מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טיפול גמילה מסמים לנאשם בעבירה פלילית במסגרת צו מבחן

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2019 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

סכויי הצלחת הטיפול, מידת התאמתו ומוכנותו של המשיב לטפול גמילה בבש"פ סוויסה נקבע : "...יש לבחון גם אם יש קשר בין העבירות המיוחסות לנאשם לבין היתמכרותו לסמים, בבחינת סכויי הצלחת הטיפול יש משקל לכנות רצונו של הנאשם להיגמל. לא אחת נאמר בפסיקה כי על בית המשפט לבחון אם רצונו של הנאשם להתחיל בטיפול הוא רצון אמיתי שאינו מוּנע מציפיה לרווח משני, קרי, מניסיון להמנע ממעצר ... וכשלעצמי, אני סבור שאין לשלול את האפשרות כי מתוך שלא לשמה יגיע לשמה. הניסיון מוכיח כי גם כאשר המוטיבציה של הנאשם לטפול גמילה מונעת מההליך הפלילי אין בכך כדי לשלול את סכויי הצלחת הגמילה, ואין בכך כדי לגרוע מכנות כוונתו ומרצונו להיגמל ...לא כל נאשם המצהיר על עצמו כי הוא רוצה להיגמל, אכן יכול או רוצה בכנות, או מתאים לטפול גמילה למרות רצונו הכן. ...לעיתים יש פער בין הרצון לבין היכולת של הנאשם לעמוד במבחן הגמילה ומכאן שיש לבחון אם פוטנציאל ההצלחה של הליך הגמילה הוא בעל היסתברות גבוהה ... אַל לו לבית המשפט להסתמך אך על הצהרתם. דרישת המחוקק, כי תסקיר שירות המבחן יתוה את תכנית הגמילה, סוג הטיפול, מהותו ומשכו...מכאן, שדרך המלך, בבחינת תנאי יסודי למתן צו מבחן לטפול גמילה, היא המלצת שירות מבחן, שהוא הגוף המקצועי המרכז את המידע הנידרש לקבלת החלטה אם הנאשם מתאים לעבור טפול גמילה. המלצת שירות המבחן מהוה נתון בעל משקל בבחינת שיחרורו של נאשם לחלופת מעצר ...עם זאת, המלצה חיובית של שירות המבחן, גם אם יצרה ציפייה אצל הנאשם אינה מחייבת את בית המשפט ..." בעיניינו של המשיב, יש קשר בין העבירות המיוחסות לו לבין היתמכרותו לסמים.
גילו של המשיב והזדמנויות גמילה שניתנו לו בעבר בבש"פ סוויסה נקבע כי: "שני נתונים אלה מהוים שיקולים העומדים בפני עצמם, אך גם כחלק ממערך הנתונים הנצרך לשם הערכת סכויי הגמילה. .. כאשר בבחור צעיר עסקינן, הנטייה היא ליתן לו היזדמנות להחלץ מנגע הסמים. לא כך לגבי נאשם שכבר נמצא שנים ארוכות במעגל הסמים או נאשם שקבל כבר בעבר, במיוחד בעבר הקרוב, היזדמנות או מספר הזדמנויות לגמילה ולמרות זאת חזר להשתמש בסם. נאשם כזה אינו ראוי לכאורה לקבל היזדמנות נוספת, או שיש בכך כדי להוות אינדיקאציה לכך שאין היסתברות גבוהה להצלחת הליך הגמילה הנוכחי ... במיוחד נכונים הדברים אם ההזדמנות לגמילה ניתנה לנאשם במסגרת הליך פלילי קודם, אך הנאשם ביצע עבירות תוך כדי הליך הגמילה, מה שמקשה עוד יותר ליתן בו אמון.  עם זאת, יש לזכור כי קשה ההיתמכרות לסמים כספחת, ולא כל מי שאינו מצליח בניסיון ראשון, שלישי או חמישי, ננעלו בפניו שערי גמילה. אדרבה, המומחים לדבר יודעים לספר כי דוקא אצל המכורים המבוגרים, אלו שהגיעו לשאול תחתיות, גדלים סכויי הגמילה, לאחר ש"עייפו" כבר מדרך חייהם והגיעו לבשלות המאפשרת להם קבלת טפול ושקום .
משמונח בפני תסקיר ממנו עולה כי המשיב מביע רצון כן להיגמל מסמים ולעשות שינוי בחייו, וכי יעשה כל מאמץ להצלחת הטיפול, תוך תמיכה של בת זוגו, ומששירות המבחן סבור כי יש חשיבות של ממש לשלבו בהליך טפולי וכי החלופה המוצעת בקהילה סגורה נותנת מענה הולם לרמת המסוכנות הנשקפת ממנו, אני סבורה כי ניתן בזו הפעם ליתן משקל נכבד לאנטרס שקומו של המשיב, וליתן לו היזדמנות להישתלב בהליך גמילה במסגרת המעצר.
...
על כן, ומאחר שכעת, לאחר קבלת מספר תסקירים בעניינו של המשיב, מונחים בפניי נתונים נוספים, אשר לא היו בידו בעת החלטתי הקודמת, מצאתי לבחון פעם נוספת את התקיימותם של התנאים כפי שנקבעו בבש"פ סויסה.
אני סבורה כי לא יהיה זה נכון לנעול בפני המשיב את "שערי התקווה". יש אינטרס חברתי רב בשיקומו.
משמונח בפני תסקיר ממנו עולה כי המשיב מביע רצון כן להיגמל מסמים ולעשות שינוי בחייו, וכי יעשה כל מאמץ להצלחת הטיפול, תוך תמיכה של בת זוגו, ומששירות המבחן סבור כי יש חשיבות של ממש לשלבו בהליך טיפולי וכי החלופה המוצעת בקהילה סגורה נותנת מענה הולם לרמת המסוכנות הנשקפת ממנו, אני סבורה כי ניתן בזו הפעם ליתן משקל נכבד לאינטרס שיקומו של המשיב, וליתן לו הזדמנות להשתלב בהליך גמילה במסגרת המעצר.
אשר על כן אני מורה על שחרורו של המשיב בתנאים הבאים: המשיב יועבר "מדלת לדלת" ע"י שב"ס לקהילה טיפולית בית אור אביבה, ביום  27.5.19 עד השעה 12:00.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

עם זאת, החל מיוני 2021 הישתלב הנאשם בקהילת "הדרך" ועבר הליך טפולי לגמילה מסמים.
בסופו של יום, מתוך היתרשמות כי לראשונה בחייו הנאשם מגויס ומחויב לתהליך שינוי מעמיק בחייו, ומתוך אמונה בכוחותיו הפנימיים של הנאשם ובמוטיבציה שלו, בא שירות המבחן בהמלצה להאריך את המאסרים המותנים, אשר תלויים ועומדים כנגדו, ולהטיל עליו התחייבות להמנע מעבירה, וזאת במקביל למענה הטיפולי שמקבל במסגרת צו המבחן שהוטל עליו בתיק המקביל.
בית המשפט קמא גזר על הנאשם, בעל עבר פלילי המונה הרשעה בעבירות זהות, שחסך בזמן שפוטי יקר אך שירות המבחן לא התרשם מרצינות כוונותיו, עונש של מאסר בפועל בן 6 חודשים, הפעלת 10 חודשי מאסר מותנים והפעלת 6 חודשי מאסר מותנים בחופף זה לזה כך שסה"כ ירצה הנאשם 13 חודשי מאסר בפועל, 9 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים (עבירת פשע), 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים (עבירת עוון), קנס בסך 1,000 ₪ ופצוי בסך 700 ₪.
...
כמו כן, ובהתאם לעתירת המאשימה, אין מנוס מהפעלת ההתחייבות הכספית בסך 4,000 ₪, וזאת לאור הוראות סעיף 76 לחוק העונשין, כפי שפורש בפסיקה.
סוף דבר: לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים כמפורט לעיל, אני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים: המאסרים המותנים מת"פ 70787-07-18, האחד, בן 6 חודשים, והשני, בן 3 חודשים, יוארכו בשנתיים נוספות מתום תקופת התנאי.
אני מורה על הפעלת ההתחייבות הכספית שהתחייב הנאשם בת"פ 71133-07-17 בסך 4000 ₪.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לבסוף, בשיקלול הנתונים שצוינו ונוכח מעצרו עד תום ההליכים, חזר בו שירות המבחן מהמלצתו להאריך את המאסרים המותנים ולהטיל עליו צו מבחן והתחייבות ומסר כי כיום, בשל שינוי הנסיבות, מעצרו של הנאשם עד תום ההליכים ובצוע העבירות לאחר הטיפול האינטנסיבי בשירות המבחן, לא ניתן לממש את צו המבחן, אין מניעים להארכת המאסר המותנה ולא ניתנה המלצה שיקומית בעיניינו.
לחובת הנאשם עבר פלילי מכביד עד מאוד שראשיתו בשנת 2001, והוא כולל הרשעות בעבירות רבות של גניבה מרכב ועבירות הקשורות לגניבה מרכב, עבירות של תקיפה הגורמת חבלה של ממש, עבירות של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, סמים, קבלת דבר במירמה, קשירת קשר לבצוע פשע ועוד.
במסגרת ההליכים כאן, החל הנאשם הליך שקומי אשר כלל הליך של גמילה מסמים וטיפולים נוספים.
...
תיקיו מרובים, הרשעותיו חמורות ואין מנוס מלהטיל עליו עונש מאסר בפועל חמור ומשמעותי, אולם מתחמי הענישה צריך שיחפפו במשהו האחד למשנהו וכך גם המאסרים המותנים המשמעותיים אשר היו תלויים ועומדים נגדו.
לסיכום, לזכותו של הנאשם תעמוד הודאתו וניסיון השיקום אשר היה מעורב בו, ולחובתו – ניצב עברו הפלילי והמאסרים המותנים אשר היו תלויים ועומדים נגדו.
סוף דבר סיכומו של דבר, נוכח כל האמור, לאחר שנתתי דעתי למלוא שיקולי הענישה הנדרשים, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: 48 חודשי מאסר בפועל ממש בניכוי ימי מעצרו בכל התיקים המצורפים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לבקשת הנאשם ובהסכמת המאשימה צורף לתיק שלפניי כתב אישום נוסף מבית משפט לנוער בירושלים, ת.פ. 7096-03-19, בגדריו נקבע כי הנאשם ביצע שלוש עבירות של הסגת גבול פלילית - עבירה לפי סעיף 447(א) לחוק העונשין, שתי עבירות של גניבה – עבירה לפי סעיף 384 לחוק העונשין, ועבירה נוספת של גניבה - עבירה לפי סעיף 384 בצרוף סעיף 25 לחוק העונשין.
כמו כן ממליץ שירות המבחן להעמיד את הנאשם בצו מבחן למשך שנה, במסגרתה הוא ימשיך להגיע לפגישות טיפוליות ביחידת ההתמכרויות, בלווי ובפיקוח של שירות המבחן.
בהמשך לאמור, ב"כ הנאשם הציגה שני פסקי דין של בית משפט מחוזי בהם נגזרו עונשים קלים יחסית על מי שביצעו עבירות של שוד (ת.פ. 12494-11-15 מ"י נ' שאויש (2.11.16), שם לנוכח קיומו של הליך שקום, נגזר על נאשם שהודה בבצוע שלוש עבירות של שוד עונש של מאסר על תנאי ועונשים נלווים; ת.פ. 46862-07-16 מ"י נ' רזניק (9.1.18), שם נגזר על נאשם שהורשע בבצוע עבירה של שוד בנסיבות מחמירות, אך עבר תהליך שקומי של גמילה מסמים, עונש של מאסר על תנאי ועונשים נלווים.
...
סבורני שהעדפת האינטרס השיקומי במקרים מתאימים לא פוגעת במסר החשוב האמור, אלא היא מוסיפה עליו מסר חיובי לפיו גם אדם שביצע עבירה לא קלה יכול להשתקם, ואולי אף לזכות עקב כך, לא כדבר אוטומטי, בענישה מקלה.
אשר על כן, אני מרשיע את הנאשם בביצוע העבירות שנקבע שהוא ביצע במסגרת כתב האישום המצורף (ת.פ. 7096-03-19).
בגין עבירות אלו יחד עם עבירת השוד בה הורשע הנאשם בתיק שלפניי אני גוזר על הנאשם את העונשים שלהלן: 8 חודשי מאסר על תנאי אותם ירצה הנאשם בפועל אם בתוך 3 שנים מהיום הוא יבצע עבירה של שוד או עבירת אלימות נגד הגוף מסוג פשע.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

בהתייחס לנסיבות שאינן קשורות לבצוע העבירות, הפניתה ב"כ המאשימה לעברו הפלילי של הנאשם, שאמנם ישן, אך כולל הרשעות בלא פחות מ- 55 תיקים פליליים, בגין עבירות אלימות, רכוש וסמים שבעטיין של חלקן ריצה עונשי מאסר בפועל.
כדבריו :"איבדתי את הראש בחוץ בצורה מטורפת, אני בוגר קהילה טיפולית ובסמים לא נגעתי. בתקופה של החודש וחצי איבדתי לגמרי את הראש, גם כשאני מודה בתיקים אני לא יודע במה אני מודה כי אני לא זוכר כלום. אני ממש ממש מצטער. אני לא אדם שמקבל שליש זאת אומרת שהמקרה שלי הוא ממש טרגי אני לא יודע אפילו מה עשיתי, אני לא זוכר". דיון והכרעה בהתאם למבחנים שנקבעו בע"פ 4910/13 ג'אבר נ' מדינת ישראל ((29.10.2014, מצאתי כי יש לקבוע מיתחם נפרד לכל אחד מהאירועים, על אף שבאישומים הראשון והשני מדובר ברצף אירועים, שכן מדובר במעשים שונים שכוונו כלפי נפגעי עבירה שונים.
כאמור בטיעוני הסניגור, במסגרת ההליך המשפטי האחרון סיים הנאשם בהצלחה הליך טפולי משמעותי של גמילה מסמים ולפיכך חודשו מאסרים על תנאי שהיו תלויים ועומדים נגדו והושת עליו צו מבחן.
...
בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה על קולת העונש, קבע כי מתחם העונש ההולם לכל אחת מהעבירות נע בין 6 חודשי מאסר ל-12 חודשי מאסר ודן את הנאשם ל- 12 חודשי מאסר בגין שני התיקים.
בשים לב לעקרון ההלימה, בהתחשב בעוצמת הפגיעה בערכים המוגנים ולאחר שנתתי דעתי לנסיבות ביצוע העבירות ולענישה הנוהגת, אני קובעת את מתחמי העונש כדלקמן: אישום ראשון – בין מספר חודשי מאסר ועד 15 חודשי מאסר; אישום שני – בין מספר חודשי מאסר ועד 12 חודשי מאסר, אישום שלישי – בין 6 ועד 18 חודשי מאסר.
אני תקווה כי ישכיל לעשות כן. התוצאה היא שאני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים: מאסר בפועל למשך 16 חודשים אשר יימנו מיום מעצרו 10.5.2023.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו