במשך כל התקופה היתקיימו יחסי עובד מעסיק בינו לבין הנתבעת, וזאת בהתאם לכלל המבחנים הרלוואנטיים לקיום יחסי עובד ומעסיק.
בע"ע 300049/98 ז.וילשטיין בע"מ - עזבון המנוח מדרכי תהילה ז"ל, פד"ע ל"ד 83, 89 קבע השופט עמירם רבינוביץ, בהסכמת סגן הנשיא יצחק אליאסוף והשופט (כתוארו אז) יגאל פליטמן:
"(ח) "מעמדו של נהג בעל משאית או רכב מסחרי אחר, המועסק בלעדית על ידי מזמין אחד, נדון לא פעם בפסיקה ובכל המקרים הגיעה המערכת המשפטית לאותה מסקנה - על-פיה היחסים בין בעל המשאית למזמין לא היו יחסי עובד-מעביד.
אולם בית הדין הארצי סבר כי מתקיימים יחסי עובד –מעסיק ונפסק שם כי:
"אכן במקרה זה קיימים גם סממנים, כפי שנקבעו בפסק הדין, אשר מאפיינים מערכת יחסים של מזמין ונותן שירותים. בכלל זה, העובדה שהמערער נשא בעצמו בתשלומים עבור ביטוח לאומי, האופן בו הצדדים ראו את היחסים ביניהם בהתאם להתרשמותו של בית הדין האיזורי והעובדה ששכר המערער לא השתנה במהלך תקופה ההעסקה. אולם חלק מסממנים אלה נבעו מאופי העבודה. כך למשל, מאחר והמערער היה זה שגבה את הכספים מנוסעי המונית, הרי הוא זה שגם ביצע את ההיתחשבנות מול המשיב והעביר לו את חלקו ובמקביל את התשלומים לביטוח הלאומי. מכל מקום, כפי שעמדנו על כך, בחינת מעמדו של אדם כעובד נעשית לפי מכלול הדברים, וכפי שהראנו, שיקלול המבחנים בעניינינו מטה את הכף בבירור לכיוון הקביעה כי בין הצדדים היתקיימו יחסי עובד מעסיק. להסרת ספק נוסיף כי גם הסכם ההיתקשרות שנחתם בין הצדדים אינו יכול לגבור על סממניה המהותיים של מערכת היחסים, וממילא במילה "קבלן" ייתכן והצדדים התכוונו לדרך התשלום בלבד (לפי אחוז מההכנסות).
מבחן הקשר האישי
עיון בתצהירו של עד הנתבעת מר סיני מעלה כי היתייחס לנושא העבודה האישית והצהיר:
"6. כלי הרכב שסיפק התובע הוא המונית, ולא היה לי כל עניין האם התובע הוא זה שייתן את שירותי ההסעה בעצמו באופן אישי, או שבאמצעות גורם אחר מטעמו. לא הייתה כל מניעה מבחינת החברה כי נהג אחר מטעם התובע יספק את שירותי ההסעה. 7. ההיתקשרות עם נהגי המוניות נותני השירותים נעשית באופן בו הם פונים לחברה ומציעים את שירותיהם באמצעות המונית שבבעלותם, וזאת בעקבות פירסומי מודעות של החברה...8. אבהיר כי אין זה מעניינה של החברה זהות האדם הספציפי שינהג במונית, נסיונו וכו', אלא הדרוש הוא שנהג מונית יהיה בעל רכב, כדי שיוכל לבצע את ההסעות...".
עם זאת, עיון בעדותו מעלה כי תצהירו נסתר בנקודה זו:
"עו"ד אוסלקה: עכשיו תאמר לי בבקשה, אמרת פה שמבחינתי סעיף 6 בתצהירך, עו"ד כוכבי: רגע תפתח רגע בסעיף 6. העד, מר סיני: עמוד 1 סעיף 6 אופי ההיתקשרות? תן לי רק לקרוא אותו כי, אני איתך. עו"ד אוסלקה: מבחינתך שהוא יחתום על חוזה ומישהו אחר ינהג במונית או יעשה את העבודה? העד, מר סיני: אם הוא שולח נהג מטעמו אין לי בעיה. עו"ד אוסלקה: ראיתי למשל שהוציאו לו תעודות אישיות, כניסה לחברת חשמל, הכניסה לתעשייה ביטחונית. הוא יכול לשלוח, העד, מר סיני: יש מקומות במדינת ישראל שגם אני בתור מנהל בחברה לא יכול להכנס בלי תג כמו התעשייה הצבאית ברמת השרון, עו"ד אוסלקה: זה לא, זה לא כל אחד זה אישית, הוציאו לו את התעודות האלה. העד, מר סיני: לא, הוצעתי לכלל החברה לכל הקבלנים ולכל שכירי החברה וקבלני המשנה. עו"ד אוסלקה:אבל אראה התובע בתצהיר שלו, אני לא יודע אם קראת את התצהיר שלו הוא הראה לי תעודה של חברת חשמל עם השם שלו והתמונה, ז"א שהוא צריך לבוא. העד, מר סיני: אבל הוא לא הקבלן היחיד שהיה לו את התעודה הזאת. עו"ד אוסלקה: זה לא מה שאמרתי, שאלתי אותך אתה אומר בתצהיר שלך מבחינתי שיהיה במונית מי שהם רוצים. העד, מר סיני: הוא לא יכל להכנס לאתר, עו"ד אוסלקה: זה בדיוק מה שאני אומר, העד, מר סיני: לאתר בטחוני הוא לא יכל להכנס, עו"ד אוסלקה: אז לא כל אחד יכול לבצע את העבודה, יש מבחן אישי. העד, מר סיני: לא, יש מקומות כמו לצורך העניין מיפעל חברת טבע אם הוא היה שם נהג מטעמו יכול לבצע את העבודה, כמו אתרים של חברת חשמל, כמו אתרים שמשרד הבטחון שזה במקומות רגישים הוא לא יכול לשים נהג שלו. עו"ד אוסלקה: טוב, עכשיו תאמר לי בבקשה, העד, מר סיני: כמו שאני לא יכול להכנס לשם גם אם אין לי תעודה." ר' עמ' 50-51.
...
); אף בית-המשפט העליון הגיע למסקנה דומה (בתביעה שהוגשה בטרם הוקמו בתי-הדין לעבודה), בעניינו של נהג משאית, להובלת בטון, שהועסק על-ידי יצרן הבטון (ע"א 458/71, 454 ולנסי נ' פיוניר קונקריט (ישראל) בע"מ, פ"ד כו(2) 322)" (דב"ע תשן/147 - 3 חברת מלונות דן בע"מ - ברנט , בעמ' 180).
למעלה מהדרוש, נציין כי לאחר שבחנו את כלל הראיות שוכנענו כי אין לקבל את גרסת התובע לפיה הנתבעות הן אלו שכפו עליו צורת התקשרות של העסקה בחשבונית אלא הדבר היה ביוזמתו.
כפי שציינו לעיל, שוכנענו כי התובע הסיע נוסעים נוספים באופן פרטי וכן נהנה מהטבות מס רבות תוך קיזוז הוצאות שאילו היה שכיר לא יכול היה לעשות כן.
מעבר לאמור, מחומר הראיות עולה כי התמורה השעתית אשר לטענת התובע שולמה לו מהנתבעת (90 ₪ לשעה) גבוהה באופן משמעותי מהתמורה אותה מקבל שכיר מקביל (בסך 48 ₪ לשעה) כעולה מתצהירו של התובע (ר' סעיף 43) ואף מעדות התובע (ר' עמ' 10 לעדותו )לפיכך, גם אם היינו קובעים כי התקיימו יחסי עובד-מעסיק, ומקבלים שכר שעתי זה על פני השכר החלופי השעתי לו טוענת הנתבעת (ראה חישוב המופיע בפרק ה' לתצהיר גב' ביטון) הרי שבהתאם לפסיקה בעניין כותה, ואופן חישוב עלות העסקה לפי שכר חלופי אל מול התמורה ששולמה בפועל, ספק אם היתה מתקבלת תביעתו של התובע לגופו של עניין.
עם זאת, כאמור, משקבענו שלא מתקיימים בין הצדדים יחסי עובד-מעסיק הרי שאין אנו נדרשים להכריע בשאלה זו.
סוף דבר
על יסוד כל האמור, התביעה נדחית.