רקע
העירעור שלפנינו הוא על החלטת המשיב מיום 7.7.13 בה קבע הודיע המשיב למערער, בין היתר, כדלהלן: "תביעתך שבנידון נדחתה בהסתמך על תוצאות הבדיקות ומן הנימוקים המצוינים בחוות הדעת הרפואית מתאריך 5.5.13, לפיה הגעתי למסקנה כי אין קשר בין הכאבים בגב התחתון מהם הנך סובלת לבין החבלה בתאונת דרכים מיום 21.9.10 כמשמעותו בסעיף 1 לחוק".
דומה היה שהדיון יתמקד אך ורק באשר לפגימה הנטענת בע"הש המותני, אלא שלאור היתייחסות המומחה מטעם המערערת ד"ר דוד הנדל במיוחד בחוות דעתו השנייה לכאבי המערערת בצואר, הופנתה המערערת לבדיקה אצל ד"ר בייט (המומחה מטעם המשיב) ובעקבותיה נתן ד"ר בייט חוו"ד לפיה אין קשר סיבתי בין השרות הצבאי והתאונה מיום 21.9.10 לבין כאבי הצואר מהם סובלת המערערת.
...
רקע
הערעור שלפנינו הוא על החלטת המשיב מיום 7.7.13 בה קבע הודיע המשיב למערער, בין היתר, כדלהלן: "תביעתך שבנדון נדחתה בהסתמך על תוצאות הבדיקות ומן הנימוקים המצוינים בחוות הדעת הרפואית מתאריך 5.5.13, לפיה הגעתי למסקנה כי אין קשר בין הכאבים בגב התחתון מהם הנך סובלת לבין החבלה בתאונת דרכים מיום 21.9.10 כמשמעותו בסעיף 1 לחוק".
דומה היה שהדיון יתמקד אך ורק באשר לפגימה הנטענת בע"הש המותני, אלא שלאור התייחסות המומחה מטעם המערערת ד"ר דוד הנדל במיוחד בחוות דעתו השנייה לכאבי המערערת בצוואר, הופנתה המערערת לבדיקה אצל ד"ר בייט (המומחה מטעם המשיב) ובעקבותיה נתן ד"ר בייט חוו"ד לפיה אין קשר סיבתי בין השירות הצבאי והתאונה מיום 21.9.10 לבין כאבי הצוואר מהם סובלת המערערת.
להלן בקצרה כמה ציטוטים מכל אחת מחוות הדעת הנ"ל לפי תאריכן מבחינה כרונולוגית
בחווה"ד (1) (מטעם המשיב) של ד"ר שאול בייט מיום 5.5.13 נכתב, בין היתר, כדלהלן:
"........ידועה עקמת ודפורמציה בע"הש. סבלה כאבי גב עד גיל 15 אולם מאז לא כאובה ועד לאירוע המדובר ....עיון בתיקה הרפואי....מעלה כי תלונות של כאבי גב הופיעו כבר בילדותה, מלוות בתיאור של מגבלות תנועה ורגישות גב תחתון בלתי ספציפית. בירור הדמיתי שנערך בהמשך העלה אבחנה של ספומדילוזיס לומברי כגורם אפשרי לכאביה. מלבד זאת נמצא בלט דיסק מותני.....לגבי ע"הש המותני, ברור כי הפרעה מבנית זו התקיימה גם טרם גיוסה של המבקשת לשירות הצבאי, וכי אין בממצא של בלט דיסק כדי להצביע על תוצאה של חבלה שכן מדובר בממצא שכיח באוכלוסייה הבריאה גם בגיל צעיר זה...בנסיבות אלה אני ממליץ שלא להכיר בקשר בין מצב ע"הש ובין שירותה הצבאי והחבלה מיום 21.9.10".
בחוו"ד (מטעם המערערת) של ד"ר דוד הנדל מיום 9.7.14 נכתב, בין היתר, כדלהלן:
"....סובלת מכאבי גב כולו אך בעיקר בגב תחתון ובצוואר. הכאבים גוברים בהליכה מעבר ל-20-30 דקות. מתקשה בישיבה ממושכת...ע"ש צווארי טווח מלא אך מלווה בסחרחורת בסוף התנועות ובכאב ע"ש מותני. ...מדובר באשה צעירה מאד אמינה שנפגעה בתאונת דרכים קשה מאד לפני כ-4 שנים. בעברה תלונה קצרת מועד על מיחושים בגב התחתון. המיחושים חלפו ועד לאירוע לא סבלה מכאבי גב תחתון...אין לי ספק שמצבה עובר לאירוע היה תקין דהיינו ללא נכות או מגבלה. מצבה כיום קשור חד משמעית לאירוע התאונתי. אקבע לכן 5% נכות מותנית לפי תקנה 37(2)(ג) עקב מגבלה מזערית בתנועה וכאב כרוני. לגבי הצוואר כאבי צוואר כרוניים שהחלו לאחר התאונה, אף הם בעלי משמעות תפקודית".
בחווה"ד (2) מגיבה (מטעם המשיב) של ד"ר שאול בייט מיום 1.10.14 נכתב, בין היתר, כדלהלן:
".....לפי תיעוד מאת ד"ר סבתו מיום 28.11.06 עולה כי ...סבלה מכאבי גב תחתון מגיל 8 ועד לאחר גיל 16, ואף עברה בדיקת MRI בשל כאבים אלו אשר העלו חשד לקיומו של גידול. אין מדובר בתקופה קצרה של כאבים ואף לא כאב קל וזניח...ובהחלט יש מקום לקשור תלונות שהתמשכו שמונה שנים למצבה כיום. בבדיקתה של המערערת על ידי כמו גם ע"י ד"ר הנדל, ניכר מיעוט ממצאים אובייקטיביים וקושי רב לבסס נכות כהגדרתה בחוק. ממצאי בדיקות ההדמיה אינם תומכים בגורם חבלתי לכאבי הגב. בהיותו ממצא סובייקטיבי לחלוטין, כאב אינו מקובל כגורם לנכות...איני שותף לקביעותיו של עמיתי...הן בקשר למצבה טרם התאונה והן בהקשר לקשר הסיבתי...סובלת מפגימה מולדת ולמצער נרכשת בע"הש אשר אובחנה והייתה תחת טיפול שנים רבות טרם לגיוסה לשירות צבאי. ...אין בממצאי הבדיקה וההדמיה כדי לבסס נכות כהגדרתה, ואין בממצאים אלו כדי לקשור תלונותיה בתאונה שעברה וזאת לנוכח תיעוד רפואי קודם וברור. אין בתיעוד שהובא בפניי כדי להצביע על שינוי מהותי במצבה הרפואי של התובעת במהלך או בעקבות השירות הצבאי...".
בחוו"ד מגיבה (מטעם המערערת) של ד"ר דוד הנדל מיום 10.3.16 נכתב, בין היתר, כדלהלן:
"....לאור בדיקתה אין ספק שחלה החמרה במצבה ובהעדר סיבה אחרת להחמרה (לא היה אירוע חבלתי נוסף) יש לקשר את מצבה לאירוע התאונתי. מצבה סופי ומתאים ל-10% נכות לפי תקנה 37(2)(3)".
בחווה"ד (3) מגיבה (מטעם המשיב) של ד"ר שאול בייט מיום 8.12.15 נכתב, בין היתר, כדלהלן:
".....הפעם נתבקשתי להעריך את הקשר שבין תלונות הצוואר ובין שירותה הצבאי והתאונה המדוברת... בבדיקתה במרפאתי הגבלה בכיפוף וביישור הצוואר ללא הגבלה ברוטציות ובהטיות לצדדים, אשר לא נמצאה עת בדקתי אותה בשנת 2013 בהקשר לע"ש מותני. אז נמצאו טווחי תנועה מלאים של הצוואר ללא כל רגישות וללא הקרנת כאב לידיים. ...ממצאי ההדמיה אינם מדגימים ממצא שיש בו כדי לתמוך בתלונותיה...ואינם מתעדים ממצאים חבלתיים...לאור פער בין ממצאי בדיקתי המכוונת לצוואר כיום אל מול בדיקתי לפני כשנתיים בה לא נמצאה כל מגבלה בהנעת צוואר וכן לנוכח סיכום האשפוז במחלקת שיקום נראה כי אין בממצאים שהובאו בפניי ובממצאי בדיקתה...כדי לבסס נכות בהקשר לע"ש צווארי ולהסתמנויות שונות הקשורות בהגבלה בו. לאור כל הנ"ל נראה כי אין לקשור סיבתית בין תלונותיה...בגין ע"הש הצווארי ובין תאונת הדרכים שאירעה במהלך השירות. בנסיבות אלה אני ממליץ שלא להכיר בקשר בין מצב ע"הש הצווארי ובין שירותה הצבאי ...והחבלות מיום 21.9.2010".
דיון
לאחר עיון כולל בחוות הדעת הרפואיות של שני הצדדים ובעדות בע"פ של המומחים מטעם שני הצדדים, ועיון בתיקה הרפואי של המערערת , ובעדותה ובטיעוני וסיכומי ב"כ הצדדים בכתב, הננו מחליטים לדחות את הערעור באשר לע"הש המותני, אך לקבל את הערעור באשר לע"הש הצווארי.
בה במידה אנו שוללים את טענת המערערת לפיה תורנויות המטבח גרמו או יכלו לגרום למערערת נכות בעה"ש המותני (ואף נוסיף, הצווארי), או החמרת הנכות שהייתה לה באזור גופני זה.
באשר לעה"ש הצווארי
לגבי עה"ש הצווארי אנו סבורים שיש לקבל את הערעור.
ד"ר הנדל, המומחה מטעם המערערת, ציין שהמערערת סובלת מכאבים כרוניים בצוואר ושיש לכאבים אלה משמעות תפקודית; אנו מקבלים את דעתו בעניין זה.
כפי שצויין לעיל, המשיב לא הכיר בקשר סיבתי בין התאונה לבין כאבי הצוואר מהם סובלת המערערת.
אנו סבורים שיש לקבל את הערעור באשר לעה"ש הצווארי למרות שהמערערת לא התלוננה על מיחושים בצוואר לאחר התאונה.
לפיכך, ובהיעדר עבר רפואי משמעותי באשר לעה"ש הצווארי ובהתחשב במנגנון הפגיעה במערערת בתאונת הדרכים הקשה מיום 21.9.10, אנו מקבלים את ערעור המערערת לגבי עה"ש הצווארי אך דוחים את הערעור לגבי עה"ש המותני מהטעמים שהובאו בגוף פסה"ד. הואיל והערעור התקבל בחלקו ונדחה בחלקו, אין צו להוצאות, כל צד יישא בהוצאותיו הוא.