.
בקוים כלליים ניתן לסכם ולומר כי לעניין הלגיטימיות (ובילבד שההתקשרות היא אותנטית) קיימת איבחנה בין מקרה בו מעוניין מעסיק לקבל שירות מוגמר בתחום מסוים (ניקיון, אבטחה וכיוצ"ב) מקבלנים העוסקים באספקת אותו השרות לבין מקרה בו בתחום מסוים מועסקים בצוותא חדא (כתף אל כתף) עובדי המעסיק בפועל ועובדי קבלן כוח אדם.
"
בהתייחס למקרים בהם בתבנית ההעסקה המורכבת מעורבת גם המדינה, קבע בית הדין הארצי בעיניין קטילי כך:
"...אי מילוי ההוראות המנהליות הקבועות בחוק המינויים (חוק שירות המדינה (מינויים), התשי"ט-1959, אינו שולל קיומם של יחסי עובד מעסיק בין מבצע העבודה לבין המדינה לעניין זכויות כלליות הנובעות מיחסי עבודה. שאלת קיומם של יחסי עבודה כאמור תיבחן בהתאם לכללים שנקבעו בפסיקה."
דיון והכרעה
ההיתקשרות בין המדינה, בית אקשטיין ודנאל
טרם נכריע בשאלת האותנטיות והלגיטימיות של צורת ההעסקה, מצאנו לנכון לידון תחילה בקשר שבין הנתבעות לבין חברת דנאל.
וכך קבע בית הדין בעיניין הקלדניות:
"לדעתנו, כפי שהבענו אותה לעיל בפירוט, כאשר אין קשר אישי בין העובד ובין חברות כוח האדם, ניטל הבסיס מחוזה העבודה ומיחסי העבודה, ואין להכיר בחברת כוח האדם כמעסיקה, גם אם העובד עצמו אינו יכול להצביע על כל פגיעה ממשית הנגרמת לו."
כאמור, אין זה המקרה בעניינינו.
...
על יסוד טענותיהם אלו, מבקשים התובעים סעד הצהרתי אשר יקבע כי מתקיימים יחסי עובד-מעסיק בינם לבין המדינה, וכן צו עשה המורה למדינה לקלוט את התובעים כעובדי מדינה בהעסקה ישירה.
יש לציין כי בית אקשטיין טענה כי יש לדחות את התביעה על הסף, וזאת בשל היעדר כימות (התובעים מבקשים סעד הצהרתי בלבד).
אשר על כן, לא מצאנו גם אנחנו שום טעם המצדיק התערבות בהחלטת הממשלה למיקור חוץ, במיוחד לאור קביעתנו כי מדובר במיקור שהינו אותנטי ולגיטימי.
הוצאות
כאמור, מהטעמים שפירטנו לעיל, קבענו כי יש לדחות את התביעה במלואה.
סוף דבר
התביעה נדחית.