מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חלוקת אחוזי בנייה בין בעלים משותפים בחלקת קרקע

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען, כי בהתאם לע"א 6900/14 לוי נ' בנבניתשתי (28.9.16), זכויות הבנייה הן נכס בבעלות משותפת של כלל בעלי הדירות בבית המשותף, המחולק כבררת מחדל, בין בעלי הדירות בהתאם לחלקם היחסי ברכוש המשותף וכי גם אם יש רכוש משותף וגם אם אין, המדד לחלוקת זכויות הבנייה הוא לפי יחסי חלוקת הרכוש המשותף בפנקסי המקרקעין.
לעניין אותה בררת מחדל, לפיה החלק היחסי של כל אחד מבעלי הדירות הנו בהתאם לחלקו היחסי ברכוש המשותף, ראו את שנפסק בבית המשפט המחוזי בת"א בע"א (ת"א) 15431-04-21 שירלי דוידוביץ נ' עופר גפני (5.9.2022 - להלן: "פס"ד דוידוביץ"): "32. העולה מן המקובץ לעיל הוא שנקודת המוצא היא, שבמקרה של בעלות משותפת במקרקעין, החלק היחסי של כל אחד מן הבעלים באחוזי הבניה הוא בהתאם לחלקו היחסי בבעלות.
משמעות הדברים הנה אם כן, כי ככל שיסתבר, כי החלק הרשום של המבקשים (לרבות ההצמדות) אינו חופף לשעור החלק הרשום ברכוש המשותף, יש ויידרש בית המשפט לבצע את חישוב אחוזי הבנייה שלא בהתאם לחלק היחסי ברכוש המשותף, אלא בהתאם לשעור חלקם של הבעלים בחלקה כולה.
...
עוד אני סבור, כי קיים אינטרס ציבורי, כי בעל זכויות במקרקעין שמגיע עם בעל זכויות מקרקעין אחר להסכמים בדבר חלוקת זכויות בנייה לפיה אחוז כזה או אחר, יתכבד יפעל וירשום את הדברים בלשכת רישום המקרקעין, זאת על מנת למנוע תאונות משפטיות.
כאשר מצרפים את שיקולי מאזן הנוחות לשיהוי שדבק בבקשה המסקנה המתבקשת היא, כי הכף נוטה לטובת המשיבים.
תוצאת הדברים: הבקשה נדחית בזאת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כבר נפסק כי בעלי דירות בבית משותף יכולים להסכים על ניוד זכויות בנייה ביניהם, והנני מפנה בהקשר זה לע"א 19/81 בנימין ביבי נ' ד"ר קרל הורברט ואח', פ"ד לז(2), 497, שבו נאמרו הדברים הבאים: "בעלי הדירות בבית המשותף יכולים להסכים או להשלים עם שלילת זכויות בנייה מהם והעברת הזכות לאחד מהם, אם בהתנאה בתקנון המוסכם לבית המשותף ואם בתנאים מוסכמים בחוזים אישיים רגילים, או בדרך נאותה אחרת" דברים דומים נאמרו בע"א 432/83 שאול מזרחי נ' מרדכי חביב, פ"ד מ(4), 673: "זכויות הבנייה הנן נכס בבעלות משותפת, אף-על-פי שאינו חלק מן הרכוש המשותף. הזכויות הללו נובעות מהבעלות בקרקע, וכיוון שהקרקע עליה ניצב בית משותף שייכת במשותף לדיירים, אף זכויות הבנייה עליה שייכות לה במשותף. אולם בעלים במשותף של זכויות בנייה יכול לוותר עליהן ולהעבירן לאחר.כזה הוא המקרה שלפנינו: כאשר הסכים המשיב, שהמערער יבנה על גג הבניין, הסכים לאפשר למערער להשתמש באחוזי הבנייה של הבניין. הסכמה כזו לבנייה, שניתנה מראש, די בה, ואין צורך בהסכמה נוספת (ע"א 239/79[6], בעמ' 811)". ראה גם ע"א 11965/05 עיזבון המנוח מרדכי קליין נ' דוד שרון, פרופיסור ואח' (פורסם בנבו, 27.08.09).
בעניינינו, הוכח כי הבעלים הקודמים של הדירות הסכימו על חלוקת אחוזי הבנייה ביניהם על ידי ניוד זכויות, כפי שניתן להסיק מהצו, והדבר קיבל ביטוי בצו המתוקן של הבית המשותף שבו צוינו השטחים המעודכנים של הדירות, כאשר שטח דירת הנתבעים הורחב ל- 107.65 מ"ר ושטח דירת התובעים הורחב ל- 67.42 מ"ר. בנוסף, ובאותו מעמד, נחתם על ידי הבעלים הקודמים של הדירות תקנון מוסכם אשר הסדיר את ניצול זכויות הבנייה העתידיות בחלקה כמתואר לעיל.
...
אשר על כן, הנני מחייבת את הנתבעים ביחד ולחוד לשלם לתובעים את הסך של 8,400 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 31.10.16 (מועד עריכת חוות דעתו של מומחה בית המשפט) ועד התשלום המלא בפועל.
יתר הסעדים נדחים בזאת.
מאידך, מאחר והנתבעים נדרשו להוציא הוצאות משמעותיות לצורך הוכחת הגנתם מפני הטענה בעניין גזילת זכויות בנייה, ומאחר והגנתם בעניין זה נתקבלה, הנני מחייבת את התובעים לשלם לנתבעים הוצאות המומחה מטעמם בסך של 5,000 ₪, וכן את חלקם של הנתבעים בשכר טרחת מומחה בית המשפט בסך של 7,195.50 ₪, והכל בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 31.10.16 ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי להלן עובדות מוסכמות על שני הצדדים, על פי כתבי הטענות: התובעת והנתבעים 1 ו- 2 (להלן: "הנתבעים") הם בעלי זכויות במשותף במקרקעין הידועים כחלקה 20 בגוש 19392, ששיטחה 16,505 מ"ר (להלן: "המקרקעין"), ביחד עם בעלים אחרים.
לטענת התובעת, הבניה בשטח של הנתבעים, בהקף המבוצע, מנצלת מראש את אחוזי הבניה שיוקצו בעתיד לסך כל המקרקעין, שטרם חולקו, באופן שעלול לפגוע באחוזי הבניה שניתן יהיה לקבל בחלק שלה.
טענות הנתבעים לטענת הנתבעים קיים הסכם חלוקה בעל פה בין בעלי הזכויות במקרקעין, לפיו כל אחד מהבעלים רשאי לעשות שימוש בלעדי בחלק מסוים של המקרקעין, כמנהג בעלים.
...
" סוף דבר במקרה שבפני, עבודות הבניה במקרקעין מהוות עוולות נזיקיות של מיטרד ליחיד, רשלנות והפרת חובה חקוקה והן כדי פגיעה בזכויות הקניין של הנתבעת.
אשר על כן, אני מקבל את התביעה ונותן צווים כדלקמן: הנתבע 1 יהרוס את הבניין שבנה במקרקעין ויחזיר את המצב במקרקעין לקדמותו, עד ליום 1/5/20.
אני מחייב את שני הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת הוצאות משפט בסך 2,000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 9,000 ₪, בתוך 45 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

תשובת הנתבעת לטענות התובעים היא, כי התובעים הם בעלי זכויות במושאע ביחד עם כל בעלי הזכויות בחלקות 87 ו-88, ולגבי מצב דברים זה קובע סעיף 27 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, כי "מקרקעין שהם של כמה בעלים, בעלותו של כל אחד מהם לפי חלקו מתפשטת בכל אתר ואתר שבמקרקעין ואין לשום שותף חלק מסוים בהם". לטענת הנתבעת, בין בעלי הזכויות בחלקות 87 ו-88 מעולם לא נכרת הסכם פירוק שתוף או הסכם חלוקה, ולכן הוראות סעיף 27 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 חלות על ענייננו, ויש לגזור את 40 האחוזים המזכים בפטור מתשלום פצויי הפקעה, מתוך שטח חלקות 87 ו-88 בשלמותן, ולא מתוך שטחי המגרשים אותם התובעים רכשו.
וכך בין היתר נאמר על ידי בית המשפט בהקשר זה: "עסקינן בחכירה שאורכה הוגבל לתקופה של 99 שנים. בעוד כ-36 שנים היא עתידה להסתיים, ושני השותפים יחזרו להיות בעלי מעמד שווה במקרקעין... אכן, לו היו הדברים מתנהלים כמצופה, סביר להניח שהחוזה היה מתחדש. ואולם, לאור היתרחשות ההפקעה, ברי כי הצד שמחציתו בחלקה הופקעה בחלקה יסרב להמשיך את ההחכרה ההדדית מעבר לתקופה אליה הוא מחויב. על כן, כאמור, בשנת 2048 צפויים שני הצדדים לחזור להיות שותפים שווי מעמד בחלקה. מכאן, ניתן לשאול: האם כאשר בנקודת זמן מסוימת עורכים חישוב כלכלי של הקף זכויותיו של כל צד, אין לקחת בחשבון את העובדה שאף שבמשך 36 השנים הקרובות אין הוא מחזיק אלא בזכויות שימוש והחזקה בלעדיים בחלק קטן מן המקרקעין – לאחר מכן הוא יהיה זכאי להחזקה ושימוש במשותף בחלקה כולה? ניתן לבצע הערכה שמאית למצב עניינים זה. על פי קו זה, תוצאותיה של ההערכה השמאית יעניקו למבקש זכאות לחלק הפחות במידה רבה מ-50% מתקבולי החלקה, אך הן תענקנה לו יותר משנקבע בפסיקת בית משפט השלום ובית המשפט המחוזי." ומכאן למישור היחסים שבין בעלי הזכויות בחלקה לבין הרשות המפקיעה – היא השאלה הטעונה הכרעה במקרה שלפנינו.
אכן, סעיף 1 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 מגדיר "מיגרש" כ"יחידת קרקע שנקבעה בתכנית כתוצאה מפעולת חלוקה או איחוד או איחוד וחלוקה, או בתשריט חלוקה או איחוד, אף אם טרם נרשמה כחלקה בפנקסי רישום המקרקעין, בין אם מותרת בה בניה ובין אם לאוו, לרבות מיגרש תלת-מימדי".
...
לנוכח המסקנה אליה הגעתי, לא ראיתי צורך לדון באפשרות השנייה שבית המשפט העליון העלה, היינו לעשות שימוש בסעיף 20(2)(ג) לפקודת הקרקעות.
ואולם, כיוון שסעיף 190(א)(1) לחוק התכנון והבניה מפנה לסעיף 20 לפקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), אני סבור כי יש לפרש את המונח "מגרש" בחוק התכנון והבניה בדומה לאופן בו יש לפרשו בפקודת הקרקעות (ר' א' נמדר, עמ' 480, הערת שוליים מס' 75).
סוף דבר מהטעמים עליהם עמדתי לעיל, אני מחליט לקבל את תביעת התובעים ואני קובע כי על הנתבעת לפצות אותם בגין שלושת המגרשים שהתובעים רכשו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אלה היו קביעותיו העיקריות של בית המשפט קמא: המועד הקובע לבחינת חלוקת זכויות הבנייה הוא יום מתן היתר הבנייה האחרון שניתן לביטון ויתום – 19.02.2017; זכויות הבנייה המותרות לניצול לפי תכנית בנין העיר התקפה (רש/900) הן בשיעור 80%; לחלקה 473 ניתן לאשר 7 יחידות דיור סה"כ; לחלקה 476 לא ניתן לאשר יחידת דיור כלשהיא, מפאת שטחה הקטן (146 מ"ר), אך אם שתי החלקות יאוחדו ניתן יהיה לאשר 8 יחידות דיור בשתיהן; לפיכך חישוב אחוזי הבנייה וזכויות הצדדים בהם יחושבו, כאילו נעשה האיחוד; חתימה של אחד הבעלים על בקשה להיתר בניה שבקש בעלים אחר איננה מהוה ויתור על חלקו בזכויות הבנייה; חלוקת זכויות הבנייה בין הבעלים נעשית בהתאם לחלקם היחסי ברכוש המשותף, על פי הרישום בנסח לישכת רישום המקרקעין; במסגרת חישוב חלוקת זכויות הבנייה בין הבעלים, יש להיתעלם משטחי ההצמדות; סעיף 2 לתקנון הבית המשותף, לפיו: "כל בעל דירה זכאי לבצע, בכל עת וזמן, בדירתו ובחלקים ברכוש המשותף הצמודים לדירתו, תיקונים שינויים ותוספות בניה (להלן – תוספות בניה) על דעת עצמו בלבד ומבלי להזקק להסכמתו, רשותו או חתימתו של בעל דירה אחר, בתנאי שיקבל רישיון מהרשות המוסמכת" – נועד לאפשר לבעל המקרקעין לבנות בהתאם לזכויותיו במקרקעין בלא הפרעה של בעלי המקרקעין האחרים, והוא איננו עוסק בזכויות הבניה ודרך חלוקתן; פסק דין דותן ופסק דין כספי לא קבעו את זכויות הבנייה של הצדדים, ולכן הם אינם מהוים מעשה בית דין או השתק.
...
תקנון הבית המשותף והיתרי הבנייה בסעיף 2 לתקנון הבית המשותף נקבע: "כל בעל דירה זכאי לבצע, בכל עת וזמן, בדירתו ובחלקים ברכוש המשותף הצמודים לדירתו, תיקונים שינויים ותוספות בנייה (להלן – תוספת בניה) על דעת עצמו בלבד ומבלי להיזקק להסכמתו, רשותו או חתימתו של בעל דירה אחר, בתנאי שיקבל רישיון מהרשות המוסמכת". אני סבור כי צדק כב' בית המשפט קמא, בקבעו (בסעיף 103 לפסק הדין) כי "סעיף זה נועד לאפשר לבעל מקרקעין לבנות בהתאם לזכויותיו במקרקעין בלא הפרעה של בעלי המקרקעין האחרים – כך שהוא לא עוסק ואינו מזכיר כלל את זכויות הבניה ודרך חלוקתן, אלא רק מתייחס לאפשרות לממש את הזכויות הקיימות". לפיכך דין טענות המערערים – לפיהן, בהתאם לסעיף זה בתקנון הבית המשותף הם היו רשאים לבנות את כל השטח שהותר להם בהיתרי הבנייה שניתנו להם, ללא קשר לחלוקת זכויות הבנייה בין הצדדים – להידחות.
משהחלק היחסי הרשום ברכוש המשותף, אינו משקף בצורה הולמת את ערכם הכלכלי של זכויות הבניה אשר נכון לייחס לכל שותף במקרקעין, סבורני כי צירופן של ההצמדות לשטחים המיוחסים לכל אחד מבעלי הזכויות, יצור הלימה בין היקף הזכויות של כל אחד מבעלי הזכויות בכלל שטחי הבית המשותף, לחלקו בזכויות הבניה, שהינן, כאמור, נכס בבעלות משותפת בעל ערך כלכלי.
כפי השופט אטדגי אף אני סבורה כי במקרה בו הרכוש המשותף נרשם תוך התעלמות מהשטחים המוצמדים לפי התקנון, כי אז "יִגְבָּר הכלל הראשון, שהוא הכלל היסודי, לפיו שיעור חלקו של כל אחד מהבעלים באחוזי הבניה יהיה כשיעור חלקו הרשום בכל הבית המשותף, ולא כשיעור חלקו הרשום ברכוש המשותף". אף אני בדעה כי אין מנוס מהשבת התיק לבית משפט קמא שיצטרך להכריע, בין היתר, תוך מתן הנחיה מתאימה למומחה מטעמו, אם אכן קיים פער בין שתי שיטות החישוב השונות לחלוקת אחוזי הבניה (דבקות ברישום בנסח המקרקעין באשר לחלקים היחסיים ברכוש המשותף לעומת חישוב לפי שטח הרצפה של הדירה+ השטח/ים הצמוד/ים יחסית לשטח הקרקע כולה) שהרי גפני טוענים ש"אין הבדל משמעותי" ואילו פתאל ודוידויץ טוענים ל"הבדל משמעותי".
ובהתייחס לשיעור של הפיצוי שהתווסף, בשל גורם ההרתעה, לשווי תחליף סילוק היד, נקבע: "במקרים חריגים מעין זה שלפנינו, שבו סעד של סילוק יד אינו מספק הרתעה הצופה פני עתיד, צודק יותר ונכון יותר, להעניק לבעל המקרקעין סעד המושפע ישירות מגובה הרווחים שאותם הפיק הפולש. פתרון אפשרי הוא לקבוע סעד חלופי בדמות כפל פיצוי, חיוב נוסף בסכום כסף זהה לסכום שנפסק מכוח עילה של עשיית עושר ולא במשפט, חלף סעד של סילוק יד מעתה ואילך, ידע כל פולש כי אף אם בית המשפט צפוי להעריך בחסר את רווחיו מהפלישה, הרי שבמקביל הוא עשוי להיות מחויב בכפל פיצוי בגין הרווחים שאותם הפיק, והפלישה שוב לא תהא כדאית עבורו. ניתן היה כמובן לחשוב על סכום כסף אחר, גם בשיעור גבוה יותר, אך סבורני כי כפל פיצוי משקף איזון נכון בין האינטרסים המתנגשים. סעד אפקטיבי דיו, אך לא דורסני יתר על המידה. די בכפל פיצוי כדי ליצור הגנה אפקטיבית יחסית, ברוב רובם של המקרים. כך, מחד גיסא, כל עוד הערכת החסר של בית המשפט אודות רווחי הפולש, לא נופלת מ-50% מהרווחים שאותם הפיק בפועל, די באותו כפל פיצוי כדי להוות תמריץ כלכלי שלילי, אשר ימנע את הפלישה מלכתחילה, בדומה לסעד של סילוק יד" (שם, פסקה 55).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו