לרבות, חיוב היהודים לעזוב את שכונות מגוריהם ולחזור ל"מלאח" (הרובע בו התגוררו היהודים) תוך החרמת רכושם, ומגורים בצפיפות רבה, איסור לצאת מתוך תחומי ה"מלאח" ללא קבלת אישור, עוצר, איסור לעסוק במגוון משרות, תוך קביעת הקצאות למקצועות שדרשו רישיון ממשלתי, חיוב היהודים בהתייצבות, רישום ומסירת פרטים, הגבלת כמות מזון, שליחת יהודים לעבודות כפייה.
לבסוף טענו ב"כ המערערים, כי לועדה נתונה הסמכות ומסור בידיה שיקול דעת מלא מכוח תקנה 24 לתקנות נכי רדיפות הנאצים (נראה, כוונת ב"כ המערערים היא לסעיף 42 לתקנות נכי רדיפות הנאצים (סדרי דין בועדת ערר), תשל"ד-1973) לפסוק הוצאות, וזאת תוך היתחשבות בהוצאות האדירות שהוציאו המערערים באמצעות ב"כ בהליכים משפטיים מורכבים, שמטרתם השגת זכויות סוציאליות ליהודי מרוקו, הליכים אשר הציפו את סוגית רדיפות יהודי מרוקו בתקופת משטר וישי.
במענה לטענות ב"כ המערערים בכל הנוגע להוצאות המשפט טענה המשיבה, כי אין כל בסיס לבקשתם של המערערים לפסיקת הוצאות לזכותם, מנימוקים שאותם פירטה המשיבה בהרחבה, ובכלל זה גם טענה, כי נסיבות הטלת ההוצאות בעיניין יהודי עיראק שונות באופן מהותי מאלה שרלוונטיות בעיניין יהודי מרוקו, ולכן גם השיקולים שהיה על הועדה לשקול בעיניינם – שונים הם.
בדיון שהתקיים בפנינו ביום 29.05.2019, חזרו ב"כ המערערים על כל האמור בהודעת העירעור ובעיקרי הטיעון, והדגישו, שהחלטתה של ממשלת גרמניה בשנת 2011 ליתן באמצעות ועידת התביעות פיצוי ליהודי מרוקו, אשר היו בזמן הרלוואנטי תחת משטר וישי וענו על קריטריונים מסוימים, מהוה הכרה של גרמניה באחריותה למעשי משטר וישי.
המסגרת הנורמאטיבית בסוגייה העומדת בפנינו מקורה, בתמצית, נטוע בהסכם עליו חתמה מדינת ישראל עם הרפובליקה הפדרלית של גרמניה מיום 10.09.1952, שנודע כ"הסכם לוקסמבורג" או "הסכם השילומים", לפיו התחייבה גרמניה לנסות לתקן את הנזק החומרי שגרם המשטר הנאצי ליהודים, ולשלם למדינת ישראל פיצוי קולקטיבי בעד קליטתם של ניצולי השואה בארץ ושיקומם, כנגד ויתורה של מדינת ישראל, בכפוף לחריגים, על זכויות אזרחיה, ניצולי השואה, לתבוע פיצויים מגרמניה.
...
"בעניין גמיש, הגם שעררם של יהודי עירק נדחה, ראינו חשיבות בהעלאת נושא הפרהוד לסדר היום הציבורי והמשפטי, ראינו חשיבות במתן הערכה עמוקה לב"כ העוררים על טרחתם, מסירותם וההוצאות הכבירות שהוציאו לצורך העניין, נתנו ביטוי להתנהלות המשיבה שם ופירטנו בהרחבה את השיקולים שהביאו אותנו לפסוק שם לזכות העוררים הוצאות זאת כאמור חרף דחיית עררם. החלטתנו זו בוטלה בערכאת הערעור, החלטה שמנחה אותנו ואותה אנו מכבדים. אילו היה הדבר נתון לשיקולנו, היינו פוסקים בדיוק אותו סכום גם כאן".
באשר לסמכותה של הוועדה להפעיל את שיקול דעתה בעניין פסיקת הוצאות המשפט בערר, אנו מפנים לחוק בתי דין מינהליים, תשנ"ב-1992, סעיף 39(א):
"בית דין רשאי לפסוק לבעל דין הוצאות, לרבות שכר טרחת עורך דין".
וכן לתקנות נכי רדיפות הנאצים (סדרי דין בוועדת ערר), תשל"ד-1973, סעיף 42:
"הוצאות הערר וכל הליך שבו יהיו בשיקול דעתה של הועדה".
על יסוד כל האמור לעיל, אנו פוסקים לזכות המערערים, החזר בשיעור של מחצית מהוצאות חוות דעת המומחים מטעמם, לרבות תשלומים בגין התייצבות המומחים לחקירה, וכן החזר בגין החלק ששילמו המערערים בעלויות ההקלטה והתמלול, ובנוסף גם החזר עלויות איסוף המסמכים, כל זאת על-פי קבלות/הוכחות תשלום שתוגשנה למשיבה.
כמו כן, ולאחר ששקלנו בדבר ונתנו את דעתנו לטיעונים המפורטים של שני הצדדים בכתב ובעל-פה באשר לשכר הטרחה, החלטנו לפסוק לזכות המערערים שכ"ט עו"ד בסך 100,000 ₪ בצירוף מע"מ כחוק.
לפיכך, וכמצוין כבר לעיל, דין הערעור להידחות, זולת בעניין פסיקת הוצאות המשפט בהתאם לאמור בפסקאות מט-נא לפסק דיננו.