סעיף 4 בחוק ההתיישנות, התשי"ח-1958, מורה כלהלן:
"בתובענה על תביעה שלא היתיישנה או שהתיישנה אך לא נטענה נגדה טענת היתיישנות, לא תישמע טענת היתיישנות נגד קזוז באותה תובענה ולא נגד תביעה שכנגד, כשהיא והתביעה שבאותה תובענה נושאן אחד או כשהן נובעות מאותן נסיבות"
הפחת המצטבר
לעניין שאלת הפחת, הצדדים חלוקים ביניהם כאמור בשתי שאלות משנה, האם חישוב הפחת המצטבר שיש לנכות מסך הפקדון בעת השבתו הוא כטענת התובע, מוגבל לעשר שנים, או שמא אין כל הגבלה לעניין זה. כמו כן, נטושה מחלוקת בין הצדדים האם משולם מע"מ על הפחת ומי נושא במס זה.
לעניין מיגבלת הזמן הנטענת ביחס לחישוב הפחת, לאחר שנתתי את דעתי לטענות הצדדים ועיינתי במכלול החומר שהונח לפניי, הגעתי לכלל מסקנה כי הדין עם הנתבעת במובן זה, שלא הוכח קיומה של הסכמה לעניין מיגבלת זמנים כלשהיא בחישוב המצרפי של הפחת.
מכאן, בשים לב ללשון נוסחת הקשר האמורה מחד גיסא, ומאידך גיסא בשים לב למידת הפרוט שקיימת במסמך זכרון הדברים (תשלומי התמורה וגובה הפקדון, שיעור הפחת, פירוט התשלומים ששולמו בפועל, פרטי הנכס מושא העסקה ועוד), וכן בעיקר נוכח היתנהלות הצדדים לאחר כריתת מיסמך זה - היתנהלות שהתבטאה למעשה, בבצוע המוסכם בין הצדדים ללא הצורך בחתימה על הסכם, זאת למשך שנים - כל אלו מלמדים כי הצדדים ראו במסמך זכרון הדברים כהסכם מחייב שמשקף את גמירות דעתם ומסוימות של ההסכמות המרכזיות ביניהם.
...
השאלות השנויות במחלוקת
על יסוד החומר הקיים בתיק ומהתרשמותי מטיעוני הצדדים בדיונים לפניי, סבורני כי השאלות שבמחלוקת הן ארבע שאלות מרכזיות:
בהינתן סכום הפיקדון 200,000 $, האם שולם לנתבעת סכום הפיקדון באופן מלא באמצעות התשלום על סך 800,000 ₪ או שמא, כטענת הנתבעת, הסכום ששולם בפועל הוא סך 197,533 $ בלבד ולכן יש לנכות מגובה ההחזר, את ההפרש שלא שולם.
אולם, סבורני כי גם בהקשר דנן, בשים לב להוראת סעיף 4 בחוק ההתיישנות ולנסיבות העניין, טענה זו מעוררת קשיים לא מבוטלים.
נתון שער המטבע לפי האתר של בנק ישראל: http://www.boi.org.il/he/Markets/ExchangeRates/Pages/Default.aspx]
סוף דבר
התביעה, אפוא, נדחית בחלקה ומתקבלת בחלקה האחר.
הנתבעת תשלם לתובע סך של 20,234 ₪ (סך של 18,320 ₪ בצירוף ריבית והפרשי הצמדה מיום 25.12.2011 ועד היום).