מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

כיצד מעריכים שמאות למספר דירות בעת פיצול ירושה

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הרקע העובדתי הרלבנטי: העוררים ירשו את הנכס מגב' נעמי לב, על-פי צו קיום צוואה מיום 10.6.13 (ראו נספח להסכם המכר, נספח 4 לכתב הערר).
לגישתם, הפער הקיים בין חוות דעת השמאי אהרונוב לחוות דעתו של שמאי המשיב, מר אילן בוחניק (להלן – השמאי בוחניק), אשר העריך את שווי הדירה בסכום של כ- 2 מיליון ₪, נעוץ בגישה המחמירה שננקטה על ידי המשיב נגד העוררים ומהתרשמותו השגויה כי הצהרתם נעשתה באופן שקרי ומכוון.
השוו: ו"ע (תל אביב-יפו) 1270/01 מרים דורון נ' מנהל מסוי מקרקעין איזור נתניה (נבו 23.05.2005) (להלן – עניין מרים דורון), בפיסקה 25: "ברי, כי ייחוס סך של 105,000$ בלבד לזכויות הבניה הבלתי מנוצלות כאשר ניתן לבנות על החלקה בית מגורים נוסף, עומדת בנגוד לכל הגיון כלכלי. לדעתי, צודק שמאי המשיב בציינו כי העובדה שהקונה הרס את המבנה הקיים ובנה מבנה שגודלו למעלה מפי 4 מן המבנה שהיה קיים על החלקה במועד המכירה, עשויה להעיד כי התמורה הושפעה באופן משמעותי מזכויות הבניה הבלתי מנוצלות." ראו גם ע"א 8244/02 פאולה כרמל נ' מנהל מס שבח מקרקעין, נח(2) 931 (2003) (להלן – עניין פאולה כרמל), בפיסקה (ד) לפסק-דינו של כבוד השופט לוי: "...כוונת הקונות להקים שתי יחידות דיור על הקרקע יכולה לשמש כאחד התבחינים לכך שפוטנציאל הבנייה בקרקע היה שיקול מרכזי בקביעת התמורה עבור הנכס...." וכן ראו גם גם ו"ע 1357/09 מייבסקו ז"ל ואח' נ' מנהל מסוי מקרקעין תל אביב (19.6.2013): "...ייתכן שהרוכשת בהיותה גורם עסקי מובהק הייתה מודעת לקיומן של זכויות בנייה נוספות צפויות לגבי הנכס שרכשה מתוקף עיסוקה ביזמות נדל"ן, ואולם המוכרים בהיותם אנשים פרטיים לא היו מודעים לזכויות אלו וסברו לתומם כי התמורה הגבוהה בהרבה מעבר למקובל ששולמה להם בעבור הנכס, נובעת אך מחשקה של הרוכשת לרכוש את הנכס שבבעלותם לו למשיב להלין על המוכרים ולפצל את התמורה הכוללת עקב מיקומו ואופיו המיוחד... טענה זו יכולה והייתה ראויה להיטען, ולו רק באופן תאורטי, באם גם הרוכשת הייתה אדם פרטי אשר הפרוטה מצויה בכיסו אשר רוכש דירת מגורים לצורך מגוריו מוכן לשלם גם מחיר מופקע ביחס לנכסים דומים בסביבה הקרובה למיקומו של הנכס עקב רצונו הרב בדירת המגורים המסוימת של מיקום, נוף, תיכנון ועיצוב ייחודיים וכדומה. כאמור, אין אלו העובדות בערר דנן אלא המדובר ברוכשת שהנה יזמית במקרקעין....
את ערכו המוסף של נכס צמוד קרקע, לעומת נכס בבנייה רוויה, ניתן לחשב בשתי דרכים: האחת, מכפלת שווי הנכס במקדם הפרטיות שמעניקה החצר, בהתאם להו"ב מס' 6/98 (שטח הנכס האקוויוולנטי); השנייה, באמצעות חיבור שווי דירת המגורים עצמה ושווי החצר, כאשר כל אחד מחושב באופן עצמאי.
...
על כן, דרישת העוררים לנכות מן השבח את שכר טרחתו הרעיוני של עו"ד גליקמן משוללת כל יסוד, עומדת בניגוד להוראות סעיף 39 לחוק, ודינה להידחות.
באשר לדרישת העוררים לניכוי הוצאות תיווך – סבורני כי גם בעניין זה לא ניתן לקבל את טענת העוררים.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, עמדתי היא כי יש לדחות את הערר על כל חלקיו – וכך אמליץ לחבריי לוועדה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הוראות ההסכמים -הסכם השכירות , הסכם אופציה והסכם למכירת אופציה בחתימת הצדדים עליהם סומכת התביעה בין התובע כבעלים של הנכס- דירה בת 10 חדרים , מטבח וחדרי אמבטיה ושירותים בשדרות הר ציון 3 בתל אביב , לבין הנתבע 1 משה בן מנחם ואברהם גרמייזא שנפטר לימים – מצד שני , ויכונה להלן "גרמייזא ז"ל" או "המנוח", נכרת הסכם שכירות ביום 25.3.2010.
על בסיס הסכם זה שבעל פה גם שלח טיוטת חוזה ששיקפה את ההסכמות ביניהם אלא שלמרות זאת הודיע לו הנתבע 1 כי הוא חוזר בו מן הסכום והיה מוכן לשלם רק 150 אש"ח. כעבור מספר שעות הודיע לו בן מנחם כי הוא החליט לחזור בו לגמרי וכי הוא אינו חפץ לממש את חלקו באופציה .כן התריע כי הוא מתכוון לנכל מו"מ עם התובע על מנת להשיא סכומים לטובת יורשי המנוח כאמור.
בקשה לתיקון כתב תביעה כך שהתביעה תגבש את מלוא נזקו הניטען של התובע עד למועד הפינוי בפועל לא הוגשה! משכך יתייחס פסק הדין אל התביעה ועילת התביעה למועד הגשת התביעה! הצדדים מכאן ומכאן הציגו עמדותיהם לעניין ניזקו של התובע ככל שתדחה עתירתו לפצוי המוסכם במלואו : התובע הגיש חוות דעת מומחה מטעמו של השמאי יגאל שגיא שמסר חוות דעתו לעניין "הערכת שווי זכויות הנכס למטרת דמי שכירות מקובלים ליום 1.6.2013.
השמאי בחן את הנכס במצבו במועד הביקור , לאמור נכס מפוצל ליחידות מגורים , יחידות עצמאיות שירותים ומקלחת , שרטוט הנכס לאחר פיצולו ליחידות מהוה חלק מחוות דעתו.
...
לעניין זה אני קובעת כי לא נוכחתי ולא שוכנעתי שתומר גרף רווחים במהלך תקופה זו בסכומים העולים על סכום זה. מה גם שבהחלט נוכחתי גם מעדותו של התובע כי במהלך תקופה זו הוא פעל על מנת להכביד ולהקשות על אלה ששכרו מתומר , בניתוק זרם המים והחשמל והטרדות חוזרות ונשנות.
התוצאה היא שמחייבת את הנתבע 2 לשלם לתובע את הסך של 17,500 ₪ בהתאם להודאתו שלו (סעיף 56 לסיכומי בא כח התובע) בצירוף הפרשי הצמדה וריבית חוקית מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.
סוף דבר מחייבת את הנתבע 1 לשלם לתובע את הסך של 397,850 ₪ בצירוף ריבית חוקית והפרשי הצמדה למדד מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

באישור הזכויות שהנפיקה עמידר ביום 6.6.12 נרשמה לראשונה הערה לפיה "חלק ר"פ בחלקה 55 הנו 50% בלבד ואישור זכויות זה מתייחס לחלק שנמכר ע"י ר"פ בלבד". התובעים ביקשו למכור את הדירה למספר קונים, אולם ללא הצלחה, וזאת, לטענתם, נוכח הקף הזכויות שעמדו למכירה (50% במושאע), כמצוין לעיל.
שיעור הנזק – טענות הצדדים טענות התובעים לטענת התובעים בסיכומיהם, "שווי הנזקים מוערכים הן לפי מבחן המציאות אותה חוו התובעים בפועל והן לפי הערכות מקצועיות של השמאי יעקב ביר שהתמנה ע"י כב' ביהמ"ש". בהקשר זה ממשיכים התובעים ועורכים בסיכומיהם חישובים על בסיס חוות דעת השמאי שמונה על ידי בית המשפט ועל בסיס הראיה הנוספת שבקשו להגיש, בה נדרשו לתשלום דמי שימוש על ידי מי שכונה במכתב יורשי הנפקד.
טענות הנתבעת 1 לטענת הנתבעת 1, אם נגרם לתובעים נזק הרי שהוא ההפרש בין המחיר ששלמו על הדירה לשוויה האמתי במועד המכירה, העומד בהתאם לחוות דעתו של השמאי שמונה על ידי בית המשפט (ואשר התובעים לא ביקשו לחקור) על 195,000 ₪ (ההפרש שבין סכום הרכישה בסך 1,240,000 ₪ והערכת השמאי בדבר השווי האמתי בסך 1,050,000 ₪.
בסעיף 10.6 לשומה קבע השמאי: "היות וגובהי הפנים תחת הגלריה (2.44 מ') ומעל הגלריה (2.10 מ') הנם מתחת לקבוע בתקנות התיכנון והבניה, המחייבות גובה פנים מינימאלי של 2.50 מ', והיות ופיצול גובה חדר השינה ע"י בניית הגלריה נעשה ללא היתר בניה כדין, לא מצאתי מקום לייחס שווי לכל מפלס בנפרד". בפרק 8 בחוות הדעת המתייחס לזכויות בדירה נרשם בסעיף 8.9: בהתאם לתנאים המיוחדים המפורטים בהסכם, החלקה רשומה על שם שני בעלים, רשות הפיתוח ובעלים נוסף (יעקב גרייס) בחלקים שוים, כאשר יעקב גרייס הנו נפקד, ועל כן הממכר כולל 50% בלתי מסוימים בדירה.
...
עוד מקובלת עלי טענת הנתבעים כי התובעים לא הביאו ראיה כלשהי לסכומים שהוציאו, לטענתם, בגין שיפוץ הדירה.
סוף דבר התביעה נגד הנתבעת 1 מתקבלת בחלקה.
התביעה נגד הנתבעת 3 נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בעלה המנוח של העותרת הלך לעולמו ביום 13/5/2013, ועל-פי צו הירושה העותרת הנה יורשתו היחידה .
לעומת זאת טען משרד השיכון, כי בהתאם להוראות סעיף 19 לחוק יש להצמיד את מחיר המכירה של הדירות למדד המחירים לצרכן, ובהתאם לחישובים שפורטו בכתב התגובה, שווי המכירה עולה על הסכום המאקסימאלי הקבוע בהגדרת "זכאי". ביום 14/3/2017, לאחר דיון שהתקיים בפני, הצעתי כהצעת פשרה כי העותרת תהיה רשאית לרכוש בתנאי הרכישה הקבועים בחוק יחידה אחת על-פי בחירתה ושתי היחידות הנוספות יירכשו על-ידה במחיר מלא, בהתאם להערכת השמאי הממשלתי.
(ב) היתה הדירה הציבורית שהזכאי רשאי לרכוש מורכבת ממספר דירות שאוחדו לדירה אחת, רשאית החברה לדיור צבורי, במשך תקופה של שנה מהיום שהזכאי הגיש לה בקשה לרכוש את הדירה, לפצל את הדירה האמורה לדירות, שמספרן לא יעלה על מספר הדירות המקורי, ובילבד שכל אחת מהדירות המתקבלות תהיה ראויה למגורים, והזכאי יהיה רשאי לבחור מתוכן דירה אחת שאותה יהיה זכאי לרכוש.
...
שיקול נוסף המבסס את החלטתי שלא להתערב, נוגע לנכונותו של משרד השיכון, להכיר בעותרת כזכאית לרכישת יחידה אחת בתנאי רכישה על-פי החוק, וזאת על-אף טענותיו כנגד זכאות הרכישה של העותרת עקב מכירת הדירות על ידי בעלה המנוח, ובבחינת "לפנים משורת הדין". נכונות זו, צריכה לקבל גם את עידוד של בית-המשפט,בין היתר מטעמי יעילות וחסכון בזמן שיפוטי, ובנסיבות אלו אני סבור כי על בית המשפט להימנע מלכפות על משרד השיכון פשרה נוספת המנוגדת לנהלים, שאחרת עלול להיווצר "אפקט מצנן" במסגרתו יימנעו רשויות מנהליות דוגמת משרד השיכון מהסכמה לכל הצעת פשרה, שמא הסכמה זו תשמש כבסיס לדרישות נוספות של העותר.
לפיכך, ומכל השיקולים לעיל, אינני מוצא מקום להתערב בהחלטת משרד השיכון, ובהתאם להסכמתו, העותרת רשאית לרכוש יחידת דיור אחת בתנאי הזכאות הקבועים בחוק, ולהשיב לידי משרד השיכון/עמידר את שתי היחידות הנוספות, וזאת בתוך זמן סביר אשר ייקבע על-ידי המשיבים בהתאם לנוהל המכר, ולמען הזהירות ובהתאם להודעת עמידר, אני מורה כי הוראות פסק-הדין יחייבו גם את עמידר.
בשים לב לכך שטענות משרד השיכון כנגד זכאותה של העותרת לא נתבררו לגופן, ובשים לב לנכונות משרד השיכון להכיר בעותרת כזכאית על-אף טענותיו, אני מורה כי כל צד ישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפני בקשה לפסק דין הצהרתי (כתב תביעה מתוקן מיום 19/12/19) בו עותרת התובעת להצהיר, כי חוזה מכר מ-24/11/15 בו מכרה נתבעת 3 לנתבעים 1-2, יחידת דיור במקרקעין בטל ומבוטל ולאפשר לה לממש את זכות הקדימה לרכוש את המבנה לפי גודלו בשנת 1971 ולפי ערכי שווי שנת 1994 בהתאם להערכת שמאי שיהיה שמאי מוסכם ובנכוי דמי שימוש ראויים.
בסעיף 5 להסכם המכר מוגדר "מבנה" המצוי במיגרש שהוא למעשה הבית הדרומי ולגביו נקבע שיישאר בבעלות המוכרים ו/או בנם אריה קאופמן וכן יישאר בבעלות המוכרים המיגרש הנמצא 2 מ' בקוו ישר מהחלק הצפוני של המבנה ועד לקצה המיגרש בחלקו הדרומי וכל הצמוד והמחובר לחלק זה. כמו כן הוסכם כי מהמכר מוחרג שביל מעבר למבנה שיהווה כניסה מהחזית לכיוון המבנה (באותה עת החזית היתה מרחוב רשב"ם שהוא מצפון למגרש ושביל הכניסה מרח' רשב"ם הוביל לבית הדרומי.
בשנת 2012 הועברו הזכויות בתיק העקרי- 6827 ע"ש קפלן רגינה בתם של ה"ה מרדלר ועל כן אם בוצע פיצול ברמ"י הדבר נעשה ללא הפניה של משה"ב. הגנת רמ"י התביעה לא מגלה עילה נגדה, אין לה עניין בסכסוך האזרחי והיא תכבד כל החלטה של בית המשפט.
בשנת 2018 הומצאה לרמ"י הפניית החברה המשכנת לחתימת חוזה חכירה ביחס למגרש 39/3 בשטח המוחכר 247 מ"ר, שטח הבית הבנוי עליו 35 מ"ר, כאשר נכתב בהפניה זו כי :" המדובר בדירה שנרכשה מחברתנו בתאריך 7/6/57 (יחד עם יחידה 39/2) ע"י המשתכנים הראשונים קאופמן מיכאל וקאופמן פני..." ע"פ עדות נציגת רמ"י, בעקבות הפניה זו החלה רמ"י בבחינת האפשרות להסדרת זכויותיה של נתבעת 3 אדית בן הרוש (היורשת של הוריה המנוחים קאופמן ) אך התהליך הוקפא עקב ההליך כאן.
תיק 6827 במשה"ב הוא תיק הרכישה של מרדלר (הורי התובעת) ממשה"ב לפיו רכשו בית ומגרש הצמוד לו ובגינו ניתנה הפנייה על פי בקשת התובעת לרמ"י שהסתיים בהסכם חכירה מיום 2/12/12 על 278 מ"ר בגין רכישת הוריה ממשה"ב. תיק 6830 במשה"ב הוא תיק המכירה מקאופמן למרדלר שהסתיים ברשום התובעת בהסכם חכירה מיום 2/12/12 על נכס בשטח 104 מ"ר. התובעת היתה מיוצגת על ידי עורך דין, חתמה על הסכם החכירה ולא העלתה טענות בעיניין זה. בהתאם להסכמי החכירה משנת 1987, עליהם חתומים הורי התובעת, הסכם מס' 41854 המהוה חכירה למגורים דמי חכירה שנתיים בסך 90 ₪.
...
לסיכום, התובעת לא הרימה את הנטל להוכיח כי למעט המבנה בן כ-30 מ"ר, כל המגרש המקיף את המבנה נמכר להוריה.
אני קובעת אפוא כי מה שנמכר להורי התובעת בשנת 1971 הוא 104 מ"ר והחלק שנותר בידי הורי נתבעת 3 באופן שיורי הוא 274 מ"ר. טענת זכות הקדימה התובעת טוענת כי עומדת לה זכות הקדימה שניתנה להוריה בהסכם מ-1971 ועל כן לא היתה זכות למכור את הבית הדרום מערבי ( והמגרש הצמוד לו) לנתבע 1 ורעייתו.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה על כל חלקיה בשל אי הרמת הנטל במידה הנדרשת במשפט אזרחי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו