מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

יחסי עבודה בוררות בין ההסתדרות לבין ועד עובדי חברת דן

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הגם שטרם הוגשה תביעה עיקרית במסגרת הליך זה, הבהירו המבקשים כי בכוונתם לעתור במסגרת התביעה העיקרית שתוגש, לכך שמכאן ואילך ששמות הנציגים כאמור וההערות כאמור יועברו ישירות לחברת החשמל על ידי המבקשים, שלא באמצעות המשיב 1 (להלן – הועד הכללי), כפי שנעשה עד כה. את זכאותם לסעדים הזמניים ולשיטתם גם לסעד העקרי מבססים המבקשים על הוראות הסכם האוטונומיה שבין הסתדרות המהנדסים להסתדרות הכללית (להלן – הסכם האוטונומיה) - צורף כנספח ג' לבקשת המבקשים שבנידון.
לטענת המבקשים בבקשתם שבנידון, בנסיבות אלה, ולאור ספקות שהועלו על ידי רשות השיפוט הודיע ועד המהנדסים כי לאור היתנגדות הנתבעים לקיים בוררות ברשות השיפוט, הוא יבקש לקיים את ההליך בבית דין זה, ולדברי המבקשים בבקשתם, המשיבים הסכימו לכך ואף אישרו כי לא יטענו שבית הדין אינו מוסמך לידון בהליך.
בהקשר לכך נטען כי עפ"י סעיף 24(א)(4) לחוק בית הדין, בית הדין לעבודה מוסמך לידון ב"תובענות שבין עובד לאירגון עובדים הקשורות בחברות או בתחום פעילותו של האירגון בעינייני עבודה", והואיל והמבקש 2 הוא עובד חברת החשמל, הרי שמדובר בתובענה של עובד כנגד ארגון העובדים הקשורה בתחום פעילותו של האירגון בעינייני עבודה; למבקש 2 – מר חי, מעמד בנושא, הן כעובד הזכאי לגשת למכרזים הפתוחים למהנדסים/ למהנדסים ואחרים ובעל עניין בקביעת תנאי המכרזים, הן כמי שמשתתף בועדות מכרזים והן כמי שהוא נציג עובדים בהקשרים אלה; בנסיבות המיוחדות של הליך זה, קיימת מחלוקת ביחס לפרשנותו ותחולתו של הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין בבית הדין הארצי לעבודה (שבו התובע והנתבע היו צדדים) וכן מחלוקת בשאלה האם המשיבים נוהגים בהתאם לפסק הדין הסכם הפשרה, ואף בית הדין הארצי לעבודה לא סבר שאין לו סמכות בנושא; כאשר קיימת מחלוקת בדבר פרשנות ויישום הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין, ולאור עמדת המשיבים כי אין רשות השיפוט מוסמכת לידון בנושא, והסתייגויות רשות השיפוט עצמה, ואף בגדר סמכותו הנמשכת של בית הדין לעבודה, יש לבית הדין סמכות לידון בהליך; בפועל מבחן "זהות הצדדים" אינו משמש כמבחן בלעדי ביחס לסמכות בית הדין לעבודה אשר דן גם בהליכים בהם לא מיתקיים לכאורה מבחן זהות הצדדים (למשל עתירות של "עותר צבורי" ביחס למכרזים בתחום דיני העבודה) ואף בעניינינו מדובר בסוגיה של אופן ניהול מכרזים; סעיף 24 (א)(1) לחוק בית הדין לעבודה מתייחס מבחינה לשונית לעובד או חליפו ולמעסיק או חליפו, ואם גוף שכלל אינו ארגון עובדים יחול להגיש תביעה, קל וחומר שהמבקש 1 וקל וחומר בן בנו של קל וחומר שהמבקש 1 במצורף למבקש 2 שהוא עובד, יכולים; בעניינינו אין כל ספק כי המאטריה עוסקת בנושא עבודה, ביחס למכרזים של עובדים בחברת החשמל לרבות ביחס לתנאי העסקתם ומבחינה מהותית הנושא מצוי בסמכות בית הדין לעבודה, קל וחומר לאחר שלא ניתן היה לידון בעיניין ברשות השיפוט; אין לך תביעה שאין לה אכסניה, ובעניינינו בית הדין לעבודה היא האכסניה המתאימה וזאת גם בהתאם לחוק בית הדין לעבודה ולפסיקה שנזכרה בתגובה.
...
עמד על כך בין היתר, בית הדין הארצי בס"ק (ארצי) 2/03 בסכסוך דומה שהתעורר אצל מעביד אחר, באלו המילים: "לעומת זאת מקובלת עלינו עמדת ההסתדרות, לפיה נעדר בית דין זה את הסמכות לדון בסכסוך פנים ארגוני בין אורגנים של ארגון עובדים. הסדרי האוטונומיה אינם הסכמים קיבוציים אלא הסכמים והסדרים בין אורגנים שונים של ההסתדרות הכללית אישור למסקנה זו נמצא גם בהתנהגותה של הסתדרות המהנדסים..." [ראה: ס"ק (ארצי) 2/03 הסתדרות המהנדסים, האדריכלים והאקדמאים - מרכז השלטון המקומי ואח' (מיום 8/9/2005)].
ודוק, בהקשר לכך יוער כי על פני הדברים לא שוכנעתי שבכל הנוגע לסעד החלופי נשוא התובענה העיקרית והסעד הזמני נשוא בקשה זו, יש רלוונטיות לפסק הדין לפשרה בערעור ע"ע 426/03, ואפילו היתה לו רלוונטיות כלשהי, הרי שעצם העובדה שהתובענה מעוררת שאלה של פרשנות פסק דין של בית הדין הארצי, אינה שוללת את סמכותה של רשות השפוט לדון בסכסוך, שכן רשות השיפוט (בדומה לבית דין זה) מוסמכת לפרש הסכם פשרה של בית הדין הארצי (במובחן מלאוכפו או לשנותו), ועל כך נפסק זה מכבר כי פסק-דין הוא "טקסט", ויש לפרשו על-פי כללי הפרשנות הרגילים לפירושם של "טקסטים" משפטיים [ראה: בג"צ 3406/91 בבלי נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד מה(5) 1; בע"מ 1681/04 פלונית נ' פלוני, פ"ד נט(4) 614; ע"פ 6420/10 קלאודיו סלסנר נ' מדינת ישראל, (מיום 23/8/2011)].
אי לכך, אינני רואה הצדקה להותיר את הבקשה שבנדון על כנה, ואני מורה על מחיקת הבקשה שבנדון על הסף, תוך שמירת זכותם של המבקשים לפעול באחת החלופות שתוארו לעיל בהתאם לערכאות הרלוונטיות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

על מהותה של הוועדה הפריטטית, נקבעו זה מכבר הדברים הבאים: "א. מושכל ראשון ביחסי עבודה קבוציים, הוא שועדה פריטטית, מעצם טבעה, מורכבת מנציגי הצדדים להסכם הקבוצי ואין העובד, כפרט, צד לה (דב"ע לא/29- 3[6], בע' 164). כך הדבר בסקטור הצבורי, וכך הדבר בסקטור הפרטי.
ביום 30.12.08 כתב עו"ד אילן גורביץ, במכתב אשר הופנה אל הנהלת הנמל בצרוף למכתבו של מר אדרי מיום 8.1.09, כי למרות שקיים מיסמך חתום ע"י ועדת השניים בעיניינו של התובע, מיסמך אשר לכאורה דן בכל העניינים שנדרשו להסדר באותו מועד, הרי שמאז אותו מיסמך "צצו" מספר נושאים שהמסמך אינו פותר ויש צורך בפתרונם.
עיקר טענות התובע לטענת התובע, לא בכדי מונה לתפקיד ניהולי לאחר שסיים את כהונתו כמזכיר הוועד, שכן על פי נוהג הקיים בחברה, יו"ר ועד המסיים את כהונתו חוזר לתפקיד ניהולי ולא "לעבודה על ציוד וכלים". אף על פי כן לטענת התובע, הנהלת החברה ניצלה את השינוי בתפקידו של התובע בכדי לקפחו ביחס לקודמיו בתפקיד – מר אפרים לאופר ומר ארמונד רואימי, אשר עם סיום כהונתם כיו"ר הוועד מונו לתפקיד מנהל עבודה בהדרכה.
בעקבות הסיכסוך שהתגלע בעיניין זה בין הצדדים, הם הסכימו על העברת המחלוקת לבוררות, אשר קיבלה את מרבית טענותיו של התובע ולמרות זאת המשיכה החברה להתעמר בו. בסיכומיו טען התובע כי הוכיח באמצעות כל העדים, לרבות עוזני, שהיה בזמנים הרלוואנטיים מנכ"ל החברה ואדרי, מחזיק תיק התחבורה בהסתדרות, כי קיים נוהג מחייב להבטיח ליו"ר ועד יוצא תפקיד ניהולי תוך שמירה על רמת שכרו.
התובע אישר שהתקיים מו"מ בין ההסתדרות לבין החברה בקשר עם תפקידו לאחר סיום כהונתו כיו"ר הוועד, וכי הוא היה מיודע במהלך המו"מ ולא רק בשלב קבלת מיסמך המינוי (עמ' 71, ש' 4).
...
ברובן לא מצאנו ממש ובאף אחת מהן לא מצאנו רלוונטיות להליך.
כך גם לא מצאנו בעדותו של מר כרמלי כל רלוונטיות להליך שבפנינו, לפיכך, לא נדרשנו אליה.
על יסוד האמור לעיל, התביעה נדחית על כל רכיביה.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בחיפה ס"ק 50738-08-18 לפני: כב' השופטת קרן כהן נציג ציבור (עובדים) מר אברהם פרקש נציג ציבור (מעסיקים) מר יוסף מרקו המבקשים: 1. הסתדרות העובדים הלאומית 2. מיכאל פרלמן 3. מר יוסף אלבחרי ע"י ב"כ עו"ד בטי מצר לוי ועו"ד רוית קרן-רוזין המשיבה: דן בצפון - חברה להסעת המונים בע"מ ע"י ב"כ עו"ד מיכאל איילון ועו"ד רוני שרון אבירם החלטה
] מר ח'ליל כתב כך: "העניין שלך מהבונקר (צ.ל. מהבוקר – ק.כ). אתה יודע שהמכתב שלך מוכן. רק שתסיים את המחלה" ובהמשך: "רק ממכתב לבירור משמעתי התחלת לשלשל". כמו כן, לאחר שמר אלבחרי האשים אותו בחתימה על מכתב הפיטורים שלו, השיב מר ח'ליל: "אני לא חתמתי ולא חותם. ולא עניין שלי". בהמשך לאחר שמר אלבחרי כינה אותו "שקרן", השיב מר ח'ליל: "אבל אם יביאו לי אני אחתום בשמיה (צ.ל. בשמחה – ק.כ). כי עובדים כמוך לא צריך אצלנו מיותרים". חילופי דברים אלו ממחישים את המורכבות שקיימת ביחסי העבודה במשיבה ואת החיכוכים בין העובדים בשל ניסיון ההתארגנות בהסתדרות הלאומית.
כל טענה כאילו החברה הפעילה לחצים מסוג כלשהוא על עובדים שלא להתארגן באירגון כלשהוא (בין בהסתדרות הלאומית או בין באירגון אחר) גם היא שקרית ומופרכת (והחברה תפעל מול הגורמים המתאימים בעיניין זה).
9.3 לא הגיעו נציגי ההנהלה והועד להסכמה בשאלת ביצוע העבירה או אמצעי המשמעת המתאים, הנהלת החברה תכנס בתוך 7 ימים, וועדת משמעת פריטטית שחבריה יהיו שני נציגי הנהלת החברה (לרבות מנכ"ל ככל שהחברה תבחר בכך), נציג ועד העובדים ונציג הסתדרות במרחב (לרבות יו"ר המרחב ככל שהמרחב יבחר בכך) (להלן: 'ועדת המשמעת').
9.6 ככל שלא הוגשה הסכמה בדיון הנוסף, תועבר המחלוקת להכרעה בהליך בוררות מוסכם בפני הממונה האיזורי על יחסי העבודה במשרד הכלכלה ו/או כל בורר מוסכם אחר, שיוסכם בין הצדדים.
מצב דברים זה מוביל לנכונות המעסיק 'לספוג' תשלום פיצויים – אפילו מוגדלים – בגין הפרת זכותם החוקתית של אותם עובדים המנסים לארגן את המפעל, ובילבד שהתארגנות העובדים או יחסי העבודה המאורגנים במפעל יופסקו.
...
אנו דוחים את טענת המשיבה שמעדותו של המנכ"ל נשמט ב"היסח הדעת" שמדובר בנוסע סמוי[footnoteRef:12], שכן התרשמנו שהמנכ"ל היה בטוח כשהעיד שאחד הנוסעים התלונן על מר אלבחרי ולא התרשמנו כי השמיט בהיסח הדעת את העובדה שמדובר בביקורת שנעשתה על ידי נוסע סמוי.
בנסיבות אלה, אנו דוחים את טענת המשיבה לחוסר ניסיון כפיים של המבקשים.
בנסיבות אלה, נראה שהמשיבה היא זו שפעלה בחוסר ניקיון כפיים ולכן מוטב היה שטענותיה לחוסר ניקיון כפיים מצד המבקשים לא היו נטענות כלל, ומשנטענו דינן אחת – להידחות.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, ניתן בזאת צו המונע את פיטוריהם של ה"ה אלבחרי ופרלמן מעבודתם במשיבה עד למתן פסק דין בהליך העיקרי.

בהליך תביעות בוררות (ת"ב) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה לאישור פסק הבורר הועברה לתגובת הצד שכנגד (גבי) שהגיש "היתנגדות בהולה לאישור פסק הבורר.. ובקשה בהולה לעיכוב ביצוע הליכי שימוע הנגזרים מפסק הבורר חסר התוקף...". במסגרת ההיתנגדות טען גבי כי רו"ח דותן, שהוא רואה החשבון של המשיבים, מעולם לא כיהן כבורר; נטען כי גבי סרב לחתום על שטר בוררין, וכן שמדובר בהכרעה הנוגעת לזכויות קוגנטיות במסגרת יחסי עבודה אשר לא ניתן להעביר להליך בוררות.
כך העיד רוברטו בדיון: "יש אלף ואחת סיבות לפני הבוררות והתכוונו להזמינו לשימוע. יש מיסמך שערך עו"ד ברנזון שאומר איך מבצעים שימוע. היתה לנו כוונה להזמינו לשימוע. היחסים מאוד מעורערים. הוא גנב מידגם. הוא רשם מידגם על שמו ולא על שם החברה. הוא הציע את השם. הוא התחרט חודש אחרי שהתחילה הבוררות, לפני הפסק". ראו ע' 12, ש' 9-12 לפרוטוקול הדיון.
אשר לסיבות שהביאו לקבלת ההחלטה, הסביר רוברטו: "נכון להיום אין סיכוי לשותפות להצליח כשגבי מנהל החברה. גבי לא מסתדר עם עובדי החברה ובעיקר עם עמית מנהל המכירות ועדי מנהל הרכש. הוא רצה לפטר את שניהם. אתה ציטטת חצי מהמסמך. לדעת שרון עמית ועדי יתפקדו טוב יותר ללא גבי". (ע' 14 ש' 29-32).
כך נפסק: "בית הדין האיזורי טרם דן בטענותיה של המבקשת לגופן (לרבות בנוגע לפגמים שנפלו לטענתה בהליכי הזמנתה לשימוע), וכל שקבע הוא כי לא הובאה הצדקה להתערבות כבר בשלב ההזמנה לשימוע וכי מדובר בפנייה מוקדמת שכן טרם התקבלה החלטה בדבר פיטוריו של המבקשת". (בר"ע (ארצי) 14142-10-15 יהודית פסטרנק - קרן קיימת לישראל בע"מ, 11.5.15, וראו גם בר"ע 1404/04 ד"ר אחמד סעדיה - המ"מ אלשאג'ור, 18.7.04).
בהתאם להלכה הפסוקה, למהות הגוף המעסיק משמעות, כך שבבוא בית הדין לשקול את הסעד הראוי, הוא יביא בחשבון את נסיבות הפיטורים גם עת מדובר בגוף צבורי או דו - מהותי (ראו דב"ע (ארצי) נז/121-3 שי - הסתדרות מדיצינית הדסה, 30.10.1997; ע"ע (ארצי) 1068/00 גולדאפר - קופ"ח כללית, פד"ע לה, 241).
כבר נפסק כי: "ככלל, סעד של אכיפה, הוא סעד שבשיקול דעת. משהגיע בית הדין למסקנה כי פיטוריו של עובד נעשו שלא כדין וכי בשל כך הופרה ההיתקשרות החוזית, יידרש לבחינתו של הסעד הראוי להנתן, תוך שהוא נותן דעתו להלכות הכלליות בדבר אכיפתם של יחסי עבודה בהם מדובר, בשים לב, בין היתר, להוראותיהם של סעיפים 3 (2) ו- 3 (4) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א -1970, לפי העניין (ע"ע (ארצי) 1123/01 בית הספר תיכון ערוני "כל ישראל חברים" - צויזנר, פד"ע לו 438).
...
לכן בנסיבות העניין ולאחר ששקלנו את טענות הצדדים ועדויותיהם, הגענו למסקנה שמאזן הנזקים נוטה באופן בולט לטובת המשיבים.
לסיכום נוכח האמור לעיל אנו קובעים כי בהעדר ראיות לכאורה בדבר זכאותו של גבי לסעד המבוקש ונוכח מאזן הנוחות - אין הצדקה למתן צו מניעה כנגד כוונת המשיבים לזמן את גבי לישיבת שימוע.
דין הבקשה להידחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב סע"ש 38289-08-22 01 אפריל 2023 לפני: כב' השופטת אסנת רובוביץ - ברכש נציג ציבור (עובדים) גב' רונית עזר נציג ציבור (מעסיקים) גב' איריס ליברובסקי התובעים 1. סאבו סקר 2. אחמד זיבדא 3. יעקב שדה 4. בועז נצר 5. אלון לוי הנתבע מוטה פרבר, יו"ר ועדת הבחירות ע"י ב"כ: עו"ד כפיר זאב ועו"ד שני מימון מוועדה פסק דין
בהקשר זה טען מר נצר, תובע 4, כי ביום 25.8.22 הוגשה על ידו תלונה במישטרה בגין חשד לקנוניה והונאת הבחירות לועד עובדי חברת דן, כנגד חברת דן, ההסתדרות החדשה, בית הדין של ההסתדרות החברה, ועד עובדי החברה ויו"ר ועדת הבחירות.
כלל זה מכונה, בין השאר, "השתק פלוגתא". בעניינינו, עיון בפסק הבוררות של רשות השיפוט בהסתדרות מיום 24.7.22 והחלטת רשות השיפוט בהסתדרות מיום 22.8.22, אשר צורפו כנספחים ד' ו- ו' לבקשת הסילוק מעלה כי הם ניתנו ביחס לתיקים שהתנהלו בין צדדים זהים לאלו שבעניינינו (פסק הבוררות ניתן ביחס לערעור שהוגש על ידי תובעים 1 ו-4 כנגד הנתבע וגורם נוסף וההחלטה ניתנה בבקשה שהוגשה על ידי התובעים כנגד הנתבע וגורמים נוספים).
...
ב. לחוקת ההסתדרות קובע כי פרק יג' בחוקה יחשב להסכם בוררות "המתייחס לחברי ההסתדרות, גופיה, ארגוניה, מפעליה, מוסדותיה, נציגה ועובדיה". כפי שצוין במסגרת החלטתו של בית המשפט העליון, אליו הפנה הנתבע, ברע"א 9048/05 הסתדרות המהנדסים, האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים – הסתדרות העובדים הכללית החדשה ואח' ((20.10.09, "הליכי הבוררות המוסדית ברשות השיפוט נשלטים על ידי חוק הבוררות, תשכ"ח-1968 ... דין החלטות רשות השיפוט של ההסתדרות כדין פסק בוררות לצורך ביקורת שיפוטית עליו". לפיכך, שעה שהליכי בוררות ברשות השיפוט נשלטים על ידי חוק הבוררות, הרי שרלוונטי לענייננו סעיף 21 לחוק הבוררות, תשכ"ח-1968 (להלן: חוק הבוררות) הקובע כי: "בכפוף לסעיפים 24 עד 28 ובאין כוונה אחרת משתמעת מהסכם הבוררות, מחייב פסק בוררות את בעלי-הדין וחליפיהם כמעשה בית-דין." לפיכך, משנקבע בחוק הבוררות כי פסק בוררות מחייב את בעלי הדין כמעשה בית-דין, ומשלא הוגשה בענייננו בקשה לביטול פסק בוררות בהתאם לקבוע בחוק הבוררות, ומשההליך בעניינו עוסק בצדדים זהים לאלו בגינם ניתנו פסק הבוררות וההחלטה של הרשות השיפוט בהסתדרות כאמור, כאשר עיון בהם מעלה כי נידונו בהם טענות זהות לאלו שהועלו על ידי התובעים בענייננו בקשר לבחירות הוועד האחרונות, הרי ששוכנענו כי בכל הקשור לטענות שנידונו על ידי רשות השיפוט של ההסתדרות – החלטותיה מהוות מחסום דיוני לפני בעלי הדין, בבחינת מעשה בית דין, המונע התדיינות נוספת ביניהם בנושאים שהוכרעו במסגרת פסיקת והחלטת רשות השיפוט.
יצוין כי בכל הנוגע לטענות התובעים כנגד הנתבע שטרם הועלו ונידונו ברשות השיפוט, נוכח סמכותה הבלעדית של רשות השיפוט כאמור בסעיף 1 לפרק י"ג לחוק ההסתדרות כאמור ובקשת הנתבע - אנו קובעים כי על התובעים למצות ביחס אליהם את ההליכים הפנימיים בהתאם לקבוע בחוק ההסתדרות.
לפיכך אנו מורים ביחס אליהם על עיכוב הליכים לפי סעיף 5 לחוק הבוררות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו