מה תוקפו של הסכם התיווך בשים לב לטענות הנתבעת – אי המצאת העתק , ת.ז שגוי, אי שליטה בשפה העברית.
הרב גולדברג מביא כמקור לדין זה את המובא בתשובות הרמב"ן: "כיוון שלא חשש לקרותו וסמך על הסופר, שכל הסומך על נאמנות של אחרים הוא גומר בדעתו להתחייב בכל מה שיאמר מי שהאמין על עצמו" (שם, הערת שוליים 14, בעמ' לג-לד).
באשר לטענה לטעות בת.ז הרי שמדובר בהשמטת סיפרה שיכולה לקרות בהיסח הדעת.
בע"א 3384/16 עמית מזרחי נ' אהוד מרקוביץ (ניתן ביום 05.07.2018):
"בעקרו של דבר, אני סבורה שבהקשר זה יש לאמץ – אם כי בזהירות הראויה – את הגישה אשר מאפשרת הגמשה של דרישת הכתב בחוזי תיווך במקרים מסוימים ובהתאם לכך, השלמה של פרטים חסרים. כאמור, תכליותיו הצרכניות של חוק המתווכים צריכות לעמוד לנגד עינינו. לכן, רק במצבים שבהם הפרטים החסרים בכתב לא היו כרוכים בחוסר ודאות באשר לזיהויו של החייב, לזיהויו של הנכס ולשיעורם של דמי התיווך אפשר לשקול השלמה עם חסרונם. במצב דברים זה, וכאשר ניכר כי הרוכש מבקש להיתלות בחסרים מסוימים בחוזה התיווך בחוסר תום לב, אין מקום לעמוד על דרישת הכתב בהיבט זה באופן דווקני."
וכן
"ההקפדה על עריכתו של חוזה תיווך בכתב הכולל את הפרטים הקבועים בחוק ובתקנות היא הכלל. במקרים שבהם קיים חוזה תיווך בכתב, אלא שהוא חסר פרט זה או אחר, על המתווך יהיה מוטל להראות כי יש לאפשר בנסיבות העניין את השלמתו של פרט זה (למשל באמצעות מיסמך אחר או על סמך פרטים שמסירתם על-ידי המתווך הוכחה כדבעי).".
ציון אופי העסקה בכותרת, לצד מחירי הדירות הכתובות בתחתית ההזמנה מצביעות כי מדובר בתיווך לעיסקת מכר.
...
בת"ק (תביעות קטנות פ"ת) 37564-08-17 מאיר אציל נ' פנחס פרידמן (ניתן ביום 18.12.2017):
"אינני מקבלת את הטענה כי נתבע 1 לא ידע על מה הוא חותם עקב אי שליטתו בשפה העברית. מעבר לעובדה שהתרשמתי כי הוא שולט בשפה העברית באופן יחסי, לו לא ידע על מה הוא חותם, כי אז טענת התובעים היא כי כל המסמך בטל, אפילו ולא היה מצוין אחוז דמי התיווך ובמצב דברים זה, מדוע מלכתחילה חתם? החזקה היא שידע והבין על מה הוא חתם. התוספות, במסכת תמורה, דף יז, עמ' ב, ד"ה לא מיבעיא, מיצינו כי מי שחתם על מסמך חזקה שהבין אותו. ככתוב: "בלישנא הכתוב בשטר דייקי, דאין לכתוב בשטר דבר שאינו צריך, אבל בלישנא דמתניתין ליתא למידק כולו האי". הנה כי כן, הכלל לפי המשפט העברי הוא "אם חתם המתחייב בסוף השטר, אף אם ידוע שאינו מבין את לשון השטר, בכל זאת חייב בכל הכתוב בו" (הדיין הרב יוסף גולדברג הסכם ממון - ספר עזר לניסוח הסכמי ממון על פי ההלכה, הלכות ניסוחים כללים ומנהגים בלשונות שטר (ירושלים, תשנ"ו), עמ' לג).
האם המתווך אמור להשתתף במו"מ?
הקווים המנחים בדבר ההכרעה האם בפעולות המתווך יש להביא לכדי זכאותו בדמי תיווך בוטאו בע"א 2708/12 יוסי ישראלי נ' משה אהרוני (ניתן ביום 6.12.2015), וכך נקבע:
"משמעות תנאי זה היא כי על-מנת לזכות בתשלום דמי תיווך, לא די בכך שהמתווך יוכיח כי קיימת סיבתיות עובדתית, בבחינת סיבה-בלעדיה-אין, בין פעולותיו ובין ההסכם שנכרת; עליו להוכיח כי פעולותיו היו אלה אשר היוו את הגורם היעיל לכריתתו של ההסכם בסופו של דבר. שאלה זו נגזרת ממכלול נסיבותיה של העסקה. כאשר עסקינן בעסקת תיווך פשוטה, שבה הפגיש המתווך את הצדדים ועקב כך נכרת ביניהם חוזה, נקל להראות כי המתווך היה הגורם היעיל להבאת הצדדים להתקשרות בחוזה. השאלה עולה לדיון כאשר קיים פער מסוים בין פעולות התיווך ובין ההסכם שנכרת – אם בשל פער זמנים, אם בשל פער בין תוכן החוזה שנכרת לזה שלשמו תיווך המתווך, ואם בשל מעורבותם של גורמים נוספים".
לצורך בחינת קיומו של התנאי להיות המתווך "הגורם היעיל" נקבעו בפסיקה מס' מבחנים שאינם מהווים רשימה סגורה " . כדלהלן:
יישום המבחנים מביא למסקנה כי המתווך היה הגורם היעיל בעיסקה דנן-
לגבי התנאי הראשון המדובר באותה דירה שהוצעה היא זו שנמכרה לבסוף.
הנתבעת תשלם לידי התובעת סכום בסך 25,272 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך 4,435 ₪ כולל מע"מ והוצאות בסך 1,000 ₪.