לטענת התובע, לערבות הבנקאית אין כל תוקף ואין לאפשר את חילוטה ממספר סיבות שיפורטו להלן:
הסכם השכירות נגוע בפגם בכריתה – הטעה ותרמית ובהתאם גם הערבות ניתנה על יסוד תרמית והטעיה.
בעניינינו, הנתבעות טוענות כי הערבות הבנקאית נשוא הסכם השכירות הינה ערבות אוטונומית המנותקת מעיסקת היסוד ופירעונה תלוי במימוש התנאים הקבועים בכתב הערבות בלבד, בעוד התובעת טוענת כי הנתבעות אינן זכאיות לחלט את הערבות הבנקאית מהטעמים שפורטו בתביעה.
בע"א 248/77 בנק הפועלים בע"מ נ' גרבורג בע"מ (להלן:"פס"ד גרבורג") נקבע:
מהן תוצאות ביטול החוזה? הן במקרה של ביטול עקב תרמית והטעיה שהביאו לכריתת החוזה, והן במקרה של ביטול עקב הפרה יסודית אחת היא התוצאה - החוזה מתבטל למפרע, כך גם סובר פרופ' צלטנר המנוח, בספרו "דיני חוזים של מדינת ישראל", שם הוא אומר בע' 215, בדברו על ביטול עקב הטעה: "הביטול פועל בדיעבד, החוזה היה כלא היה והצדדים צריכים להחזיר את המצב לקדמתו." כאמור הוצאת הביטול במקרה של הפרה יסודית היא זהה: החוזה מבוטל למפרע, ועל כך אומר פרופ' צלטנר המנוח בע' 429-430: "הביטול מכוון לשרש את כריתת החוזה ומטבע הדברים פועל הביטול למפרע. כך הדבר לא רק לגבי ביטול בשל הפרת החוזה אלא גם בבטול בשל פגם בכריתתו. ומשום כך קובעים גם החלק הכללי וגם חוק התרופות כי אחרי הביטול קמה חובת ההשבה." על תוצאת הביטול, שהיא פועלת למפרע (AB INTIO) למדים גם מפסק-דינו של השופט אטקינסון (LORD ATKINSON) בענין ABRAM STEAMSHIP CO. V. WESTVILLE [SHIPPING CO., (1923) ]8 , שם הוא אומר את הדברים הבאים: "כאשר אחד הצדדים לחוזה מביע דעתו על-ידי דיבורים או מעשה, שאינם משתמעים לשתי פנים, שעקב תרמית או טעות יסודית הנוגעות לפרט מהותי אשר הניע אותו להכנס לחוזה, החליט לבטלו, ומסרב להיות קשור על-ידו, התוצאה של בחירתו זו, אם היא מוצדקת בנסיבות המקרה היא שהצדדים יהיו (IN STATU QUO ANTE) באותו מצב שבו היו לפני כריתת החוזה, וכל מה שניתן על-פיו יוחזר, כך שיושב המצב לקדמתו."
לעומת זאת, בעא 7379/06 ג.מ.ח.ל חברה לבניה 1992 בע"מ נ' ישי טהוליאן ו-33 אח' (להלן:"פס"ד טהוליאן") נקבע בפיסקה 73 בפסק דינה של כב' השופטת נאור:
"צדק בית המשפט המחוזי באשר קבע כי מן הבחינה העקרונית אין סתירה בין ביטול החוזה לבין תביעת הפיצויים בגין האיחור במסירת הממכר. אכן, החוזה אינו מתבטל למפרע (פרשת כלנית השרון, לעיל, בעמ' 540-539) ומקובל עליי כי ישנן תניות חוזיות אשר נועדו לחול בין הצדדים במנותק משאלת תוקפו של החוזה כולו. לשון אחרת: קיימות תניות חוזיות אשר שואבות את חיותן מרצונם המוקדם של הצדדים להסדיר סיטואציות העלולות להווצר דוקא במצב בו היחסים החוזיים עלו על שרטון ועל כן, אין הן בטלות אפילו כאשר החוזה כיחידה שלמה אינו תקף עוד. הוא הדין בתניית פיצויים מוסכמים כגון זו שלפנינו (ר': דויטש, לעיל, בעמ' 30-17; שלו – דיני חוזים, לעיל, בעמ' 564-563; ע"א 4162/02 רנדור בע"מ נ' דרור מהנדסים 1990 בע"מ, פסקה 7 לפסק הדין ([פורסם בנבו], 29.3.2004) (להלן: עניין רנדור); ע"א 4630/04 קניונים נכסים ובנין בע"מ נ' בני יעקב נדל"ן בע"מ, פסקה ז(3) לפסק הדין ([פורסם בנבו], 13.12.2006)). הדבר עולה מלשונו של סעיף 2 לחוק התרופות אשר על פיו, נפגע מהפרת חוזה זכאי לתבוע את אכיפת החוזה או ביטולו, וזכאי הוא לפיצויים, בנוסף על אחת התרופות האמורות או במקומן. ....אין בבטול החוזה כדי לסתור את הראציונאל ביסוד הפצוי המוסכם ועל כן אין בו כדי להביא לביטול החובה לשלמו.
...
לטענת התובע, לערבות הבנקאית אין כל תוקף ואין לאפשר את חילוטה ממספר סיבות שיפורטו להלן:
הסכם השכירות נגוע בפגם בכריתה – הטעיה ותרמית ובהתאם גם הערבות ניתנה על יסוד תרמית והטעיה.
לאור האמור לעיל, הגעתי למסקנה כי מתקיים חריג הנסיבות המיוחדות המצדיק את מניעת מימוש הערבות.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, הגעתי למסקנה כי דין התביעה להתקבל ולפיכך ניתן בזה צו הצהרתי לפיו הנתבעות אינן זכאיות לחלט את הערבות הבנקאית.
אני מחייב את הנתבעות לשלם לתובעת את סכום האגרה כפי ששולמה בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום תשלומה ובנוסף שכ"ט עו"ד בסך 30,000 ₪.