כיוון שהדברים ידועים, נביאם בקצרה:
"ככלל, כאשר נפסק לניזוק פיצוי בגין נזקיו, מנוכים מסך הפצוי מלוא תגמולי המל"ל אשר שולמו לניזוק ואשר עתידים להיות משולמים לו בגין הפגיעה מושא התביעה. הניזוק מקבל איפוא את מלוא הפצוי שנפסק לו, אולם פיצוי זה ניתן לו בשני חלקים המשלימים זה את זה לכדי סכום הפצוי הכולל: חלק אחד באמצעות תגמולי המל"ל אשר שולמו וישולמו לו, והחלק השני - המהוה את יתרת סכום הפצוי - משולם על ידי המזיק. בכך נשמר עיקרון היסוד של פיצוי הניזוק על מלוא נזקיו, ובה בעת נימנע מצב בו הניזוק יזכה בפצוי יתר, שאילו תגמולי המל"ל היו משולמים לניזוק בנוסף למלוא הפצוי אשר נפסק לו בבית המשפט, היה שיעור הפצוי והתגמולים עולה על שיעור הנזק. המל"ל, מצידו, זכאי לחזור על המזיק בתביעה לפצוי בגין התגמולים שנאלץ וייאלץ לשלם לניזוק עקב הפגיעה מושא התביעה, זכות המעוגנת בסעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי או החוק). בכך נשמר העיקרון לפיו על המזיק לשאת במלוא הנזק שגרם. אלא שכשם שהניזוק מקבל את הפצוי בשני חלקים, כך המזיק משלם את הפצוי בשני חלקים: חלק אחד ישירות לניזוק, והחלק השני למל"ל (ראו, בין היתר: ע"א 9946/01 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי, פ"ד נח(1) 103, 114-113, פסקה 2 לפסק דינה של השופטת חיות (2003) (להלן: ע"א אררט); אליעזר ריבלין תאונת הדרכים – תחולת החוק, סדרי דין וחישוב הפיצויים 987-985 (מהדורה רביעית, 2012) (להלן: ריבלין – תאונת הדרכים)).
בדומה לשני פסקי הדין האמורים, בעב"ל (ארצי) 98-08 ליאת יחיאל נ' המוסד לביטוח לאומי (16.10.12) דן בית הדין הארצי לעבודה בערעורה של אלמנה שהמל"ל שלל ממנה קצבת תלויים עקב הפיכתה לידועה בציבור כבת זוג.
ס' 135 לחוק הביטוח הלאומי אינו מבחין בין מצבים בהם המל"ל קיבל שיפוי עבור הקיצבאות שישלם לבין מצבים בהם הוא אינו זכאי לשיפוי כאמור, ואין זה נכון שבתי המשפט יערכו את האבחנה שהמחוקק נימנע מלעשות.
...
לסיכום, הלכה היא שאין חובה על המל"ל לשלם לניזוק את שקיבל מהמזיק על פי זכותו מכח ס' 328 לחוק הביטוח הלאומי, ואין בסירובו לעשות כן משום התעשרות שלא כדין.
"
במאמר מוסגר אציין שבית הדין הארצי העיר שם, בדומה לפסיקת בית המשפט העליון שהובאה לעיל, שגם לגופו של עניין אין לניזוק עילת תביעה כנגד המל"ל, הנשענת כל כולה על הטענה שהמל"ל קיבל מהמזיק סכומים בהנחה שהוא ישלמם לניזוק:
"הסכום שקיבל המוסד מחברת הביטוח אבנר על פי ההסכם ביניהם, אינו רלבנטי כלל כלפי המערער..."
מכל מקום, כאמור בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, אני דוחה את טענת המל"ל בדבר העדר סמכות עניינית לבית משפט זה. מעבר לצריך אציין, שברע"א 454/09 שנזכר לעיל התברר ערעור על תביעה בעילה דומה שהתבררה במערכת בתי המשפט האזרחיים, ובית המשפט העליון לא העלה שאלה בדבר סמכותו של בית המשפט האזרחי להיזקק לתובענה, אף שככלל, בית המשפט יעלה שאלת סמכות עניינית מיוזמתו.
לסיכום
התובעת הייתה זכאית לקצבאות תלויים מיום מותו של בעלה הראשון בתאונת עבודה, ועד לנישואיה השניים בשנת 2014.