פרשנות סעיף 149ד(ב)(1) לפקודת העיריות
כאמור, העותרים טוענים, כי גם אם יש לראות במשיב 3 כמי שפרש מסיעתו, עדיין נותרה סיעת העותרים כסיעת האופוזיציה הגדולה ביותר, ומכאן שנציג מטעמה צריך היה להיתמנות לועדת ההנחות, וזאת בהתאם ללשון סעיף 149ד(ב)(1) לפקודה, שלפיו יהיו בועדה: "שלושה חברי המועצה, אשר שניים מהם חברים בסיעות המיוצגות בוועדת ההנהלה ואחד חבר בסיעה הגדולה ביותר, שאינה מיוצגת בוועדת ההנהלה, שקבלה את מרב קולות הבוחרים; היו הסיעות כולן מיוצגות בוועדת ההנהלה – יהיה חבר ועדה אחד לפחות מי שאינו חבר המועצה.."
נוסח זה של סעיף 149ד(ב)(1) לפקודה תוקן במסגרת החוק לתיקון פקודת העיריות (מס' 58), תשנ"ו-1996, כאשר עד לתיקון האמור קבע נוסח הסעיף, כי הרכב הוועדה יכלול "שלושה חברי המועצה אשר אחד מהם לפחות חבר בסיעה שאינה מיוצגת בועדת ההנהלה; היו הסיעות כולן מיוצגות בוועדת ההנהלה – יהיה חבר ועדה אחד לפחות, מי שאינו חבר בוועדת ההנהלה".
נוסח קודם זה של סעיף 149ד(ב)(1) התווסף לפקודה במסגרת תיקון מס' 56 לפקודה, כאשר בדברי ההסבר להצעת החוק לתיקון פקודת העיריות (מס' 56) (ועדת הנחות), תשנ"ה-1995, הובהר כדלקמן:
"מבקרת המדינה, מצביעה בדו״ח על הבקורת בשלטון המקומי, התשנ"ג – 1992, על אי סדרים בנהלי הענקת הנחות לארנונה. כל רשות קבעה הנחות, על פי ראות עיניה. כתוצאה מכך נקלעו רשויות מקומיות רבות לגירעונות כספיים כבדים. מוצע שההנחות יינתנו לנזקקים ולמחזיקים שהם בעלי נכס שניבנה אך אינו מאוכלס ומשום כך אינו מניב הכנסה. בתקנות הסדרים במשק המדינה (הנחה מארנונה), התשנ"ג –1993, קבע שר הפנים את הרכב ועדת ההנחות. תקנה 6(א)(1) קובעת כי בוועדה יכהנו: ״שלושה חברי מועצה שאחד לפחות אינו חבר ועדת ההנהלה.״ אולם סיעתו יכלה להיות מיוצגת בהנהלה. מוצע לעגן בחוק את פעילות ועדת ההנחות ולקבוע בו גם את הרכב חבריה ובכך להבטיח את ייצוגה של האופוזיציה בוועדה חשובה זאת."
כאמור, העותרים טוענים, שהמחוקק בחר לקבוע לגבי וועדות ההנחות מארנונה הוראות נוקשות מאלו של וועדות החובה האחרות, כאשר בועדות אלה נקבעה לא רק החובה לייצוג האופוזיציה בהרכב הועדה, אלא גם נקבע כי הייצוג יתקיים על ידי סיעת האופוזיציה הגדולה ביותר.
על כן, מקום בו קיבלו חברי המועצה החלטה בדבר מינוי המשיב 3 לועדות חובה שונות באופן המגשים את עקרון הייצוג היחסי, ולא נפל, כאמור, פגם בעצם מינויו, אין מקום להתערב בהחלטה זו.
אוסיף, כי בקביעת הייצוג בועדות החובה רשאית המועצה להביא בחשבון כשיקול, בין יתר השיקולים, לא רק את החלוקה לסיעות, אלא גם את כישוריהם של הנציגים ואת התאמתם לתפקיד, את העדפותיהם של חברי המועצה ואת יתר התפקידים המוטלים עליהם, וכפי שהבהיר בית המשפט העליון בעיניין דואק (שם, פסקה 9 לפסק-הדין):
".. בכפוף ל"תכתיב" של עיקרון הייצוג היחסי של הסיעות נותר בידי המועצה שיקול-דעת בבחירת נציגי המועצה לועדה המקומית, כאשר במסגרת השיקולים רשאית היא להיתחשב ביחסי הכוחות הקואליציוניים.
...
בסופו של דבר, אישרה הוועדה את מסגרת האשראי של העירייה, תוך שהמשיב 3 נמנע מלהצביע בעד אישור מסגרת האשראי (העתק פרוטוקול ישיבת וועדת הכספים מיום 5.12.13 צורף כנספח 3 לתגובת המשיב 3 לעתירה).
לאור כל האמור, אינני סבורה כי יש מקום להתערב בהחלטת המועצה למנות את המשיב 3 כחבר בוועדת ההנחות ודין העתירה להידחות.
סוף דבר
העתירה נדחית.