מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טענת סתירה בין פסק הבוררות החלקי ופסק הבוררות הסופי

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

לבית המשפט המחוזי הוגשו שלושה הליכים: (1) בקשה לאישור פסק הבוררות הסופי וההחלטה המשלימה, שהגישו חלק מבעלי המקרקעין; (2) בקשה לביטול חלקי של פסק הבוררות ו/או לתיקונו או השלמתו, שהגישו חלק אחר מבעלי המקרקעין ("קבוצת הרוב"); (3) בקשה לביטול פסק הבוררות שהגישו המבקשים שלפנַי.
באשר לתביעה שכנגד, נקבע כי הבורר לא שלל את זכותם של המבקשים להגישה (והיא אף הוגשה בפועל), אלא שהוא דחה אותה נוכח העובדה שכללה טענות הסותרות את פסק הביניים החלוט.
...
בית המשפט המחוזי דחה את טענת הפסלות וניגוד העניינים בקבעו כי כל עוד לא קיימת זיקה בין המומחה לבין מי מבעלי הדין, וכל עוד לא קיימת טענה להיכרות אישית, להבדיל ממקצועית, המעלה חשש שהבורר יתקשה לדחות מסקנה ממסקנותיו של המומחה, אין יסוד לביטול פסק הבורר.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"נקבע זה מכבר כי ההבחנה בין פסק ביניים בבוררות לבין החלטה אחרת שניתנה בבוררות, תיעשה על פי אותם המבחנים בהם נעשה שימוש על מנת להבחין בין פסק דין חלקי להחלטה אחרת של בית המשפט... החלטה, שנטען לגביה כי היא פסק-דין חלקי, תיחשב לכזו רק כאשר ברור כי הדיון במחלוקת נושא ההחלטה הושלם, התיק ניסגר בכל האמור למחלוקת זו, ובידי הצדדים נימצאת החלטה ברורה ומפורשת המכריעה במחלוקת מוגדרת, שלמה ובעלת קיום עצמאי משלה... באופן דומה, נקבע כי המבחן הראוי לבחינת סופיות ההחלטה, על מנת לקבוע אם מדובר בפסק דין חלקי או בהחלטה אחרת – הוא מבחן הסעד, היינו האם התובע קיבל את הסעד הסופי שבקש או חלק ממנו או שהוא נשלל ממנו" (רע"א 5526/18 יפה נ' דיאמנט, פסקאות 18-19 לפסק דינו של השופט מינץ והאסמכתאות שם, ניתן ב-13.12.2018).
הבורר והקבוצה סוברים כאמור שפסק 2017 אינו אלא החלטה אחרת, ולכן אין מניעה שהפסק הסופי יכיל הוראות סותרות, אלא שכבר קבעתי לעיל כי פסק 2017 אינו החלטה אחרת כי אם פסק ביניים לכל דבר ועניין.
...
הכרעות קודמות לצורך הבנת המחלוקת הנוכחית, אין מנוס מפירוט ההתרחשויות הקודמות, הן אלו שבאכסניית הבוררות והן אלו שבבית המשפט.
השלושה דחו את המתווה המוצע וחזרו על עמדתם לפיה אין להחזיר את הבוררות לנקודת ההתחלה, כי הבורר כבר קיבל את עמדתם באשר לאופן בו צריכה להיעשות ההתחשבנות בקשר לרכיב התייקרויות הבניה, וכבר קבע כי השלושה שילמו תשלומי יתר; כי "לבורר אין סמכות לשנות מקביעותיו", וכי גם אם שגה בקביעתו בפסק 2017 אינו יכול לחזור בו מקביעתו זו. למען הסר ספק הדגישו כי "ככל שכבוד הבורר מבקש להטיל את החישוב על גורם מקצועי אזי החישוב יבוצע אך ורק בהתבסס על פסק הבורר והראיות הקיימות בתיק עד למתן פסק הבורר". השלושה הודיעו לבורר כי "בדעתם לעתור לבית המשפט המחוזי בבקשה לביטול החלטות אלה ולמתן הוראות מתאימות", וכי "לא ניתן להמשיך בניהול הבוררות בטרם יישמע דברו של בית המשפט המחוזי הנכבד". באין החלטת עיכוב ניתן ע"י הבורר ביום 05.01.2020 "פסק בוררות" בו חזר על כל השתלשלות העניינים, על החלטותיו הקודמות, על קביעות בית המשפט, ועל טענות הצדדים, וקבע: "למרבה הצער, בשלב הראשון של ניהול הבוררות, הטענות המתוארות בסעיף 26 לעיל היו טענות כבושות. בעלי הדין לא טרחו להעלותם בפני, ולכן גם לא הייתי מודע להם, וממילא לא הובאו שום ראיות בקשר לטענות אלה. אם התובעים היו פועלים על פי ההנחיות שהוצאתי, טענות אלה היו מתבררות בהמשך הבוררות. לא מן הנמנע כי טענותיהם של התובעים בעניין זה, היו מתקבלות על ידי". התוצאה האופרטיבית בפסק הסופי היא:"הנני דוחה את תביעתם של התובעים בגין הוצאות הבנייה". שלושת התובעים חויבו בשכר טרחת הבורר בסך 27,790 ₪, וכל אחד מהשלושה חוייב בשכר טרחת עו"ד בסך 7,000 ₪ (להלן – פסק הבוררות הסופי).
וכפי הפסיקה: "הלכה היא ש'סופיות פסק הבורר מתבטאת בכך 'שעם מתן הפסק הבורר הוא functus officio ואינו רשאי עוד להוסיף או לגרוע מן הפסק דבר, גם אם הגיע למסקנה, ששגה בפסקו'... הדין בישראל הוא שבורר רשאי לשנות מהחלטות ביניים שנתן, ולנווט את הדיון שלפניו ..., אך אין בכוחו לשנות או לשלול תוקפו של פסק בוררות שנתן אלא בהתאם להוראות החוק או להוראות בית המשפט" (אב"ע 66522-01-20 עו"ד קצף נ' אי ג'י טי השכלה בע"מ ואח', פסקה 7, ניתן ב-08.03.2020; וכן: "משפוסק בורר את פסקו, הפסק - על דרך העיקרון - פסק סופי הוא, ולא ניתן לשנותו, לתקנו או לבטלו אלא כהוראת החוק... וכך, אם לאחר שפָּסַק את פְּסָקוֹ, הגיע בורר לכלל מסקנה כי בפוסקו כפי שפסק נתפש הוא למישגה מהותי בגופם של דברים, אין בידו לחזור בו מהכרעתו ולשנות את הפסק, ממש כשם שאין בידו של בית-משפט, לאחר פסיקת הדין, לחזור בו ולשנות את הכרעתו. הבורר, כמוהו כבית-משפט, מלאכתו תמה ונשלמה עם מתן פסק הבוררות; הבורר הוא functus officio. עם מתן הפסק נסתיים תפקידו של הבורר, וסמכותו לדון במחלוקת שבין הצדדים פקעה ואיננה עוד. אם יוסיף הבורר ויחליט בענייני הבוררות לאחר מתן הפסק - עשייתו עשייה שבהיעדר סמכות היא... שינוי מהותי בגופו של הפסק - תיקון-טעות-של-מהות אשר נפלה בפסק, פסק של בית-משפט או של בורר - ניתן אך לשיקולה ולסמכותה של ערכאת הביקורת: בית-משפט שלערעור לעניינו של בית-משפט ובית-המשפט המוסמך לעניינו של פסק בורר. נזכיר עוד כי העילות להתערבות בפסק בורר מצומצמות הן בהיקפן לעומת העילות להתערבותה של ערכאת ערעור בפסק דינו של בית-משפט, והדברים ידועים" (רע"א 6886/03 הדרן 2000 שיווק והפצת כרטיסים בע"מ נ' מכבי נתניה כדורגל בע"מ, פ"ד סא(1) 406, 427-428).
בפסק 2017 ובפסק פברואר 2019 קבע הבורר לאחר הליך שמיעת ראיות וחקירת מצהירים, הן מצהירי השלושה והן נציגי הקבוצה, בהיגדים ברורים שאינם מצריכים פרשנות, כי "אין הסבר מתקבל על הדעת לשיעור ההתייקרות ביחס לדירת התובעים נקר" כי "מושכלות יסוד הן כי ציפייתם הלגיטימית של כל אחד מהרוכשים היא שככל שיחול שינוי באומדן הפרויקט, תושלם יתרת הכספים באופן פרופורציונאלי להשקעתם המשוערת ההתחלתית של כל אחד מהרוכשים" כי "נחה דעתי שמשפחת נקר שילמה תשלום ביתר בגין סעיף ההתייקרויות של בניית הפרויקט" וכי "נחה דעתי שמשפחות נקר, בן אקון ובסרב שילמו תשלום ביתר בגין סעיף ההתייקרויות של בניית הפרויקט". מדובר בקביעות נחרצות שניתנו לאור קבלת התיזה של השלושה בדבר הדרך בה צריכים לחשב את ההתיקרויות בבניה ובהיעדר טענה אחרת מצד הקבוצה.
משכך אני מורה: · הבורר עו"ד אהרן פולק יישאר בתפקידו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 97.5 לתקנון הבורסה קובע מפורשות כי "כל צד החפץ בכך, יהיה רשאי להיות מיוצג במהלך בוררות... על-ידי טוען שלא בשכר שהנו חבר בורסה... בתנאי שלא יהיה עו"ד העוסק בעריכת דין באופן פעיל... 'שלא בשכר' בתקנה זו משמעו: ללא מתן תמורה כלשהיא, כספית או אחרת, וללא מתן שווה ערך לתמורה כספית או אחרת", ואינו עומד לכאורה בסתירה לסעיף 20 לחוק לישכת עורכי הדין, המורה כי "הפעולות המנויות להלן, לא יעשה אותן דרך עיסוק, או בתמורה אף שלא דרך עיסוק, אלא עורך דין... ייצוג אדם אחר וכל טיעון ופעולה אחרת בשמו לפני... בוררים". גם הבורסה וגם הנתבעים לא חלוקים על תוקפה ויישומה של הוראת ייחוד המיקצוע שבסעיף 20 לחוק לישכת עורכי הדין, ועל כך שאם תתגלינה הפרות של אותה הוראה, הבורסה אמורה לפעול לאכיפתה בכלים הנתונים לה. לצורך כך קיימות הוראות מתאימות בתקנון (סעיף 114המורה בין השאר כי "...האשם בהתנהגות המנוגדת לתקנות החברה... יהא עלול להענש על ידי התורנים ו/או על ידי הדירקטוריון ו/או על-ידי הוועדה המשמעתית", וסעיף 115 לתקנון המורה כי "העונשים הם:...היתנצלות... נזיפה... קנס כספי.. הרחקה זמנית... הרחקה ו/או השעיה גמורה", ועוד).
בנוסף לשאלה שטרם בוררה באשר ליכולת לנקוט בשני ההליכים במקביל, יקום הצורך להוסיף ולבחון את השאלה באם ניתן לנקוט בהליך העוקף את חוק הבוררות הקובע את הדרך בה אפשר להעביר בורר מתפקידו ואת הדרך בה ניתן לעתור לביטולו של פסק בוררות חלקי או סופי.
...
התוצאה היא שהבקשה נדחית.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

עיקר העובדות ביום 22.6.16 הגישה חברת נמלי ישראל - פיתוח ונכסים בע"מ (להלן: "נמלי ישראל") בקשה בדרך של טען ביניים בקשר לכספים שמצויים בידה בנאמנות משותפת עבור חברת נמל אילת בע"מ מחד-גיסא (להלן: "נמל אילת") ואיגוד עובדי התחבורה בהסתדרות העובדים הכללית החדשה מאידך גיסא (להלן: "האגוד"), וזאת לאור טענות סותרות של נמל אילת והאיגוד ביחס לזכויות בכספים אלה.
לטענת האגוד, טרם הבשילה העת שנקבעה בהסכם הקבוצי לקבלת הכספים מחשבון הנאמנות וזאת בין היתר מהטעמים הבאים: בהסכם הקבוצי נקבע כי יש צורך בקיומו של "פסק דין" ו"הכרעה סופית" בדבר הזכאות לכספים בעוד שבעניינו ניתן פסק בורר חלקי בלבד, הליך הבוררות טרם הסתיים ולא הוגשה לבית הדין האיזורי לעבודה בקשה לאישור או לביטול פסק הבורר; ההליך המשפטי בבית הדין האיזורי לעבודה הסתיים בהסכמה לכנס ועדת מעקב מטעם הצדדים שתכריע בחבויות מושא ההליך, אולם ועדה כאמור טרם כונסה.
...
כן לא התעלמתי מהפניית נמל אילת לפסק הדין בת"א 19694-06-12 מזרחי טפחות חברה לנאמנות בע"מ נ' חברת החשמל לישראל בע"מ (5.11.15), אולם סבורני כי קיים שוני מהותי בין שני המקרים הנובע בין היתר מאופן קביעת הוראות הנאמנות; הכרח לבחון שאלות המצויות בסמכות בית הדין כתנאי לבחינת התקיימות יחסי הנאמנות וכן לאור ההליך שננקט על ידי המבקשת.
אשר על כן, במכלול השיקולים האמורים, סבורני כי הסמכות העניינית לדון בטען הביניים מוקנית לבית הדין האזורי לעבודה.
לאור האמור, אני מורה על העברת ההליך לבית הדין האזורי לעבודה שהינו בעל הסמכות המקומית לדון בו. על פניו, נראה כי הערכאה בעלת הסמכות המקומית הינה בית הדין האזורי בבאר שבע, שבו התנהל גם ס"ק 20214-06-10 אולם בטרם העברה כאמור הצדדים יתייחסו לשאלת בית הדין בעל הסמכות המקומית וזאת יעשו עד ליום 20.11.16.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

לטענת אורי ישנה סתירה בין פסק הביניים לבין הפסק החלקי.
ברע"א 8113/09 אלייד סוכניות לביטוח (1975) בע"מ נ' מוניות ישיר סוכנות לביטוח 2001 בע"מ (02.11.2010) חזר בית המשפט על ההכרח בהוכחת הכוונה להיתקשר בהסכם בוררות בראיות ברורות: "מחשיבות מעמדה של זכות הגישה לערכאות מתחייבת המסקנה, כי להוכחת הכוונה להיתקשר בהסכם בוררות תדרשנה ראיות ברורות. בהעדר ראיות משכנעות לקשירתו של הסכם בוררות, תתחייב המסקנה כי הסכם כזה לא נקשר". במקרה דנן, לא נסתרה טענת מיכל (סעיף 1 לתצהיר מיכל בתמיכה לבקשה לסילוק על הסף מיום 28.2.22) כי לא חתמה על שטר הבוררות או כל מיסמך אחר הנוגע להליך הבוררות.
הפסק החלקי אינו סותר את פסק הביניים פסק הביניים מתוה את העקרונות לפיהם תוכרע המחלוקת הכספית אשר נדונה בבוררות.
בית הדין היה מוסמך לתת את הפסק החלקי בע"א 300/89 ולקו חברה לבניין ועבודות עפר בע"מ נ' החברה לפיתוח חוף אילת בע"מ, נקבע כי החלטה של בורר תיחשב לפסק דין הניתן לאישור בית משפט רק כאשר: "... ברור כי הדיון במחלוקת נושא ההחלטה הושלם, התיק ניסגר בכל האמור למחלוקת זו, ובידי הצדדים נימצאת החלטה ברורה ומפורשת המכריעה במחלוקת מוגדרת, שלמה ובעלת קיום עצמאי משלה".  יחד עם זאת, ברע"א 5526/18 יפה נ' דיאמנט, (13.12.18) נקבע כי: "המבחן הראוי לבחינת סופיות ההחלטה, על מנת לקבוע אם מדובר בפסק דין חלקי או בהחלטה אחרת – הוא מבחן הסעד, היינו האם התובע קיבל את הסעד הסופי שבקש או חלק ממנו, או שהוא נשלל ממנו". במקרה דנן, הפסק החלקי מכריע באורח סופי לגבי קיומו של חוב בסך של 270,000 ₪ אשר אותו אורי חב לנתן.
...
ברע"א 8113/09 אלייד סוכניות לביטוח (1975) בע"מ נ' מוניות ישיר סוכנות לביטוח 2001 בע"מ (02.11.2010) חזר בית המשפט על ההכרח בהוכחת הכוונה להתקשר בהסכם בוררות בראיות ברורות: "מחשיבות מעמדה של זכות הגישה לערכאות מתחייבת המסקנה, כי להוכחת הכוונה להתקשר בהסכם בוררות תידרשנה ראיות ברורות. בהיעדר ראיות משכנעות לקשירתו של הסכם בוררות, תתחייב המסקנה כי הסכם כזה לא נקשר". במקרה דנן, לא נסתרה טענת מיכל (סעיף 1 לתצהיר מיכל בתמיכה לבקשה לסילוק על הסף מיום 28.2.22) כי לא חתמה על שטר הבוררות או כל מסמך אחר הנוגע להליך הבוררות.
בית הדין מצא לקבוע שאורי חב לנתן סך של 270,000 ₪ לכל הפחות ועל כן חייב את אורי לשלם סכום זה לנתן.
לאור האמור לעיל, אני מוצאת לדחות טענותיו של אורי בהקשר זה, ואני מאשרת את הפסק החלקי כנגד אורי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו