תאריך הישיבה:
ט' בניסן התשפ"א
(22.3.2021)
בשם המערערים והמשיבים שכנגד:
עו"ד רנאד עיד
בשם המשיבה והמערערת שכנגד:
עו"ד אביגדור פלדמן; עו"ד עמרי ברבש
][]פסק-דין
]השופט י' אלרון:
במוקד הערעורים, הוראות נוהל להגשת בקשות לתמיכה מתקציב המדינה ולדיון בהן, י"פ התשע"ג 3172 (להלן: נוהל תמיכות או הנוהל), ופרשנות המועדים האחרונים הקבועים בו להגשת בקשות לתמיכה במוסדות צבוריים.
עוד נטען, כי "כלל הכספים לשנת התקציב 2019 מוצו זה מכבר, ובאותה השנה ... נדחו 22 גופים נוספים בגין איחור בהגשת בקשות תמיכה". על כן, לגישת המערערים, "לא קיימת כל אפשרות, הן בהיבט התקציבי והן בהיבט המשפטי הכולל בין היתר יישום של עיקרון השויון, לייצר בעיניינה של המשיבה הסדר חריג אך עבורה".
בתשובת העמותה להודעה זו, היא שבה על חלק מטענותיה, ובפרט כי האמור בהודעה סותר את התחייבות בא כוח המערערים כי ניתן יהיה לשלם לעמותה את כספי התמיכה עבור שנת 2019 לאחר מתן פסק הדין, כפי שפורט לעיל.
נוהל זה הותקן מכוח סעיף 3א לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה–1985, המורה בין היתר:
"(ה) הממונה על סעיף התקציב יקבע, בהתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה, מבחנים שוויוניים לחלוקת הסכום שנקבע באותו סעיף תקציב לצורך תמיכה במוסדות ציבור (להלן – מבחנים).
סמוך לאחר מכן, פנה לגורמים שונים במינהל התרבות שבמשרד התרבות והספורט, הציג להם טיוטאות שגיבש, ובקש הכוונה והנחיות.
...
אף אני סבורה כי התנהלותם של גורמי המערערים אל מול מנהל התאטרון, היא-היא אשר מביאה את המקרה שלפנינו בגדר סעיף 6(ה)(3) לנוהל התמיכות, המאפשר להשלים את המסמכים הדרושים להגשת בקשת תמיכה אף לאחר המועדים הקבועים בנוהל.
לפיכך, אף אני סבורה כי יש לדחות את הערעור, לקבל באופן חלקי את הערעור שכנגד, ולהורות למערערים לבחון את בקשות התמיכה של התאטרון לגופן (בכפוף לאפשרות לקיזוז מסוים מסך התמיכה לפי סעיפים 6(ה)(4)-(5) לנוהל התמיכות).
עובדה זו אינה יכולה להוות, אפוא, טעם המצדיק אי עמידה בהוראות הדין, שאם לא כן, נמצאנו פותחים פתח לחריגה מהוראות חקיקה ראשית או משנית, אך בשל מורכבות יתרה שנפלה בהם, ואחריתו של פתח זה – מי ישורנה.