לטענתה "לאחר שסיימנו לחתום" על הטופס "ביקשתי לקבל צלום מהטופס שרחל לא הסכימה, נתנה לי טופס ריק" ו"רק לאחר כ-9 שנים במהלך התביעה בתל אביב" הציג הבנק את המסמך "שרחל הוסיפה בו פרטים בכתב ידה, לאחר שחתמנו".
יש קושי ליתן אמון בטענה כי במעמד מילוי הבקשה להלוואה כל שנעשה הוא כתיבת מיקום הבית וחתימת התובעים בשני מקומות, על בקשה ריקה, מבלי שמולאו בנוכחותם הפרטים הבסיסיים של תנאי ההלוואה בעמוד הראשון ופרטיהם האישיים של מקבלי ההלוואה המופיעים בעמוד השני (מספרי תעודת זהות, תאריכי לידה, מספרי טלפון וכדומה).
לגופו של עניין, אין לקבל את טענת התובעים כי מדובר במסמך "מפוברק" וכי "רחל הוסיפה בו פרטים בכתב ידה, לאחר שחתמנו".
כפי שנקבע לעיל, הטענה כי התובעים מילאו רק את פרטי מיקום הבית, חתמו על הבקשה והותירו את כל יתר המסמך ריק, לא הוכחה, ובמיוחד טענתם כי "לאחר שסיימנו לחתום ביקשתי לקבל צלום מהטופס שרחל לא הסכימה, נתנה לי טופס זה ריק". אין זה מתקבל, כי במעמד מילוי בקשה להלוואה בסכום לא מבוטל של קרוב לחצי מיליון שקלים, לא ימולאו בנוכחות הלווים פרטי ההלוואה המבוקשת (בעמוד הראשון), פרטיהם האישיים של התובעים (בעמוד השני) ופרטיו של הנכס (בעמוד הרביעי), ותחת זאת יימסר להם טופס ריק.
לטענתם הבנק פעל במניפולציות והטעיות שיטתיות כדי להשיג מינוי מהיר של כונסת נכסים, וזאת בשיתוף פעולה עם נתבעת 3 ש"הכתיבה ואף גררה את הבנק" לתמוך בה, מתוך "כוונתה ורצונה העז" להיתמנות ככונסת, לשם "התעשרות שלא כדין על חשבון פגיעה בתובעים".
אין לקבל את טענת התובעים.
התובעים מלינים על כך שחרף האמור, "הכונסת לא הגישה בקשה להפרדת המיגרש למינהל, גם לא פנתה לר' ההוצל"פ לקבל הוראות לפי כתב מינויה, ואף לא אחרי הנחיית כבוד השופט זפט בהחלטתו לעיל, לגבי הפרדת המיגרש".
ואולם, על פי סעיף 54(א) לחוק ההוצל"פ שעניינו בסמכויותיו וחובותיו של כונס הנכסים, "כונס הנכסים יקח לרשותו את הנכס שנתמנה לו, ינהלו, ימכרנו, יממשו ויעשה בו כפי שיורה רשם ההוצאה לפועל; וידו של כונס הנכסים בכל אלה כיד החייב". מכאן, שהצדק עם הנתבעים כי משמונתה הכונסת על ידי רשמת ההוצל"פ למימוש שטר מישכון על הנחלה כולה, לא היה מחובתה לפעול לפיצולה ולמכירת חלק ממנה בלבד.
זאת ועוד, מדובר בטענות שהמקום לבררן היה במסגרת הליך הכנוס בשעתו ולא אישית מול הכונסת במסגרת הליך זה. משניתן לכל המפורט לעיל אישורה של רשמת ההוצל"פ, התובעים לא ערערו על החלטותיה בנוגע לתשלום ארנונה ביתר וגובה שכר הטירחה שנפסק, וערעור שהגישו בנוגע למועד שיחרור הכספים מקופת הכנוס נדחה על ידי בית משפט השלום ביום 30.5.2013 ונקבע כי חלוקת הכספים שבקשו התובעים לא הייתה אפשרית ו"הקדימה את זמנה" (רע"צ 43933-03-13) – נסתם הגולל על הדיון בסוגיות האמורות.
לא זו בלבד שלא הוכח כי הכונסת פעלה מתוך אינטרס אישי, אלא שניכר כי הכונסת ביצעה תפקידה על פי הוראות החוק ובהתאם להנחיותיה ואישורה של רשמת ההוצל"פ.
למען שלמות הדברים יש להוסיף כי גם לא הוכחה הטענה כי הבנק "חיבל ועיכב את שיחרור התובע מכבלי פש"ר בכמה חודשים, בניצול לרעה של הליכים, ללא שום סיבה ותוך גרימת ענוי דין, הוצאות ועוגמת נפש לתובע". עיון בהתנגדותם של הבנק להצעת הסדר עם התובע במסגרת הליך פשיטת הרגל, כפי שהובאה בדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי בנצרת בפש"ר 238-10 (נספח 162), מלמד כי זו נשענה על שיקולים לגטמיים וכי לא נעשתה מתוך רצון "להפריע בזדון לתובע בשחרורו מהפש"ר, וללא כל סיבה של ממש".
טענות בנוגע להעברת הזכויות בנחלה לזוכה ורישומם על שמה
טענות התובעים בנוגע לשלב זה של הליך המימוש מיתמקדות בנתבעת 4, רשות מקרקעי ישראל, כי "שתפה פעולה" עם הכונסת ורשמה את הזכויות בנחלה על שם הזוכה "באורח פקטבי", שלא על פי נהלי המינהל "ובהתעלם ממצב משפטי קיים".
התובעים מפנים לשורה של פגמים שלטענתם נפלו באישור רישום הזכויות בנחלה על שמה של הזוכה:
רישום הזכויות בנחלה על שם הזוכה נעשה על ידי נתבעת 4 בנגוד לדין ולנהלי רמ"י; הזוכה חתמה עם חברת זמירי על הסכם תוספת לעיבוד הנחלה עוד לפני רישום זכויותיה ובכך הפרה את הוראות רמ"י, ונתבעת 4 פעלה בחוסר תום לב עת הסכימה לרישום הזכויות על שם הזוכה, אף שלטענת התובעים ידעה על הסכם התוספת האמור; על פי נהלי רמ"י אין לרשום זכויות בנחלה על שם יחיד שהוא נשוי ומשכך נתבעת 4 לא היתה רשאית לרשום את הזוכה כבעלת זכויות בנחלה, בהיותה נשואה; הזוכה אינה חקלאית ומשכך לא ניתן היה להעביר את הזכויות בקרקע החקלאית לידי מי שאינו מעבד אותן; הזוכה ביצעה בנחלה חריגות בניה ללא היתר והמינהל הסכים לרישום חרף ידיעתו על ביצוע עבירות של חוק התיכנון והבניה; היה על המינהל לסרב לרשום את העברת הזכויות, ביודעו כי קיים הליך תלוי ועומד בנוגע להקף המישכון; היה על המינהל להמנע מהעברת הזכויות או לבקש הוראות מראש ההוצל"פ, בנסיבות בהן הבקשה להעברת הזכויות על שם הרוכשת הוגשה לאחר בקשת התובעים להפרדת המיגרש מהנחלה, ולטפל בבקשה לפיצול קודם לכן.
...
בהחלטה נקבע כי "המבקשים היו אלה שפנו לבנק בבקשה להתחיל בהליכים למימוש בית המגורים, על מנת לפרוע את חובם" וגם בכתב התביעה שהגישו הם "אינם חולקים על כך שהבנק זכאי לממש את בית המגורים", ומשכך "אין מקום להיעתר לסעד המבוקש ולעכב את פינוי הבית". בית המשפט העליון הדגיש כי "אין בהחלטתי זו כדי להביע כל עמדה ביחס לשאלה האם כוונת הצדדים היתה כי תמורת ההלוואות תשועבד הנחלה כולה או בית המגורים בלבד. טענותיהם של המבקשים בעניין זה יתבררו בהליך המתנהל בבית המשפט המחוזי".
ביום 30.11.2011 פונו התובעים מבית המגורים.
משנקבע כי הליך הפרסום והמכר נעשו כהלכה וכי המחיר שבו נמכרה הנחלה ראוי, ממילא נדחות טענות אלה.
טענות נוספות בדבר התנהלות הכונסת שנועדה לפי הטענה לפגוע ואף להשפיל את התובעים – דינן להידחות.
כך טענו כי בעצם הענקת הנחת גיל לתובע, המינהל "ידע וחזקה עליו שידע" שהתובע אינו מסוגל להמשיך לעבד את המטעים או להשגיח עליהם כבעבר, "וידע שהעבירם לעיבוד חקלאי אחר וכן ידע כי בריאותו של התובע התדרדרה".
סוף דבר
התביעה נדחית.