בבסיס המחלוקת בין הצדדים, עומדת השאלה - מה משמעות נסיבות פרישתו של התובע משרותו במישטרה, עקב החלטת ועדה רפואית בעיניינו, וכיצד יש לפרש את הוראות סעיף 100 לחוק:
לטענת המערער - הוא זכאי להגדלת תקופת השרות, המשפיעה על שיעור הקצבה, מכח שני סעיפי המשנה בסעיף האמור, ולדעתו, יש להוסיף ולהגדיל את תקופת שרותו גם לפי סע' 100(ב), בעוד 1.6%, או 1.5%;
לטענת המדינה - נוכח החלטות ממשלה, שהן המקור לאפשרות להגדלת תקופות השרות לשוטר, כאמור בסעיף 100 לחוק, מדובר בהגדלות חלופיות, לפי ס"ק (א) או לפי ס"ק (ב); נוכח הגדלת קצבת המערער, מכח סעיף 100(א) לחוק, בשיעור העולה על 4%, המערער לא זכאי להגדלה נוספת של תקופת שרותו, לצורך חישוב קיצבתו, מכח סעיף 100(ב) לחוק, שלא חל עליו, כאשר, ממילא, כבר קיבל את ההגדלה המאקסימאלית לפי ס"ק (ב) - בשיעור 4%.
ביום 31.3.15 הודיעה ראש אגף משאבי אנוש למערער, כי לאור מצבו הבריאותי, שאינו מאפשר לו למלא את תפקידו כאיש מישטרה, נאלצים להפסיק את שרותו והוא יסיים את השרות ביום 31.5.15, מכוח הוראות סעיף 20 לפקודת המישטרה, וכי הוא זכאי לקיצבה ולמענק, מכוח סעיפים 15(2) ו-22 לחוק [כתב העירעור - שכונה, בטעות, "תביעה" - נספח א'].
ביום 28.11.00 התפרסמה ברשומות החלטת ממשלה, שעניינה: "הודעה על החלטת ממשלה בדבר מדיניות פרישה במשטרת ישראל ובשרות בתי הסוהר" [הודעת ההבהרה, נספח א' (להלן: החלטת הממשלה הראשונה); צורפה גם לסיכומי המדינה]; שם נקבעו תנאי ההגדלות לפי סעיף 100 לחוק, ושיעוריהן, בסעיפים 1 ו-2, ובסעיף 3 נאמר, מפורשות, כך:
"יובהר, כי הפרישה לגימלאות במישטרה ובשב"ס תהיה על פי סעיף 100(א) או לסעיף 100(ב) לחוק הגימלאות, וכי לא תהיה אפשרות לזכאות בשילוב שני מסלולי פרישה אלו."
(ההדגשות הוספו).
הקטנת הוצאות בגין תשלומי פנסיה תקציבית
מחליטים
להנחות את נציב שירות המדינה כי החל מיום 1 בינואר 2006 ואילך, כי במסגרת השמוש בסמכות הנתונה לו לפי סעיף 100(א) לחוק שירות המדינה (גמלאות) (נוסח משולב), התש"ל-1970, לא יורה על הגדלת תקופת השרות של עובד כגדולה משהייתה למעשה, מטעמים שאינם מנויים בסעיפים 85.143 ו-85.144 לתקנון שירות המדינה (להלן - תקשי"ר).
להנחות את המפקח הכללי של משטרת ישראל ואת נציב שירותי בתי הסוהר לפעול בהתאם לאמור בסעיף 1 לעיל, במסגרת השמוש בסמכויות הנתונות להם לפי סעיף 100(ב) לחוק שירות המדינה (גמלאות) (נוסח משולב), התש"ל-1970, לגבי שוטר או סוהר, לפי העניין.
...
המדינה הרחיבה בסיכומיה את הטענה, כי הסמכות המוקנית למפכ"ל המשטרה, להורות על הגדלת תקופת שירותו של שוטר, שנולד לאחר שנת 1968, לפי סעיף 100(ב) לחוק שירות המדינה - היא רק מכוח הטעמים המפורטים בסעיפים 85.143 ו-85.144 לתקשי"ר. על כך השיב המערער, כי הוא טוען להגדל שירות מכח סעיפים אלה, ולא מצבים אחרים, ומשכך - שנת לידתו אינה רלוונטית.
לא מצאנו שהיה בכך צורך, לענייננו, הואיל וצודקת המדינה בטענתה, כי גם אם היתה טעות ביישום הדין, במקרה/ים אחר/ים, אין היא יוצרת הכרח לפעול כך גם עם המערער.
מאחר שנקבע בה במפורש - כפי שכבר נקבע בחוק, מכוחו התקבלה החלטת ממשלה זו - שאין תחולה לשני המסלולים יחד, והתובע כבר קיבל הגדלת שירות לפי ס"ק (א), בגובה 5.17% - אין עלינו להכריע בשאלה, האם ניתן לתת לשוטר גם הגדלה לפי ס"ק (ב), במקרה בו הגדלת השירות לא הגיעה לתקרה של 4%, כפי שמשתמע מההנחיה שניתנה לגורמי המשטרה, בעקבות ההבהרה שנערכה בתיק זה.
הכרעה סופית בנקודה זו נשארת "בצריך עיון", אך, לטעמנו - דומה שהתשובה צריכה להיות שלילית, לאור הלשון הברורה של החוק והחלטת הממשלה מכוחו.