מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

יסודות להשבה לפי דיני עשיית עושר ולא במשפט

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי פירט את שלושת היסודות שנידרש שיתקיימו על מנת שתתגבש חובת השבה לפי סעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979 (להלן: חוק עשיית עושר): התעשרות; על חשבון המזכה; שלא על-פי זכות שבדין.
כפי שציינה חברתי, בספרות נימנו שלושה שיקולים לעניין פסיקת השבה לפי דיני עשיית העושר ולא במשפט מחמת "שאין חוטא יוצא נשכר", והם: חומרת היתנהגותו של הנתבע; החשיבות שהדין מייחס לכלל שהופר על ידיו; וקיומו של תובע בדרגת קירבה מספקת, שאליו ניתן יהיה להעביר את הרווח (**** פרידמן ואלרן שפירא בר-אור דיני עשיית עושר ולא במשפט כרך א 684 (2015)).
...
ואולם, אני סבור כי הנמקה זו מעוררת קושי אנליטי מסוים.
בפסק דינה, ציינה חברתי כי בנסיבות המקרה המסוים שלפנינו, המדינה היא גורם בדרגת קרבה מספקת שאליו ניתן להעביר את הרווח, מאחר שאבנון הוא עובד מדינה וביצע את המעשים במסגרת תפקידו זה. אני מצטרף למסקנה זו, וסבור כי בכך די כדי לקבוע ששלושת התנאים הדרושים על מנת לקבוע כי המדינה זכאית להשבת סכומי השוחד על דרך של "חוטא לא ייצא נשכר", מתמלאים.
סוף דבר, אני מסכים כי דין הערעור להתקבל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התנאי לפיו קמה החובה להשיב התעשרות אם זו נעשתה "שלא כדין" אינו מיתקיים רק במצבים בהם הופר דין "חצוני" לדיני עשיית העושר ולא במשפט, כגון הוראת דין, הוראה בהסכם או ביצוע עוולה, אלא גם במצבים בהם ההתעשרות נעשתה באופן "בלתי צודק"".
סיכום ביניים במקרה דנא מתקיימים שלושת היסודות הקבועים בסעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט: המשיבה התעשרה בסכומים גבוהים מדמי החבר של חברי השב"ן ומבלי שנתנה את כל השירותים שלהם היו זקוקים חברי הקבוצה, ההתעשרות של מכבי באה להם מחברי השב"ן; וההתעשרות אינה כדין או למצער אינה צודקת.
פטור מהשבה "בית המשפט רשאי לפטור את הזוכה מחובת ההשבה לפי סעיף 1, כולה או מקצתה, אם ראה שהזכיה לא היתה כרוכה בחיסרון המזכה או שראה נסיבות אחרות העושות את ההשבה בלתי צודקת."(ס' 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט).
...
בהתבסס על סעיף 1 לחוק תובענות ייצוגיות אנו סבורים כי מקרה זה מתאים להתברר כתובענה ייצוגית.
אנו סבורים כי עלה בידי המבקשת להוכיח כי סיכוייה לזכות בתביעה סבירים המה.
הבקשה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יסודות העוולה, כפי שנקבעו ונשנו בשורה ארוכה של הילכות, הם הוכחת המוניטין בטובין או בשירות, אשר כאמור לעיל הוכח בעניינינו, וכן חשש להטעיה כי הטובין או השרות של הנתבעת שייכים לתובע או קשורים אליו.
בשולי האמור אציין כי לא מצאתי להדרש לבחינת העניין לפי דיני עשיית עושר ולא במשפט, היכן שנימצא כי מדובר בעילה שמוצאת אכסניה בפקודת סימני המסחר ובחוק עוולות מסחריות, וזאת בשים לב לגישה המצמצמת בפסיקה בעיניין (ור' בעיניין אנג'ל לעיל).
כן אין באמור לגרוע מן האפשרות לבקש ולהשיב את הצוו בעיניין הנתבע 2 ככל שיתברר בעתיד כי נעשה על ידו שימוש פסול במסך ההיתאגדות על מנת לעקוף את ההליכים בתביעה.
...
לאור כל האמור, נראה שיש בשימוש הנתבעת 1 בתבנית הייחודית משום הפרה של סימן מסחר מוכר היטב של התובעת.
ההתחייבות העצמית והערבויות שנתנה התובעת לטובת הסעד הזמני יושבו לה. סוף דבר לאור כל האמור, התביעה מתקבלת לעניין אחריות הנתבעת 1.
לאור משכו של ההליך, אך בשים לב להיעדר פירוט הוצאות התובעת והעובדה כי ההוצאות שנפסקו לטובתה בהחלטה לסעד הזמני נוגעים לתוצרים ששימשו אותה גם בהליך גופו, הנני מחייב את הנתבעת 1 בהוצאות התובעת בגין שלב זה של ההליך בסך של 35,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הפרת הוראות חוק עשיית עושר בהתאם להוראות חוק עשיית עושר ולא במשפט, על מנת לבסס עילת השבה לפי דיני עשיית עושר ולא במשפט יש להוכיח קיומם של שלושה תנאים מצטברים ואלו הם: התעשרות, שלא על פי זכות שבדין, שבאה מאדם אחר[footnoteRef:13].
מבלי לקבוע מסמרות בעיניין, נחה דעתנו, כי קיימת, בשלב זה אפשרות סבירה שבתום הדיון, ייקבע כי אי הכללת הרכיב שכונה "בונוס חודשי" לעניין חישוב הזכויות הנתבעות בנסיבות עניינו מהוה התעשרות שלא כדין ושמתקיימים היסודות המגבשים את חובת ההשבה.
...
אשר לכך שתובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות ענייננו (סעיף 8(א)(2) לחוק תובענות ייצוגיות)- נחה דעתנו כי המדובר בסוגיה המתאימה לבירור בדרך של תובענה ייצוגיות.
[footnoteRef:17] בעניינו, לא מצאנו שיש בכך כדי לדחות את הבקשה לאישור, וזאת ביתר שאת לאור טענת המשיבה בדבר ביצועיה הטובים של המבקשת.
עוד מצאנו כי מתקיימים בעניינו תנאי סעיפים 8(א)(3) ו- 8(א)(4) לחוק תובעות ייצוגיות, ולא מצאנו לקבל את טענות המשיבה אף לעניין זה. סוף דבר לאור כל המפורט לעיל, מצאנו שיש מקום לאשר את ניהול התובענה כייצוגית, בהתאם למפורט להלן: חברי הקבוצה: עובדי המשיבה בתפקיד יועץ השמה ששכרם מורכב משכר חודשי קבוע ומתוספת תשלום שהינה במהותה "עמלה", אשר לא היוותה חלק מהשכר הקובע לצורך פיצויי פיטורים, הפרשות לפנסיה ותשלום בגין ימי מחלה וחופשה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מלשון החוק נלמדים שלושה יסודות הנדרשים להתגבשות עילה על פי החוק: "סעיף 1 לחוק עשיית עושר מציב שלושה יסודות להתגבשותה של עילה על פיו, והם: התעשרות, שבאה לזוכה מן המזכה, שלא על-פי זכות שבדין. היסוד הראשון הוא זה של ההתעשרות. במסגרתו נבחנת השאלה האם הזוכה "קיבל... נכס, שירות או טובת הנאה אחרת". היסוד השני עניינו בשאלה האם ההתעשרות האמורה באה לזוכה על חשבונו של המזכה.
" בהקשר הספציפי של התעשרות נושה עקב פרעון חובו של החייב על ידי אחר, נקבע כי כאשר אדם פרע את חובו של זולתו מתוך טעות (של המזכה), הוא יהיה זכאי להשבה חלקית, אם הנושה קיבל את הפרעון בתום לב, ובגין חוב אמיתי (ר' סיכום ההלכה שנקבעה בפס"ד בייזמן בספרו של פרידמן, דיני עשיית עושר ולא במשפט (כרך ב' מהדורה 3, 2017) (להלן: "ספרו של פרידמן"), בעמ' 986 - 988: "לכאורה היה מקום להחלת ההגנה של קבלת פרעון בתום לב, שמכוחה הייתה התביעה נגד הבנק נדחית ובייזמן היה יוצא וידיו על ראשו. הבנק אכן קיבל את הפרעון בתום לב ובגין חוב אמיתי ונראה כי לפי הגישה המקובלת במשפט האמריקאי, וכנראה אף לפי הגישה האנגלית, הייתה תביעתה של בייזמן להשבה נדחית כליל. בית המשפט נרתע מפתרון זה וחלק מהשופטים אף ביקשו לדחות כליל את ההגנה הסבירה של קבלת פרעון בתום לב, המביאה לתוצאה של זכייה מלאה של צד אחד והפסד גמור של הצד האחר. במקום זאת בחר בית המשפט בדרך ביניים ... והעביר את הנושא למישור שיקול הדעת. מהלך זה איפשר חלוקה בין הצדדים, כאשר ייתכן מאד שבית המשפט הושפע גם מהעובדה שהנתבע, שהסתמך על ההגנה של פרעון בתום לב, היה בנק, כשלעומתו עומד גוף פרטי (אמנם חברת השקעות) שהפסיד כספו כשרכש נכס שלא היה שייך למוכר...
פטור מהשבה מכל מקום, גם אם הזוכה התעשר ולא במשפט על חשבון המזכה, בס' 2 לחוק נקבע מפורשות שחובת ההשבה אינה מוחלטת, אלא תלויה בשקול דעתו בית המשפט: "בית המשפט רשאי לפטור את הזוכה מחובת ההשבה לפי סעיף 1, כולה או מקצתה, אם ראה שהזכייה לא הייתה כרוכה בחיסרון המזכה או שראה נסיבות אחרות העושות את ההשבה בלתי צודקת." השיקולים שעל בית המשפט לשקול בבואו לקבוע את חובת ההשבה פורטו בפסק דינה של הנשיאה נאור (כתוארה אז) בפסק הדין בעיניין בייזמן: "הלכה היא כי במסגרת יישומו של סעיף 2 לחוק עשיית עושר... נעשה מבחן של צדק יחסי בין הצדדים. מבחן הצדק היחסי מאפשר לבית המשפט לערוך איזון של מכלול השיקולים מתחילת הקשר ועד סופו מתוך מבט רחב. מבט רחב זה כולל שיקולים עליהם עמדו חברותיי בפסק הדין נשוא הדיון הנוסף, לצד השיקול של שינוי המצב לרעה, והם: תום הלב של הצדדים (פסקה 28 לפסק דינה של השופטת ארבל; פסקות 20 ו-24 לפסק דינה של השופטת פרוקצ'יה), ניתוח נטילת הסיכונים של הצדדים (פסקה 25 לפסק דינה של השופטת ארבל; פסקה 20 לפסק דינה של השופטת פרוקצ'יה), שינוי מצב לרעה של מקבל התשלום והסתמכותו (פסקה 24 לפסק דינה של השופטת ארבל; פסקות 22 ו-24 לפסק דינה של השופטת פרוקצ'יה). לכך ניתן להוסיף, ואין הדבר חדש או תקדימי, גם שיקולים שהם מעבר לצדדים עצמם, כגון השלכות חברתיות ופיזור נזק (פסקה 29 לפסק דינה של השופטת ארבל; פסקה 21 לפסק דינה של השופטת פרוקצ'יה). מטרתו של סעיף 2 לחוק היא "להביא לתוצאה צודקת במישור היחסים בין הצדדים, בצד היסתכלות חברתית כוללת" (ראו: ענין פרג', פסקה 11 לפסק דינה של חברתי השופטת פרוקצ'יה; ע"א 8728/07 אגריפרם אינטרנשיונאל בע"מ נ' מאירסון, פסקה 15 לפסק דינו של השופט דנציגר והאסמכתאות שם (15.7.10)).
...
לסיכום התובע תיקן את רכבה של הנתבעת לאחר תאונה, ומסר אותו לידי הנתבע.
אני סבורה שעמדו בפני הנתבעת אפשרויות גבייה אחרות, אולם היא הסכימה בתום לב לקבל את תגמולי הביטוח לצורך פירעון חלקי של חובו של הנתבע.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו