ביום 1.11.2015 מכר צבי לתובעת מס' 1 (להלן: שושנה) את זכויותיו בתת-חלקה מס' 2, שהנה "דירת מגורים המצויה בקומות ראשונה ושנייה בבית המשותף ... לרבות כל החלקים הצמודים לה".
ביום 7.2.2016 חתמה שושנה על הסכם עם יהושע, על-פיו יהושע - שהצהיר כי "הנו הבעלים של חלקת חצר פתוחה בבית משותף .. הרשום כגוש 11564 וחלק מחלקה 126/1". בהסכם צוין שידוע לשושנה "כי בפועל רשומות זכויות המוכר בדירה רק באמצעות ההפניה בטבו להסכם הצוואה הקובע כי יש הגבלה בירושה ..".
לאחר ששושנה רכשה מצבי את זכויותיו בתת-חלקה 2 ורכשה מיהושע את זכותו בהצמדה ג', שעדיין הייתה רשומה כמוצמדת לתת-חלקה 1, שלח עידו לועדה המקומית מכתב, הנושא תאריך 8.3.2016, וכותרתו "היתנגדות לבקשת היתר בנייה ככל שתוגש". במכתב, שבישר את זרעי המחלוקת בין שושנה לנתבעים, נכתב:
"היות ולהבנתי הבעלים של הדירה בקומה הראשונה מתעתדים לבצע בנייה בבית המשותף, אבקש כי תרשמו בפניכם כי הנני מיתנגד לכל בנייה ככל שתתבקש לרבות הוספת יחידות נוספות או פיצול יחידה קיימת. התנגדותי נובעת מכך שאני חושש שהבנייה ו/או הפיצול תבוצע על רכוש שבבעלותי ו/או על רכוש משותף תוך ניצול זכויות בנייה המוקנות לי בהתאם לזכויותיי הקנייניות וכן יגרמו נזקים לדירתי ושימוש בה".
מהעתק רישום מרוכז מפנקס הבתים המשותפים שהוצא ביום 19.2.2018 עולה כי במועד זה הצמדה ג' עדיין הייתה צמודה לתת-חלקה 1, וכי במועד כלשהוא בשנת 2016 נרשמו זכויות החכירה בתת-חלקה 2 על שמה של שושנה.
הודגש כי בהיותן "נכס" יכול שהן תהיינה מושא להסכמות חוזיות, לרבות ויתור עליהן או העברתן לאחר, בכפוף למיגבלות סטאטוטוריות וחוזיות, אולם הדגישה את שתי ההשלכות המרכזיות הבאות: (א) הסכמות חוזיות אלו אינן כפופות להוראות המופיעות בחוק המכר (דירות) התשל"ג-1973 בדבר גריעתם של חלקים מהרכוש המשותף; ו-(ב) מאחר שניתן להצמיד רק חלקים שנגרעו מהרכוש המשותף, לא ניתן לרשום הצמדה על זכויות בנייה, אך ניתן לכלול את ההסכמות החוזיות לגביהן בתקנות הבית המשותף.
בע"א 1939/14 נציגות הבית המשותף שברחוב מאיר יערי 17 תל אביב נ' בוכריץ (פורסם בנבו, 23.10.2017) (להלן: עניין נציגות הבית המשותף) קבע השופט מלצר כי השאלה אם אכן קיימת הסכמה חוזית באשר לזכויות בנייה היא שאלה שבעובדה, הנבחנת בהתאם לאמור בהסכמי המכר ופרשנותם, וכי שתיקתו של הסכם והעדרה של אמירה מפורשת או משתמעת אינם מצביעים בהכרח על כך שההסכם אינו מתייחס לזכויות בנייה עתידיות.
יהושע ידע כי להצמדה ג' לא הוקצו זכויות בנייה לדירה בעת שמכר אותה לשושנה
בסעיף 33 לתצהירו כתב יהושע:
""בסופו של דבר רכשה ממני התובעת 1 ביום 7.2.16 הצמדה זו, מאחר והיא הייתה הבעלים כבר של תת-חלקה 2 בבית המשותף, לאחר שרכשה אותה מאחי, צבי, ביום 5.11.15. מאחר ואני עצמי לא יכולתי לבצע כל בנייה על גבי הצמדה ג', נאלצתי למכור הצמדה זו בסך של 320,000 ₪ בלבד. מיותר לציין כי אילו הייתי יכול לבנות בשטח הצמדה ג' יחידת דיור - כפי שהוריי הורו כי אבנה במסגרת צוואתם - היה שווי הצמדה ג' רב פי כמה מאשר שווי הצמדה זו ..".
צבי, שמכר זכויותיו בתת-חלקה 2 לשושנה שלושה חודשים לפני שהיא רכשה מיהושע את הצמדה ג', כתב בסעיף 12 לתצהירו:
"עוד אציין כי היחסים ביני לבין אחי יהושע לא היו קרובים אף פעם, בלשון המעטה. משכך, הטענה (ש)יהושע היה אמור לפנות אלי ולבקש ממני את אחוזי הבנייה שהיו מוקנים לדירתי מופרכת מיסודה".
הכרעה בנוגע לזכויות הבנייה
כפי שנקבע בעיניין נציגות הבית המשותף, השאלה בדבר הסכמה בנוגע לזכויות בנייה היא שאלה עובדתית.
בעיניין ישעיהו הובהר כי רישומה של הצהרה על זכויות בנייה בתקנון בית משותף אין בה כדי להשלים את מלאכת חלוקת זכויות הבנייה בין בעליהן המשותפים, וכי "ככל שאחד מן הבעלים המשותפים יחפוץ לממש את זכויות הבנייה שבבעלותו, עשויות להתעורר בעיות לא פשוטות שעצם הרישום בתקנון אין בו כדי לפותרן".
משהתברר ליהושע כי אין לו זכויות בנייה בהצמדה ג', ובכל מקרה - לא קיימת אפשרות לבנות דירה באותה הצמדה, הוא החליט למכור את זכויותיו.
...
לכן אני קובע כי התובעים לא הוכיחו כי הנתבעים גרמו לנזק לשביל הגרנוליט וכי לא תיקנו נזק זה.
שער החנייה
בכתב התביעה עתרו התובעים למתן צו עשה שיורה לנתבעים להתקין שער חנייה חדש לדירתה של שושנה במקום השער שהוסר על ידיהם.
לאור האמור בתצהירו של עידו (בניגוד לגרסת צבי בתצהירו, אותה אני דוחה), אינני נעתר לבקשה להורות לנתבעים להתקין מחדש את השער שהסירו.
התוצאה
לאור המסקנות אליהן הגעתי לגבי כל אחד מהסעדים המבוקשים, אני דוחה את התביעה על כל חלקיה ומחייב את התובעים (ביחד ולחוד) לשלם לנתבעים שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 35,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.