מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טענות מקדמיות במשפט פלילי דיון בבית המשפט המחוזי

בהליך דנ"פ (דנ"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

ראשית, סעיף 150 לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי לצד הכלל שלפיו בית המשפט יכריע בטענה מקדמית לאלתר, קבועה גם סמכותו "להשהות את מתן החלטתו לשלב אחר של המשפט". משכך, כאשר ימצא בית המשפט כי הדיון בטענה מעין זו מחייב בירור עובדתי מקיף שעשוי לחשוף אותו בשלב מקדמי לחומרים שאל לו לעיין בהם – רשאי הוא להעביר את ההכרעה בטענה זו לשלב אחר בדיון.
דוגמה נוספת לדחיית עתירה כנגד הגשת כתב אישום בשל סעד חלופי אנו מוצאים בבג"ץ 4291/14 גפסו נ' פרקליטות מחוז צפון (28.10.2014) (להלן: עניין גפסו): "לערכאה הדיונית יש את הכלים המתאימים לבירור מחלוקות עובדתיות שעשויות להתעורר בשאלת סבירות ההחלטה להגיש כתב אישום. כמו כן, לרשות בית המשפט שדן בהליך הפלילי שיקול דעת להקנות משקל הולם לפגמים שנפלו בהגשת כתב אישום ולקבוע מהי התרופה המתאימה לפגם כזה, ככל שאכן נפל (דברי חברי, השופט ע' פוגלמן בפיסקה 6, הדגשה הוספה – י"ע).
...
כפי שבית משפט זה דחה בעניין נוה את "דוקטרינת חופש המידע בפלילים" (רענן גלעדי "דוקטרינת חופש המידע בפלילים – בעקבות עע"מ 2668/15 מ"י נ' הלל וייס" הסניגור 230 עמ' 4 (5/2016), כך דינה של דוקטרינת הביקורת המינהלית בפלילים להידחות.
עם זאת, ועל אף שאני סבור כי הביקורת על שיקול דעת התביעה אינה זרה לדין הפלילי, שותף אני לדעתו של חברי, המשנה לנשיאה השופט נ' הנדל, כי השימוש בעילת הסבירות כעומדת על רגליה שלה, אין בה תועלת של ממש ונזקה עולה על תועלתה.
לסיכום.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בש"פ 1575/22 לפני: כבוד השופט ע' פוגלמן המבקשת: מדינת ישראל נ ג ד המשיבים: 1. נור יוסף 2. מוחמד עיאש 3. עלי מצרי בקשה להארכת מעצר לפי סעיף 62 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996 תאריך הישיבה: ו' באדר ב התשפ"ב (9.3.2022) בשם המבקשת: עו"ד יצחק פרדמן בשם המשיבים 2-1: עו"ד שאדי כבהא בשם המשיב 3: עו"ד אחמד קלבוני ][]החלטה
לאחר שהדיון בבקשה נדחה על מנת לאפשר לבא כוחו ללמוד את חומר החקירה, ביום 19.7.2021 היתקיים דיון לפני בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, וביום 15.8.2021 קבע בית המשפט כי קיימות ראיות לכאורה להוכחת אשמתו במיוחס לו. ביום 19.8.2021 היתקיים דיון נוסף, ובו ביום הורה בית המשפט על מעצרו של המשיב עד תום ההליכים נגדו.
ביום 29.11.2021 העלה בא כוח המשיב 2 טענות מקדמיות, ובית משפט הורה לצדדים להגיש את טיעוניהם בכתב; כמו כן קבע בית המשפט דיון לעניין הטענות המקדמיות ליום 10.1.2022, וציין כי לאחר מכן יוחלט אם ניתן לקבוע דיוני הוכחות.
...
לאחר שעיינתי בבקשה והאזנתי לטיעוני הצדדים בדיון שלפניי, מצאתי כי דין הבקשה להתקבל.
משאלה הם פני הדברים, סבורני כי בנקודת הזמן הנוכחית טרם שונתה נקודת האיזון, במידה המצדיקה את שחרורו של המשיב לחלופת מעצר.
הבקשה מתקבלת אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כך, במסגרת בקשת בוברוף "לדחיית מועד המענה לבקשה לחילוט אזרחי עד שיוכרע האם החילוט ידון בהליך הפלילי או האזרחי" שהגיש בוברוף במסגרת המרצת הפתיחה שנדונה לפניי, נטען, בין היתר, כי הליך החילוט האזרחי הוא תחליף להליך הפלילי ולא הליך מקביל (סעיף 20 לבקשה) וכי "יש לנו טענה מקדמית כבדת משקל והיא כאשר המדינה בוחרת להגיש בקשה לחילוט אזרחי, סגורה בפניה הדרך באפיק הפלילי." (דברי ב"כ בוברוף בדיון בבית המשפט המחוזי ביום 31.5.2020, נספח י"ז לעיקרי טיעון המדינה, עמ' 1 לפרוטוקול, ש' 11-10) ובהמשך: "אנחנו מבקשים שבית המשפט יקבע שמשהגישה המדינה בקשה לחילוט אזרחי, היא למעשה הצהירה שהחקירה הפלילית הסתיימה,..." (שם, עמ' 3 ש' 4-3).
...
תמצית טענות התובע בתגובה לבקשה יש לדחות את הבקשה מהנימוקים הבאים: סילוק על הסף יינתן במקרים חריגים במיוחד, שעה שהתובע לא יוכל להצביע, ולוּ בראשית ראיה, על אינטרס לגיטימי המצדיק את מתן הסעד לו עתר, זאת, ביתר שאת כאשר המבקשת היא המדינה, אשר חלה עליה חובה לנקוט משנה זהירות טרם העלאת טענות במישור הפרוצדורה.
מעבר לנדרש ומבלי לקבוע מסמרות בעניין, אני סבור כי ממילא בנסיבות העניין קשה לקבל טענה זו לפגמים בכריתת הסכם הפשרה, בעיקר לנוכח העובדה שבזמן אמת, לפני חתימתו ובסמוך לאחר ביצוע הסכם הפשרה, בוברוף לא העלה כלל את הטענה, הגם שניהל דין ודברים בכתב מול המדינה אודות הסכם הפשרה.
לאור המסקנה אליה הגעתי, מתייתר מאליו הצורך לדון ביתר טענות הסף אותן העלתה המדינה.
סוף דבר לאור מכלול האמור לעיל, הבקשה לסילוק על הסף מתקבלת והתביעה נמחקת.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים רמת גן נפסק כדקלמן:

בית משפט לעניינים מקומיים ברמת גן תו"ב 44257-05-21 ועדה מקומית לתיכנון ובנייה רמת גן נ' שם טוב בפני כבוד השופטת כריסטינה חילו-אסעד המאשימה הוועדה מקומית לתיכנון ובנייה רמת גן באמצעות עו"ד אתי פורטל-אדרי הנאשם דוד שם טוב באמצעות עו"ד עידו ואראס החלטה בטענה מקדמית
בבסיס הנחיית היועמ"ש עומד העקרון לפיו "להמשכות הליכי החקירה והתביעה יכולה להיות השלכה על ניהול התביעה וההגנה כראוי וקיום משפט הוגן. הבאת הליכים פליליים לדיון והכרעה בבית המשפט זמן רב לאחר מועד העבירה, מקשה לעתים קרובות לקיים אותם כראוי". לאור זאת, נקבע סד זמנים המאפשר לרשויות לפעול לסיום התיק, כאשר עד לפרק הזמן הקבוע אלו צריכות לגבש את החלטתן הסופית בעיניין תיק חקירה מסוים, קרי: האם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק.
בתפ"ח (מחוזי חי') 22983-04-22 מדינת ישראל נ' פלוני (06.12.2022) נקבע כי האנטרס הצבורי העומד במרכז הוספת סעיף 57א לחסד"פ הוא "יצירת ודאות משפטית ביחס לטפול גורמי אכיפת החוק וקיצור תקופות טפול הרשויות הללו בתיקי חקירה פליליים נגד חשודים". הסעיף מטיל איפוא חובה על רשויות התביעה לפעול בשקידה רבה על מנת לסיים את הטיפול בתיקי החקירה לכל היותר בפרקי הזמן שנקבעו (וראו: ת"פ (תל אביב יפו) 62334-11-21 מדינת ישראל נ' סיטבון ואח', החלטה מיום 06.03.2023; ת"פ (נת') 16338-11-22 מדינת ישראל נ' פלוני, החלטה מיום 01.03.2023).
...
בכל הנוגע לשאלה שבמחלוקת – אני סבורה כי הנחיית היועמ"ש בעניין זה ברורה, חד משמעית ואינה משתמעת לשתי פנים: "מניין התקופות המצוינות לעיל יחל ביום מועד קליטת התיק ביחידת התביעה ועד למועד קבלת ההחלטה הסופית בדבר העמדה לדין או סגירת התיק". לאמור – יום קליטת התיק במשרדי התביעה הוא היום שממנו מתחיל "מרוץ הזמנים" המוקצה לתביעה לשם טיפול בתיק.
כתב האישום, אם כן, הוגש כדין והטענה המקדמית נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

נטען בנוסף כי, "התבטאויות" ו-"רמיזות" מותב זה "בדיון המקדמי שהתקיים בתיק והחלטותיו מצביעות על חשש כבד וממשי למשוא פנים", משום שבמסגרת פסק הדין בהתדיינות הקודמת הביע בית משפט זה את דעתו על מידת אמונו בג'רייס או מי מטעמו.
אלא שכשם שציינתי קודם, לא הוגשה לקראת הדיון של 30.11.2022 וגם לא אחריו, כל בקשה בגדרה הועלו טענות מקדמיות.
מכל מקום, ועל מנת להפיס את דעתו של המבקש אציין בקצרה כי על פני הדברים ובהסתמך על מבחן הסעד לו עתר יאני בכתב תביעתו, קרי "בעלות", הסמכות לידון בתובענה נתונה לבית המשפט המחוזי, ולא לבית משפט השלום.
אשר לחלקה השני של טענת הפסלות מחמת פסק הדין שניתן בעבר, ומשום הקביעות שהתקבלו בגדריו ו-"ההכרות" עם הצדדים אפנה ל- ע"פ 1478/97 מדינת ישראל נ' דוד חן, פ"ד נא(4) 673 (02.09.97), בשינויים המתחייבים, ודומה כי אם נאמרו הדברים שם בהתייחס להכרות קודמת במשפט פלילי, והשלכותיה על הליך פלילי נוסף, קל וחומר שהם תקפים ביחס להכרות במשפט אזרחי, שם נפסק: "קיומה של הכרות קודמת אינה צריכה ליצור אצל השופט הממוצע והסביר כל נטייה לחומרה או לקולה, ואין בה כדי להצביע על אפשרות ממשית למשוא פנים בפני ערכאת העירעור. אכן, תחושה סובייקטיבית של מתדיין, שלפיה הופעותיו הקודמות בפני בית-המשפט יוצרות חשש ממשי של משוא פנים, איננה מהוה, כשלעצמה, עילה לפסילת השופט. הנחת יסוד היא, כי בית-המשפט מסוגל להחליט בעצמו אם הכרותו הקודמת של השופט את הנאשם, בשל הופעות קודמות של הנאשם בפניו, מונעת ממנו את היכולת לשפוט דין צדק". יש לדחות את טענת ג'רייס וסלאם לפיה בית המשפט גיבש עמדה ביחס לגורל ההיתדיינות הנוכחית וכי דעתו נעולה בנוגע לסוגיות המתעוררות בתיק דנן, לנוכח קביעותיו בעבר.
...
כאשר הטענות כנגד שופט מקורן בדברים שאמר מחוץ לכותלי בית המשפט, יש בדבריו אלה כדי לפסול אותו אם הם כה קיצוניים עד כי מתבקשת מהם המסקנה שדעתו של השופט "נעולה" בכל הנוגע למשפט שלפניו ואין טעם להמשיך בו. כך סוכמה ההלכה בארצות-הברית: ,court but in regard to court proceedings-of-court statements, are not indication of improper bias unless coments or remarks made out-like in Mined-j. Shaman, s. Lubet, j. Algini, judicial conduct they are so extreme that they show that a judge has become close) about the pending case .
דומה גם שהדברים שנאמרו שם, בפסק הדין, מיד ובהמשך ובאותו עמוד (26 ש' 27) מהם מתעלמים ג'רייס וסלאם, ובהתייחס לסלאם, אשר לא הייתה צד לאותה התדיינות, מדברים בעד עצמם ושומטים את הקרקע מתחת לטענות ג'רייס וסלאם, גם בהקשר זה. וכך ציינתי בפסק הדין: "לצד זאת אדגיש, כי אין בקביעתי, לפיה יש לדחות את עתירת התובע (ג'רייס, ס.ג') לביטול ההסכם, כדי לאיין את זכויותיה של סלאם בדירה, ככל שיש לה כאלו. קביעתי זו נסובה אך ורק על מערכת היחסים בין התובע לנתבע". באשר לטענה בדבר מראית פני הצדק, מדובר גם כאן בתפיסתם ותחושתם הסובייקטיבית של המבקש וסלאם, וביחס לטענה זו אפנה גם ל-ע"פ 5/17 חסן אלגדאמין נ' מדינת ישראל (09.01.2017): "מראית פני הצדק נדחתה בפסיקה כמבחן מוביל כאשר דנים בפסלות שופט, והיא אינה יכולה להוות תחליף לחשש אובייקטיבי ממשי למשוא פנים (עניין ידיד, פסקה 4 לפסק דינו של הנשיא ש' אגרנט). רק מקרים חריגים ביותר, בהם קיים מצג אובייקטיבי קשה היוצר חשש ממשי לנראות ההליך, עלולים להצדיק פסלות שופט מהטעם העיקרי של מראית פני הצדק". כך גם אני דוחה את טענות המבקש וסלאם לפיהן מן הראוי שההתדיינות הנוכחית תתקיים לפני מותב אחר במצוות פסיקת בית המשפט העליון בבג"ץ 4057/00 ישקר בע"מ נ' בית הדין הארצי לעבודה, משום שהתוצאה שם אינה תומכת בטענות המבקש וממילא נסיבות המקרה שנדונו שם שונות מאלה שלפניי.
סופו של דבר, על יסוד כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו