בית דין איזורי לעבודה בתל אביב - יפו
סע"ש 65678-03-17
31 יולי 2017
לפני:
כב' השופטת יפית זלמנוביץ גיסין
התובע:
אחיאב ישעיהו
ע"י ב"כ: עו"ד תמיר שטינוביץ
הנתבעים:
1. חי גד בע"מ
2. גיא יעקובי
ע"י ב"כ: עו"ד רותי בודוביץ סגיר
החלטה
בין היתר טען התובע כי "התובע הישתכר תשרים בלבד, שהתקבלו מלקוחות עפ"י רצונם החופשי, ומבלי שהועברו בקופת הנתבעת 1" (ר' סעיף 31 לכתב התביעה) ועל כן נותרו הנתבעים חייבים לו שכר עבודה בסך של 285,452.7 ש"ח, גמול שעות נוספות בגין 30 שעות נוספות לחודש, אשר מקור חלקן בעבודת לילה שעבד התובע ולא קיבל בגינן גמול שעות נוספות, גמול עבודה בימי המנוחה השבועית בגין 8 שעות שבת בשבוע אשר "למרות עבודת התובע דרך קבע בימי ובשעות השבתון, הנתבעים לא שילמו לתובע הגמול עבור עבודתו בשעות השבת" (ר' סעיף 37 לכתב התביעה) ועוד.
עוד נטען בבקשה, כי לא היתקיימו יחסי עובד ומעביד בין התובע לנתבע וכי מעסיקתו היתה ונותרה הנתבעת 1 (ר' סעיפים 9-7 לבקשה).
בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בענין וגיה – גלידות הבירה (דב"ע (ארצי) נג/3-205 פד"ע כז' 345, 350) נקבע לעניין זה כהאי לישנא:
"הכלל הוא כי חברה הנה תאגיד, הנפרד מבעלי מניותיו, מנהליו ועובדיו, לכל דבר ועניין. לא יתכנו חיי מסחר ומשק תקינים מבלי שיוקפד על הפרדה בין התאגיד לבין בעליו ומנהליו. יחד עם זאת – יצר המשפט מנגנון המונע ממי שמקים חברה ופועל שלא בתום לב, ובכוונה לרמות ולהונות את נושיה, ועובדיה בכלל זה, להיתחמק מהתוצאות של מעשיו. אולם בתי המשפט נזהרים מ"הרמת מסך", ונוקטים בדרך זו רק שעה שהוכחה למעלה מכל ספק תרמית – בין בעת הקמת החברה, בין בעת פעילותה, ובין בסיום פעילותה, הן בפרוק והן על ידי הפסקת פעילותה למעשה".
...
מקרים נוספים בהם מצא בית הדין הארצי הצדקה להרים את מסך ההתאגדות היו כאשר העובד הועסק בחברה משפחתית; כאשר נמצא שהחברה המעסיקה רוקנה באופן מכוון מנכסיה ולא שולם שכר לעובדים; וכאשר נמצא שמדובר ב"אשכול חברות" שבו החברות הן למעשה "מעסיקים במשותף".
(בג"ץ 132/15 ר-צ פלסט בע"מ – איפראימוב פאולינה (2017))
בבואי ליישם את פסיקת בית הדין הארצי לעבודה ובית המשפט העליון בעניננו, אני סבורה, כי עובדות כתב אינן מקימות לתובע, על פני הדברים, עילה להרמת מסך ההתאגדות כלפי הנתבע.
פרופ' חביב-סגל כתבה בספרה דיני חברות (התש"ז-2007) בעמ' 108-107) דברים אלה היפים אף לעניננו:
"כאשר פועל האורגן בשם החברה, ויוצר התחייבות בשמה, הרי שברוב רובם של המקרים, החברה היא שתהיה אחראית לביצועה של אותה התחייבות, בעוד שהאורגן הפועל בשמה של החברה יהא חופשי מאחריות אישית. כך, למשל, כאשר יוצר האורגן חוזים בשמה של החברה, הרי שהחברה היא שתהיה כפופה לאחריות החוזית, בעוד שברוב רובם של המקרים, יהא האורגן פטור מכל אחריות אישית לביצוע החוזה".
מכל האמור לעיל עולה, איפוא, כי לא מצאתי שיש בעובדות כתב התביעה כדי לגלות ולו ברמז עילה להרמת מסך ההתאגדות.