מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

יכולתו המשפטית של חסוי שמונה לו אפוטרופוס

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בסיכומיה, עידכנה הנתבעת כי בתאריך 15.7.14 ניתן צו למינוי אפוטרופוס לאליהו דמרי, וכי כשבוע ימים לפני מועד הגשת הסיכומים מונתה עו"ד אריאלה פלד לבאת כוחו של החסוי, בכל התביעות המתינהלות נגדו בבית המשפט לעינייני מישפחה.
יש להבחין בין מי שמונה לו אפוטרופוס בשל היותו פסול דין, לבין מי שמונה לו אפוטרופוס בשל היותו חסוי מפאת שאינו יכול לדאוג לענייניו כמאמר סעיף 33(א)(4) לחוק הכשרות.
" וביחס לנפקות ההבחנה בין פסול דין לחסוי נכתב: " על האבחנה בין חסוי שהנו פסול דין לחסוי שאינו כזה ניתן ללמוד גם מכך שבעוד סעיף 9 לחוק הכשרות מחיל על פעולות משפטיות של פסול דין את סעיפים 4 – 7 לחוק זה, שעניינם בסייגים לתוקפה של פעולה משפטית שביצע קטין, אין החוק מטיל מיגבלות מקבילות על פעולותיו של חסוי מכוח סעיף 33(א)(4) לחוק הכשרות... מקום שעסקינן בחסוי שאינו פסול דין כבעניינינו, הרי שעל פניו החסוי כשר לפעולות משפטיות, לרבות עשיית צוואה, בכפיפות למיגבלות שבחוק הירושה. ואכן, סעיף 26 לחוק הירושה קובע את בטלותה של צוואה שנעשתה על ידי קטין או פסול דין. אין הוא קובע הוראה דומה ביחס ל"חסוי סתם", כל עוד זה יודע להבחין בטיבה של הצוואה.
...
נימוק זה מצדיק, לטענת הנתבעת, עיכוב ההליכים בתיק זה. אין בידי לקבל את הטענה.
למיטב התרשמותי, ועל פי הראיות שהוצגו לפניי בדבר מעורבותו בנושא, נראה כי ועד האגודה השיתופית במושב גורן עשוי לעזור במציאת פתרון מגורים לנתבעת, באחד המבנים הלא מאוישים בתחומי המושב, אם כי ברור כי לא מוטלת עליו חובה משפטית לעשות כן. סיכום: לאור האמור לעיל, התביעה מתקבלת.
על מנת לאפשר לנתבעת למצוא מקום מגורים חלופי, אך בהתחשב בתקופה הארוכה שעמדה לרשותה לשם כך עד כה, אני מורה כי הפינוי יתבצע לא יאוחר מיום 15.12.14.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נימוק נוסף על יסודו ביסס בית משפט קמא את מסקנת העידר כשירותה של המנוחה הוא ההיגד המופיע בהסכם השכירות שהציג המשיב משנת 1989 לפיו נחתם ההסכם מצד המנוחה "דרך האפוטרופוס שלה מר סלים בן פורת". בית משפט קמא הניח כי מונה למנוחה אפוטרופוס לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, והוסיף והניח כי מינוי שכזה מצביע מניה וביה על העידר כשירות.
"חסוי- ואפילו חסוי שמונה לו אפוטרופוס בהתאם לסעיף 33 (א)(4) לחוק הכשרות- אינו בהכרח פסול דין, ועל כן אינו פסול בהכרח מלעשות צוואה. פסול דין הינו רק אחד המקרים שבהם ניתן למנות לאדם אפוטרופוס. סעיף 33(א)(4) לחוק הכשרות מאפשר מינוי אפוטרופוס "לאדם שאינו יכול, דרך קבע או דרך אירעי, לדאוג לעינינו, כולם או מקצתם, ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו". אדם כזה- צוואתו הינה צוואה, בכפוף למיגבלות אחרות בחוק הירושה" (פגמים בצוואות, שאול שוחט, הוצאת סדן עמוד 162).
...
קשה להלום כיצד עדות על מפגש יחיד עם המנוחה בשנת 1989, יכולה לשמש אדן למסקנה בדבר העדר כשירותה בשנת 1994, גם אם היא עומדת בניגוד לאינטרס של נותן העדות.
יונה אטדגי, שופט התוצאה הערעור מתקבל.
המשיבים ישלמו למערער הוצאות המשפט ושכר טרחתו בסך כולל של 20,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט נ' הנדל: השאלה המשפטית שמתעוררת בבקשה למתן רשות ערעור המונחת בפנינו הוצגה כדלקמן: "מהו דין עיסקאות שנעשו על ידי מי שמונה לו אפוטרופוס על פי סעיף 33(א)(4) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ולאחר מכן ביצע עסקה בכוחות עצמו". תשובת המבקשים לשאלה זו היא שנשללה מן החסוי היכולת לבצע עסקה באופן עצמאי – וזאת בנגוד לפסיקתם של בית משפט השלום והמחוזי שדנו בתיק וכן בנגוד לעמדת המשיבים.
בע"א 445/81 סיברוק נ' צוקר ואח', פ"ד לז (3) 440 התייחסה השופטת ח' אבנור לסוגיה הנדונה, לרבות סעיף 33(4) לחוק הכשרות, באופן הבא: "מינוי האפוטרופוס לפי סעיף זה אינו שולל את סמכותו של החסוי למכור נכסיו או לעשות בהם כרצונו..". באותו עניין הובאו דברי הנשיא א' ברק, שדן בבקשה לסעד זמני במסגרת אותו הליך (המ' 424/81 (לא פורסם)): "נאמר על – ידי על השופט ברק... כי מינוי האפוטרופוס כשלעצמו אינו שולל את כושרה של האם לבצע פעולות משפטיות בנכסיה, ואין בו כדי לשלול את הרשאתו של האח, אם יש לו הרשאה שכזו". השופטת ע' ארבל פסקה בשנים האחרונות: "מקום שעסקינן בחסוי שאינו פסול דין כבעניינינו, הרי שעל פניו החסוי כשר לפעולות משפטיות..." (ע"א 4377/04 הולצברג נ' מירז).
...
לגישת המבקשים, בחינת מהות האפוטרופסות והאינטרס הציבורי תוביל למסקנה המשפטית, לפיה חסוי אינו יכול לבצע פעולה משפטית לאחר מינוי אפוטרופוס.
בעניין פלוני ציין השופט א' רובינשטיין כי: "פתרונות למקרים של עסקאות שנעשו "טרם יוכרז אדם פסול דין" יימצאו אפוא במסגרת דיני החוזים (ד' פרידמן, נ' כהן, חוזים (כרך ב' תשנ"ג)1015)" (בע"מ 946/08, פלוני נ' פלוני). גישה זו משתלבת עם המסקנה שפעולת החסוי אינה מבוטלת רק מפני שהאפוטרופוס לא אישר אותה, אלא שהעניין ייבדק על-פי כללי דיני החוזים.
ואכן, "הכשרות המשפטית היא ללא ספק זכות יסודית ביותר של אדם הקשורה לכבודו. נמצא כי שלילת כשרותו של אדם או הגבלתה צריכה להתפרש כפגיעה בכבודו, ובמובן מסוים – אף בחירותו. התוצאה היא כי מעשה חקיקה הבא להגביל את הכשרות המשפטית חייב לעמוד במבחנים של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו" (אנגלרד, שם, עמ' 25).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על הפרק עמדה בקשת הנתבעת כי התובע יסייע בעניינים שהיא נידרשת להם כאפוטרופוסית של החסויים, וכן בטיפול בנכסים שהמנוח הוריש לנתבעת ולחסויים, ביניהם נכס ברחוב סלמה בתל אביב, בגוש 7052 חלקה 14 (להלן גם: "הנכס בסלמה"); נכס ברחוב מקוה ישראל בתל אביב בבעלות משותפת עם אחיו של המנוח (להלן: "הנכס במקוה ישראל"); נכס בבית פנורמה שבבעלות משותפת עם אחיו של המנוח (להלן: "הנכס בפנורמה"); ונכס שהוריש המנוח לנתבע 2 בראשון לציון (להלן: "הנכס בראשון לציון").
אפשרות אחרת, שבהתאם לה נהגו הצדדים, היא כי הנתבע 2 היה צד להסכם באמצעות הסכמת הנתבעת, המשמשת לו אפוטרופוסית.
סעיף זה רחב וקובע איסור כללי על האפוטרופוס להיות בנגוד עניינים עם החסוי עקב "הצורך ביצירת חומת מגן סביב לחסוי ולענייניו" (ע"א 4377/04‏ ‏ הולצברג נ' מירז, פ''ד סב(2) 661, פסקה 20 לפסק דינה של השופט ארבל, ואל דיעה זו הצטרפה גם השופטת חיות בפיסקה 4 לפסק דינה (2007); וראו את שלל המקורות הנוספים בפסק הדין של השופטת חיות, החיצוניים לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, והאוסרים על אפוטרופוס להיות בנגוד עניינים עם החסוי).
המחוקק הכיר איפוא, "בכך שהקרבה והנגישות אל כספים ונכסים של אחר, היכולת לפעול לגביהם על פי שיקול דעתו הבלעדי של האפוטרופוס, עלולים להביאו לידי מצב בו שיקוליו לא יהיו אובייקטיביים, למצב בו לא תנתן לטובת החסוי הבכורה והבלעדיות שצריך להיות לה, אלא הוא יבקש להפיק רווח – לו או לאחר – מנכסים אלה. במצב זה חוטא האפוטרופוס לתפקידו" (עניין הולצברג לעיל, פסקה 19 לפסק דינה של השופטת ארבל).
לכן, עקב פוטנציאל ניגוד העניינים בין הנתבע 2 לנתבעת נידרש לאשר את הסכם השליחות עם גורם בלתי תלוי (בית המשפט או אפוטרופוס שמונה לצורך פעולה זו), לפני שפעלו לפיו ועל אחת כמה וכמה כשניגוד אינטרסים זה כבר בא לידי ביטוי בפועל, כפי שעולה בבירור עת פעל התובע כשלוחה של הנתבעת והעביר נכסים לקניינה ובכך גרע זכויות מהנכסים של הנתבע 2.
...
מכל מקום משלא הונחה תשתית רלוונטית לזכות לשכר ראוי, ולא הונחו ראיות להיקפו הנטען, נדחית גם הטענה החלופית.
סיכום מכל האמור והמפורט בפסק הדין אני דוחה את התביעה.
ומכל מקום משקבעתי כי התובע אינו זכאי לסעד עקב ביטול ההסכם כדין על ידי הנתבעת, הרי שממילא התביעה נגד הנתבע 2 נדחית אף היא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בהתאם, ישנן גם פעולות משפטיות שיכול חסוי לעשותן והן יהיו תקפות אף אם לא אושרו ע"י האפוטרופוס שמונה (ר' לדוגמא ע"א 4476/03 (מחוזי ירושלים) חסין מוסא אלעבאסי ואח' נ' עמותת אלעד אל עיר דוד ואח').
ואם פעולות משפטיות יכולות להיות בעלות תוקף משפטי – על אחת כמה וכמה שמתן תצהיר או עדות הם פעולה מתבקשת מצידו של חסוי המבקש להגן על ענייניו הכספיים, ופעולה שכזו יכולה להיות תקפה כל עוד לא יוכח אחרת בעיניין מצבו.
מטעם הנתבע לא הובאה כל ראיה או עדות עניינית, לא ניתן כל הסבר להעדרה של עדות מטעמו או מטעם בנו אלון שהיה מעורב בדברים, והעיד רק בן אחר שלו, שמונה בנתיים לשמש לו כאפוטרופוס לעניינים רפואיים ואישיים ולא העיד דבר עינייני לגדר המחלוקת.
...
קרן ההלוואות שניתנו לאלון הוחזרה בסופו של דבר, אך לטענת התובע לא הושבו לו תשלומים שהיו באחריות הנתבע ושהופקדו בחשבון בת זוגו של הנתבע – גב' מרגלית לוי.
יתר על כן, מקובלת עלי טענת התובע שאין הכרח לראות בקבלתו את הכספים מעיני כ'נאמנות' במשמעותה בחוק הנאמנות.
‏‏ העדר כל אסמכתא המסבירה את חסרונו של תצהיר הנתבע פועלת מהותית לחובתו ומחזקת את המסקנה שיש לאמץ את גרסת התובע בתביעתו.
סוף דבר ענייננו בתביעה להשבת כספים שהלווה התובע לנתבע במסגרת יחסי הצדדים בשנים 2013-2014 ובעת שהיה התובע בא-כוחו של הנתבע.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו