על כן, גם במקרה בו התרשל הכונס באופן כלשהוא בנוגע למימושו של הנכס או לאופן נהולו, הרי שאין כוחה של טענת הרשלנות יפה כלפי הבנק, שכן הכונס פועל בתפקידו זה מכח מינויו על ידי רשם ההוצאה לפועל, ובכובעו ככונס אין הוא מחייב ומזכה את הבנק, אלא את עצמו בלבד (תא"ק (מחוזי חי') 1443-03-10 בנק דיסקונט למשכנתאות בע"מ נ' שיא החזקות בע"מ, 22.03.2011).
במקרה מסוים בו חויב כונס נכסים בנזיקין בגין רשלנותו אף נקבע שכאשר נמצא בעת ביצוע הפינוי שהדירה ריקה – היה הדבר צריך להדליק לכונס 'נורה אדומה' שכן "בתוך עמנו אנו חיים, ואף המערער (הכונס) צריך שייתפס כמי שבתוך עמו הוא חי, ואנו יודעים, וכך צריך שידע גם המערער, חייבים אינם מתפנים מרצונם, בלא שיודיעו דבר וחצי דבר לכונס הנכסים, בלא שיבואו עימו בדברים, וכיוצא באלה סימנים, שמן הסתם היו נגלים לעין, אם היה הפינוי נעשה מרצון" (ע"א (מחוזי נצרת) 1149/01 עו"ד יוסף ברינט נ' קנדל מירון, 09.06.2002).
...
למען הסר ספק אני דוחה את טענת הנתבעים בסיכומיהם (שהועלתה בסתירה לאישורם כמתואר לעיל כדוגמת סעיף 38.4 בסיכומי הכונס) שהסכם המכר עם בן-עטר בוטל רק בשנת 2014 ולא בשנת 2007.
משעה שאין בנמצא, אף לא מטעם התובעים שנטל ההוכחה רובץ על כתפיהם, כל שמאות היכולה ללמד על ירידת ערך כאמור, וסקירה גסה של השמאויות לאורך השנים, ועל אף הבדלי ההנחות בינהן, לא מלמדת אף היא על ירידת ערך מהותית אך בשל חלוף השנים – לא הוכחה תביעת התובעים בראש נזק זה והיא נדחית.
בנסיבות אלו, בהתחשב במכלול הנתונים ואף לאור סוגיית האשם התורם כמפורט לעיל, סבורני שיש להעמיד את הפיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה לתובעים אך בשל התנהלות הכונס והתמשכות הליכי הכינוס מעבר לסביר, בסך של 40,000 ₪ נכון להיום.
ככל שהדבר עדיין כך – יש לשקול מה המשמעות המעשית והמשפטית של מחדל זה.
סוף דבר
ענייננו בתביעה נזיקית בטענה שרשלנות כונס נכסים בהתמשכות הליכי-הכינוס ובאי-מכירת בית המגורים של התובעים במסגרת הליך הוצאה לפועל גרמה לתובעים נזקים שונים.