סוגיה זו נידונה בע"א 618/05 דיאמנשטיין נ' מחלקת עבודות ציבוריות, פורסם בנבו (21.3.2007: "להלן: "עניין דיאמנשטיין"), שם נקבע כי:
"הלכה היא, כי רישיון הניתן לביטול אינו מקנה לבעליו זכות לקבל פיצויים בעקבות ביטול הרישיון, אלא פיצויים בגין השבחת הקרקע בלבד ואף זאת מכוח שקולי צדק... אם בפרשת חיר בה דובר על נכס אשר שימש למגורים נקבע כי אין מקום לשלם פיצויים, על אחת כמה וכמה נכון הדבר בעניינינו, היות והשטח נשוא העירעור שימש את המערער לצרכים עיסקיים בלבד. בנסיבות אלו בהן השתמש המערער בשטח השייך לרשות הפיתוח במשך למעלה מ- 40 שנה ללא תשלום, אינני סבור כי קמה לו זכות לקבל פיצויים בגין הפקעת השטח".
בפסק הדין הראשון, השווה השופט פרגו את מעמדו המשפטי של הנתבע למעמדו המשפטי של מר דיאמנשטיין (ראו עמ' 13 לפסק הדין), כך שניתן להקיש מעניין דיאמנשטיין על אי זכאותו של הנתבע לפיצויים (ראו לעניין זה גם ע"א 1187/09 רמ-נח בע"מ נ' עבודי, פורסם בנבו 7.2.2011).
אכן, הפרשנות שניתנה להוראות סעיף 51 (א) (4) לחוק בתי המשפט היא מרחיבה, והיא קובעת כי בהקשר זה, במסגרת בירור תביעה שכנגד, בית משפט השלום אינו כבול לסמכותו העניינית, גם בתביעות שאינן תביעות כספיות (וראו לעניין זה ע"א 679/11 דרדיקמן נ' נדב (27.3.2014), בפיסקה 43), אולם התנאי לכך הוא "שנושאן אחד" או שהן "נובעות מאותן הנסיבות". בעניינינו, סאגת ההפקעה תמה, חלפה והוכרעה, ועל כן, העלאתה מחדש במסגרת תביעה לפיצויים אינה מצויה בסמכותו של בית משפט השלום.
בחקירתו, נישאל השמאי מדוע ערך את הפסד ההכנסה לתקופה של שנתיים והשיב כי כך התבקש לעשות, ללא כל נימוק עינייני (ראו עמ' 26 לפרוטוקול).
בנוסף, השמאי הודה כי לא בדק אילו זכויות יש לנתבע בשטח המופקע (ראו עמ' 2 ש' 27 לפרוטוקול) ואף לעניין הסככות (שלגביהן טען כי הערייה בנתה אותן) העיד כי קיבל את המידע מהנתבע וכי לא בדק את תיק הנכס בערייה (עמ' 18 ש' 19-17 לפרוטוקול).
...
מאחר שלתובעת עצמה אין עניין בפעילות חקלאית במקרקעין, ברי כי התובעת אינה נהנית מן ההשבחה, ואין לחייבה לשלם בגין השבחה זו.
כאמור, יש קושי עם תביעתם של פיצויי הפקעה במסגרת זו, אולם גם אילו סברתי שיש מקום לדון בפיצויי הפקעה, אני סבור שהנתבע לא הרים את הנטל להוכיח את זכאותו לפיצויים, ויש לדחות את תביעתו גם לגופה, ולא רק בהעדר סמכות עניינית, ואבאר.
לסיכום חלק זה – ככל שהייתה לנתבע עילה או זכות כלשהיא לקבל פיצוי או לטעון טענה כלשהי בגין הפנוי או בגין התכנית - היה עליו לנקוט בהליכים על פי דיני ההפקעות, לרבות לפי הוראות חוק התכנון והבניה ופקודת הרכישה.
סוף דבר
הפועל היוצא הוא כי דין התביעה העיקרית להתקבל, ודין התביעה שכנגד להידחות.