מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טעות בחישוב שכר שוטר: תיקון טעות בחישוב שכר שוטר

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

כך כשהתבקשה העדה מטעם המדינה להבהיר מהיכן ניתן ללמוד בתלוש 'ישן' על הותק הכללי של השוטר/ת ענתה בבטחון מפתיע, כי נתון זה לא מופיע בתלוש השכר וכי הנתונים היחידים שמופיעים בו הוא המיקצוע שבו סווגה התובעת והטבת שכר שניתנת לקצינים בעלי תואר שני, דוגמאת התובעת, בקיצור פז"מ בין דרגות המכונה "וותק תואר שני" (עמ' 12, שורות 10 – 14).
על פי עדותו של מר מיג'אן "בזמנו היה לנו תחשיב שהיה אומר ש – 160 שעות חודשיות זה משרה מלאה וידענו לחשב את אחוזי המשרה" (עמ' 5,שורות 19-20).
[ג] טענת ההתיישנות – חוסר תום לב משהגענו עד הלום, כלומר משקבענו כי גירסתה העובדתית של התובעת היא הנכונה: התובעת מסרה למישטרה עם גיוסה את כל המידע הדרוש לשם התשלום; הטעות בהזנת הנתונים למחשבי המישטרה רובצת כולה לפתחה של המדינה ובמהלך השנים לא ניתן היה לחלץ בפשטות את היעדרו של התשלום מהנתונים המופעים בתלוש השכר.
נדגיש כי שוכנענו שהצהרתו של אותו גורם (מר מיג'אן) בפני התובעת נעשתה בתום לב. אלא 'שבשרשת הביראוקראטית' שבין ההחלטה כי התובעת זכאית להכרה בותק לבין היישום בשטח נפלה טעות אשר איש לא טרח לתקן משך שנים.
...
נדגיש כי שוכנענו שהצהרתו של אותו גורם (מר מיג'אן) בפני התובעת נעשתה בתום לב. אלא 'שבשרשת הבירוקרטית' שבין ההחלטה כי התובעת זכאית להכרה בוותק לבין היישום בשטח נפלה טעות אשר איש לא טרח לתקן משך שנים.
סוף דבר – על יסוד כל האמור, התביעה מתקבלת והרינו קובעים כי בנסיבות החריגות של מקרה זה והתבסס על עקרון תום הלב הדיוני, המדינה מנועה מלהעלות טענת התיישנות.
נטעים למען הסר ספק, כי לא מצאנו טעם המצדיק לסטות מחישובי המדינה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

עקב כך החל דין ודברים בין משטרת ישראל ובין משרד האוצר, ובסיומו נקבע כי בסיס השכר לצורך תשלום התוספת למשפטנים חדשים בצה"ל (החל משנת 2005) יהיה הבסיס הצר, ואילו למשפטנים בצה"ל שאינם חדשים ימשך אופן החישוב על בסיס רחב.
יש לראות בהסכם זה כשינוי מדיניות המביא לידי ביטוי את השיקולים השונים הרלבאנטיים, ומשכך יש לראותו כהחלטה מתוקנת וסבירה.
לאור הלכה זו, היה על בית הדין לקבוע כי החלטת ועדת המעקב שלא ליתן לשוטרים את התוספת באופן רטרואקטיבי, בעוד שהיא אושרה רטרואקטיבית ביחס למשרתי צה"ל, ניתנה למעשה בחוסר סמכות והיה עליה להשוות באופן מלא את שכרם של משפטנים בשירות המישטרה לשכרם של משרתים בשירות צה"ל. עוד נטען כי בית הדין הארצי שגה והתערב בממצאים עובדתיים של הערכאה הדיונית, משקבע כי מחומר הראיות עולה שהתוספת ניתנה בצה"ל בחוסר סמכות; וכי הוא היתעלם מאופן ההתנהלות הפסול של המדינה, שלא נהגה בתום לב לפי חובתה כמעסיק.
...
במסגרת פסק הדין נדחה ערעורו של העותר על פסק הדין שניתן בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו (תע"א 7526-09).
עוד נטען כי יש לדחות את העתירה גם לגופה, באשר היא אינה מגלה עילה להתערבות.
הכרעה דין העתירה להידחות על הסף משום שאינה עומדת באמות המידה להתערבותנו; העותר לא הצביע על טעות מהותית בפסק הדין ולא על כך שהצדק מחייב את התערבותו של בית משפט זה (ראו: בג"ץ 106/16 קוזק נ' ג'י פור אס פתרונות אבטחה בע"מ, פסקה 9 וההפניות שם (12.7.2016)).
לאור האמור העתירה נדחית, ובנסיבות – ללא צו להוצאות.

בהליך בקשה לביטול איסור שימוש ברכב (בא"ש) שהוגש בשנת 2020 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

הצורך בהסדר ייחודי נבע מרצון המחוקק להלחם בתופעה של ריבוי תאונות הדרכים בהם מעורבים כלי רכב מסחריים הנושאים מטען עודף, והתוצאות החמורות הנגרמות מהן (ראו הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 44) (איסור נהיגה ברכב מסחרי עם עומס יתר), התשנ"ז-1997, הצ"ח 2609, 26.3.1997).
כאמור, הצדדים הסכימו על קיומן של ראיות לכאורה; ולאחר שעיינתי בתיק החקירה שהונח בפני, הכולל בין השאר את דו"ח השוטר, מיזכר נילווה, תעודת שקילה, תע"צ כיול, תעודת אימות דיוק, פרוטוקול שימוע, דו"ח עיכוב, רישיון רכב, וגליון הרשעות התעבורה הקודמות של הנהג, ובהתאם לרעפ 5196/17 יוסף עדוי נ' משטרת ישראל (פורסם בנבו), נחה דעתי כי אכן קיימות ראיות לכאורה לעבירה של נהיגה ברכב והובלת מטען חורג.
מחקירת מנכ"ל המבקשת עולה, כי הוא לא עשה פעולה ממשית כלשהיא על מנת לוודא כי הנהג אכן הקפיד לבצע את ההנחייה, וכדבריו: "כל נהג יש לו רישיון נהיגה יודע את החוק היבש, אסור לו להעמיס עודף משקל, זו הפרנסה שלו. כל הנהגים חתומים ומעודכנים שאסור להעמיס עומס משקל. בגלל שאנו חברה לייבוא ממתקים אני לא עובד בחברת עפר שצריך לשקול. ... עושים את החישוב משקל ידנית. ... אני בתור מנכל שיש לי הרבה דברים להתעסק מעבר להנחיות וההוראות אני לא מאשר בשום אופן לשום נהג להעמיס יתר ... כל נהג יודע מה העבודה שלו ויודעים כל הנהגים שמשקל יתר גורם לשלילת רישיון ... כל הנהגים אצלי גם יושבים עם מחסנאי ביחד בשביל לא לטעות ... מה אתה רוצה ממני בתור מנכל חברה לעשות במקרה כזה? אתה רוצה שאני בעצמי אשקול את המשאית? נזק של 30 יום זה משכורת של שנה שלמה של נהג. אני לא אתרשל בזה ואין לי שום אחריות להתרשל בזה. אני לא עובד במשקלים, אני מוכר ממתקים. ... אבל הנהג הטעות שלו עשתה לי נזק. זה עולה לי הרבה כסף. לנהג יש אחריות מלאה, לא למנהל המחסן. אפילו שהוא אומר שהוא טעה. ... אני בסך הכל מבקש את המשאית, אני לא אחראי שאתה תיקח את המשאית. ... אני לא עובד לפי איזו. יש לי 3-4 משאיות. הנוהל שלי שאני חי איתו. נוהל חוקי נטו. ... אני עובד בתחום הממתקים ובתחום שלנו אין משקל. אנחנו לא תחום בטון ולא עפר ולא מחצבה." (עמוד 2 שורה 16 – עמוד 4 שורה 19).
...
ואולם משקל האינטרסים הציבוריים של שמירה על שלום ציבור המשתמשים בדרך והרתעת חברות המפעילות רכבי המשא המובילים מטענים חורגים, צריך שיהא מכריע במקרה זה. וראו ע"ח (מחוזי חי') 36394-08-15 סועד עלי נ' מדינת ישראל לשכת תביעות תעבורה חיפה (פורסם בנבו, 20.08.2015): "הזכות והצורך של העורר להתפרנס אינם גוברים על החובה לשמור על בטחון הציבור." וראו גם ע"ח (מחוזי חיפה) 70323-01-19 מיט 2 איט בע"מ נ' מדינת ישראל, 5.2.19: "מקובלת עליי אף קביעתו של בית משפט קמא כי למרות הפגיעה בעיסוקיה של העוררת יש צורך בשמירה על הציבור ומניעת סכנה העולה מהשימוש המבוצע ברכב מושא הערר." וכן עפ"ת (מחוזי חיפה) 50638-07-19 שהואן עאמר בע"מ נ' מדינת ישראל, 22.7.19.
מכל האמור לעיל, לא מצאתי כי נפל פגם בהחלטה לאסור את השימוש ברכב.
אשר על כן, אני דוחה את הבקשה.

בהליך ערעור על פי חוק (על"ח) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

טענות הצדדים להלן נפרט את עקרי טענות המערערות: סעיף 79א לחוק הגימלאות מכיר בתקופת "שירות חובה" של שוטרים ושוטרות כחלק מתקופת השרות שלהם במישטרה לצרכי חישוב גמלה לפי החוק, בהתקיימות שני התנאים המצטברים שבסעיף קטן (ב).
גימלאי הסבור כי חישוב גימלתו בהתאם לנתוניו העובדתיים הרלוואנטיים אינו תואם את הוראות חוק הגימלאות, דהינו- קיימת "טעות" בחישוב הגימלה לפי החוק, בין בשל שינוי המצב המשפטי ובין בשל שינוי המצב העובדתי כאמור, יכול לפנות לממונה על הגימלאות בבקשה שיפעיל את סמכויותיו לפי החוק, והחלטה כאמור הינה "החלטה חדשה", אשר לגביה חלים הכללים שנקבעו לעניין הגשת ערעור על החלטת הממונה (סעיפים 43 ו-44 לחוק הגימלאות).
ככל שעילת התביעה לגימלאות מבוססת על טענה אחרת, שיש בה כדי להשפיע על חישוב הגימלה, אך אין לממונה סמכויות לידון בה מכוח החוק, כגון: עילה בעיניין תנאי העסקה מכוחה זכאי הגימלאי לחישוב שכרו הקובע בדרך שונה מהקבוע בחוזה העסקתו (לרבות בעיניין הכללתן של תוספות מסוימות במשכורתו הקובעת וכיוצ"ב), שהשפיעו על חישוב הגימלה במועד הפרישה, ניתן להגיש תביעה לבית הדין, שלא על דרך ערעור גמלאות ותקופת ההתיישנות תיקבע ממועד בו נולדה עילת התביעה, בהתאם להוראת חוק ההתיישנות, בהיעדר הוראת היתיישנות מיוחדת אחרת.
סעיף 79א לחוק הגימלאות שכותרתו "דין שירות חובה", בנוסחו היום (הנוסח הקודם לא כלל "שירות ביטחוני מזכה" שהוסף במסגרת תיקון מס' 63) קובע כי: 79א. (א) מי שפרש מהשרות כשוטר, תובא בחשבון תקופת שרותו ל עניין חוק זה, תקופת שירות החובה שקדמה לשירותו, בהתקיים שניים אלה: הוא הצטרף לשירות ביטחוני מזכה עד יום ה' בטבת התשס"א (31 בדצמבר 2000); הוא שירת עשר שנים לפחות, במצטבר, בשירות ביטחוני מזכה, אחד או יותר.
...
לטעמנו, בחינה מהותית של תוכן הפנייה מיום 12.11.19 הוא תביעה להכיר בתקופה שקודם לכן לא הוכרה בעת קביעת היקף זכאותן של המערערות לגמלה.
לשונו המפורשת של סעיף 79א לחוק הגמלאות קובעת כי ניתן לצרף לתקופת שירותו של שוטר, תקופה קודמת שבה שירת "בשירות חובה". אין כל עיגון לשוני או ענייני למסקנה שהתנדבות יכולה לקיים את דרישת "החובה" שבשירות חובה, וממילא התנדבות לשירות לאומי במסגרת האגודה להתנדבות אינה היכולה להיחשב בשירות בצבא הגנה לישראל .
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

במסגרת האישור הנ"ל צוין, בהיתחשב בכך שהמערערת שרתה בעת ובעונה אחת במועצה מקומית (שקופתה הינה קופה ציבורית), הרי שבהתאם לסעיף 32(ה) לחוק הגימלאות, שיעור הגימלה הוגבל ל- 12.46 % ממשכורתה הקובעת המלאה בהתאם לסעיף הנ"ל. בהמשך ובעקבות בדיקה נוספת שערך, החליט המשיב, להפחית את הקצבה ולהעמידה על 11.89% מהמשכורת הקובעת המלאה וזאת בעקבות עידכון גובה המשכורת הקובעת במבטחים וכן בעקבות טעות שלטענתו הביאה לשינוי בחישובה של המשכורת הקובעת במדינה.
על דרך ההקש, כך גם יפים הדברים שנקבעו (בשינויים המחויבים) בבג"ץ 8634/08, 10616/08 אלחננוב נ' מדינת ישראל (פס"ד מיום 16.11.10): "...ככל שהתברר שההכרה בזכאות השוטרים לקבל הטבות שכר אינה מתיישבת עם התנאים והדרישות על פי נוהלי המישטרה, כי אז לא רק שהגורם המוסמך רשאי לבטל את ההכרה שניתנה, אלא שחובה עליו לעשות כן, כגוף צבורי, הפועל מכח הדין, האחראי ליישום מדיניותו על פי הדין. שאם לא כן, התוצאה היא כי כספי ציבור ימשיכו להשתלם למי שאינם זכאים לכך, וזו פעולה שאין להתירה. תשלום הטבות שכר בידי רשות מינהלית, ביודעין כי הדבר אינו עולה בקנה אחד עם התנאים המוקדמים שנקבעו לצורך זכאות בתשלום כזה, מהוה פעולה שהרשות מנועה מלעשותה, בהיותה מופקדת על כספי ציבור ועל השמוש בהם אך למטרות להן הם יועדו. מקום שמתברר כי כספים משולמים על ידי הרשות שלא כדין, ותהא הסיבה לכך אשר תהא, על הרשות להורות על הפסקת תשלומם לאלתר". לאור האמור, לא מצאנו שביישום סעיף 32(ה) לחוק, לאחר שנים רבות בהן לא יושם, יש כדי לקבוע פוזיטיבית שהמדינה סברה שפרשנות הסעיף הנכונה איננה מאפשרת לה את יישומו.
למען הזהירות נטען, כי החישוב שהציגה המערערת בנספח לכתב העירעור המתוקן, ולפיו משכורתה הקובעת במבטחים הינה 14,123 ₪ הוא חישוב שנעשה בכתב יד על גבי ההודעה ממבטחים, וכלל לא ברור על בסיס מה חישוב זה נעשה, ובטח שהוא לא משקף את המשכורת הקובעת שלפיה משולמת קצבת המערערת ממבטחים.
...
בעקבות הדיון, ניתנה ביום 17.2.19 החלטה בה נקבע כדלקמן: "ביום 21.1.19 ביקשו ב"כ הצדדים לפצל את הדיון ולהכריע תחילה בשאלה: "האם היה מקום להפעיל בעניינה של המערערת את סעיף 32(ה) לחוק שירות המדינה גמלאות, שכן ההכרעה בעניין זה עלולה ליתר את המשך בירור יתר הטענות. לאחר שבחנתי את טענות ב"כ הצדדים, במהלך הדיון, הנני נעתר לבקשה ומורה על הגשת סיכומים בשאלה המשפטית הנ"ל...". הצדדים הגישו סיכומיהם וניתן פסק דין חלקי ביום 30.7.19 (להלן: "פסק הדין החלקי"), בו נקבע, בין היתר, כך: "לאור כל האמור לעיל, אנו מקבלים את טענות המשיב, אשר לפיהן היה מקום להפעיל את סעיף 32(ה) לחוק בעניינה של המערערת, בגין התקופה בה היא עבדה בעת ובעונה אחת במשרד החינוך ובמועצה.
המערערת ערערה על פסק הדין החלקי, וביום 28.7.20 ניתן פסק דינו של בית הדין הארצי בו נקבע: "...לא היה מקום לפצל את הדיון ולדון במנותק וללא שמיעת עדויות בשאלת פרשנות סעיף 32(ה) לחוק הגמלאות, כיוון שחלק מהטענות האחרות, כגון נוהג רב שנים והעובדה שעד שנת 2015 לא יושם סעיף 32 לחוק הגמלאות, משליכות על הפרשנות הנכונה. כמו כן, בכל הנוגע לסעד לו זכאית המערערת, יש השלכות גם לטענת ההסתמכות, ולטענתה בדבר הפרת חובת תום הלב וחובת הגילוי על ידי המדינה.......למותר לציין, כי בהמשך לכך יגישו הצדדים ראיותיהם, כך שההכרעה בכל השאלות השנויות במחלוקת תהיה מבוססת על תשתית ראייתית שתונח לפני בית הדין האזורי........נוכח האמור, אנו קובעים כי דין הערעור להתקבל, כך שפסק דינו של בית הדין האזורי יבוטל, עניינה של המערערת יוחזר לבית הדין האזורי, ובית הדין האזורי ידון בכל טענות המערערת, הן בהיבט של השלכותיהן על פרשנות סעיף 32(ה) לחוק הגמלאות, הן בהיבט של יישומו התחשיבי, ולחלופין זכאותה לסעד בשל טענותיה האחרות". בטרם נבחן את הדברים לגופו של עניין, נדגיש כבר כעת כי חלק נכבד מהעובדות וטענות הצדדים פורטו בהרחבה בפסק הדין החלקי ואין לנו אלא לחזור עליהן כאן, וכמובן שלאלו נוסיף טענות נוספות שעלו בהליך.
מאחר ולא הועלתה טענה כזו על ידי המערערת, הרי שאיננו נדרשים לעניין זה. לאור האמור, דין טענת המערערת בעניין זה, להידחות.
סיכום לאור כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת בחלקה וזאת באשר לשיטת חישוב העודף.
למען הסדר הטוב ועל מנת לחדד את החישוב אשר לטעמנו אמור להתבצע על ידי מנהלת הגמלאות, אנו קובעים את העקרונות שלהלן: סעיף 32 (ה) חל אך ורק על התקופה החופפת בה הועסקה המערערת במדינה ובמועצה במקביל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו