מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

יוזמת תכנית נקודתית להכשרת חריגות בניה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

נטען, כי המשיבה 3 יזמה את התכנית הנקודתית לאחר שהגישה בקשה לקבלת היתר לגיטימציה לחריגות בניה קיימות בדירתה ובקשה זו נדחתה על ידי הועדה המקומית תוך שהיא הונחתה על ידי הגורמים המוסמכים בועדה המקומית להכין ולהגיש תכנית נקודתית לשינוי קוי הבניין במיגרש, שמכוחה ניתן יהיה להכשיר את חריגות הבנייה המצויות בדירת המשיבה 3 ובבניין כולו כבר שנים רבות.
...
בהינתן כל האמור, סבורני, כי החלטת הוועדה המקומית ובעקבותיה ועדת הערר לאשר את התכנית הנקודתית שיזמה המשיבה 3 לשינויי קווי הבניין באופן שאלה יעמדו בהוראות התכניות שחלות על המגרש, הינה החלטה סבירה, מידתית, שאין מקום להתערב בה. בטרם סיום אעיר, כי עתירה זו הוגשה כאמור על ידי העותר בשמו ובשם בני משפחתו כמפורט בכותרת המסמך.
בנוסף, לאחר דיון מקדמי בעתירה ולאחר שהובהרו לעותר אותם פגמים שנפלו בעתירה, נעתר בית המשפט לדחיית הדיון למועד אחר על מנת שיוכל העותר לשקול את צעדיו בשים לב לפגמים שעלו מעתירתו.
סוף דבר סיכומו של דבר ומן הטעמים שפורטו, העתירה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעע"מ 8265/18 דגש נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה רמת השרון תקדין- עליון 2020(1), 1474 הדגיש כב' השופט עמית בסעיף 1 לפסק דינו: " ... מקום בו ניתן להכשיר בניה חלף הנצחת אי החוקיות כאנדרטה שאין לה הופכין, אף רצוי לעשות כן ... ". ב"כ התובעים הודיעו ב-3.3.19 שפנו לאדריכל תומר פדרמן, ועל פי ממצאיו לצורך הסדרת חריגות הבניה יש ליזום תכנית לשינוי תב"ע נקודתית.
...
ב-3.3.19 הודיעו ב"כ התובעים שפנו לאדריכל תומר פדרמן, ועפ"י ממצאיו הגיע האדריכל למסקנה כי " לצורך הסדרת חריגות הבניה ראוי ליזום תכנית לשינוי תב"ע נקודתית [תכנית מתאר חדשה – י.ג.], אשר מכוחה ניתן יהיה להגיש בקשה להיתר ולהכשיר את חריגות הבניה". ב-23.7.18 הודיעה פרקליטות מחוז ת"א בשם המפקחת על רישום המקרקעין: "לא ניתן לרשום את הבית נשוא הבקשה כבית משותף ללא הסכמת הועדה המקומית לתכנון ובניה". בעמ' 3 לתגובה נוספת מ-10.8.20 הבהירה הפרקליטות: "אנו סבורים כי במקרה כזה ראוי שבית זה לא יירשם כבית משותף טרם הסדרה של חריגות הבנייה בו". הצדדים הסכימו שלא תישמענה הוכחות, ויקבע מועד לשמיעת סיכומים בעל פה. נשמעו סיכומי הצדדים, ועתה על ביהמ"ש ליתן את החלטתו בסוגיות העומדות לדיון.
התשריט המוגש למפקחת על רישום בתים משותפים צריך לשקף אמנם את המצב הקיים של הבניין על יחידותיו, אולם כאשר כל היחידות בבניין נגועות באי חוקיות רבתי - הפרה מסיבית של חוקי התכנון והבניה - אין לאפשר את רישום הבית המשותף ולהנציח את אי החוקיות כאנדרטה אלא יש להפנות את הצדדים לפעול להכשרת חריגות הבניה בדרך של הגשת הליך בפני מוסדות התכנון והבניה.
ככל שיהיה צורך ניתן יהיה גם להיעזר בשמאי שימונה ע"י ביהמ"ש. לצורך קיום דיון בהיתכנות חלופה זו, שיכול ותצריך מינוי שמאי מטעם ביהמ"ש, הנני מורה כדלקמן : [א] ב"כ התובעת 1 תמציא לתיק התובענה תוך 30 יום ממועד ההמצאה: [1] עותק מלא של ההסכם מ-19.5.98 [2] מסמכי ההסכמה שחתמה נורית לצורך ביצוע 2 העסקאות מ-25.8.97 ומ-19.5.98 בין החברה הקבלנית לבין התובעת 1 [3] ייפויי הכוח שחתמה נורית לצורך ביצוע עסקת הקומבינציה ו-2 העסקאות שנערכו עם התובעת 1.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

התובעים טענו מנגד, כי רק חלק מכל רצועת השטח שבמחלוקת שסומן על ידם כ"חלק אדום", הוא שטח בו הם עושים שימוש לצרכי חניה (סעיף 24 לכתב התשובה) וכי נושא חריגות הבנייה נדון בין הצדדים בתחילת שנות ה-2000 במסגרת שני הליכים פליליים אותם יזמה הערייה נגד התובעים (שם, סעיף 25).
מפרוטוקול הדיון באותו הליך (מיום 23.10.2000), עולה כי הערייה הסכימה להשהות את צו ההריסה של חריגת הבניה, על מנת לאפשר לתובעים להכשירה בהגשת תכנית נקודתית להיתר בניה.
...
תמצית טענות הנתבעות יש לדחות את התביעה מהנימוקים הבאים: על פי הוראת חוק מפורשת וברורה הקבועה בסעיף 113(ג) לחוק המקרקעין, לא ניתן לקבוע זיקת הנאה ביחס למקרקעי ציבור, לרבות מקרקעין של רשות מקומית והמקרה דנן, אינו המקרה בו יש לחרוג מהוראה זו. הצורך המוצג על ידי התובעים בשטח בגינו מבוקשת זיקת ההנאה, נובע מחריגות בניה רחבות שביצעו התובעים ומנגד, דרוש השטח לעירייה לצורך בנית מרחב מוגן, החיוני לשלומם ובטחונם של ילדי הגן ושימוש בשטח הינו חיוני מבחינה תכנונית ובטחונית.
עוד נקבע כי "לא רק שינוי של תכונה אובייקטיבית מצדיק החלה של הסעיף, אלא גם שינוי מצב, שינוי בהעדפותיו או בטעמיו של בעל המקרקעין הכפופים המחליט לנצל את המקרקעין שברשותו לבניה, מהווה שינוי מצב של המקרקעין, אפילו לא היה בכך שינוי בתכונה אובייקטיבית הצמודה למקרקעין". בית המשפט הוסיף וקבע באותו ענין, כי: "משהתרחש שינוי מצב של המקרקעין הכפופים, על בית המשפט להתחשב בשלושה גורמים בטרם שיפעיל את סמכותו לפי סעיף 96 לחוק: האם שינוי מצב המקרקעין הכפופים כרוך בפיתוח המקרקעין ובהגדלת התועלת שניתן להפיק מהם? האם השיעבוד של המקרקעין עלול לסכל את פיתוח המקרקעין הכפופים, לפגוע בכדאיותו או להקשות עליו? האם ביטול זיקת ההנאה או שינוי תנאיה לא יגרום להפסד תועלת, הגבוה מן הרווח הכרוך בפיתוח המקרקעין הכפופים?". אני סבור, כי במקרה דנן, מדובר בשינוי מצב המקרקעין באופן המגדיל את התועלת שניתן להפיק מהם, מאחר והעירייה החליטה לנצל את החלקה שברשותה לבניית מרחב מוגן לאור נסיבות ביטחוניות והיא קיבלה את אישור הועדה המקומית לכך.
דין טענות אלו להידחות.
סוף דבר לאור מכלול האמור, נדחית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לטענתן, מרבית עילות התביעה התיישנו; בפועל נתפס רק שטח קטן לצורך כביש; והיתר הבנייה שנטען שאבד לא היה בו כדי להכשיר את חריגות הבנייה שבוצעו בחלקה.
מבחינה תכנונית תחילה חלה על החלקה תכנית שהתירה בנייה למגורים בהקף מצומצם; בהמשך חלה על החלקה תכנית נקודתית שהתירה בנייה למגורים בהקף נרחב, כפי שאכן ניבנה על הקרקע; ולבסוף – בהפקעה העומדת במרכז ההליך הנוכחי – הופקע חלק מהחצר שבחלקה לצורך סלילת חלק מכביש שהוביל לפרויקט בניה שניבנה בסמוך לחלקה.
מכאן שבכל מקרה לצורך הכשרת הבנייה בחלקה, היה על התובע לפעול להוצאת היתר בנייה שיתאם את תכנית מי/232ג, ובכל מקרה לא היה בהיתר הבנייה האבוד כדי להכשיר בנייה זו. מכיוון שכך גם לא ניתן לייחס את אובדן עסקת המכר עם צד ג' לאובדן היתר הבנייה, שכן לדברי התובע עצמו צד ג' חפץ לרכוש את החלקה עם היתר בנייה התואם את הבנוי, וכזה לא הוצא אלא בשנת 2016, לאחר שהתובע פעל להכשרת הבנייה.
המועצה טענה כי הנזקים האמורים נגרמו בשנת 2014 על ידי היזם של פרויקט הבנייה ולא על ידי המועצה (פסקה 9 לתצהיר מהנדסת המועצה).
...
הנתבעות טענו כי דינה של עילת תביעה זו להידחות מחמת התיישנותה ומחמת שהתובע לא נקט במסלול המינהלי הקבוע בדין.
התביעה בעילה זו כלפי הוועדה – נדחית, שכן לא הוועדה היא שתפסה את החזקה בנכס.
התביעה לצו עשה של הקמת גדר, לרבות גדר אקוסטית (הסעד שנתבע בפסקה 47 לכתב התביעה המתוקן) – נדחית.
מסקנתם של דברים היא שהתביעה נגד הוועדה נדחית, והתביעה נגד המועצה מתקבלת באופן חלקי, לפי המפורט לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

· "במירשם המקרקעין נרשמו על המקרקעין הערות כדלקמן: "ב-17.8.99 – הערה לטובת הועדה המקומית הרצליה בדבר הגשת כתב אישום לפי סעיף 221[א] לחוק התיכנון והבניה. ב-3.9.02 – הערת אזהרה בגין צו הריסה. ב-31.3.03 – הערת אזהרה בגין צו הריסה. ב-14.2.05 – הערת אזהרה בגין צו הריסה. התנהלו הליכים פליליים כנגד הנתבעים 2-3 והתובעת 1 בגין ביצוע עבודות בניה בסטייה מהיתר הבניה... עד היום לא ניתנה תעודת גמר לבניין... הבניה הסתיימה ב-98, אולם עקב חריגות הבניה המרובות הבניין לא נרשם במשך למעלה מ-20 שנה כבית משותף במירשם בתים משותפים". · "ב-3.3.19 הודיעו ב"כ התובעים, שפנו לאדריכל תומר פדרמן, ועפ"י ממצאיו הגיע האדריכל למסקנה כי לצורך הסדרת חריגות הבניה ראוי ליזום תכנית לשינוי תב"ע נקודתית, אשר מכוחה ניתן יהיה להגיש בקשה להיתר, ולהכשיר את חריגות הבניה". · "לא ניתן להורות על רישום הבניין כבית משותף בפנקס בתים משותפים, כשהמדובר בבניה לא חוקית בחלקים נרחבים בבניין. הבניה הבלתי חוקית בבניין כוללת: א. הגדלה מהותית של השטח שהותר לבניה – כ-644 מ"ר ניבנו בחריגה מהיתר הבניה... ב. הגדלת הצפיפות המותרת בהיתר הבניה. ניתן היתר בניה ל-7 דירות, ובבניין 9 דירות... ג. בניה ללא היתר בניה ב-2 קומות החניון של הבניין – ביטול חלק מהחניות של הבניין, לרבות ביטול רמפת העליה למפלס החניון העליון. ד. חריגות בניה ביחס לכל קומה בבניין, וביחס לכל דירה מקומות הבניין... כל היחידות בבניין נגועות באי חוקיות רבתי. בנוסף יש גם חריגות בניה על שטחים שיועדו בהיתר הבניה לרכוש המשותף. קיימות גם יחידות נפרדות בבניין שלא אושרו עפ"י היתר הבניה, ולמספר היחידות בבניין שתירשמנה בפנקס בתים משותפים יש גם השלכה על החלקים ברכוש המשותף" – סעיף 7 לפסה"ד. · "... כאשר כל היחידות בבניין נגועות באי חוקיות רבתי – הפרה מאסיבית של חוקי התיכנון והבניה – אין לאפשר את רישום הבית המשותף ולהנציח את אי החוקיות כאנדרטה, אלא יש להפנות את הצדדים לפעול להכשרת חריגות הבניה בדרך של הגשת הליך בפני מוסדות התיכנון והבניה" - סעיף 9 לפסה"ד. נותר לידון בתביעה בעתירה החלופית לרשום את זכויות הבעלות במושאע ע"ש בעלי הדירות בבניין.
...
· "במרשם המקרקעין נרשמו על המקרקעין הערות כדלקמן: "ב-17.8.99 – הערה לטובת הוועדה המקומית הרצליה בדבר הגשת כתב אישום לפי סעיף 221[א] לחוק התכנון והבניה. ב-3.9.02 – הערת אזהרה בגין צו הריסה. ב-31.3.03 – הערת אזהרה בגין צו הריסה. ב-14.2.05 – הערת אזהרה בגין צו הריסה. התנהלו הליכים פליליים כנגד הנתבעים 2-3 והתובעת 1 בגין ביצוע עבודות בניה בסטייה מהיתר הבניה... עד היום לא ניתנה תעודת גמר לבניין... הבניה הסתיימה ב-98, אולם עקב חריגות הבניה המרובות הבניין לא נרשם במשך למעלה מ-20 שנה כבית משותף במרשם בתים משותפים". · "ב-3.3.19 הודיעו ב"כ התובעים, שפנו לאדריכל תומר פדרמן, ועפ"י ממצאיו הגיע האדריכל למסקנה כי לצורך הסדרת חריגות הבניה ראוי ליזום תכנית לשינוי תב"ע נקודתית, אשר מכוחה ניתן יהיה להגיש בקשה להיתר, ולהכשיר את חריגות הבניה". · "לא ניתן להורות על רישום הבניין כבית משותף בפנקס בתים משותפים, כשהמדובר בבניה לא חוקית בחלקים נרחבים בבניין. הבניה הבלתי חוקית בבניין כוללת: א. הגדלה מהותית של השטח שהותר לבניה – כ-644 מ"ר נבנו בחריגה מהיתר הבניה... ב. הגדלת הצפיפות המותרת בהיתר הבניה. ניתן היתר בניה ל-7 דירות, ובבניין 9 דירות... ג. בניה ללא היתר בניה ב-2 קומות החניון של הבניין – ביטול חלק מהחניות של הבניין, לרבות ביטול רמפת העליה למפלס החניון העליון. ד. חריגות בניה ביחס לכל קומה בבניין, וביחס לכל דירה מקומות הבניין... כל היחידות בבניין נגועות באי חוקיות רבתי. בנוסף יש גם חריגות בניה על שטחים שיועדו בהיתר הבניה לרכוש המשותף. קיימות גם יחידות נפרדות בבניין שלא אושרו עפ"י היתר הבניה, ולמספר היחידות בבניין שתירשמנה בפנקס בתים משותפים יש גם השלכה על החלקים ברכוש המשותף" – סעיף 7 לפסה"ד. · "... כאשר כל היחידות בבניין נגועות באי חוקיות רבתי – הפרה מסיבית של חוקי התכנון והבניה – אין לאפשר את רישום הבית המשותף ולהנציח את אי החוקיות כאנדרטה, אלא יש להפנות את הצדדים לפעול להכשרת חריגות הבניה בדרך של הגשת הליך בפני מוסדות התכנון והבניה" - סעיף 9 לפסה"ד. נותר לדון בתביעה בעתירה החלופית לרשום את זכויות הבעלות במושע ע"ש בעלי הדירות בבניין.
סוף דבר העתירה לרשום במרשם המקרקעין במושע את זכויות הבעלות של התובעים, שרכשו דירות בבניין - נדחית.
התובעים ישלמו לנתבעת 3, ביחד ולחוד, הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪ צמוד למדד ונושא ריבית מיום הפסק ועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו