לאור עמדת רמ"י, כמפורט לעיל, הגיש הקבוץ תביעה זו, למתן סעד הצהרתי שיקבע כי הקבוץ רשאי להשכיר השכרת משנה לצדדים שלישיים, וכי סרוב רמ"י לאפשר זאת הוא סרוב מטעמים בלתי סבירים (כלשון חוק השכירות והשאילה), ולכן מבוקש לחייב את רמ"י לאפשר השכרות משנה.
החלטה 834 מיום 9/7/98 (כפי שתוקנה ע"י החלטה 1077 מיום 11/1/06, שהוסיפה את שלוש המלים האחרונות) קובעת כי –
"השכרה או החכרת משנה של מקרקעי ישראל לתקופה שאינה עולה על 25 שנה על ידי מי שרכש בהם זכויות על פי חוזה חכירה לדורות עם מינהל מקרקעי ישראל (להלן – "המינהל"), למטרת מגורים או תעסוקה, אינה טעונה קבלת הסכמה מאת המינהל, ולא תותנה בתשלום כספי למינהל, ובילבד שהנכס מהוון".
סרובה של רמ"י להתיר השכרת משנה מתבסס על החלטה מאוחרת להחלטה 834, היא החלטה 1054 מיום 27/7/05, שכותרתה: "תחולת החלטות מועצת מקרקעי ישראל על חוזי חכירה פרטניים", וזו לשונה:
"חוכר המבקש למצות זכויות שבחוזה החכירה הפרטני אשר הנו צד לו, המיטיבות ביחס להסדרים תקפים שנקבעו ע"י מועצת מקרקעי ישראל בהחלטותיה, לא יהיה זכאי להקלות ולתנאים מיטיבים לפיהם נוהג המינהל עפ"י החלטות מועצת מקרקעי ישראל המאוחרות למועד תחילת החכירה, ויחולו עליו, לכל דבר ועניין, הוראות חוזה החכירה הפרטני".
אין מחלוקת שהקיבוץ החליט לפעול על פי חוזה החכירה, ולא ב"מסלול" של החלטות המועצה, ואפנה בעיניין זה לסיכום דיון מיום 18/2/08 בין נציגי המחוז ברמ"י לבין נציגי הקבוץ, שם הוסבר לקבוץ כי באפשרותו לבחור לפעול על פי החוזה או על פי החלטות המועצה, וסוכם: "הקבוץ החליט לפעול בהתאם להוראות החוזה, ולכן החלטות מועצת מקרקעי ישראל לא חלות בעיניינם". מר שחם, שהעיד מטעם הקבוץ, גם אישר זאת בעדותו: "באותה עת אכן סברנו שנכון לנו לדבוק בחוזה האחיד שעליו אנו חתומים משנת 89" (פרו' עמ' 7, ש' 9).
לא מדובר בזכות חוזית, שהיא, כמובן, תקפה כל עוד החוזה בתוקף, ולא ניתן (בחוזה שאינו כפוף להחלטות המועצה) לפגוע בה. מדובר במדיניות שהייתה, והשתנתה, ובעל חוזה חכירה בנוסח הישן, המבקש להשכיר השכרת משנה כיום, פשוט וברור הוא, שהוא כפוף למדיניות הקרקעית השוררת כיום (ומאז 27/7/05).
...
לסיכום, אף טענת ההשתק נדחית.
חוסר תום לב
אשר לטענת הקיבוץ כי מתן מענה בחלוף תקופה של שבע שנים וחצי, בדיוק בשלב שבו מבקש הקיבוץ לקדם את הסדרת השימושים בתחומיו, מהווה חוסר תום לב. אכן, התנהלותה של רמ"י בעניין המענה למכתב הייתה רשלנית ובלתי תקינה, אך לא היה בה חוסר תום לב. הטענה נדחית אפוא.
סיכום
לסיכום, התביעה נדחית.