מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טעמים מיוחדים לאי השעיה בשימוע בנציבות שירות המדינה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת ההחלטה פרט בית הדין הארצי את הטעמים בגינם לא ניתן לתובע הסעד המבוקש מבית הדין האיזורי כדלקמן: "13. מתן צו זמני בלא הגשת תביעה עיקרית הוא עניין יוצא דופן, ויש להעתר לו רק בנסיבות יוצאות דופן ומיוחדות, שאינן מתקיימות במקרה הנידון.
דיון והכרעה המתוה הנורמאטיבי הלכה פסוקה היא כי אמצעי ההשעיה אינו עונש ואינו חלק מהבירור המשמעתי, וכי תכליתו להגן על שמו הטוב של השרות הצבורי ועל אמון הציבור בו.[footnoteRef:13] [13: ע"ע (ארצי) 1487/04 נציב שירות המדינה – שרה אהרון, ניתן ביום 21.11.04; ע"ע (ארצי) 151/05 חיים טולדנו – עריית נצרת עילית, ניתן ביום 26.2.07.
] בכל הנוגע לעובדי הוראה וחינוך שהם עובדי מדינה קבעה כב' השופטת (בדימ') דורית בייניש את הדברים הבאים: "מורים, ואנשי חינוך בכלל, מהוים מודל חקוי לתלמידיהם והם אמונים על סלילת דרכיהם של הילדים ובני הנוער לבניית החברה העתידית. על כן, יש והתנהגות מסוימת תקבל חומרה מיוחדת כשהיא מבוצעת על ידי אנשי חינוך, שהציפיות מהם גבוהות יותר מן המצופה מכל עובד מדינה אחר, וחובת הנאמנות המוטלת עליהם, כלפי החברה וכלפי תלמידיהם בפרט, היא מיוחדת."[footnoteRef:18] [18: עמ"ש 978/03 אביבה בנדקובסקי – נציבות שירות המדינה, ניתן ביום 24.4.03.
לאור היתנהלות התובע נשלחה ביום 22.1.14 הזמנה לשימוע[footnoteRef:26] ונימסר לתובע כי "לאור החשדות המיוחסים לך שוקלת המנהלת הכללית את השעייתך הדחופה בהתאם לסמכותה הקבועה בסעיף 48 לחוק שירות המדינה (משמעת), התשכ"ג-1963." [26: נספח מ/4 לתצהיר עו"ד איצקוביץ.
בתצהיר מטעם הנתבעת שהוגש ביום 18.6.2017 העידה עו"ד איצקוביץ' כך: "בתקופה האחרונה, לאחר שהנושא נדון ונשקל בקרב הגורמים הרלוואנטיים במדינה (בלי קשר לעניינו של התובע), ניתנה למשרד החינוך הנחייה מנציבות שירות המדינה, להשלים את השכר לעובד לשעור של 100% בגין תקופת ההשעיה הדחופה במצב כאמור לעיל. יוער, כי בשלב זה לא מדובר עדיין בהנחייה כתובה."[footnoteRef:31] [31: סעיף 22 לתצהיר עו"ד איצקוביץ'.
...
בנסיבות אלה, בהן לא היה ברור כיצד יש לנהוג ביחס להשלמת שכרו של התובע ובהתחשב שהנחיה רשמית הוצאה רק בסוף שנת 2018, שוכנענו כי היתה מחלוקת כנה בדבר תשלום השכר ולפיכך יש להפחית את פיצויי ההלנה לשיעור של הפרשי הצמדה וריבית כחוק, כפי ששולם לתובע בפועל.
סוף דבר התביעה נדחית.
נוכח תוצאת ההליך ישלם התובע לנתבעת הוצאות משפט ושכר טרחת ב"כ הנתבעת בסך של 15,000 ₪.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ס"ק 36132-05-21 19 מאי 2021 לפני: כב' השופטת כרמית פלד המבקשים: 1. הסתדרות העובדים הכללית החדשה ע"י ב"כ עו"ד יעל שילוני 2. ארגון הכבאים המקצועיים בישראל ע"י ב"כ עו"ד סיגל פעיל ועו"ד יפעת תבור המשיבה: המשרד לבטחון פנים - נציבות כבאות והצלה ע"י ב"כ עו"ד טל זרקו, פרקליטות מחוז ת"א החלטה
תמצית הטענות בנוגע לסמכות המקומית לטענת המדינה בית הדין האזורי לעבודה תל אביב (בשבתו בבת ים) נטול סמכות מקומית לידון בבקשה, שכן האירועים מתייחסים כולם לתחנת טבריה, נוגעים להשעיית עובד בתחנת טבריה ולהתנהלות בתחנה זו בלבד, כך שגם השימוע של פרץ אמור היה להערך בפני מפקד מחוז צפון.
נטען כי לב ההליך אינו השעייתו של פרץ עצמו, אלא ניסיונות הרשות לפגוע בזכות ההתארגנות, בין היתר, באמצעות איסור על הכבאים לבצע הנחיות של יו"ר ההסתדרות – הנחיות שניתנו במסגרת סיכסוך עבודה קיים, לפני חודשים רבים, ביחס לכל התחנות בארץ.
כך גם ביחס למאזן הנוחות, שהנו שיקול מרכזי במתן סעד זמני ודחוף, מפרטים המבקשים בסעיפים 99-101 לבקשה כי "השעייתו של פרץ בכלל ובימים לא פשוטים אלה בפרט, הנה קיצונית ממש, במיוחד לאור החוסר בקצינים בטבריה, חוסר אשר בגינו רק לאחרונה הועבר רשף פרץ ממשמרת אחת למשמרת אחרת. השעייתו באופן וודאי תיגרום לחוסר קצין בסד"כ ובפגיעה בבטחון האישי של לוחמי האש ובבטחון לוחמי ישראל. מכאן שמאזן הנוחות נוטה בבירור לטובת המבקשים..". דומה כי הדברים מדברים בעד עצמם, שכן המבקשים נשענים בבקשה בכל הנוגע למאזן הנוחות, אשר יכול ויצדיק מתן סעד דחוף, על עניינו הפרטי של פרץ.
בשולי הדברים ולהשלמת התמונה יצויין כי סבורני שבעת הנוכחית, שעה שמצויים אנו במצב ביטחוני מורכב, יש מקום ליתן משקל ממשי גם לטענת המשיבה לפיה המצב הבטחוני הנוכחי אינו מאפשר למפקד מחוז צפון של שירותי הכבאות וכן למפקד תחנת טבריה להעדר מהגזרה אשר בפיקודם לצורך הגעה לדיון בעיר בת ים. מכל מקום, סבורני כי לא ניתן לראות בטיעון זה משום "לעג לרש" כטענת המבקשים.
סוף דבר – מהטעמים המפורטים לעיל נקבע כי בית הדין האזורי לעבודה תל אביב (בשבתו בבת ים) נטול סמכות מקומית לידון בהליך.
...
ביחס להנחיה שלא להיעתר לבקשות כי הכבאים יוצבו כשומרים/מוקדנים/מזניקים נטען כי מדובר בהנחיה ישנה שרירה וקיימת של יו"ר ההסתדרות, אשר הכבאים כיבדו בעבר וימשיכו לכבד – הנחיה כתובה שניתנה במסגרת סכסוך עבודה מוכרז כדין, אשר לא נתקפה על ידי המדינה בערכאות והיא בבחינת סטטוס קוו.
עוד טוענים המבקשים כי פרץ זומן לשימוע לפני השעיה – שימוע שבסופו של דבר לא התקיים שכן המשיבה מיאנה לדחותו – בשל היותו יו"ר ועד העובדים בתחנת טבריה וחבר ארגון הכבאים ומתוך כוונה לפגוע בהתארגנות.
בשולי הדברים ולהשלמת התמונה יצויין כי סבורני שבעת הנוכחית, שעה שמצויים אנו במצב בטחוני מורכב, יש מקום ליתן משקל ממשי גם לטענת המשיבה לפיה המצב הביטחוני הנוכחי אינו מאפשר למפקד מחוז צפון של שירותי הכבאות וכן למפקד תחנת טבריה להעדר מהגזרה אשר בפיקודם לצורך הגעה לדיון בעיר בת ים. מכל מקום, סבורני כי לא ניתן לראות בטיעון זה משום "לעג לרש" כטענת המבקשים.
סוף דבר – מהטעמים המפורטים לעיל נקבע כי בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב (בשבתו בבת ים) נטול סמכות מקומית לדון בהליך.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה לא נימסרה לה יחד עם הזימון לשימוע, כך שלא ניתנה לה היזדמנות להתייחס לאמור בה. בנוסף, בנגוד להוראות סעיף 4.4.3 לנוהל ההשעיה, טיעוניה לא הועברו לעיון היועץ המשפטי לממשלה בטרם זה נתן את חוות דעתו.
מכל מקום, לטענת המדינה, דין הבקשה להדחות על הסף, משני טעמים.
..במכלול השיקולים האמורים יש להביא בחשבון גורם נוסף בעל משקל רב, והוא כי לשימוש באמצעי ההשעיה יש תוצאות כלכליות ואישיות קשות כלפי העובד המושעה (דב"ע מש/138-3 חיים שוורץ – עירית תל אביב יפו, פד"ע כא' 174, 179) כמו כן יש להביא בחשבון את האפשרות שהעובד הנידון יחזור בתום תקופת ההשעיה לעבודתו" (ראו בעיניין שבח בעמ' 406, וכן ראו בפסק הדין מן הזמן האחרון ע"ע (ארצי) 5064-03-11 מדינת ישראל נציבות שירות המדינה - מנשה עזרא (11.4.2011), להלן: עניין מנשה עזרא).
בעיניין זה, יפים דבריה של כב' השופטת (בדימ') דורית בייניש בעמ"ש 978/03 אביבה בנדקובסקי נ' נציבות שירות המדינה (24.4.03): "מורים, ואנשי חינוך בכלל, מהוים מודל חקוי לתלמידיהם והם אמונים על סלילת דרכיהם של הילדים ובני הנוער לבניית החברה העתידית. על כן, יש והתנהגות מסוימת תקבל חומרה מיוחדת כשהיא מבוצעת על ידי אנשי חינוך, שהציפיות מהם גבוהות יותר מן המצופה מכל עובד מדינה אחר, וחובת הנאמנות המוטלת עליהם, כלפי החברה וכלפי תלמידיהם בפרט, היא מיוחדת." וראו גם: עש"מ 3666/06 אחמד חסן אסדי נ' נציבות שירות המדינה (7.11.07).
מכאן, שבנסיבות בהן עובד המדינה לא הושעה עם קבלת דיווח על פתיחה בחקירה, על הנציב לשקול את השעייתו לאחר התגבשות בסיס ראייתי לחדשות, או עם הגשת כתב אישום או מתן הכרעת דין בעניינינו.
...
משלא מצאנו לקבל את טענות המבקשת, וכיוון שבית הדין אינו מחליף את שיקול דעתו של הנציב בשיקול דעתו שלו, ומהראיות שהובאו בפנינו עד כה עולה, לכאורה, כי הנציב שקל את כל הנתונים והשיקולים הרלוונטיים שעמדו בפניו, בהתאם להנחיות הפסיקה ונוהל ההשעיה, לא שוכנענו, לעת הזו, כי קיימת עילה המצדיקה את התערבותנו בהחלטתו.
אף בהיבט של מאזן הנוחות, אנו סבורים כי ידה של המשיבה על העליונה.
סוף דבר הבקשה למתן סעד זמני - נדחית.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 22.11.2021 התובעת הוזמנה לשימוע עם אפשרות להשעיה דחופה (נספח 4 לבקשה) מהטעמים הבאים: הפרת משמעת חמורה לכאורה, ביודעין ובמתכוון של אי החתמת שעון נוכחות כדין; חוסר שביעות רצון מהתנהלות התובעת עם הגמלאים; אי דיווח על העדרות התובעת לגב' גילי טלמון ואי הגעה למקום עבודתה החדש לאחר שסוכם כי תפקיד התובעת יוכפף למחלקת משאבי אנוש.
עוד טענה התובעת כי הנתבעת לא התחשבה בכך שהתובעת בת 52, גרושה ומפרנסת יחידה ולאחר ארוע לבבי, נימנעה מלהציע לה חלופות אחרות להשעייתה, היתעלמה מהנזק הבלתי הפיך שעלול להגרם לתובעת עקב השעייתה ובמיוחד אם וכאשר תזוכה בדין וכן היתעלמה מכך שהחתמת כרטיס הנוכחות שלה נעשה שלא בידיעתה ובהיותה שרויה במצב פיזי ונפשי קשה לאור התקף לב שארע לה. טענות הנתבעת: בהתאם לפסיקה, השעיה אינה עונש.
על מהותו של הליך ההשעיה ותכליתו להגן על הציבור ועל מקום העבודה בו מועסק העובד, עמד בית הדין הארצי בע"ע 1487/04 נציב שירות המדינה – שרה אהרון (21.11.2004) משקבע כדלקמן: "ההשעיה אינה עונש והיא אינה חלק מהבירור המשמעתי בפני בית הדין למשמעת. ההשעיה הנה חיצונית לדין המשמעתי והיא נועדה להגן על השירות מפני עובד שחרב האישום המשמעתי תלויה על צוארו. ההשעיה נועדה לנתק, זמנית, את העובד מתפקידו השוטף ובכך להגן על סביבת העבודה שלו. ההשעיה נועדה גם לשמור על שמו הטוב של השירות ועל אמון הציבור במערכת בה הועסק העובד ובמערכת השירות הצבורי בכללותה". עם זאת, בעצם ההשעיה יש כדי להטיל דופי בעובד.
...
לכן הבקשה למתן סעד כאמור בס' 3 לבקשה – נדחית.
בקשה זו נדחית הן מפאת כך שלתובעת האפשרות לפנות לבית הדין המשמעתי בבקשה לתשלום שכר חורג בתקופת השעייתה הראשונה והן מפאת כך שבשלב זה של השעייתה, התובעת זכאית לשכר מלא.
סוף דבר: מכל הנימוקים שפורטו עד כה – הבקשה נדחית.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הוגשה קובלנה וכתב תובענה משמעתית כדין, זכות השימוע היתקיימה באופן מלא ומקיף, טיעוני התובעת נשקלו על ידי הנציב בכובד ראש, תוך היתייחסות לטיעוניה ונסיבותיה האישיות ובחינת האיזון הראוי בין הפגיעה הצפויה לבקשת אל מול הפגיעה הצפויה לתדמית שירות המדינה.
(א1) (1) עובד אשר במסגרת עבודתו אחראי על קטין או חסר ישע, והוגש נגדו כתב אישום בחשד לבצוע עבירת מין או אלימות חמורה בקטין או בחסר ישע אשר עליו הוא אחראי או היה אחראי במסגרת עבודתו, ישעה אותו נציב השרות ממשרתו בשירות המדינה, אלא אם כן שוכנע כי קיימים טעמים מיוחדים המצדיקים שלא להשעותו ובכללם האפשרות להעבירו לעבודה אחרת כאמור בסעיף קטן (ד), וכי לא ייגרם נזק לקטין או לחסר ישע שעליו הוא אחראי במסגרת עבודתו, לרבות במסגרת עבודה אחרת שאליה הועבר, בשל אי-השעייתו; (2) החלטת נציב השרות שלא להשעות עובד, או להפסיק את השעייתו, תנתן בכתב תוך פירוט האמור בפיסקה (1); החלטה על השעיית עובד, אי-השעייתו או הפסקת השעייתו לפי סעיף קטן זה טעונה היתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו; (3) אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מהסמכות להשעות עובד לפי סעיף קטן (א) ולפי סעיף 48; (4) הוראות סעיף זה יחולו גם על השעיה לפי סעיף קטן זה, לרבות ההוראות לעניין מתן היזדמנות לעובד להביא את טענותיו ולעניין הסמכות להעביר זמנית עובד לעבודה אחרת; (5) בסעיף קטן זה – "אחראי על קטין או חסר ישע" ו"חסר ישע" – כהגדרתם בסעיף 368א לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (בסעיף זה – חוק העונשין); "עבירת מין או אלימות חמורה" – עבירה לפי סעיפים 203ב, 300 עד 301ג, 305, 329, 333, 335, 345, 346, 347, 347א, 348, 351, 368ב, 368ג ו-377א לחוק העונשין.
" סעיף 5 לנוהל ההשעיה שצורף כנספח ח' לבקשה, אשר כותרתו "שיקולים מנחים אותם יש להביא בחשבון בטרם נקיטה בהליך השעיה" מיפרט שיקולים שונים, ובכלל זה: אופי העבירה המיוחסת לעובד, היקפה וחומרתה, כעולה מחומר החקירה; קיומו של חומר ראייתי לביסוס החשד; תפקידו של העובד מעמדו ומקומו בהירארכיה של מקום העבודה; מידת הקשר בין תפקידו לבין העבירה המיוחסת לו, מידת ההשפעה של השארות בתפקיד על אמון הציבור בשירות המדינה ועל עובדים אחרים במקום העבודה וכן מידת ההשפעה של השארות העובד בתפקידו על המוסר והמשמעת בעבודה, כתוצאה מנקיטה בהליכי השעיה או העברה או לחילופין כתוצאה מאי נקיטה בהליכים אלה; מידת החשש מפני ביצוע עבירות נוספות במילוי התפקיד על ידי העובד; מידת החשש מפני שבוש הליכי חקירה ומשפט; היתנהגות קודמת של העובד; עמדתו ביחס לחשדות נגדו; השלכות ההשעיה על העובד במישור הכלכלי החברתי וכיוב'; נסיבות אישיות מיוחדות של העובד; רמת הענישה הנוהגת והראויה בערכאות השיפוט ומידת הסיכוי שהעובד ישוב לעבודתו בתום תקופת ההשעיה או יפוטר; פרקי הזמן שחלפו בין מועד שקילת ההשעיה לבין מועד ביצוע העבירות המיוחסות לעובד, המועד בו נודעו החשדות לממונה עליו, לנציבות שירות המדינה או למישטרה, מועד תחילת החקירה הפלילית או המשמעתית והתגבשות ראיות לכאוריות, מועד הגשת כתב אישום או קובלנה או תובענה וכן דרך היתנהגות העובד במהלך תקופות אלה; חשש כי עצם ההשעיה של העובד עלולה לפגוע בטובת החקירה; משך תקופת ההשעיה; חשש לפגיעה במשמעת השרות המדינה; האפשרות להסתפק באמצעי שפגיעתו פחותה ביחס להשעיה.
...
על אף האמור, בנסיבות עניינו, ואף לאור עמדת הנתבעת כפי שהובאה בהליך שלפנינו, לפיה בכוונתה לעתור לפיטוריה של התובעת (ככל שתורשע), לא שוכנעתי כי אין סיכוי שבסופו של ההליך המשמעתי ייקבע שיש לפטר את התובעת מעבודתה, אין די במקרים הבודדים אליהם מפנה התובעת, אשר נסיבותיהם שונות מהנסיבות דנן, כדי לשכנע כי אין סיכוי שההליך המשמעתי שננקט נגד התובעת יסתיים בגזר דין הכולל פיטורים.
במכלול נסיבותיו של מקרה זה, לא עלה בידי התובעת להראות, על סמך הראיות שהובאו בפניי, קיומה של עילה להתערבות בהחלטת הנציב, ולא שוכנעתי כי החלטת הנציב התקבלה תוך פגיעה בעיקרי הצדק הטבעי או כי ההחלטה חורגת מכללי המשפט המנהלי ועל כן אינני סבורה שנכון יהא לבטל את ההחלטה לאלתר, וודאי שלא לשים שיקול דעתו של בית הדין תחת שיקול דעתו של הנציב.
סוף דבר לאור כלל האמור התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו