בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2019, בפרק העוסק במשרד הבריאות שכותרתו: "אסדרת תחום הטיפולים והניתוחים הפלסטיים האסתטיים", נכתב כך: "מיקצוע הקוסמטיקה אינו נחשב מיקצוע רפואי, לא נידרש רישיון לעסוק בו והוא אינו מפוקח על ידי משרדי הבריאות והעבודה. אין חלוקה מוגדרת ובהירה בין סוג הטיפולים שקוסמטיקאיות רשאיות לבצע ובין סוג הטיפולים הנחשבים עיסוק ברפואה שרק רופאים רשאים לבצע, והגבולות בין סוגי הטיפולים הולכים ומיטשטשים. כך בעלי מקצועות שאינם רופאים, ובכלל זה קוסמטיקאיות, גולשים לעיתים לטיפולים שרק רופא מוסמך לעסוק בהם, והדבר עלול לסכן את בריאות המטופל. קוסמטיקאיות גם אינן מחויבות לעבור הכשרות ועוסקות בו גם קוסמטיקאיות שאין בידיהן הידע המקצועי המאפשר טפול בטוח ויעיל. קוסמטיקאיות ומכוני קוסמטיקה עושים בפרסומיהם שימוש תדיר ולא תקין במונחים "רפואי" ו"פרה רפואי" ומציגים - תעודות הכשרה בעלות אופי רפואי.
בפועל מגלגלים משרדים אלה את האחריות האחד לרעהו ומתנערים הלכה למעשה מאחריותם לאסדרת תחום הקוסמטיקה אגב העדר פקוח על התחום, וזאת למרות הערות מבקר המדינה על כך בעבר.
במקום אחר באותו דו"ח עמד מבקר המדינה על כך ש: "בשנים האחרונות התפתח תחום הקוסמטיקה, ויש קוסמטיקאיות המבצעות טיפולים בשיטות שונות, לרבות שימוש בחומרים כימיים ובמכשור חשמלי, למטרות של קילוף העור והצערתו, הסרת כתמים והסרת שיער. חלק מהטיפולים גורמים לצריבה ולנידוף של הריקמה ולכווייה או לפצע בשכבות העמוקות של העור. טיפולים אחרים נעשים לעיתים בעוצמה יתרה, כמו הסרת שיער בלייזר או קילוף העור בעזרת מכשיר ייחודי (טפול בפלזמה). הטיפולים מתבצעים במכוני קוסמטיקה ואף בבתים פרטיים. בדוח מבקר המדינה משנת 2003 , שעסק בנושא פקוח משרד הבריאות על מרפאות ומכונים פרטיים צוין כי: "הטיפולים המוצעים כרוכים, לעתים, בפעולות פולשניות ובשימוש בחומרים העלולים לגרום נזק, בין היתר, כויות וצלקות. לעתים הנזק מהטיפול עלול להיות בלתי הפיך שיתוק ונכות, וכן עלולות להתפתח בעיות נפשיות בעקבות טפול לקוי".
כן אפנה להצעת חוק הקוסמטיקה שהונחה בשנת 2018 על שולחן הכנסת, אך לא הושלמה חקיקתה, ובדברי ההסבר לה נאמר כך:
"הצעת חוק זו נועדה להסדיר את התנאים לקבלת רישיון לעסוק במתן טפולי יופי וקוסמטיקה. שוק הקוסמטיקאיות בישראל פרוץ לחלוטין בכל הנוגע לנושא הפיקוח והרשוי. כיום, כל המעוניין יכול לעסוק בתחום, ואינו מחויב בהכשרה או בקבלת תעודת מיקצוע או רישיון.
"
לא ייפלא איפוא כי לא נמצאה תמימות דעים בין הערכאות הדיוניות בשאלת תחולת הוראות חוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996 על טיפולים בגוף האדם המבוצעים למטרות אסתטיות של [ראו ת"ק 1311-12-13 פלוני נ' שלקוביץ (2015), ת"א 21511-02-13 י.מ.נ. נ' א.מ.ל. אמריקן לייזר בע"מ (2018), ת"א 45103-07 צינצוקלר נ' נאטורפיל מדיק סנטר (2010), ת"א 61988-07 רבייב נ' סודות היופי בע"מ (2011), ת"א 32701-08 ש.ש. נ' אהוד (2014), ת"א 8771-03 גמליאל נ' אמריקן מדיקל לייזר בע"מ (2006), סאפקר מיכל נ' ביוטי פיל אינטרנשיונאל בע"מ (2006), ת"א 23318-09-10 בר צבי נ' או.אר מרפאות מומחים בע"מ (2011), ת"א 57718-11-16 פלונית נ' א.מ.ל אמריקן לייזר בע"מ (2019)].
בע"א 1239-07 דרמה לייזר השרון 1998 בע"מ נ' עבאדה (2008) אף הוער לעניין זה: "לאור קביעתנו לעיל לא מצאנו לנכון לקבוע מסמרות לעניין אופיו של טפול הלייזר ואין אנו רואות לנכון בנסיבות העניין להחליט האם המדובר בטיפול המהוה טפול רפואי או טפול קוסמטי. אכן ראוי, כפי שמציינת הערכאה הדיונית בפסק דינה כי גורמי הפיקוח הממשלתיים יתנו דעתם לסוגיה, וביניהם משרד הבריאות, ואלה יקבעו נהלים או הוראות אשר יביאו למיסוד התחום".
עם זאת אין חולק בדבר חובת הזהירות המושגית והקונקרטית החלה על מי שמבצע בגופו של אדם אף טפול שאינו רפואי, כאשר טפול זה עלול לגרום לנזק גופני [ראו ע"א 1239-07 דרמה לייזר השרון 1998 בע"מ נ' עבאדה (2008) האמור], וכבר עמדו בתי המשפט על כך שיפה לגבי טפול לתכלית זו אותה עמקות דעת שגילה בית המשפט העליון בע"א 6153-97 שטנדל נ' שדה פ"ד נו (4) 746, כשהבדיל כי ביחס לניתוח אלקטיבי-פרטי, דוקא בשל אי החיוניות של הטיפול שאינו מציל חיים או איברים אלא נועד לשפר את איכות החיים של צרכן, יש להציב רף גבוה במיוחד של חובות גילוי ויידוע [ראו ת"א 57718-11-16 פלונית נ' א.מ.ל אמריקן לייזר בע"מ (2019)]
דומני כי במדבר הרגולציה המתואר לעיל ניתן, כמרווה לצמא, לשאוב אמות מידה להיתנהגות סבירה של מבצע טפול כאמור, מתוך מיסמך שצורף לחוזר משרד הבריאות 28-13 שנושאו "טפול בגוף האדם למטרה שאינה רפואית על ידי צוות רפואי", והמציע "דגשים לנותן -הטיפול, שאינו מוגדר כמטפל רפואי, לפעולה בגוף האדם", וזאת על רקע המציאות המתוארת גם שם לפיה: "טפול בגוף האדם שאיננו למטרה רפואית, כולל בין היתר, ניתוחים לאסתטיקה או לשפור תיפקודי ללא צורך רפואי, טפולי יופי וקוסמטיקה באמצעות מיכשור או תכשירים, הזרקות תכשירים לדוגמה למילוי קמטים, הרחקת שיער בשיטות שונות, ציור וצביעה לבצוע כתובות קעקע או איפור קבוע, ניקוב חורים לצורך ענידת תכשיטים, פדיקור ומניקור. כל הטיפולים, עשויים כמובן להצליח אולם גם עלולים להסתיים בכשלון או חלילה בהתפתחות סיבוכים. הסיבוכים עלולים להיות זמניים ובני חלוף, עם זאת ייתכנו סיבוכים עם נזק בלתי הפיך, פגיעה בתיפקוד או במראה, והופעת תגובה אלרגית ואף מצב חרום רפואי ומוות."
הדגשים הכלולים במסמך והיפים לעניינינו הם כי:
"יוכן מראש תאור מלא על הטיפול, רצוי בכתב, ויפורטו: החומרים והציוד שייעשה בהם שימוש, סיבוכים אפשריים – כולל הפיכים ובלתי הפיכים - כגון כאב, צלקות, אודם, נפיחות, שטפי דם, אובדן כושר עבודה או לימוד זמני, זיהומים, הפרעה תפקודית ופגיעה במראה האיבר; מהלך ההחלמה הצפוי , הוראות מיוחדות ואזהרות טרם ביצוע הפעולה ואחריה, כגון חשיפה לשמש, חשיפה לחומרים ואלרגיה אפשרית. האפשרות להפסקה במהלך הטיפול או סדרת הטיפולים והתפתחות נזק או סיבוכים אפשריים כתוצאה מכך, והאפשרות להשבת המצב לקדמותו לדוגמה בקעקוע, ניקוב חורים וכו'."
"מסור את פרטי הטיפול במלואם למבקש הטיפול, וקבל הסכמתו כחוק, למתן הטיפול."
"בתום כל טפול , גם במהלך סדרת טיפולים, מסור מכתב מסכם עדכני ופרט: הטיפול, התכשירים והציוד שנעשה בו שימוש. הנחיות להמשך טפול ומרשמים ככל שנידרש. אמצעי קשר עמך או מטפל חלופי אחר, לסיוע מיידי ושאלות שיתעוררו.הנחיות לפניה למסגרת רפואית מתאימה אם יתעוררו סיבוכים כולל תופעות לוואי".
מן העבר להווה ומן הכלל אל הפרט:
התובעת הציגה בפני תמונות של בטנה לפני הטיפולים ואחר כל טפול משלושת הטיפולים שביצעה בה הנתבעת בשיטת "פלזמה" באמצעות מכשיר דמוי עט המועבר על גבי העור.
...
בע"א 1239-07 דרמה לייזר השרון 1998 בע"מ נ' עבאדה (2008) אף הוער לעניין זה: "לאור קביעתנו לעיל לא מצאנו לנכון לקבוע מסמרות לעניין אופיו של טיפול הלייזר ואין אנו רואות לנכון בנסיבות העניין להחליט האם המדובר בטיפול המהווה טיפול רפואי או טיפול קוסמטי. אכן ראוי, כפי שמציינת הערכאה הדיונית בפסק דינה כי גורמי הפיקוח הממשלתיים יתנו דעתם לסוגיה, וביניהם משרד הבריאות, ואלה יקבעו נהלים או הוראות אשר יביאו למיסוד התחום".
עם זאת אין חולק בדבר חובת הזהירות המושגית והקונקרטית החלה על מי שמבצע בגופו של אדם אף טיפול שאינו רפואי, כאשר טיפול זה עלול לגרום לנזק גופני [ראו ע"א 1239-07 דרמה לייזר השרון 1998 בע"מ נ' עבאדה (2008) האמור], וכבר עמדו בתי המשפט על כך שיפה לגבי טיפול לתכלית זו אותה עמקות דעת שגילה בית המשפט העליון בע"א 6153-97 שטנדל נ' שדה פ"ד נו (4) 746, כשהבדיל כי ביחס לניתוח אלקטיבי-פרטי, דווקא בשל אי החיוניות של הטיפול שאינו מציל חיים או איברים אלא נועד לשפר את איכות החיים של צרכן, יש להציב רף גבוה במיוחד של חובות גילוי ויידוע [ראו ת"א 57718-11-16 פלונית נ' א.מ.ל אמריקן לייזר בע"מ (2019)]
דומני כי במדבר הרגולציה המתואר לעיל ניתן, כמרווה לצמא, לשאוב אמות מידה להתנהגות סבירה של מבצע טיפול כאמור, מתוך מסמך שצורף לחוזר משרד הבריאות 28-13 שנושאו "טיפול בגוף האדם למטרה שאינה רפואית על ידי צוות רפואי", והמציע "דגשים לנותן -הטיפול, שאינו מוגדר כמטפל רפואי, לפעולה בגוף האדם", וזאת על רקע המציאות המתוארת גם שם לפיה: "טיפול בגוף האדם שאיננו למטרה רפואית, כולל בין היתר, ניתוחים לאסתטיקה או לשיפור תפקודי ללא צורך רפואי, טיפולי יופי וקוסמטיקה באמצעות מכשור או תכשירים, הזרקות תכשירים לדוגמה למילוי קמטים, הרחקת שיער בשיטות שונות, ציור וצביעה לביצוע כתובות קעקע או איפור קבוע, ניקוב חורים לצורך ענידת תכשיטים, פדיקור ומניקור. כל הטיפולים, עשויים כמובן להצליח אולם גם עלולים להסתיים בכישלון או חלילה בהתפתחות סיבוכים. הסיבוכים עלולים להיות זמניים ובני חלוף, עם זאת ייתכנו סיבוכים עם נזק בלתי הפיך, פגיעה בתפקוד או במראה, והופעת תגובה אלרגית ואף מצב חירום רפואי ומוות."
הדגשים הכלולים במסמך והיפים לעניינינו הם כי:
"יוכן מראש תיאור מלא על הטיפול, רצוי בכתב, ויפורטו: החומרים והציוד שייעשה בהם שימוש, סיבוכים אפשריים – כולל הפיכים ובלתי הפיכים - כגון כאב, צלקות, אודם, נפיחות, שטפי דם, אובדן כושר עבודה או לימוד זמני, זיהומים, הפרעה תפקודית ופגיעה במראה האיבר; מהלך ההחלמה הצפוי , הוראות מיוחדות ואזהרות טרם ביצוע הפעולה ואחריה, כגון חשיפה לשמש, חשיפה לחומרים ואלרגיה אפשרית. האפשרות להפסקה במהלך הטיפול או סדרת הטיפולים והתפתחות נזק או סיבוכים אפשריים כתוצאה מכך, והאפשרות להשבת המצב לקדמותו לדוגמה בקעקוע, ניקוב חורים וכו'."
"מסור את פרטי הטיפול במלואם למבקש הטיפול, וקבל הסכמתו כחוק, למתן הטיפול."
"בתום כל טיפול , גם במהלך סדרת טיפולים, מסור מכתב מסכם עדכני ופרט: הטיפול, התכשירים והציוד שנעשה בו שימוש. הנחיות להמשך טיפול ומרשמים ככל שנדרש. אמצעי קשר עמך או מטפל חלופי אחר, לסיוע מיידי ושאלות שיתעוררו.הנחיות לפניה למסגרת רפואית מתאימה אם יתעוררו סיבוכים כולל תופעות לוואי".
מן העבר להווה ומן הכלל אל הפרט:
התובעת הציגה בפני תמונות של בטנה לפני הטיפולים ואחר כל טיפול משלושת הטיפולים שביצעה בה הנתבעת בשיטת "פלזמה" באמצעות מכשיר דמוי עט המועבר על גבי העור.
זאת משנחה דעתי כי התובעת לא הייתה מסכימה לביצוע הטיפול לו הייתה יודעת על הכאב, הסבל והפגיעה האסתטית, ולו זמנית, הכרוכה בהם [ראו בעניין דומה ת"א 45103-07 ציצוקלר נ' נאטורפיל מדיק סנטר (2010), ת"ק 1311-12-13 פלוני נ' שלקוביץ (2015)], ואף לא הייתה מסכימה לביצוע הטיפול לו הייתה יודעת כי לשיטתה של הנתבעת לא ניתן לשלול התרחשותם ללא רכישת סל מוצרים נוסף.
סוף דבר:
הנתבעת תשלם לתובעת את הסך של 7,000 ₪, בצירוף הוצאות משפט בסך של 1,000 ₪.