מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טענת העדר סמכות עניינית מועד העלאת הטענה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

זאת אף מבלי להפנות להלכה לפיה טענה להעדר סמכות עניינית ניתן להעלות בכל שלב משלבי הדיון, ובמיוחד לאור העובדה כי מצויים אנו בשלב של קדם משפט (ראו למשל בעיניין זה תא (מרכז) 4578-11-07 ש.א.ש. צפון ועמקים - אבטחה ושמירה בע"מ נ' חברת חשמל לישראל בע"מ (3.5.2009) [פורסם בנבו] סעיף 3(ב) לפסק הדין).
טענות המבקשת לסילוק על הסף מפאת העידר עילה ו/או העידר יריבות המשיבה הפניתה בתגובתה בעיניין זה לתקנה 43 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 ולתקנות 100(א)(2)-(3) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 אשר היו בתוקפן המועד העלאת טענה זו לראשונה.
...
גם טענה זו נדחית על ידי.
משכך, אני דוחה את טענת המבקשת לסילוק התביעה על הסף.
סוף דבר: התיק יועבר לבית הדין האזורי לעבודה שבחיפה, בשל סמכותו העניינית והייחודית כמפורט לעיל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 18 לאפריל 2021, כאמור, העלה המבקש לראשונה את הטענה בדבר העידר סמכות עניינית לבית משפט זה לידון בתובענה.
מועד העלאת הטענה בהתאם להוראות סעיף 28, 29 לתקנות סדר הדין האזרחי, טענה מקדמית שלא פורטה בכתב ההגנה לא תעלה בשלב מאוחר יותר, אלא אם כן בית משפט נתן רשות לכך, ובילבד שהטענה התגלתה לבעל הדין במועד שלאחר הגשת כתב ההגנה ולא ניתן היה לגלותה קודם לכן.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה, נחה דעתי שהסמכות העניינית לדון בתובענה שבפניי אכן מסורה באופן ייחודי לבית הדין לעבודה, וזאת מהנימוקים המפורטים להלן: הסמכות העניינית יורדת לשורש פעולתו של בית המשפט, והיא מוכרעת על פי הוראות סעיף 51(א)(2) לחוק בתי המשפט.
אם זאת אין בכך כדי לשנות את המסקנה אליה הגעתי.
בהתאם לסמכותי לפי סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984, אני מורה על העברת התביעה לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בנוגע לטענת המערערת בסוגיית מועד העלאת הטענה בדבר העדר סמכות עניינית, קבע בית משפט קמא, כי נוכח ההלכה הנוהגת, ניתן להעלות טענת חוסר סמכות עניינית בכל שלב של ההליך המשפטי, לרבות בעירעור, הואיל ולא ניתן להתנות על סמכותו העניינית של בית המשפט ולהקנות סמכות לערכאה בעיניין שאינו בסמכותה מלכתחילה.
גישה זו איננה מצטמצמת לשיקולים מעשיים של יעילות המערכת הדיונית בלבד, אלא שורשיה נובעים מתפיסה רחבה יותר של מניעות שיסודה בחובת תום-לב ומניעת שימוש לרעה בהליכי בית המשפט על ידי צד המפסיד במשפט, המעלה לראשונה בעירעור טענת העדר סמכות עניינית של הערכאה הדיונית.
...
ביום 24.04.2016, דחה בית משפט קמא את הבקשה, וקבע, כי נוכח הקבוע בסעיף 3 לחוק הרשויות המקומיות, לבית המשפט קיים שיקול-דעת בשאלה האם לדון בתביעה, ולפיכך טענת המשיבה, לפיה אין לבית המשפט סמכות עניינית לדון בתובענה, נדחית.
לעומת זאת, "אם מדובר בשתי ערכאות שיש ביניהן זיקה ישירה, או בהליך בוררות שמטבעו מבוסס על הסכמת הצדדים, אזי ניתן לסטות מהכלל ולהימנע מלהורות על בטלות ההליכים". סבורני כי מקום שמדובר בעניין המצוי בסמכותו של בית המשפט לעניינים מנהליים, ומנסיבות כאלה ואחרות נדון בהיעדר סמכות בבית משפט השלום, כללי ההפחתה בסוגית הסמכות העניינית אינם אמורים לחול.
בנוסף, סבורה אני כי לא ניתן להתעלם מנסיבותיו הייחודיות של פסק הדין שניתן על ידי בית משפט קמא, בו בית משפט קמא היה בעצמו ער לעובדה כי הוא נעדר סמכות מלדון בתביעה ויחד עם זאת הכריע בה לגופה, תוך שציין בסעיף 20 לפסק דינו כי "על אף שהגעתי לכלל מסקנה לפיה נעדר בית משפט זה סמכות עניינית לדון בתובענה, מצאתי לדון לשם הזהירות גם בתובענה לגופה". נסיבות מעין אלה בהן הכריע בית משפט בהיעדר סמכות בתובענה לא התעוררו למיטב זכרוני בפסיקה ובוודאי לא בפסיקה אליה הפנו חבריי, ואף לכך יש לתת את הדעת.
בהינתן האמור, מקובלת עלי דרך הילוכו של חברי כב' השופט ג'יוסי בפסק דינו, וכך גם הנמקותיו, ומשכך בנסיבות המקרה הייחודי שבא לפנינו, הנני מצטרפת לדעתו.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

טרם ארחיב את היריעה על אודות הטעמים שהביאוני למסקנות אלו, אדרש תחילה, בקצרה, לטענת המשיבה בדבר המועד בו העלתה המבקשת את טענתה לפני בית המשפט קמא בדבר העדר סמכותו העניינית; אימתי יש להעלות טענה בדבר העדר סמכות עניינית בעיניין מועד העלאת טענה הנוגעת לסמכות העניינית, עדים אנו לשינוי מגמה בשני העשורים האחרונים.
...
הנה כי כן, הוודאות, הבהירות, הפשטות, היעילות, החשש מהכרעות סותרות - כל אלו ועוד מובילים לטעמי למסקנה אחת, שאין בלתה, כי לצורך סעיף 1(2)(ו) לחוק, בני זוג אשר התחתנו וטרם התגרשו, אינם נחשבים כ"בני זוג לשעבר", ובאופן שאך בשל כך נשללת סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה.
לאחר שעיינתי בכתב תביעה זה אציין, בלא שאקבע מסמרות בדבר, כי אפשר ויש ממש בטענת המבקשת.
סוף דבר השורה התחתונה היא, כי דין הערעור להתקבל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

כן מדגיש המשיב כי הצעה לפיצויים כנדרש בסעיף 9א לפקודה צריכה להימסר לבעל הזכויות במקרקעין בטרם הגשת התביעה לבית המשפט, ובודאי שאין לראות בחוות דעת שמאית שהוגשה על ידי הועדה המקומית הרלוואנטית במסגרת ההליך המשפטי כהצעה, שכן המועד לקניית הסמכות העניינית הוא ביום הגשת התביעה.
אף על פי כן, עם השנים רוכך הכלל האמור, מטעמים של יעילות וחיסכון במשאבים, וכן משיקולים של תום לב דיוני ומניעת שימוש לרעה בהליכים משפטיים, וצומצמה האפשרות להעלות טענה העדר סמכות עניינית בשלבים מתקדמים של ההליך, לאחר שבית המשפט צולל לבחינת ההליך לגופו (ראו, מיני רבים: ע"א 1049/94 דור אנרגיה (1988) בע"מ נ' חמדן, פ"ד נ(5) 820, 829 (1997); ע"א 1662/99 חיים נ' חיים, פ"ד נו(6) 295, 312-310 (2002); רע"א 3640/03 דקל נ' דקל, פסקה 18 (16.12.2007); ע"א 7215/17 קרן הגימלאות המרכזית של עובדי ההסתדרות בע"מ נ' ארונוסון, פסקה 2 (19.2.2019).
...
על רקע האמור, ביום 19.3.2016 הגיש המשיב נגד המועצה המקומית ראש פינה והוועדה המקומית תביעה לפיצויים בגין שתי ההפקעות האמורות.
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, ובכלל זה בעמדת היועץ המשפטי לממשלה, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה של בקשת רשות הערעור להידחות, מבלי שמצאתי לנכון להכריע בשאלה העקרונית שהיא מעוררת.
חרף זאת, סבורני כי המקרה שלפנינו איננו מהווה הזדמנות ראויה לדון בשאלה העקרונית שהתעוררה במקרה דנן, משום שלא התרשמתי כי מכלול הטיעונים הרלוונטיים לצורך הכרעה בשאלה העקרונית נפרשו לפני בית המשפט.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית כמפורט לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו