מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חתימה על משכנתא עקב טעות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

למנוחים היה ידוע כי חתמו על מסמכים נוספים מלבד הצוואה, כולל לצורך קבלת משכנתא ולכן לא ייתכן שחשבו שאין מסמכים נוספים מעבר לצוואה או כי אותה קנוניה שגילו נגמרה באותה צוואה.
כפי שיובהר להלן, למנוחים הייתה מוקנית הזכות לשנות את צוואותיהם ולא ניתן להגביל זכות זו, אולם מעת שבחרו לממש זכות זו (לרבות בשל טענת טעות, הטעה או עושק), היה עליהם למסור הודעה על ביטול ההיתחייבות נשוא ההסכם לתובע, כאמור בסעיף 20 לחוק החוזים ו/או לנקוט בהליך משפטי כנגדו וכנגד עו"ד סולומון.
...
משקבעתי כי המנוחים הבינו והסכימו להתחייבותם כאמור, יש לדחות את טענות הנתבעת כנגד צד ג' בעניין זה. אף אם הייתה מתקבלת מסקנה אחרת ולפיה בעת החתימה על הסכם המכר, בשנת 1992, המנוחים לא ידעו או לא הבינו את מהות התחייבותם בשל מחדלי צד ג', הרי שבכל מקרה עילת התביעה בעניין זה כנגד צד ג', התגבשה לכל המאוחר בשנת 2009 , ומשכך התיישנה בעת הוגשה תביעה זו בשנת 2017.
אף אם הייתה נרשמת הערת אזהרה הרי שלא היה בכך כדי לשנות מסקנתי באשר לבטלות ההתחייבות בהיעדר חוקיותה, ולכל היותר הצדדים היו נדרשים לנהל הליך משפטי לשם ביטול הערת האזהרה מאותם הנימוקים שנידונו בהליך זה. סוף דבר הנני מקבלת את התביעה בחלקה וקובעת כי על הנתבעת לשלם לתובע סך של 70,293 ₪.
בשים לב לסכום התביעה בהשוואה לסכום שנפסק בפועל לטובת התובע, הנני מורה לנתבעת לשלם לתובע הוצאות משפט בסך של 1,800 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪ כולל מע"מ. כמו כן, הנני דוחה את ההודעה לצד ג' ומורה לנתבעת לשלם לצד ג' הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪ כולל מע"מ. סכומים אלו ישולמו תוך 30 יום מיום קבלת פסה"ד בידי הנתבעת, שאם לא כן הם יישאו תוספת הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עוד התייחסה עו"ד חקיקת למספר טעויות שנפלו במסמכי המשכנתא, לרבות בכתובת הנכס ובשם המוכר, וכן ביקשה לשוחח על סעיפים 5 ו – 10 לכתב ההיתחייבות עליו נדרשו המוכרים לחתום [נספח 12 לתצהיר הנתבע; נספח ט2 לתצהיר התובע].
לו היה הסכם המכר כולל סעיף משכנתא ברור בדבר כוונת הקונה לממן את העסקה באמצעות הלוואה, לרבות הוראות ברורות המחייבות את התובע לחתום על המסמכים שיועברו, וכן הוראות נוספות המופיעות באופן מקובל בהסכמי מכר, סביר כי עיקר התסבוכת הייתה נמנעת, שכן התובע היה מחויב לחתום, ואין זה בלתי מתקבל על הדעת, כי המחלוקות שניטשו סביב התמורה, היו מתגלות בשלב עריכת ההסכם.
ולמעשה ביקשת להכביד בעיניין המיסים כדי שיופקדו מיסים והון עצמי מראש? מהתחלה אמרנו שאנחנו רוצים שיהיה לנו פיקדון אצלך עם מיסים כדי שנהיה בטוחים שהוא ישלם את המיסים ועיקלו לי בגלל זה. וזה לא בגלל המשכנתא.
...
[עניין אזימוב, פסקה 18 לפסק דינה של כב' השופטת חיות; ההדגשות שלי – נ.ע.] אם כן, סעד האכיפה יישלל רק כאשר בית המשפט יגיע למסקנה כי זוהי התוצאה הצודקת ביותר בהתחשב באינטרסים הלגיטימיים של שני הצדדים [אזימוב, ע"א 256/89 פרץ נ' כובס].
כפי שצוין בהרחבה לעיל, סבורני כי עיקר האשם בתסבוכת בין הצדדים, הוא בחוזה אשר לא היה ברור באופן מספק, לרבות בטעויות אשר נפלו בו כשלכך יש להוסיף את תרומתם של שני הצדדים.
תוך 60 יום ממועד מתן פסק הדין ולא יאוחר מיום 7.10.2019 לפי המוקדם, ישלם הנתבע לתובע את יתרת התמורה בסך 2,900,000 ₪.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לענייננו, אזכיר ארבעה מצבים מסוג זה :האחד ,עניינו תיקון לשון הצוואה בשל טעות שנפלה בה; השני ,עניינו השלמת חסר (לאקונה) בצוואה; השלישי ,עניינו הגשמת אומד-דעת המצווה "בקירוב"; הרביעי ,עניינו הגשמת אומד-דעת המצווה בדרך של "תחליף". בכל ארבעת המצבים הללו – ואין לראותם כרשימה סגורה – חורג השופט-הפרשן מעבר ללשונה של הצוואה המקורית.
אין בידי לקבל טענה זו. ראשית, מעיון בחומר המונח לפניי עולה כי בנגוד לטענת הנתבעת, היא ידעה על חתימת יפוי הכוח עוד לפני ניהול ההליך שבעניינינו ואף לפני מותו של המנוח, כפי שעולה מתכתובת בינה לבין התובעת שציטטה הנתבעת עצמה בסעיף 27 לתצהירה, לפיו התובעת אומרת לנתבעת, על עו"ד ב.ד.: "היא החתימה אותו על מיסמכי המשכנתא ועל יפוי כוח
...
התוצאה היא, כי גם אם תתקבל טענת הנתבעת כי המנוח מכר את הנכס ב"ש" במטרה להמירו בכסף שיועבר אליה, הרי שללא שינוי הצוואה, מדובר בפעולה המנוגדת לסעיף 8(ב) לחוק הירושה.
סוף דבר מן המקובץ לעיל עולה כי יש לקבל את התביעה הכספית במלואה.
מאחר שהתביעה הכספית נתקבלה והכספים המצויים בנאמנות יועברו לתובעים בהתאם לפסק הדין, התביעה למינוי מנהל עזבון מתייתרת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהסכם נקבע כי תשלום נוסף בסך 1,600,000 ₪ ישולם על ידי התובעים ביום 15.5.21 "לפקודת הבנק כנגד מכתב כוונות שיומצא ביום 10.5.21 לסילוק חוב בגין משכנתא". יתרת התמורה בסך 250,000 ₪ נקבע כי תשולם על ידי התובעים כנגד מסירת החזקה בכפוף להמצאת מיסמכי הסרת השיעבוד 15 יום קודם לכן והמצאת המסמכים הדרושים לצורך העברת הזכויות.
כתבי הטענות לטענת התובעים בכתב התביעה סירבו הנתבעים לשתף עמם פעולה בכל הנוגע לתשלום הנוסף בסך 1,600,000 ₪ הן בכל הנוגע להמצאת מכתב כוונות מהבנק והן בכל הנוגע לחתימה על מיסמכי משכנתא מהבנק ממנו התכוונו הם ליטול הלוואה לתשלום הסכום האמור.
עוד נטען כי יש ליתן אמון בעדותה של הגב' יעל כהן שהנה עדה אובייקטיבית ואשר כלל לא נחקרה על האמור בתצהירה בכל הנוגע לדברים שאמר לה עו"ד מור יוסף בנוגע להסכם ויש לדחות את הטענה כי גרסתה הוכתבה לה. עוד נטען כי יש לקבל את גירסת הנתבעים כי ראו לראשונה את החוזה במועד החתימה, וכי אפילו קראו את סעיף 19, הרי שלאור הפתיח לו, מצבם בעת החתימה והעובדה שסמכו על עו"ד מור יוסף, יש לקבל את גרסתם בדבר הטעות.
...
אפילו הייתי מגיעה למסקנה אחרת בכל הנוגע לטעות הנתבעים עובר לכריתה, וכי התקיימו היסודות האחרים הנדרשים לגיבושה של עילה זו (יסודיות הטעות וקשר סיבתי), לנוכח מסקנתי בדבר היעדר כל ידיעה של התובעים אודות טעות כאמור, לכל היותר הייתה תחולה בנסיבות להוראת סעיף 14(ב) לחוק החוזים.
סוף דבר התביעה לאכיפת ההסכם כנגד תשלום היתרה מתקבלת.
הנתבעים ישלמו לתובעים הוצאות משפט בגובה האגרה ששולמה בתיק ושכר טירחת העדים ששולמה על ידם כשסכומים אלו נושאים הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום ששולמו וכן שכ"ט עו"ד בסך של 50,000 ₪ בתוספת מע"מ. חיובם של הנתבעים הוא יחד ולחוד.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הטעה סעיף 15 לחוק החוזים קובע כך "מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לענין זה, "הטעה" – לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן.
והרי משאלותיו של התובע 2 עולה התשובה הברורה, אישור עיקרוני למשכנתא ניתן כבר חודש לפני החתימה, והעובדה שניתן אישור, ששני התובעים יודעים כי ניתן האישור בהיותם חברת קבוצת הוטסאפ הייעודית, מלמדת כי שני התובעים ידעו היטב שהם לא חותמים על מסמכים לקבלת אישור עיקרוני למשכנתא, אלא על הסכם מכר ועוד שורה של מסמכים הקשורים בהסכם המכר ונלווים אליו, כפי שפירט עו"ד ע' בעדותו.
...
לא שוכנעתי כי התובעים לא היו מודעים להוראות ההסכם, המו"מ בינם לבין הנתבעת על מכירת המשק התנהל שנים רבות טרם הושלמה העסקה, עבור העניין נפתחה, כאמור, קבוצת וואטסאפ ייעודית במסגרתה עודכנו הצדדים בהתקדמות התהליך.
לאור האמור אני סבור כי התובעים ידעו ידוע היטב על מה הם חותמים.
לאחר שנדרשתי לטענות הצדדים, אני סבור כי חרף העדר חתימתו של האחיין על הסכם המכר עצמו, הוכחה בפני כי הייתה לו גמירות הדעת הנדרשת להתקשר בהסכם ואין כל ספק שההסכם שיקף את רצונו והסכמתו.
(עמ' 15, ש' 1 – 10) מכל האמור עולה מסקנה ברורה וחדה.
סיכום התביעה לביטול הסכם המכר נדחית.
לאור האמור, ולאחר ששקלתי את מורכבות ההליכים, הדרך בה ניהלו בעלי הדין את הדיונים, השקעת המשאבים בהכנתם ובניהולם ולאחר שקבעתי כי תביעה שהוגשה על ידי התובעים נדחית ואילו התביעה שהוגשה על ידי הנתבעת מתקבלת אני פוסק כדלקמן: התובע 1 ישלם לנתבעת הוצאות בגין שכ"ט עו"ד בסך של 20,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו