התובע פתח בהליך זה כנגד החלטת הנתבע לגבי אופן חישוב בסיס ההכנסה לתשלום גמלאות להן זכאי התובע בגין תאונה בעבודה.
דיון והכרעה
רקע משפטי:
"תכלית תשלום הגמלה לנפגע בעבודה היא, לשמור על הכנסתו של הנפגע בתאונה בעבודה בימי הרעה, כאשר נפגע מקור הכנסתו עקב התאונה. הגשמת תכלית זו מחייבת תשלום גימלה, המחושבת על בסיס ההכנסה האמיתית של הנפגע ערב התאונה. בשל כך קיימת הקבלה (קורלציה) בין הכנסת מבוטח, המשמשת כבסיס לקביעת שיעור דמי הביטוח שהוא חב למוסד, ובין ההכנסה, המשמשת בסיס לקביעת שיעור גמלתו, עקב הפגיעה בעבודה." [footnoteRef:1] [1: עב"ל (עבודה ארצי) 20/99 יעקב סדיק - המוסד לביטוח לאומי (18.02.2002)]
בהתאם לסעיפים 97 ו-98 לחוק הביטוח הלאומי, התשנ"ה-1995 (להלן: "החוק"), מחשבים את דמי הפגיעה מתאונה בעבודה לפי 75% משכר העבודה של רבע השנה שקדם ליום התאונה.
ישנן שלוש תכליות שתקנה 11 מקיימת – האחת, מניעת מצב בו מבוטח עצמאי יגדיל את הכנסתו לעומת ההצהרה ששמשה בסיס לתשלום המקדמות – כדי לזכות בגימלאות בשיעור גבוה יותר; השנייה, הגנה על עצמאיים שבשל הפגיעה בעבודה פחתה הכנסתם; השלישית, עדוד העצמאים לדיווח נכונה על הכנסתם האמיתית בזמן אמת.
...
לכן לא ניתן להיעתר לבקשת התובע לחשב את הכנסתו בהתאם להוראות תקנה 9 לתקנות חישוב שכר עבודה רגיל –חלוקת שכרו של הנפגע ב- 12 החדשים שקדמו ליום שבעדו מגיעים לו לראשונה דמי פגיעה ב- 360.
משבחר המחוקק לא לשנות את הוראות חישוב הכנסות עצמאים בתקופת הקורונה, גם אם לתקופה קצובה, שוכנענו כי אין מקום להתערב ולעשות זאת באמצעות הפסיקה.