אמנם מדובר במבחנים, המהוים אינדיקאציות לקיומם של יחסי עובד מעסיק, אולם אין בהם כדי להכריע לעניין זה. כך לדוגמא, מתנות לחגים ניתנות לעיתים גם לספקים ולעובדי קבלני כוח אדם, גם תיבות דוא"ל ניתנות לעיתים לספקים חצוניים לשם ייעול העבודה וחולצות מחולקות גם לגורמים שלא בהכרח קיים בינם לבין החברה/העמותה קשר כלשהוא, בין אם כעובד/מעסיק ובין אם כנותן ומקבל שירות.
בהתאם לכך, חרף העובדה שמבחינה פורמלית - כפי שהעידה גם הגב' אסולין - התובע לא היה שותף לרווחים או להפסדים של הנתבעת (שו' 30 בעמ' 37 – שו' 1 בעמ' 38 לפרו' הדיון מיום 8.6.22), הרי שמבחינה מהותית הוא בהחלט היה שותף לכך.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, ולאור נסיבות המקרה בכללותן, מצאנו לקבוע כי בין התובע לנתבעת לא היתקיימו יחסי עובד-מעסיק, לכל הפחות בתקופה שמשנת 2009, עת החל התובע לקבל את התשלום בגין פעילותו באמצעות חשבוניות, בהתאם לבקשתו, ולפיכך תביעת התובע נדחית על כל רכיביה.
...
עוד נכתב בסעיף 3(ג) להסכם כי: "לשם ביצוע הפרויקט, יבצע צד ב' (הנתבעת, ע.ר.), בהנחיית צד א' (התובע וד"ר ברקאי, ע.ר.), באמצעות עובדים מטעמו של צד ב' חפירה הכוללת, בין היתר גם....".
עוד נקבע בהסכם כי – "...ו. במידה וצד ב' לא יספק כח עבודה מקצועי לביצוע הפרוייקט, יתרה לו על כך צד א' בכתב. בתוך 21 יום מקבלת התראה כאמור יהיה על צד ב' לשפר את כוח האדם או להחליפו. באם בתום 21 יום האמורים עדיין לא יוכל צד א' לנהל מקצועית את הפרויקט, אזי רשאי יהיה צד א' להקפיא את ביצוע הפרויקט עד להסדרת כח אדם ראוי. ז. צד ב' בלבד יהיה רשאי לגייס כספים עבור הפרויקט. בכל מהלך של גיוס כספים יזכיר צד ב' את פועלו ומעורבותו של צד א' בפרויקט. באם יווצר צורך במימון נוסף לעיבוד החומר ופרסומו לאחר תום הפרויקט יפנה צד א' בכתב לצד ב' ויבקש ממנו את המימון הנוסף. במידה וצד ב' יסרב להעניק את המימון הנוסף אזי יוכל צד א' לגייס תרומות לצורך המימון הנוסף לעיבוד החומר ופרסומו". להסכם הנ"ל צורף נספח של תקציב, לתקופה של שישה חודשים, ובקטגוריה של "כוח אדם", נכללו התובע ושותפו וכן – "מנהלן, ארכיאולוג, רשמת, 3 עובדים". לעניין זה, מצאנו לקבל את טענת התובע לפיה הנתבעת הציעה לו שכר גלובלי, אך הוא ביקש גמישות ואפשרות לחרוג מהמשרה שנקבעה בשל אילוצי התובע (25% משרה) באם יהיה בכך צורך (סעיפים 15-16 לתצהיר התובע).
במכתב נכתב, בין היתר, כי "מכיוון שברצונך לבטל את ההסכמים הקודמים חשוב לציין במסמך שהעבודה מתנהלת בשיתוף מאז שנת 2005, וכי אנחנו הם יוזמי ומקימי הפרוייקט, ונענינו לשיתוף הפעולה לאחר פנייתה של עמותת אלע"ד. אנחנו בעלי הרשיון לסינון העפר מטעם רשות העתיקות, ולפי החוק בעלי הזכויות הבלעדיות על כל פרסום של הממצאים מן הסינון" ועוד הוסיפו התובע וד"ר ברקאי וכתבו במכתבם "לפי העקרונות שבמכתבך עולה הרושם כי במקום שותפות בין שני צדדים יש כאן נסיון לשליטה של העמותה על כל הנעשה במפעל הסינון."
ביום 16.03.17 השיב מר ברוכי לתובע ולד"ר ברקאי (נספח 28 לתצהירי הנתבעת) כי: "איני רואה כל יתרון בהמשך התנצחות כתובה על ניסוח כזה או אחר.... החל מיום ראשון כא' באדר (19.03.2017), נפסיק את סינון העפר מהר הבית בעמק צורים ואת התמיכה במחקר בתקווה שמצב זה הוא זמני בלבד עד להסדרת המחלוקת בינינו".
בהמשך להתכתבויות כאמור, ביום 23.3.17 פנו התובע וד"ר ברקאי למר בארי במכתב (נספח 29 לתצהירי הנתבעת), שבו נכתב בין היתר כי – "...מכיוון שאתם מצאתם לנכון להפסיק, באופן זמני, את השותפות בינינו, ולאור סיבות נוספות שיפורטו להלן אנחנו מקבלים את החלטתכם. אנחנו מאמינים שהדבר הנכון הוא לעשות פסק זמן עד להשגת מימון מלא לעבודת המחקר. לא יהיה זה נכון להמשיך את הסינון ולצבור ממצאים נוספים כאשר טרם הושג המימון עבור המחקר והפרסום של הממצאים שנחשפו עד כה."
ביום 2.4.17 שלח מר בארי מכתב תשובה, ובו כתב, בין היתר, כי –
"ב. הצעתכם לקיום "פסק זמן" בפרוייקט סינון העפר על מנת לאפשר סיום המחקר על החומר שכבר סונן מקובלת עלינו.
בנסיבות אלה, מצאנו לקבוע כי הפן השלילי לא התקיים בעניינו של התובע.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, ולאור נסיבות המקרה בכללותן, מצאנו לקבוע כי בין התובע לנתבעת לא התקיימו יחסי עובד-מעסיק, לכל הפחות בתקופה שמשנת 2009, עת החל התובע לקבל את התשלום בגין פעילותו באמצעות חשבוניות, בהתאם לבקשתו, ולפיכך תביעת התובע נדחית על כל רכיביה.
נוכח התוצאה אליה הגענו ולאור גובה התביעה, אשר הועמדה מלכתחילה על סך של כ- 167,000 ₪, ולאחר שהבאנו בחשבון גם את השאלות המשפטיות-פרשניות שעלו במסגרת ההליך, החלטנו לחייב את התובע בתשלום הוצאות הנתבעת בסך מופחת של 5,000 ₪.