מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חלוקת קצבאות ילדים: משמורת משותפת

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 23.11.2020 היתקיים דיון בתביעה, במסגרתו הגיעו העותרת והאב להסכמה, אשר קיבלה תוקף של פסק-דין, לפיה המשמורת על שני ילדיהם תהא משותפת.
בכתב ערעורה השיגה העותרת על תוצאות פסק-דינו של בית הדין, ובראשם – חיובה באופן רטרואקטיבי להשיב כספי מזונות שכבר נצרכו על-ידי הילדים; וחיובה באופן רטרואקטיבי להתחלק בקצבאות הילדים עם האב, כאשר סעד זה כלל לא התבקש על-ידו.
...
אשר על כן, בדין נדחה הערעור.
דיון והכרעה לאחר עיון מצאתי כי דין העתירה להידחות, בשל היעדר עילה להתערבות.
נוכח האמור, העתירה נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק ‏1210809/10 בבית הדין הרבני האיזורי ירושלים לפני כבוד הדיינים: הרב יצחק אושינסקי – אב"ד, הרב מאיר קאהן, הרב יעקב מ' שטיינהויז המבקש: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד יוסי הרשקוביץ) המשיבה: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד מאיר שכטר ועו"ד גיתית נחליאל) הנידון: חלוקת קיצבאות ילדים במשמורת משותפת החלטה
...
לאור כל האמור, ומאחר ומדובר במשמורת משותפת, קצבת הילדים שתתקבל מהמוסד לביטוח לאומי תחולק בשווה בין שני ההורים, ורשאי האב לקזז מתוך דמי המזונות את מחצית סך הקצבה הנ"ל. ניתן לפרסם לאחר השמטת פרטים מזהים.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

נפסק שם פה אחד בסעיף 3 לפסה"ד הנ"ל כי: "הוחלט פה אחד כאמור בחוות דעתו של השופט ע' פוגלמן. בגילאי 15-6 חבים שני ההורים באופן שווה במזונות ילדיהם מדין צדקה, תוך שהחלוקה ביניהם תיקבע על פי יכולותיהם הכלכליות היחסיות מכלל המקורות העומדים לרשותם, לרבות שכר עבודה, בנתון לחלוקת המשמורת הפיזית בפועל, ובשים לב למכלול נסיבות המקרה. יישום עיקרון זה במקרה הטיפוסי של משמורת פיזית משותפת, ייעשה ברוח העקרונות האמורים בפיסקה 61 לחוות דעתה של השופטת ד' ברק-ארז, כבררת מחדל שניתן לסטות ממנה. בצד האמור, על בית המשפט לעינייני מישפחה להפעיל את שיקול דעתו בנסיבות כל מקרה ומקרה". דיון והכרעה: לשם הכרעה בתביעת מזונות יש ראשית לידון בצרכי הקטינים, ביכולות ההורים וביחס ההכנסות ביניהם.
קִצבת הילדים וכל קצבה המשולמת על-ידי המוסד לביטוח לאומי עבור הקטינים, תשולם לתובעת נוסף למזונות.
...
ביום 8.2.19 ניתנה החלטתי בבקשה לפסיקת מזונות זמניים.
לפיכך, אני קובעת כי יחס חלוקת האחריות ההורית וזמני השהות הוא 85% התובעת ו-15% הנתבע.
ממועד פסק הדין ישלם הנתבע למזונות ומדור הקטינים ב, א ו-ה' סך 930 ₪ עבור כל קטין.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בפרק הסיכום וההמלצות ציינה שוב המומחית "שני הצדדים מתארים חיים טובים ונוחים, שפע כלכלי, חופשות תכופות במלונות מפוארים וחלוקת תפקידים קבועה וברורה בין ההורים. האם גידלה את הילדים... האב עבד שעות רבות ודאג לפרנס את המשפחה ברמה גבוהה" (עמ' 10 לחוות הדעת) וכן ציינה שהמשיב "מפנק את הילדים ללא פרופורציה" (שם).
עוד נקבע שם: " נוסף על כך, יש לקחת בחשבון בפסיקת המזונות פערים ברמת החיים לאחר הפירוד בין הצדדים. לא ראוי כי הילדים שנמצאים במשמורת משותפת יזכו לרמת חיים גבוהה כאשר הם אצל המערער אך יחוו ירידה ברמת החיים כאשר הם אצל המשיבה, שכן אין לה את אותם האמצעים לספק להם את אותה רמת חיים. דבר זה עלול לפגוע בקשר של המשיבה עם הילדים.
עם זאת, בשים לב ליחס הכנסות הצדדים, ולכך שבבחינת גובה הכנסתו הפנויה של הנתבע הופחתו מלוא צרכיהם של הקטינים א' ו- ב' (בסך של 3000 ₪ לכל אחד) והופחתו מלוא הצרכים הנטענים על ידו למדור (3,800 ₪) ואף מבלי להפחית את שיעור ההישתתפות של אביו שלדבריו מתגורר עמו (באופן המקטין את הכנסתו הפנויה ומצמצם את הפער בין הכנסות הצדדים), ולכך שהנתבע לא חויב בהישתתפות בעלות צרכיהם תלויי השהות אצל התובעת, והוא מקבל את קצבת הילדים בעד שלושת הילדים הרי שלא מצאתי לחייב את התובעת להישתתף בנשיאה בצרכיהם תלויי השהות ושאינם תלויי שהות של הקטינים א' ו- ב'.
...
אך בסיפה של סעיף 5 להחלטה נקבע כהאי לישנה: "אם יקבע בסופו של דבר שיש לחלק בין הצדדים את הנשיאה בצרכי הקטינים באופן אחר הרי שניתן יהיה לדון אף בתחולה רטרואקטיבית של הקביעה כאשר ההתחשבנות תעשה אף מרכוש הצדדים". ביום 1.8.21 הודיעה המומחית שבשל התנגדות הצדדים לקבל עזרה אין עוד טעם בליווייה ובהדרכתה.
לאחר שנתתי דעתי לכל הנסיבות והשיקולים דלעיל ומכח שיקול הדעת המוקנה לבית המשפט מצאתי להורות שההשבה תהיה חלקית.
סיכומו של דבר, הריני מורה כדלקמן: הנתבע ישלם לידי התובעת בעד השתתפות בהוצאות תלויות שהות ומדור של הקטינה ג' סך של 1,700 ₪ לחודש, החל מחודש 2/22.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ביום 8.12.2014 חתמו הצדדים על הסכם הורות, אשר סעיפיו הרלוואנטיים לענייננו יפורטו להלן: שני ההורים הם האפוטרופסיים החוקיים של הילד/ה ושניהם אחראים במשותף לגידולו, חינוכו והבטחת טובתו (סעיף 25 להסכם ההורות); עד הגיעו של הקטין לגיל שנה הלינה תהא בבית האם בלבד.
עוד צוין בבע"מ 2083/19 לענין היתרה מקיצבת ילד נכה (לאחר מימון הצרכים המיוחדים) כי: ".... עם זאת, במקרים מהסוג שלפנינו, יש מקום כי בית המשפט לעינייני מישפחה יתן את דעתו על העניין בבואו לקבוע את שיעור המזונות, והחלוקה בין ההורים. בחינה נקודתית, בין היתר של האפשרות להקצות את כספי הגימלה לצרכיו המיוחדים של הילד, תוך הפקדת היתרות השוטפות בחשבון ייעודי שיועמד לרשותו בבגרותו ומבלי להפחית בשל כך ממזונותיו השוטפים, עולה בקנה אחד עם הפסיקה הקיימת (בע"ם 8994/18, ובג"ץ 448/21 שהוזכרו לעיל). סבורני כי הערכאה המבררת – שברגיל מזמינה עדים, ובוחנת ראיות – היא הפורום המתאים לשמור על טובת הילד, ולמנוע מצב שבו הורה שהכנסתו גבוהה יחסית לא יידרש לשאת במזונותיו, בהסתמך על גמלה שנועדה לספק את צרכיו הייעודיים של ילד עם מוגבלות. ישנם פיתרונות שונים למצב כזה, וחזקה כי בית המשפט לעינייני מישפחה יכריע בעיניין, תוך רגישות לשיקולים השונים. " האם העמידה את הוצאות הקטינה בכתב התביעה כדלקמן: הוצאות טיפולים רפואיים, פארארפואיים, טיטולים ומוניות (בסך של 1,032 ₪ ) – 6,582 ₪ לחודש הוצאות מטפלת "סביב השעון" – 9,515 ₪ לחודש (כולל חופשות, זכויות ועלויות מעסיק).
יוער כי לא מצאתי לקבל טענת האב, לפיה הוצאות אחזקת המדור של האם נותרו כשהיו עת הייתה הקטינה במשמורת משותפת, ולפיכך, אין מקום להשתתפותו בהוצאות אלו.
...
שוכנעתי כי האב, מנקודת מבטו, רואה בכך משום טובת הקטינה, ולא כהזדמנות להתנער מחובותיו וזכויות כאב.
עוד צוין בבע"מ 2083/19 לענין היתרה מקצבת ילד נכה (לאחר מימון הצרכים המיוחדים) כי: ".... עם זאת, במקרים מהסוג שלפנינו, יש מקום כי בית המשפט לענייני משפחה יתן את דעתו על העניין בבואו לקבוע את שיעור המזונות, והחלוקה בין ההורים. בחינה נקודתית, בין היתר של האפשרות להקצות את כספי הגמלה לצרכיו המיוחדים של הילד, תוך הפקדת היתרות השוטפות בחשבון ייעודי שיועמד לרשותו בבגרותו ומבלי להפחית בשל כך ממזונותיו השוטפים, עולה בקנה אחד עם הפסיקה הקיימת (בע"ם 8994/18, ובג"ץ 448/21 שהוזכרו לעיל). סבורני כי הערכאה המבררת – שברגיל מזמינה עדים, ובוחנת ראיות – היא הפורום המתאים לשמור על טובת הילד, ולמנוע מצב שבו הורה שהכנסתו גבוהה יחסית לא יידרש לשאת במזונותיו, בהסתמך על גמלה שנועדה לספק את צרכיו הייעודיים של ילד עם מוגבלות. ישנם פתרונות שונים למצב כזה, וחזקה כי בית המשפט לענייני משפחה יכריע בעניין, תוך רגישות לשיקולים השונים. " האם העמידה את הוצאות הקטינה בכתב התביעה כדלקמן: הוצאות טיפולים רפואיים, פארארפואיים, טיטולים ומוניות (בסך של 1,032 ₪ ) – 6,582 ₪ לחודש הוצאות מטפלת "סביב השעון" – 9,515 ₪ לחודש (כולל חופשות, זכויות ועלויות מעסיק).
לא מצאתי להיעתר לסעד זה במסגרת ההליך דנן, שכן מדובר בסעד ערטילאי ביותר בעת הזו .שעה שלא ברור אם ואילו התאמות יידרשו עבור הקטינה ומה עלותן וכן באם ישנה השתתפות מהמוסד לביטוח לאומי בגין הוצאות אלו.
סוף דבר לאור האמור, אני מורה כמפורט להלן: האב ישלם לידי האם סך של 800 ₪ מזונות הקטינה (השוטפים) בתוספת סך של 200 ₪ בגין הוצאות אחזקת המדור .
תוקף החלטתי זו מיום 8.12.2021 (מועד פתיחת הליך י"ס ) ועד להגיעה של הקטינה לגיל 18.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו