מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

יורשת על פי צוואה לא תאתר יורש על פי דין

בהליך רע"פ (רע"פ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

במהלך אותה פגישה, נודע למבקש כי עיזבונה של אסתר ורניקוב ז"ל (להלן: המנוחה) מיתנהל זמן ניכר ללא שאותרו יורשים על פי דין על ידי האפוטרופוס הכללי.
לפי כתב האישום, בהתבסס על ידיעה זו, החליט המבקש לזייף צוואה של המנוחה, בה הורישה כביכול את כל רכושה לבנו, אליהו אברהם (להלן: אלי), ולהגישה לרשם לעינייני מישפחה בתל אביב.
...
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובת המשיבה ובפסקי הדין של הערכאות הקודמות, נחה דעתי כי אין מקום למתן רשות ערעור ודין הבקשה להידחות.
אדרבא, דווקא העונש שהוטל על המבקש בבית משפט השלום, נראה לי בלתי הולם וקל מהרגיל, בהינתן מסכת השקר והרמייה בגינה הורשע.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ב"כ האפוטרופוס הכללי הודיע כי בכוונתו להתערב בהליכים מאחר ואין מקום לפרשנות הצוואה, הוראות הצוואה ברורות, התנאי בצוואה לא היתקיים, לאור הספיקות המשפטיות של ד. ז"ל בשל מצבה הנפשי ובקש כי ימונה גנאולוג לאיתור יורשי המנוחות על פי דין.
...
לסיכום, לפי כל דרך, מר מ. הוא היורש היחידי, או בהתאם לצוואתה האחרונה של ד. ז"ל, צוואת "שכיב מרע", או בדרך פרשנות צוואתה של האם (ז.), בהיותו המטפל והדואג לבת ד. ז"ל. טענותיו של מר ר. אין חולק כי עו"ד ש. וא. לא טיפלו בד. ז"ל עד אחרית ימיה כפי הוראות הצוואה, הם אף זנחו את תביעתם ולא הגישו סיכומים.
סוף דבר · תביעתה של עו"ד פ. לפרשנות צוואה – נדחית.
..למעט הוראותיה בדבר "יורש אחר יורש". · תביעתו של מר מ. לקיום צוואתה של ד. ז"ל "שכיב מרע" – נדחית.
· תביעתו של מר ר. למתן צו ירושה אחר המנוחה ד. ז"ל ותביעתו להתנגדות מתן הצו בתביעת קרובי המשפחה – נדחות.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כב' הש' פינקלשטיין: הסברת לה את העניין הזה? העדה, עו"ד ד': ש: ולמה זה לא נרשם פה שבעצם אם אין צוואה אז יורשים על פי דין? ת: למה שזה יירשם? זה בוטל, כי ידעתי שזה מה שיש והיא אמרה שאין .
עם זאת, בנסיבות החריגות של תיק זה ובאיזון הראוי בין זכויות הצדדים, בשים לב לכך שהתובעת והנתבעת 2 נשאו בהוצאות כבדות ויקרות לצורך עריכת חוות הדעת הגנאלוגית, הרי שתרמו בכך לגילוי ואיתור היורשים על פי דין, אשר לא לקחו חלק בניהול ההליך ולמרות זאת הפיקו טובת הנאה ממנו.
...
מסקנה זו מתחדדת ביתר שאת בשים לב לכך שעתירתה של התובעת לבטל את תצהיר הביטול עומדת בסתירה לאמור בו, ועל כן היתה התובעת מחויבת לבסס נסיבות שהיו בהן כדי להצדיק הכרעה בניגוד למילותיו המפורשות של תצהיר הביטול כטענתה.
סיכומם של דברים, לנוכח כל המפורט לעיל, אני קובעת כי תצהיר ביטול הצוואה תקף לכל דבר ועניין וכי המנוחה התכוונה לבטל את כלל צוואותיה לרבות את הצוואה השלישית.
סוף דבר: אשר על כן, לנוכח כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: ההתנגדות של התובעת לתצהיר ביטול הצוואה מיום 9.9.14 נדחית וכן בקשת התובעת לצו קיום הצוואה השלישית מיום -20.8.14 נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה נסבה על היתנהלותה של המשיבה – הראל פנסיה וגמול בע"מ (להלן: "המשיבה")– במעשה או במחדל, בהקשר לחשבונות רשומים של עמיתים, מוטבים ו/או יורשים על פי דין של עמיתים שנפטרו או עמיתים שהקשר עימם נותק ואשר לא יודעו כדין בנוגע לחשבון ו/או הנכס המצוי בידי המשיבה, מצבו ושינויים שנערכו בו. נטען כי בהתנהלותה פגעה המשיבה באופן אקוטי בעשרות אלפי עמיתים או מוטבים כאמור, שלא זו בלבד שלא אותרו ויודעו על דבר החזקתם בחשבון, אלא שהמשיבה אף גבתה מחשבונם דמי ניהול ביתר, בנגוד לדין.
בהקשר זה, יש לזכור כי מוטב אינו בהכרח מי שהוא יורש על פי דין, אלא שיכול שיהיה מי שהוא יורש על פי צוואה, משכך, נידרשת הקופה לקבל לידיה את צו הירושה או את צו קיום הצוואה על מנת לקבוע את מוטבי המנוח.
...
עוד יפות לעניין זה קביעות בית המשפט בעניין פסגות בעליון, גם שם אישר בית המשפט כי המבקשת - שהייתה מוטבה של עמיתה שנפטר תייצג גם עמיתים אשר הקשר עמם נותק וכן יורשים וקבע, בסעיף 14 לפסק הדין כך: " פסגות העלתה טענה נוספת הנוגעת להיקף קבוצת התובעים המיוצגת ולגישתה אין לאפשר למי שהנה מוטבת של עמיתה שנפטרה לייצג עמיתים שהקשר עמם נותק וכן יורשים. זאת בשל ההבדלים המהותיים הקיימים, לטענתה, בין המוטבת ובין כל אחד מסוגי התובעים האחרים הללו, ככל שהדבר נוגע למערכת היחסים עמה ולחובות המוטלות עליה כלפיהם. בדחותו את הטענה עמד בית המשפט קמא על ההלכה הפסוקה לפיה די בכך שהיסוד המשותף לשאלות המתעוררות ביחס לקבוצה מהווה מרכיב מהותי בהתדיינות ואין צורך שכל השאלות תהיינה משותפות (ראו, רע"א 8268/96 רייכרט נ' שמש, פ"ד נ"ה(5) 276, 296 (2001); עניין טצת, בעמ' 788). בענייננו חובות היידוע והדיווח, אשר לטענת המשיבה חלות על פסגות כלפיה, יש להן לכאורה מכנה משותף רחב הנוגע לא רק למוטבים דוגמת המשיבה אלא גם ליורשים ולעמיתים שהקשר עמם נותק. על כן בצדק סבר בית המשפט קמא כי הטענות שהעלתה המשיבה מעוררות שאלות מהותיות המשותפות גם ליורשים ולעמיתים, כאמור, וכי קיימת אפשרות סבירה ששאלות אלה תוכרענה לטובת הקבוצה. זאת, בין היתר, בהינתן הוראות תקנה 38ד לתקנות מס הכנסה (טרם ביטולה ביום 1.1.2013 - ראו, ק"ת התשע"ב 696, בעמ' 702), שכותרתה "איתור עמיתים ומתן הודעה למוטבים" המתייחסת בהקשר זה לכל חברי קבוצת התובעים המיוצגת קרי – עמיתים, מוטבים ויורשים.
המשיבה לא העלתה כל טענה בנוגע לייצוג הקבוצה על ידי המבקשים ומשכך, לא קיים יסוד להניח כי עניינם של חברי הקבוצה ינוהל בדרך שאינה הולמת או בחוסר תום לב. סוף דבר; לאור כל האמור לעיל, אני מאשרת את הבקשה כתביעה ייצוגית בעילה של גביית דמי ניהול שלא בהתאם להוראות הדין וזאת, הן בניגוד להוראות תקנה 53ב'(א) לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1964 והן בניגוד להוראות תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (דמי ניהול), תשע"ב-2012, תקנות 2 ו - 8.
אני דוחה את הבקשה ביחס לעילות התביעה הנסבות על הפרת חובות האיתור על ידי המשיבה, הפרת החובה להעברת מידע או כספים לידי האפוטרופוס הכללי והערמת קשיים בקבלת הכספים בחשבונות העמיתים.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ביום 13.5.2018 הועברה התובענה לדיון לביהמ"ש לעינייני מישפחה ובפני מותב זה. ביום 14.11.2019 נעתרתי לבקשת ב"כ היועמ"ש לממשלה למינוי גנאלוג מומחה לשם איתור יורשיו על פי דין של המנוח ומיניתי את גב' אורית לביא כגנאלוגית מומחית מטעם ביהמ"ש. יצוין, כי רק ביום 21.11.2021 הוגשה חוות דעתה של הגנאלוגית המומחית ובהתאם לממצאיה אותרו יורשיו של המנוח על פי דין.
כך נקבע, למשל, בה"פ (חי') 331/94 לביא (לייבה) זאב נ' לייבה אייזיק, תק-מח 97(2) 941, 943 (1997): "שתי הנחות בסיס היו בפני: האחת,לפיה עיקר תכליתו של החוק הוא קיום רצונו של המת, וההנחה האחרת, שתכלית זו ניתן להגשים רק כאשר ברור שמדובר בצוואה שאין ספק באמיתותה לרבות הוכחת גמירות דעתו ורצונו של המצווה. על בסיס אלה הגעתי למסקנה שכאשר המתנגד מצליח לעורר ספק, במידה של הטיית מאזן ההסתברות האזרחי, כי זו לא נכתבה בכתב ידו של המנוח, והמבקש לקיים את הצוואה אינו מצליח להתגבר על אותו ספק, אף לא במידה של הטיית מאזן ההסתברות המתחייב בהליך אזרחי לטובתו, הרי שהתוצאה המתחייבת היא, שאין לתת צו קיום ויש להכריז על הצוואה כבטלה" (ובדומה ראה את דבריה של כב' הש' טובה סיוון בת"ע (ת"א) 5610/00 א.פ נ' י.מ וכן דברי כב' הש' גרמן בת"ע 6292/00 בעיניין עיזבון המנוחה ר.מ ז"ל)".
...
ואולם, לאחר בחינת מכלול הטענות וכן לאחר חקירת המומחית בפני ביהמ"ש, שוכנעתי כי אין בטענות אלו ממש, ואפרט: ראשית, במקרה דנן, מנסים התובעים לאחוז במקל בשני קצותיו: מחד, התובעים טוענים כי צוואת המנוח משקפת את רצונו של המנוח תוך הסתמכות והפנייה אל מסקנות חוו"ד הראשונה של המומחית מיום 1.10.2020 (סעיף 8 לסיכומי התובעים) ומאידך, טוענים כי אותה המומחית אשר הגיעה למסקנה הנכונה בחוו"ד הראשונה שגתה ואף התנהלה באופן לא מקצועי במסגרת חוו"ד המשלימה מיום 1.4.2021 כאשר בחנה את חתימות העדים על גבי הצוואה.
סיכומם של דברים, נוכח כל האמור לעיל, עולה בבירור כי התובעים לא הרימו את נטל ההוכחה שהועבר לכתפיהם להוכחת מהימנותה של הצוואה ולא הצליחו להסיר את הספקות בנוגע לאמיתותה; ועל כן, דין עתירתם לקיום הצוואה להידחות מכל וכל.
סוף דבר: אשר על כן, נוכח כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: התובענה לקיום הצוואה, נדחית.
נוכח התוצאה ובשים לב להיקף ההליך ומשכו, אני מורה כי התובעים ישאו בהוצאות הנתבעים בסך 50,000 ₪ ובאופן הבא: 25,000 ₪ לאוצר המדינה ו-25,000 ₪ לנתבעים 2-11.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו