים מפרסומים שענינם עבירות, התשס"ה – 2005, בחוק מאבק בארגוני פשיעה התשס"ג – 2003, ופקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג – 1973.
...
ובשים לב לאופי האלים והקשה של העבירה (גם אם הוא כלפי רכוש) הנני קובע כי יש מקום לקבל את הבקשה ולהורות על חילוט הרכב.
לסיכום סעיף 34 לפקודת סדר הדין הפלילי מאפשר למדינה לבקש חילוט של חפץ, שנתפס כדין גם אם לא מוגש כתב אישום (וזאת כל עוד התיק נסגר).
בנסיבות אלו הנני קובע כי דין הבקשה להתקבל ומורה על חילוט רכב מסוג גראנד צ'ירוקי של חברת Jeep מ.ר. 91-184-68 השייך למשיב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו