מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

יחסי עובד-מעביד בהפקות: שירותים והגדרות

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים לטענת התובע, יש להכיר ביחסיו עם המועצה כיחסי עובד ומעסיק, על אף שהוגדרו מלכתחילה כיחסי נותן ומזמין שירות.
אופן ביצוע התשלום על ידי המועצה, לצד העובדה כי התובע שילם תגמולי ביטוח לאומי ומס הכנסה כעצמאי, מצביעים על יחסי היתקשרות של קבלן ומזמין שירותים – כפי שאף מתפרש בהסכם שבין הצדדים המחייב את התובע להפיק חשבוניות מס בגין השירותים שנותן למועצה.
...
לפיכך, ואף מטעם זה, יש לדחות את תביעת התובע לפיצוי לא ממוני.
סוף דבר נוכח האמור והמפורט לעיל, דין התביעה להידחות.
משנדחתה התביעה, התובע ישלם למועצה הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשורה של פסקי דין שנזכרו בעיניין עמיר, נקבע כי עובדי הפקה, צלמים ותחקירנים, המבצעים פעילות קבועה בגופי התיקשורת ונמנים על הגרעין המרכזי שלהם, הם "עובדים". על רקע זה נפנה לבחינת מעמדן של התובעות אצל הנתבעת.
שניידר הצהיר כי מאחר שלא היתה לנתבעת שלוחה המהוה אישיות משפטית הזכאית להעסיק עובדים בישראל, מתכונת ההיתקשרות הוגדרה כיחסי נותן שירותים - לקוח זאת, בדומה ליתר רשתות התיקשורת הזרות הפועלות בישראל וכמקובל בענף (סעיף 4 לתצהיר שניידר).
בעיניין עמיר נידרש בית הדין לשתי גישות בנוגע לזכות קזוז ובחינת זכאות העובד לתשלום זכויות בדיעבד: הגישה ההרתעתית, לפיה במקרים בהם המעסיק דרש מהעובד להיתקשר כנותן שירותים, על אף שהיה ברור כי בפועל מתקיימים יחסי עובד - מעסיק, ונהג כלפיו בחוסר תום לב, לא תיבחן כלל סוגיית גובה התמורה הקבלנית ששולמה לעובד לעומת השכר שהיה מגיע לו כעובד, וזכויותיו ייגזרו מהשכר הקבלני ששולם לו. לצד זה, נקבעה הגישה החישובית, לפיה במקרים בהם ההיתקשרות לא נועדה לקפח את העובד או להיתחמק מתשלום זכויותיו, ושני הצדדים תמי לב, תיבחן התמורה הקבלנית, ביחס לתמורה שהיתה משולמת לעובד.
"שיעור ההשבה על פי האמור צריך להיקבע, לא על פי ההפרש בין השכר החודשי שקבל העובד עת סברו הצדדים שאין ביניהם יחסי עובד ומעסיק בהשוואה למשכורת החודשית שהיה מקבל כעובד, אלא שיעור ההשבה, במקרה שיש נתונים מוכחים של שכר העובד התובע אילו נחשב לעובד מלכתחילה, תלוי בהפרש שבין עלות השכר המופחת בתוספת כלל הזכויות המגיעות בהשוואה לעלות השכר הכולל שבה נשא המעסיק בפועל עת סברו הצדדים, כי לא מתקיימים ביניהם יחסי עובד ומעסיק. ככל שקיים פער עלויות לטובת העובד - יגיע לו ההפרש שישתלם לו עד סכום זכאותו בתביעתו על פי עילותיה." (עניין עמיר בסעיף 24 לפסק דינו של הנשיא פליטמן כתוארו אז).
...
לאור כל האמור לעיל, נדחית התביעה לפיצויים בגין פיטורים שלא כדין.
לאור כל המפורט לעיל, למרות שהגענו למסקנה לפיה בין הצדדים התקיימו יחסי עובד - מעסיק, יש לדחות התביעה הכספית על כל רכיביה.
סוף דבר התביעות נדחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אך אף לא אחת מן ההערות מתייחסת להגדרת החברה כ-Partner ולסעיף המתייחס להעדרם של יחסי עובד ומעסיק.
ואולם, אף אם פיקח מר פרקש על השגיו של התובע בתחום המכירות אין בכך כדי להקים חזקה לקיומם של יחסי עובד ומעסיק, שהרי הפיקוח על נותן שירותים יכול להיות פועל יוצא של שמירת המזמין על המוניטין שלו או עמידה בלוחות זמנים שהוכתבו לו על ידי לקוח או רגולטור או רצון לוודא כי נותן השירותים אכן מפיק את המיטב עבור הנתבעת, אותו מיטב שמזכה את התובע והחברה בבעלותו ב Success Fee ככל שיעלה בידו ליצור קשרים עם לקוחות פוטנציאלים שאחריתם בהסכם היתקשרות חתום בינם לבין הנתבעת (ר' בהקשר זה סעיף 34.5 לתצהירו של מר פרקש).
...
(תעא (ארצי) 3829/09 עע (ארצי) 56745-02-13 חברת החדשות הישראלית בע"מ - שחר צרפתי (2016)) סיכומו של דבר - התובע לא הוכיח קיומם של יחסי עובד ומעסיק בינו לבין הנתבעת.
בהקשר זה נפנה לקביעתו של בית הדין הארצי לעבודה בענין גוטמן: "בנסיבות שבהן הגדרת מערכת היחסים אינה נקיה מספקות, העלאת טענה שכזו לראשונה שנים רבות לאחר סיום ההתקשרות/יחסי העבודה בין הצדדים כאשר בבסיס הטענה קיימת מחלוקת לעניין אופי ההתקשרות, אינה טענה אמיתית מהותית לעניין היעדר קיומו של שימוע אלא רק ניסיון להעצים את האפשרויות הכלכליות להשגת יתרונות כספיים. לא לכך נועד הפיצוי בגין אי קיום חובת השימוע". מאחר והגענו לכלל מסקנה, כי התובע לא היה "עובד" הנתבעת, נדחות תביעותיו לקבל זכויות מכח דיני העבודה.
נוסיף, כי עניננו הוא מן המקרים הנדירים בהם יש לדחות את התביעה גם בשל חוסר תום ליבו של התובע.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מן הממצאים שהצטברו בידי המפרקים במהלך הפרוק, ובכלל זה, תשובות לשאלונים שמולאו על ידי העובדים; טענות בגדרי תביעות החוב; ומידע שהצטבר בידי המפרקים, התברר כי היתנהלות מוסדות החינוך כללה מערכת שכר כפולה: האחת, מערכת שכר פורמלית וגלויה אשר בהתבסס עליה זכה החל"צ לתקצוב ממשרד החינוך ובמסגרתה הופקו תלושי שכר בהתאם לכללים הנהוגים במשרד החינוך.
המערערים טענו כי גישת המפרקים בבירור החוב בנפרד מול חברת השירותים אין בה כדי לדחות את תביעת החוב האישית שלהם, שעה שהזיקה המשפטית הישירה ביחסי עובד – מעסיק היא בין המערערים לחל"צ. המערערים הדגישו כי הדין הישראלי חל במלואו על יחסי העבודה בין המערערים לבין החל"צ, ועל כן חובתו של מוסד מוכר שאינו רישמי לשלם לעובדיו שכר השווה לעובדי מערכת החינוך הרשמית.
. דברי הנשיא מ' שמגר: "אולם, באמירה הכללית כי יש לבדוק אם מתקיימים בין הצדדים יחסי עובד ומעביד אין די, שכן הגדרתם של יחסים אלו אינה זהה בכל אחד מתחומי המשפט, וייתכן כי יחסים מסוג מסוים ייכנסו לגדר הגדרת יחסי עובד-מעביד לצורך תחולתו של חוק אחד, ואולם לא יכללו בהגדרה לצורך חוק אחר". ע"א 5378/90 היתאגדות לתרבות גופנית הפועל טבריה נ' פקיד השומה, פ"ד מח(2) 416, 424ג."
...
המערערים מלינים על כך שהיה נדרש מהמפרקים עקב הנסיבות החשודות של הסכמי הפשרה לעשות שימוש בסמכותם "ולהציץ אל מעבר לפסק הדין". אני סבור כי הדין עם המפרקים.
המפרקים טענו כי חישוב זה נעשה עקב העדר תלושי שכר המאפשרים את חישוב הזכאות לתקופה זו, ובשים לב לאחריותם התורמת של העובדים להתנהלות החל"צ. אני סבור כי החלטה זו סבירה בנסיבות העניין ואין בה חריגה מהותית המצדיקה את התערבות בית המשפט בשיקול דעת בעלי התפקיד.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, כל הערעורים נדחים בזאת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בהסכם בין התובעת לויצו – הסתדרות עולמית לנשים ציוניות (להלן- הסכם 2000)[footnoteRef:4] נקבע שהתובעת (המוגדרת בהסכם 2000 כ"יועצת התיקשורת") תספק שירותים שהוגדרו כ"שירותי יחסי ציבור ואחראית לתפעול אתר האנטרנט של המכללה ולעדכנו", וזאת כנגד תשלום תמורה חודשית שהועמדה על סכום בשקלים שהוא שווה ערך ל- 1,300 דולר ארה"ב בתוספת מע"מ ו- 200 ₪ נוספים כהחזר הוצאות.
] עוד עולה מהכרטסת שהמכללה שילמה לתובעת במספר הזדמנויות בגין שירותים החורגים מהאמור בהסכמים: בגין מתן הרצאות במסגרת לימודי חוץ,[footnoteRef:22] כמו גם בגין הפקת נוזלטר.
אשר לפן השלילי של מבחן ההישתלבות – התובעת הוכיחה כי זה לא מיתקיים בה. התובעת נתנה למכללה - כלקוח העקרי ובמשך מרבית התקופה אך היחיד - שירות אישי, ולא העסיקה עובדים במסגרת מתן שירות זה. לסיכום האמור עד כה, אנו קובעים שממכלול הנתונים שהוצגו עד כה מצטיירת התמונה לפיה בין הצדדים לא היתקיימו יחסי עובד ומעסיק.
כנגדם, עומדים יתר המבחנים המצביעים על כך שהתובעת נותנת שירות בתחום שאינה בליבת העיסוק של המכללה, לא מתקיימים באופן מובהק מבחני הכפיפות והפיקוח במיוחד בנסיבות בהן לא הוכח הקף ונפח מתן השירותים והתובעת לא נדרשה לעבודה בהקף מסוים, לא נעשה שימוש בכלי עבודה של המכללה לצורך ביצוע העבודה, ולא ניתן לומר כי הצדדים ראו את ההיתקשרות ביניהם ככזו האופיינית ליחסי עבודה.
...
בהקשר זה נציין שייתכן שהמכללה כעמותה מחויבת בתשלום מס על שכר עבודה בשיעורים שונים ממעסיק המאוגד כחברה ויש באמור כדי להשפיע על חישוב עלויות המעסיק לגבי שכר של עובד בתפקיד דומה, אלא שלא הובאו בפנינו נתונים המאפשרים הכרעה בשאלה זו. לא מצאנו להיעזר במומחה לסיוע בשאלת קביעת השכר הראוי.
כן לא מצאנו שיש לשאלת הוותק משמעות מכרעת שכן לא הוכח שבמכללה קיימת הוראה מחייבת מכח הסכם קיבוצי או נוהג לעדכן את השכר עם הוותק.
סוף דבר – התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו