כאשר בתי המשפט נדרשים לשאלה כל כך מהותית וגורלית בתיקים בהם מעורבים קטינים, נעשה חריש עמוק אצל כל הגורמים המעורבים לרבות שימוש בגורמי הרווחה המקצועיים, ומינוי מומחים מתחומי הפסיכולוגיה לילדים, הכל על מנת לחשוף בכל תיק את טובת הילד.ה המסויימים.
לא מצאתי לסלק את התביעה על הסף מכח סעיף 41(א) ו/או 42 לתקסד"א. בנידון התצהיר החסר, התברר, בדיון כי צורף תצהיר בג"צי לחומר החסוי שהוגש לבית המשפט שכן הוא מיפרט את שמות התובעים.
(א) "בכל ענין של דיני ראיות וסדרי דין, שאין עליו הוראה אחרת, לפי חוק זה, ינהג בית המשפט בדרך הנראית לו הטובה ביותר לעשיית משפט צדק; אין בהוראה זו כדי לגרוע מכללי חסיונות עדים או כללי ראיות חסויות".
ראה לעניין זה ע"א 7367/22 פלונית נ' פלונית (פורסם בנבו, ניתן ביום 26/01/2023) אשר הבהיר את ייחוד ההליכים בבית המשפט לעינייני מישפחה ואת החשיבות של מציאת פיתרונות לקיצור ההתדיינויות המשפטיות.
ועוד, בנושא המשיק לענייננו, נדונה סוגיה במסגרתה בית המשפט למשפחה לא התיר חקירה, תוך עשיית שימוש בסעיף 8(א) לחוק ועל כך אמר כב' השופט פוגלמן בבע"מ 2764/16 פלונית נ' פלונית (פורסם בנבו, ניתן ביום 06/07/2016):
" כידוע, סעיף 8(א) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה מוסר בידי בית המשפט לעינייני מישפחה שיקול דעת רחב בכל הנוגע לסדרי הדין ולדיני ראיות בהוראתו כי בית המשפט מוסמך לנהוג בכל הנוגע לעניין של סדרי הדין ולדיני ראיות שאין עליו הוראה לפי חוק בית המשפט לעינייני מישפחה "בדרך הנראית לו הטובה ביותר לעשיית משפט צדק", וזאת בשל אופיו המיוחד של ההליך שהוא אינקויזיטורי במהותו ונועד לאפשר לבית המשפט לרדת לחקר האמת במטרה לעשות משפט צדק, תוך שאיפה לפתרונות מהירים וכוללים של הסיכסוך שבין הצדדים .
...
פסק הדין קבע ברוב דעות כי:
"סיכומו של דבר, בנסיבות המקרה שלפנינו, הסיכוי שמי מהטוענים להורות גנטית, בין אם הם שייכים למעגל השני ובין אם הם שייכים למעגל השלישי, הוא ההורה הגנטי נמוך עד נמוך מאד, ואינו מגיע לכדי "סיכוי סביר" המצדיק ערעור נוסף של מעמד ההורים הפיזיולוגיים – לא בהינתן היעדר ההסכמה לביצוע הבדיקה, לא בהינתן טובת הקטינה, כפי שהוצגה על ידי האפוטרופסיות לדין, ולא בהתחשב באינטרסים הלגיטימיים של ההורים הפיזיולוגיים עצמם, שאף בהם יש להתחשב בהפעלת המבחן של "סיכוי סביר". זה המקום להבהיר כי לשיטתי אף התועלת הפוטנציאלית שעניינה "תיקון תקלות לעתיד לבוא", אשר עשויה לצמוח מביצוע הבדיקות, ואליה מתייחסים חברתי וחברי, אינה משנה מהמסקנה האמורה, הגם שאין עוררין על חשיבותה.
בעמ 118: אומרת נציגת הוועדה בסופו של דבר באמת הגענו למסקנה שמי שבסיכון הכי גבוה להיות זה שהעוברים הוחלפו.
כך גם כנקבע בפסק הדין של בית המשפט העליון מיום 05/06/2023 בעמ ' 162 :
"בתמצית יצוין כי כעולה מדו"ח וועדת הבדיקה, חבריה הגיעו למסקנה, ב"רמת הסתברות גבוהה" כי המשיבים 12 -13 הם "בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר" להימצא כבעלי קשר גנטי לקטינה.
אני מורה כי תערך בדיקה לקשרי הורות בין התובעים לקטינה במעבדת בית החולים תל השומר שם קיימות דגימותיה של הקטינה והתובעים.