מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טענת הרחבת חזית לאחר הסכמה מפורשת להרחבת חזית

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

כלל איסור על הרחבת חזית קובע כי בעל דין אינו רשאי לחרוג מחזית המחלוקת כפי שפורטה בכתבי הטענות, אלא אם כן בית הדין נעתר לבקשה לתקן את כתבי הטענות, או שבעל הדין שכנגד נתן את הסכמתו להרחבת חזית המחלוקת – במפורש או מכללא.
עוד נקבע כי "יש לבחון את הטענה להרחבת חזית מבחינה מהותית ועל רקע הרציונלים העומדים בבסיסו של הכלל והם: מניעת עוות דין והגנה על יכולתם של בעלי דין להיתמודד עם טענות שהועלו כנגדם (ע"א 8881/07 לב נ' טובי, בפיסקה 22 (27.8.2012). על רקע ראציונלים אלה, הבחינה הפסיקה בין טענות עובדתיות חדשות לבין טענות משפטיות ונקבע כי הכלל של מניעת הרחבת חזית מופנה בעיקר נגד הראשונות ולא כנגד האחרונות (ע"א 5525/10 גני הררי בע"מ נ' יוסף מערבי (2013)). נקודת המוצא היא, כי תכלית הליך הדיון האזרחי מסתכם במבחן הפלוגתות שבמחלוקת ולכן אין לחרוג במהלך המשפט מן הפלוגתות שגובשו.
כך גם ביחס לשני המסמכים שהגישה התובעת (מיום 23.8.21 ומיום 23.1.22) לאחר שהסתיים הליך גילוי המסמכים וזאת למען חקר האמת וגילויו המלא בפנינו, כאשר לנתבעת שמורה הזכות להגיב לדברים במסגרת תצהיריה, לצרף מסמכים נגדיים, ככל ויש בידה, לחקור התובעת עליהם וכן לטעון כאמור למשקל.
...
כלל איסור על הרחבת חזית קובע כי בעל דין אינו רשאי לחרוג מחזית המחלוקת כפי שפורטה בכתבי הטענות, אלא אם כן בית הדין נעתר לבקשה לתקן את כתבי הטענות, או שבעל הדין שכנגד נתן את הסכמתו להרחבת חזית המחלוקת – במפורש או מכללא.
לאחר עיון בטענות הצדדים ומהטעמים המפורטים לעיל, מסקנתי היא כי יש להורות על הותרת המסמך, כאשר לנתבעת שמורה הזכות להתייחס לכך במסגרת תצהיריה וכן לטעון למשקל המסמך, אם בכלל.
בנסיבות העניין, אין מנוס מדחיית הדיון הקבוע ליום 3.4.22.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אלא שלאחר עזיבתו של רומן ופקיעת הסכם האופציה, היא נאלצה לשכור את שירותיהם של עורכי דין אחרים, והם שהביאו להתקשרות ולרכישת המיגרש בסופו של יום; תשיעית, נטען כי רומן העביר מיוזמתו ועל דעת עצמו "שכר ייעוץ" לחברה המנוהלת על ידי קרוב משפחתו – בבג'נוב רפאל בע"מ – בסכום של 116,000 ₪; עשירית, מוזכר אילוצה הנטען של יאן נכסים לשלם קנס בסכום של 3,640 ₪ בגין אי-דיווח לרשויות המס על אודות הסכם האופציה.
ברגיל, בעל דין אינו רשאי לחרוג מגדר המחלוקת שהוצבה בכתב הטענות אלא אם תוקן כתב הטענות בהיתר בית המשפט או שהצד השני הסכים, במפורש או מכללא, להרחבת חזית (ראו רע"א 8600/12 שירותי בריאות כללית נ' משטה (3.2.2013); רע"א 9123/05 אדמוב פרויקטים (89) בע"מ נ' סיטי סטיייט מקבוצת אלפו בע"מ, בפיסקה 12 והאסמכתאות שם (25.10.2007)).
עם זאת, כבר נקבע כי יש לבחון את הטענה להרחבת חזית מבחינה מהותית ועל רקע הרציונלים העומדים בבסיסו של כלל זה, שעניינם מניעת עוות דין והגנה על יכולתם של בעלי דין להיתמודד עם טענות שהועלו כנגדם (ראו ע"א 8881/07 לב נ' טובי, בפיסקה 22 (27.8.2012)).
...
בנסיבות אלו, שוכנעתי שהוכח כי מתקיימים התנאים הנדרשים בדין לצורך ייחוס חובה של מ.ר.נ כלפי ג'יגה לרומן עצמו, כמי שהיה בעל מעורבות ופיקוח כמעט בלעדיים על פעולות החברה.
מעבר לגרסת משה לפיה "בהתחלה הבחור כן עבד", מהדברים לעיל עולה כי התביעה להחזר שכר הייעוץ נועדה לברר "כמה שירות ניתן" ואם לא שולם "יותר מדי". לא שוכנעתי בנאותות מהלך הגשת תביעה לשם עריכת בירורים כגון דא. יתרה מכך, ככל שאכן יוברר כי שולמו סכומים ביתר עבור ייעוץ, לא ברור מדוע לא יידרשו מהגורם לו בוצע התשלום.
סוף דבר ביתרת טענות הצדדים לא מצאתי ממש ולאור המקובץ, תביעת ג'יגה מתקבלת.
תביעת רומן ותביעת יאן נכסים – נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

התובע סבור שיש לדחות את בקשת הנתבעת מהטעמים הבאים: הנתבעת מנועה מלטעון להרחבת חזית בנוגע לטענת נוהג, לאחר שהגישה מטעמה את התצהיר של עו"ד מטעמה (הנתמך בנספחים) המתייחס לטענת הנוהג לגופה; בתגובת הנתבעת לתשובת התובע לבקשה לדחיית התביעה על הסף התייחסה הנתבעת לגופה של טענת הנוהג.
ר' לעניין זה גם ת"א (מחוזי ת"א) 1694/00 פז חברת נפט בע"מ נ' כספי (17.11.2005) בו נקבע כי "על מנת לבחון את ירעת המחלוקת שהתבררה בהליך מסוים, יש לבחון את הפלוגתות כפי שהן עולות מכתבי הטענות, אך יש לבחון גם את אופן ניהול ההליך בפועל: אילו טענות הועלו על ידי הצדדים בתצהירים, בחקירות ובסיכומים. זאת, כדי לברר האם הוסכם, במפורש או מכללא, לנהל את המשפט שלא עפ"י כתבי הטענות... הכלל האוסר הרחבת חזית, הוא כלל שנועד למנוע הפתעה מבעל הדין שכנגד, שלכאורה אינו חייב להיתמודד עם מחלוקות שלא היו חלק מהמחלוקת שהותוותה בכתבי בית הדין". היתנגדות הנתבעת לשינוי חזית הועלתה באיחור (לאחר שהוגשו ראיות התובע), על אף שטענת הנוהג הועלתה בשלבו המקדמי של ההליך, בתשובת התובע לטענת ההתיישנות כמבואר לעיל ואליה צורפו תצהיר ומסמכים התומכים בטענה.
...
מקובלת עלי טענת התובע כי לו היתה טענה מועלית בשלב מקדמי, היתה עותרת לתיקון כתב התביעה ועל פי ההלכה בעניין זה המתירה, בדרך כלל, תיקון כתב טענות בשלבים הראשונים של הדיון, ישנה אפשרות ממשית כי הבקשה היתה מתקבלת, והדיון כעת היה מתייתר.
לפיכך, משהועלתה טענת הנוהג על ידי התובע בשלב מקדמי, ללא מחאה מצד הנתבעת, יש לראות בה כחלק מהפלוגתאות שבמחלוקת וטענת הנתבעת להרחבת חזית שהועלתה לאחר הגשת ראיות התובע דינה להידחות.
סוף דבר אני דוחה את בקשת הנתבעת למחיקת סעיפים 16-10 לתצהיר שהוגש מטעם התובע בשל "הרחבת חזית". אני מחייבת את הנתבעת בהוצאות התובע בגין בקשה זו בסך 2,000 ₪, שישולמו בתוך 30 ימים מהיום, ללא קשר לתוצאות ההליך.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הטענה להרחבת חזית לא הוכחה.
לעניין הכלל בדבר הרחבת חזית, נקבע בפסיקה כי: "הכלל הוא, כפי שציין בית משפט זה מפי השופטת חיות בע"א 6799/02 יולזרי נ' בנק המזרחי, פ"ד נח(2) 145, 151 : "שבעל דין אינו רשאי לחרוג מגדר המחלוקת כפי שהוצבה בכתבי הטענות, אלא אם כן נענה בית המשפט לבקשתו לתקן את כתבי טענותיו, או אם הצד שכנגד נתן לכך את הסכמתו במפורש או מכללא" (ראו גם האסמכתאות דשם).
למשיבים ניתנה היזדמנות להיתמודד עם אותן טענות, בין היתר, בהחלטה מיום 15.11.21 שניתנה לאחר שהועלו טענות הנאמן ומס הכנסה, בה נקבע במפורש כי: "צד שמבקש להגיש מסמכים נוספים, יהיה רשאי לעשות כן בצרוף תצהיר תוך 30 יום מהיום". המשיבים בחרו שלא להגיש תצהיר ומסמכים נוספים, למרות שהטענות בדבר אותה מערכת הסכמים כבר היו ידועות להן.
...
זאת, אף מבלי להידרש לעדות החייבת אשר לאור ריבוי הגרסאות מטעמה, העדר אסמכתאות לגרסאותיה והיותה עבריינית מורשעת בעבירות מרמה, לא ניתן להסתמך על עדותה כי הסכומים לא שולמו בגין הסכם ההלוואה, כי אם בגין עסקאות אחרות שבוצעו בין הצדדים (עמ' 32 לפרוטוקול שו' 11-12, עמ' 34 שו' 8, עמ' 38-39 שו' 21-32 וש' 1-6).
כך לדברי בית המשפט העליון ברע"א 6795/06 שאול קוטלר, עו"ד נ' אמיר גולן, רו"ח (30.5.07): "המבקש היה נושה רגיל של אחיו. בשלב מסוים שודרג מעמדו של המבקש מזה של נושה רגיל לזה של נושה מובטח. השדרוג נעשה עת ששועבד הבית. המבקש לא טען כי עם עריכת השעבוד ניתנה על ידו תמורה נוספת. מה שארע, כך לפי העובדות שאין לגביהן מחלוקת ממשית, הוא שחוב רגיל קיים הפך לחוב מובטח. פעולה זו אסורה היא מכוח סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980: ע"א 315/59 יעקובוביץ נ' נובל, פ"ד יג 1751, 1755 (1959)." לפיכך, מסקנתי היא כי לא הוכחה תחולת החריג הקבוע בסעיף 96(ג)(2) לפקודה.
התוצאה לאור כל האמור לעיל, אני נעתרת לבקשה וקובעת כי הערת האזהרה שנרשמה לטובת המשיבים הינה בגדר הענקה פסולה, שדינה להתבטל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כאשר התובעת ביקשה לצרף את כתבי המחאת הזכויות, שנחתמו רק ביום 23.6.2021 (בעיצומו של ההליך המשפטי ולאחר הגשת ראיות הצדדים), בצדק טענו הנתבעים כי הטענה להמחאת הזכויות מהוה הרחבת חזית, וכי על פניו נראה שהתובעת הבינה את הצורך בהגשת כתבי המחאת הזכויות רק לאור טענת הנתבעים לפיה עילת התביעה בגין ההלוואה עומדת לגב' אביטן ולא לתובעת.
יפים לעניין זה הדברים שנקבעו בעיניין **** (בפס' 21): "משנמנעה הערייה מלהשיג על הידרשות המערערים לחוזה השכירות ולאמור בו לפני הערכאה הדיונית – אין להדרש להשגותיה בהקשר זה כעת. הלכה היא, שכאשר קיימת הסכמה מפורשת, או מכללא, של בעל הדין שכנגד להגשת ראיה, אין מניעה להרחבת היריעה. לשון אחר, בעל דין שאינו מיתנגד לראיות שהוצגו בהליך, רואים אותו כאילו הסכים מכללא להרחבת גדרי הדיון, וזאת אף אם הראיות חורגות מהנדרש בהקשר זה בכתב הטענות... במקרה שלפנינו, נוכח העובדה שהעירייה לא השיגה על צרופו של חוזה השכירות לתצהיר העדות הראשית מטעמם של המערערים ועל ההסתמכות עליו (שנמשכה גם בסיכומי המערערים) ניתן לראות בה כמסכימה מכללא להרחבת ירעת המחלוקת. כפי שנפסק, 'בהסכמתו של בעל דין להרחיב את ירעת המחלוקת מעבר לעילות המנויות בכתב התביעה, טבועה גם ההסכמה שאם ימצא בית המשפט ממש בעילה הנוספת גם ייתן בגינה את הסעד המתבקש מכך'... ". ודוק: אמנם הנתבעים העלו טענה להרחבת חזית בקשר לטענות השונות שהעלתה התובעת כלפי חוות דעת בראל, אשר בה נדונו, בין היתר, החובות של החברה ושל אלמקס כלפי התובעת על פי כרטסת הנהלת החשבונות של התובעת.
...
בנסיבות העניין אני סבור כי יש מקום לקבוע כי הסכום האמור בסעיף 94.1 לעיל יישא ריבית והפרשי הצמדה לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 (להלן: "ריבית והפרשי הצמדה כחוק"), החל מיום 19.5.2019, הוא מועד הגשת התביעה, ועד למועד התשלום; והסכומים האמורים בסעיפים 94.2 ו-94.3 לעיל יישאו ריבית והפרשי הצמדה כחוק החל מיום 8.3.2021, הוא יום הגשת תצהירו של מר פנסו, ועד למועד התשלום.
בשולי הדברים יצוין כי הנתבעים לא טענו בסיכומיהם כל טענה בנוגע להתאמת האגרה ששולמה בהליך לסעדים הנוספים שהתבקשו בתצהירו של מר פנסו ובסיכומי התובעת, ולפיכך לא מצאתי לנכון להידרש לסוגיה זו. למעלה מן הצורך, יצוין כי בהקשר זה ממילא נשאלת השאלה האם לאור הוראת תקנה 2(ב) לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007, אין די באגרה ששולמה על ידי התובעת עבור תביעה בסך של כ-1,500,000 ש"ח. מכל מקום, גם אם הייתי מגיע למסקנה לפיה התובעת שילמה אגרה בחסר, לא היה בכך כדי להוביל לדחיית חלקו העודף של תביעתה, שכן חלף צעד זה ולאור נסיבותיו החריגות של המקרה היה מוצדק להורות לתובעת לשלם את יתרת האגרה כתנאי לפסיקת מלוא הסעד לו היא זכאית (ר' למשל ע"א 7156/10 חברת הירקון בע"מ נ' מדינת ישראל מינהל מקרקעי ישראל, פס' 20 לפסק דינה של השופטת (כתוארה אז) א' חיות (נבו, 11.10.2012); גורן, בעמ' 1653).
בנסיבות העניין ולאחר שנתתי דעתי לשיקולים הקבועים בתקנה 153(ג) לתקנות, ובכלל זה לאופן שבו התנהלו הנתבעים בהליך דנן, אני קובע כי הנתבעים 4-2 יישאו ביחד ולחוד בהוצאות התובעת בסך של 50,000 ש"ח. המזכירות תשלח את פסק הדין לצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו