"עניינה של בקשת האישור בטענת המבקש, כי חיובו על ידי המשיבה ב"תשלום יציאה", בגין ניוד מספר הטלפון שלו למפעיל סלולרי אחר קודם לסיומה של תקופת ההיתחייבות אצל המשיבה, נעשה תוך הפרת סעיף 51א לחוק התיקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982, ואף ללא בסיס חוזי.
במסגרת החלטתו לאשר לתובע לנהל תובענה ייצוגית, קבע כבוד השופט ענבר כי
הקבוצה המיוצגת היא: "כל מי שהתקשר עם המשיבה [במסגרת פיצול חשבון] בהסכם היתקשרות לקבלת שירותי רדיו טלפון נייד למאה קוי טלפון לכל היותר ושילם ו/או עתיד לשלם למשיבה תשלום כלשהוא (לרבות החזר הטבה, קנס, מניעת הטבה, ריבית, הצמדה ושכ"ט עו"ד) בגין ביטול הסכם ההיתקשרות בתוך תקופת התחייבותו, וזאת שלא לפי המוסכם ו/או בנגוד לדין" סעיף 27 להחלטה);
כי "עילות התביעה הנטענות בדבר היפר חובה חקוקה, עשיית עושר ולא במשפט, הפרת חוזה ורשלנות" (סעיף 25 להחלטה);
וכי השאלות המהותיות של עובדה או משפט המשותפות לקבוצה, כנדרש בסעיף 8 (א)(1) לחוק תובענות ייצוגיות הן, האם לגביית תשלום יציאה מחברי הקבוצה יש בסיס חוזי, והאם גביית תשלום היציאה כאמור מפרה את הוראת סעיף 51א לחוק התיקשורת (בזק ושידורים)תשמ"ב-1982; האם סלקום חבה בהשבה או בפצוי לחברי הקבוצה; האם ראוי להסדיר את היתנהלות סלקום בעתיד (סעיף 28 להחלטה), כן סבר בית המשפט כי "המבקש ובא כוחו שיטחו את טענותיהם כהלכה וניהלו את הדיון ביעילות ובהגינות..." (סעיף 31 להחלטה) כן אישר את התובע המייצג ואת בא כוחו כאמור בכותרת פסק הדין דנא.
עוד ציין הבודק כי ברר בסלקום מדוע היא ממשיכה לחייב את לקוחותיה בדמי יציאה, אף שהם מזוכים במועד החיוב, ועל כך נענה כי "נידרש זמן פיתוח טכנולוגי להסדרת עניין זה במערכות המחשב של החברה" (פסקה 54.1 לחוות דעת הבודק מיום ה-25.6.2020).
דיון והכרעה
על פי סעיף 19(א) לחוק תובענות ייצוגיות "בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא אם כן מצא, כי ההסדר ראוי, הוגן וסביר בהיתחשב בעיניינם של חברי הקבוצה... וכי סיום ההליך בהסדר פשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין". ובעניינינו - עיינתי בכתבי הטענות, שקלתי את עקרי הסדר הפשרה המוצע, עיינתי בהחלטת כבוד השופט ענבר שאישר את התובענה כייצוגית, נתתי דעתי לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, שלא הביע היתנגדות להסדר המוצע, כן הבאתי בשיקולי את העובדה כי לא התקבלה כל היתנגדות להסדר הפשרה שפורסם כדין, וגם לא בקשת החרגה ממי מחברי הקבוצה.
...
על סלקום לחדול מלגבות אותו! אמנם צוין בחוות הדעת כי סלקום פועלת לשינוי המערכת הטכנולוגית, ולטעמי היה עליה להשלים השינוי זה מכבר, אך לא דווח כי כך נעשה ועל כן אני מורה לדווח תוך 60 ימים ממתן פסק הדין כי סלקום אכן הפסיקה לחייב בדמי יציאה.
לסיכום
לאור כל האמור וכפי שכבר ציינתי אני מאשרת את הסדר הפשרה על תנאיו ועל הערותי והוראותי בהחלטה דנא, ונותנת לכך תוקף של פסק דין.
אני קובעת כי מתן תוקף של פסק דין להסדר הפשרה – מהווה גם תוקף לסילוק ולויתור של התובע הייצוגי ושל חברי הקבוצה כלפי סלקום; פסק דין זה מהווה מעשה בית דין כלפי התובע הייצוגי וחברי הקבוצה כהגדרתם בפתח פסק הדין, בקשר לכל הטענות והעילות שאושרו בפסק הדין.